Wysłany: 2021-03-05, 15:21 Jumper, czyli od zera do kampera
Dzień dobry wszystkim!
To mój pierwszy (oprócz powitalnego) post na forum więc wybaczcie jeśli został źle umiejscowiony.
Od wielu lat marzę by zacząć żyć tak jak mi w duszy gra, ale dopiero teraz zebrałem się na pierwszy krok. W konsekwencji Jumperek w wersji L4H2 z 2015 roku, czeka na swoją metamorfozę. W związku z genialnym podatkiem zaplanowanym przez nasz kochany rząd, muszę jak wszyscy pospieszyć się z pracą, czyli właściwie ją zacząć
Mam już pewien zarys tego jak chciałbym aby kamper finalnie wyglądał i staram się zaplanować pod to prace.
Tutaj pojawia się punkt pierwszy na mojej liście jakim są okna (poprawcie jeśli się mylę, ale przypuszczam, że dobrze od tego zacząć).
Nie znalazłem żadnego miejsca gdzie wymieniano by się informacjami konkretnie na ten temat więc chciałbym się zwrócić z pytaniami tutaj.
1. Jakich producentów warto rozważyć na okna boczne. Z tego co widzę dominuje Seitz s4, znacie jakąś konkurencje która trzyma poziom, a może jest tańsza?
Osobiście szukam czegoś na przesuwne drzwi "kuchenne" w wymiarze ok 90 x 50, może być nieznacznie inny gdyby był opłacalny cenowo. Raczej uchylne, ale jak ktoś mi wytłumaczy że lepiej przesuwne to nie będę się upierał
2. Okna dachowe. Tutaj producentów jest więcej, chętnie poznam opinie co bardziej doświadczonych zawodników, które wybrać. Planuje dwa okna 40 x 40. Jedno nad kuchnią, a drugie w tylnej części nad łóżkiem.
Będę wdzięczny za propozycje i porady, bo z tego co widzę dostępność okien niska i możliwe, że trzeba będzie poczekać na zamówienie, a czasu do maja nie przybywa
Twój sprzęt: Citroen Jumper L3H2 3.0 HDI Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Cze 2019 Piwa: 4/5 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2021-03-05, 17:22
Witaj,
No to się musisz streszczać po od 1 maja już płacisz akcyzę. Prawdę mówiąc czasu niewiele żeby zdążyć z zabudową. Polecam przemyśleć sprawę i zrobić najpierw po najmniejszej lini oporu to co ustawodawca wymaga i jak najszybciej przerejestrować o ile W ogóle zamierzasz Starać się o specjalny kempingowy.
Rzuć okiem na wątek reaven22 on tak najpierw zrobił i potem już na spokojnie budował. https://www.camperteam.pl...er=asc&start=90
W mojej ocenie to może być jedyne rozsądne wyjście na tym etapie jeśli chcesz zdążyć przed 1 maja. No chyba że ostro będziesz jechał z pracami przez te dwa miesiące.
Odnośnie okien to szaleństwa nie ma , boczne to w większości Dometic Seitz , tanie nie są. I w mojej ocenie lepiej uchylne bo w razie deszczu możesz otworzyć i nie naleje.
Dużo osób robi na fabrycznych nieotwieranych. Do wyboru z podobnych to jeszcze Reimo, no i chińskie Maygood, ale tutaj transport zabija. No chyba że coś wynegocjujesz.
Na dach dochodzi jeszcze Producent Fiamma, ma tańsze. Sugeruję zamontować jeden wentylator zamiast zwykłego okna dachoweg, np Fiamma TurboVent albo Maxair . To na pewno się przyda , w razie potrzeby szybko przewietrzysz wnętrze. One działają w dwie strony.
Życzę powodzenia w budowie. I czytaj i jeszcze raz czytaj wątki z tego forum, tu znajdziesz wszystko.
Twój sprzęt: Kampervan na Ducato 2.3 2008 r.
Wysłany: 2021-03-05, 21:24
Możesz i kupić używane okno boczne. Ja tak zrobiłem. Jest sprzedawca z okolic Kalisza ma bardzo dużo okien. Okno ok 80x50 + nowa roleta z moskitierą kosztowało mnie 800 zł.
Dziękuję za podpowiedzi. Faktycznie dachowe wiatrakiem na pewno.
Jeśli chodzi o papiery to o ile dobrze rozumiem, wystarczy rozszerzyć pkd, postawić "minimum zabudowy" i znaleść OSP która klepnie że wszystko jest ok.
