Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cieknie kran na łączeniu rurek zasilających
Autor Wiadomość
madmax 
początkujący forumowicz

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2021-03-23, 11:15   Cieknie kran na łączeniu rurek zasilających

Panie i Panowie, uprzejmie proszę o pomoc.
Czy jest ktoś w okolicach warszawy do kogo mogę zgłosić się o pomoc w następującej sprawie?
Na 90% ciekną wężyki (dokładnie jeden ale nie wymienia się jednego :) ) zasilające kran w wodę.
Kranu nie jestem w stanie wykręcić (brak miejsca na dojście jakimkolwiek kluczem) a bez tego nie mogę wyjąć wężyków.
obawiam się, że muszą wziąć szlifierkę, odciąć całość i całość wraz z kranem założyć nowe (tylko po co niszczyć kran?).
Czy ktoś mógłby rzucić na to okiem, doradzić, naprawić?
Oględziny wydają się być o tyle proste, że blat z kranem i umywalką jest u mnie elementem "wymiennym". więc jest zdemontowany i leży w bagażniku.
Mogę z nim podjechać w dowolne miejsce.

Z góry dziękuję za pomoc.
Max
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 90/8
Wysłany: 2021-03-23, 12:32   

Przydałyby się jakieś zdjęcia - bo tak z samego opisu to trudno coś poradzić. Tak czy owak, wiele zjawisk w przyrodzie jest odwracalnych, więc może i tutaj jak ktoś to wkręcił, to i zapewne da się wykręcić.

madmax 
początkujący forumowicz

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2021-03-23, 12:51   

Kazik II napisał/a:
Przydałyby się jakieś zdjęcia - bo tak z samego opisu to trudno coś poradzić. Tak czy owak, wiele zjawisk w przyrodzie jest odwracalnych, więc może i tutaj jak ktoś to wkręcił, to i zapewne da się wykręcić.

To jest oryginał. Jak bym składał w fabryce też bym przykręcił. Potem doszły kolejne elementy i zasłonili śruby a na koniec poszły zszywki i element jest nierozbieralny.
Pewnie za sakiewkę euro sprzedają takie nowe zestawy :)

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2021-03-23, 13:16   

Tys prowda. W dzisiejszych czasach wiele rzeczy się tak robi bez najmniejszej troski o to, że kiedyś może trzeba tam będzie coś naprawić albo wymienić. A w Twoim przypadku to już jest draństwo, bo wiadomo że kran zawsze może się popsuć albo podłączenie rozszczelnić. Współczuję. U mnie np. chciałem wymienić lampkę w łazience i okazało się, że bez połamania osłony nie idzie tego wyjąć. W dodatku podłączenie kabla jest bez żadnej złączki, po prostu zatopione w plastiku i jedyny sposób to na chama przeciąć przewód.

mobike 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: mobilvetta kea p68
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2021-03-23, 20:08   

zdjęcia jak to wygląda mam kilka kluczy do montażu armatur może podejdą

madmax 
początkujący forumowicz

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2021-03-25, 09:24   

mobike napisał/a:
zdjęcia jak to wygląda mam kilka kluczy do montażu armatur może podejdą

Proszę bardzo

20210324_213052_Easy-Resize.com.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 421,6 KB

20210324_213046_Easy-Resize.com.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 393,44 KB

20210324_213245_Easy-Resize.com.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 406,26 KB

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2021-03-25, 09:52   

Ja masz to na stole, to raczej prosta sprawa. Ta płyta która przeszkadza w dojściu do tej dużej czarnej nakrętki widać,że jest dokręcona do blatu. Widać śrubę wkręconą po skosie, dale powinna być następna. Po zdemontowaniu będziesz miał dojście do nakrętki i wolny kran. Powinna (czarna nakrętka) odkręcić się zwykłym płaskim kluczem. Jeżeli nie podejdziesz to weź kawałek rury odpowiedniej średnicy , wytnij w niej taki fragment by nasadzić na wężyki. Na jej końcu przyspawaj małe płaskowniki, tak by objęły nakrętkę, i masz na szybko klucz rurkowy przecięty.

madmax 
początkujący forumowicz

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2021-03-25, 10:31   

wlodo napisał/a:
Ja masz to na stole, to raczej prosta sprawa. Ta płyta która przeszkadza w dojściu do tej dużej czarnej nakrętki widać,że jest dokręcona do blatu. Widać śrubę wkręconą po skosie, dale powinna być następna. Po zdemontowaniu będziesz miał dojście do nakrętki i wolny kran. Powinna (czarna nakrętka) odkręcić się zwykłym płaskim kluczem. Jeżeli nie podejdziesz to weź kawałek rury odpowiedniej średnicy , wytnij w niej taki fragment by nasadzić na wężyki. Na jej końcu przyspawaj małe płaskowniki, tak by objęły nakrętkę, i masz na szybko klucz rurkowy przecięty.

Jestem mechanikiem, uwierz mi, że element jest nierozbieralny :)
1. postaram się dorobić klucz, o którym wspominałeś. Prosty sposób ale czasem jak się człowiek skupi na jednym rozwiązaniu to mu inne nie przychodzą do głowy,
2. ka się zdenerwuję to wezmę szlifierkę, utnę kran i założę nowy z wężykami ....

Pozdrawiam

MAZUREK 
stary wyga
gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Piwa: 21/167
Wysłany: 2021-03-25, 10:50   

Tą czarną plastykową nakrętkę powinno się dać odkręcić ręcznie, ja u siebie tak wymieniałem cieknący kran. Ale przy starym zapieczonym może to być trudne. Odkręcenie tej płyty (przynajmniej jednej śruby) ułatwi sprawę :-/ :spoko

madmax 
początkujący forumowicz

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2021-03-25, 11:22   

MAZUREK napisał/a:
Tą czarną plastykową nakrętkę powinno się dać odkręcić ręcznie, ja u siebie tak wymieniałem cieknący kran. Ale przy starym zapieczonym może to być trudne. Odkręcenie tej płyty (przynajmniej jednej śruby) ułatwi sprawę :-/ :spoko

płyta nie dość, że poskręcana to jeszcze poklejona, pospinana szywkami... zaprojektowane z dużym rozmysłem :)

moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Piwa: 117/43
Wysłany: 2021-03-25, 11:25   

1 wykręcić wężyki klucz płaski trzymając kran, ruch 5,5 cm w zupełności wystarczy
2 wykręcić kran przy zablokowanej czarnej nakrętce bociankami
3 po problemie Pijesz piwo

Lub szybciej
1 Bociankami trzymasz wredną czarną
2 kręcisz kranem
3 j/w

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2021-03-25, 11:49   

Zakuwane końcówki wężyków zamiast na opaski zaciskowe - to już szczyt "wyrafinowanej inżynierii". Co za gamoń to wymyślił? :haha:

Agostini 
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Piwa: 245/114
Wysłany: 2021-03-25, 12:10   

Te wężyki są na oringach wciśnięte w dolną część kranu. Trzeba usunąć zabezpieczenie między wężykami. Plastikowa śruba czy zawleczka, nie pamiętam.
Później ręką przytrzymując czarną nakrętkę kręcisz z góry kranem.

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2021-03-25, 13:21   

Tak czy owak stosowanie takiego rozwiązania jak na zdjęciu to niepotrzebne utrudnianie życia. Po pierwsze: trzeba się trochę nagłowić, żeby dojść jak to się zdejmuje, a przy tym ściąganie siłowe z oringów to zawsze obawa, że coś można urwać. Po drugie: jak mamy zwyczajne opaski zaciskowe i karbowane króćce to wiadomo, o co chodzi. Opaski bez problemu można wymienić. A jeśli wężyki mamy już mocno zagniecione opaskami to zawsze można nieco skrócić i zacisnąć trochę dalej. Zakuwanie węży raczej stosuje się w bardziej zaawansowanych sytuacjach technicznych - ale do banalnych wężyków wodnych w kamperze? Po co?

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2021-03-25, 13:27   

moskit napisał/a:
1 wykręcić wężyki klucz płaski trzymając kran, ruch 5,5 cm w zupełności wystarczy
2 wykręcić kran przy zablokowanej czarnej nakrętce bociankami
3 po problemie Pijesz piwo

Lub szybciej
1 Bociankami trzymasz wredną czarną
2 kręcisz kranem
3 j/w

A jak by się zaparło, to zawsze można zastosować tzw. ruski klucz. Młodszemu pokoleniu objaśniam, że to coś w rodzaju małego przecinaczka, lub do plastikowej nakrętki po prostu śrubokręt - plus do kompletu młotek. Delikatnie acz stanowczo stukamy młotkiem w przyłożony do nakrętki śrubokręt i powinno puścić.

Odpowiedz do tematu