Twój sprzęt: Citroen Jumper L3H2 3.0 HDI Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Cze 2019 Piwa: 4/5 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2021-03-06, 12:29
To co potrzebujesz i co jest wymagane do przeglądu przy zmianie na specjalny kempingowy w sytuacji gdy nie zmieniasz ilości/miejsc mocowań foteli to:
- faktura albo oświadczenie od firmy która dokonała zmian ( firma musi mieć właściwe pkd)
I to jest podstawa, z tym oświadczeniem mogą Ci już zrobić przegląd. Jednak warto zaopatrzeć się w protokół z wagi. To dużo nie kosztuje a czasem nic. Znajdź jakiś skład złomu, kamieniołom, kopalnie, skład budowlany gdzie mają wagę z homologacją i poproś o pieczątkę na protokole który sam sobie wcześniej przygotuj. Nr VIN , numery rejestracyjne, marka model itp. Takie punkty nie maja odpowiednich dokumentów wiec przygotuj sobie to sam.
I to tyle.
Rzeczoznawca jest czystym wymysłem żeby komuś kasę nabić. Firma posiadająca PKD i oświadczenie jest wystarczające. Mam odpowiedz ministerstwa w tym temacie gdzie wyraźnie jest napisane że oświadczenie jest wystarczające. W jednym z wątków na tym forum jes zamieściłem.
Ja osobiście nie jeździłbym na pusto po stacjach OSKP, znając podejście diagnostów na pewno wszędzie Cię odeślą z kwitkiem i nakłada tyle głupot że szkoda gadać. Zrób minimalna zabudowę , przykład u reaven22 masz. Potem oświadczenie i z tym wszystkim runda po OSKP i szukaj tego kumatego . Ja tak cały dzień jeździłem aż w końcu znalazłem. Jak mi koleś wyjeżdżał z homologacjami , PIMotem to mu dziękowałem i wychodziłem, przecież go nie zmusisz a kłótnia i uświadamianie komuś że nie zna się na swojej pracy raczej nic Ci nie da .
Wysłany: 2021-03-06, 20:46
Faktura i oświadczenie. Koniec. Nic więcej. Jak mi jedna stacja powiedziała o opinii rzeczoznawcy to znalazłem inną. Na tej co zrobili mi przegląd to sami zważyli i już.
Wysłany: 2021-03-06, 22:54
I właśnie dzięki takim pseudo youtouberom szerzą się głupoty. Dziwne czasy nastały , ludzie biorą za pewnie co im jakiś koleś z youtouba czy fejsa powie.
Ewidentne nie doinformował się tylko mu kit wcisnęli na kasę naciągnęli a on się cieszy i jeszcze rozpowiada bzdury i inny tego słuchają i twierdzą ze tak ma być . Śmieszne to że ludzie się na takie coś nabierają.
Wysłany: 2021-03-07, 08:50
rviru napisał/a:
I właśnie dzięki takim pseudo youtouberom szerzą się głupoty. Dziwne czasy nastały , ludzie biorą za pewnie co im jakiś koleś z youtouba czy fejsa powie.
Ewidentne nie doinformował się tylko mu kit wcisnęli na kasę naciągnęli a on się cieszy i jeszcze rozpowiada bzdury i inny tego słuchają i twierdzą ze tak ma być . Śmieszne to że ludzie się na takie coś nabierają.
Wysłany: 2021-03-07, 13:05
Ehh zrobie znowu offtop, sorry Jumper369
Ten filmik widziałem już wcześniej, i nie tyle fakt że propaguje bzdury co fakt ich egoistycznego podejścia do tematu mnie uderzył. Jak można myśleć tak krótkowzrocznie i egoistycznie, pewnie nawet nie zdają sobie sprawy. Przecież równie dobrze mógł polecieć do urzędu i się pochwalić że tak naprawdę to żadna firma mu tego tak naprawdę nie robiła , tylko oni sami wykiwali urząd i dodali sobie PKD. Czy oni myślą że nikt tego nie ogląda ? Chwalić się jak obejść procedury i doradzać oficjalnie innym!. Ja wiem że tak dużo osób robi, tu na forum też się to przewija. Wiem że w tym kraju sobie trzeba czasem radzić, i sam nie jestem świętym w tej kwestii.
Ale tak oficjalnie i bez żenady publicznie się tym chwalić ? Zrobiłeś to super fajnie że Ci się udało, ale zastanów się czy Twoim egoistycznym chwaleniem się nie spowodujesz że ktoś się za to weźmie i dzięki Tobie już nikt z tej ścieżki nie skorzysta. Ja sam po opublikowaniu takiego filmu bym się zastanawiał czy kontrola do mnie nie zapuka.
Rviru, to żaden offtop, wręcz przeciwnie, naprostowałeś temat, za co bardzo dziękuję Tomek84 też dziękuję, bo bym się pewnie bujał po strażakach i nie wiedział co robie źle :D
Biorę się już za ogarnianie minimalnej zabudowy. Wstawiłem łóżko, wprawdzie domowe szerokie na 160 cm, ale usiąść na nim też można, więc dwa punkty odhaczone.
Teraz jeszcze szafka ze zlewem i stolik kuchenka turystyczna i lodóweczka, które akurat posiadam, wszystko zacnie umocuję i ruszam na objazdówkę.
Pozostaje kwestia miejsc siedzących. Mam standardową ławkę z przodu i chciałbym ją wymienić na fotel pasażera. Oprócz tego, że koszt tego siedzenia jest totalnie wystrzelony (1500-2500 zł) to pytanie czy w tym przypadku ("redukcji" miejsc a nie dokładania kolejnego rzędu) też będę musiał spełnić takie wymagania?:
"Aktualnie obowiązują przepisy z dnia 24.12.2019, które przy zmianie kategorii samochodu, wprowadziły obowiązek potwierdzenia spełnienia warunków określonych w wymaganiach technicznych przez uprawnioną jednostkę. W praktyce, dwie jednostki w Polsce PIMOT lub ITS, mają prawo do wystawienia dokumentacji poświadczającej właściwy montaż dodatkowych siedzeń. Żeby jednostka wydała taki dokument niezbędne jest zastosowanie siedzenia z homologacja, oraz wykonanie montażu przez firmę posiadającą certyfikat na dany modelu samochodu. "
Może też znacie jakiś sposób żeby wstawić taniej inny fotel, ale uniknąć jakichś szalonych komplikacji formalnych.
A na marginesie to totalnie się zgadzam z tym, że ludzie lekkomyślnie rozpowszechniają treści często niesprawdzone, wprowadzając innych w błąd, a często w takie których nie koniecznie powinno się w ogóle udostępniać.. Ratują tylko chęci, które raczej były dobre
Twój sprzęt: brak Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Sie 2020 Piwa: 5/5 Skąd: małopolska
Wysłany: 2021-03-07, 21:27
Jumper369 napisał/a:
Pozostaje kwestia miejsc siedzących. Mam standardową ławkę z przodu i chciałbym ją wymienić na fotel pasażera. Oprócz tego, że koszt tego siedzenia jest totalnie wystrzelony (1500-2500 zł) to pytanie czy w tym przypadku ("redukcji" miejsc a nie dokładania kolejnego rzędu) też będę musiał spełnić takie wymagania?:
nie rób tego
żeby zredukować liczbę z 3 na 2, będziesz potrzebował co najmniej siedzenie z homologacją + oczywiście oświadczenie/fakturę,
wątpię, że któreś OSKP łyknie zamienę na zasadzie "przecież to jest oryginalna jedyna z ducato" (choć zapewne jakaś by się znalazła)
a za parę lat jak będziesz chciał sprzedac auto, to mając 2 w dowodzie ograniczasz klientelę do bezdzietnej pary, a 3 osobowy łyknie jakaś rodzinka 2+!
no chyba, że chcesz potem zmieniać na 4, to co innego, ale imho za dużo zachodu
ja np. potrzebuję 4 miejsca, ale rejestrację będę miał na 5, na przegląd zawsze mogę wrzucić oryginalną ławkę, którą sobie zachowam
rviru napisał/a:
Ten filmik widziałem już wcześniej, i nie tyle fakt że propaguje bzdury co fakt ich egoistycznego podejścia do tematu mnie uderzył. Jak można myśleć tak krótkowzrocznie i egoistycznie, pewnie nawet nie zdają sobie sprawy. Przecież równie dobrze mógł polecieć do urzędu i się pochwalić że tak naprawdę to żadna firma mu tego tak naprawdę nie robiła , tylko oni sami wykiwali urząd i dodali sobie PKD.
nie oglądałem tego filmu, ale nie demonizowałbym dopisywania sobie PKD
"się pochwalić że tak naprawdę to żadna firma mu tego tak naprawdę nie robiła , tylko oni sami wykiwali urząd i dodali sobie PKD" - to jest niczym innym jak tym, że on w ramach prowadzonej działalności wykanał usługę sam sobie, do czego ma prawo
a póki co takie pkd uprawnia go do tego i tyle
ja sam prowadze DG od lat o bardzo wąskiej specjalizacji, praktycznie 1 pkd, którego używam, wcześniej było inne, ale też jedno, ale jak widzę na horyzoncie jakiś szybkie zarobek (np. kupić-sprzedać, albo wykonać jednorazowo jakąś usługę) to dopisuję sobie PKD i robię, na tym polega biznes
i nie nazwałbym tego omijaniem prawa, tylko wręcz przeciwnie - wypełnianiem obowiązków wynikających z prawa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum