Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Malowanie dachu
Autor Wiadomość
wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2021-04-06, 18:45   

Za chwilę podpowiedzą koledzy z większą wiedzą, ale wg. mnie nie możesz tak i takich akumulatorów ze sobą łączyć. Tzn. mały i duży, nowy i stary, będą sobie zabierały prąd i ten nowy szybko się wykończy.

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2021-04-06, 18:58   Re: Lodówka ciąg dalszy

Moulder napisał/a:

Bo jeśli jest lodówka, która ma mniejsze zapotrzebowanie na prąd to zmienię, a tą mu oddam albo sprzedam.

Fizyki nie oszukasz, może masz ja ciasno zabudowaną i nie moze sie wymiennik wychłodzić? Marcin przekonuje że bierze mało. Mój dometic (waeco jest blizniaczy) ubił mi akumulator, teraz mam co prawda lifepo4 i nie testowałem, ale wiem ze mam zabudowaną zbyt ciasno... stad koncepcja z wetylowaniem wymiennika.
R

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
Postaw piwo autorowi tego posta

Moulder 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato l3h2 2016 rok
Piwa: 8/18
Wysłany: 2021-04-06, 19:09   Akumulatory

wlodo napisał/a:
Za chwilę podpowiedzą koledzy z większą wiedzą, ale wg. mnie nie możesz tak i takich akumulatorów ze sobą łączyć. Tzn. mały i duży, nowy i stary, będą sobie zabierały prąd i ten nowy szybko się wykończy.

Akumulatory różnią się od siebie 9 miesiącami od zakupu.

Moulder 
zaawansowany

Wysłany: 2021-04-06, 19:12   

decumanus napisał/a:
Moulder napisał/a:

Bo jeśli jest lodówka, która ma mniejsze zapotrzebowanie na prąd to zmienię, a tą mu oddam albo sprzedam.

Fizyki nie oszukasz, może masz ja ciasno zabudowaną i nie może sie wymiennik wychłodzić? Marcin przekonuje że bierze mało. Mój dometic (waeco jest bliźniaczy) ubił mi akumulator, teraz mam co prawda lifepo4 i nie testowałem, ale wiem ze mam zabudowaną zbyt ciasno... stad koncepcja z wentylowaniem wymiennika.
R

lodówka ma sporo miejsca z tyłu, powinna dać radę, ale rzeczywiście latem kiedy jest gorąco chodzi non stop i wyżera prąd

adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 175/135

Wysłany: 2021-04-06, 19:46   

opis twojej wspaniałej lodówki Nasze lodówki ABeM kompresorowe na 12/24VV DC jeżdżą już od lat w wielu kamperach znanych podróżniczych Youtuberów, zapleczu Dakaru, w Boliwii, Argentynie, przemierzały stepy Mongolii, i wszyscy zgodnie twierdzą, że lepszej lodówki NIE MIELI.!
Wiemy jak się robi Dobre sprzęty do Kamperów, zaopatrujemy producentów w trwałe i bezawaryjne rozwiązania. Elektronikę lutowaną cyną ołowiową na 480stC, lodówkę w jednym kawałku z układem miedzianym, lutowaną srebrem, napełnioną zastrzeżoną mieszaniną freonową, aby działała w każdych warunkach klimatycznych z jednakową sprawnością do +72stC, a nie 32stC jak to jest w lodówkach domowych… i wiele innych rozwiązań… . A tobie latem brakuje prądu . Moja domowa z zmienionym agregatem , nigdy nie było problemu , Włochy , Grecja , a w Polsce zero problemów , taki mamy klimat . Moja nie jest cudowna , włączona w śierpniu do dziś nie wyłączona . Od lutego aku cały czas między 12,5-14,8 . Korzystam z telewizji , ładowarki oswietlenie . Nie jest nabita códownym gazem ,tylko r 290 + r600a .Nie wiem jak twoja , ale wielu ludzi narzekało na skropliny w tych lodówkach , u mnie niema skroplin , jest ich tyle że dają radę odparować .

RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 26/75
Wysłany: 2021-04-06, 19:50   

Ile masz Ah baterii i ile W na dachu, że Ci prądu brakuje przy lodówce Marcina?
I co to znaczy "brakuje" prądu, bo ja np. tak konfiguruje mój zestaw (lodowka podblatowa na 230V), żeby wytrzymywał min 12h, bo nie chce wozić zbędnego balastu (a komus moze tydzień być mało).

Moulder 
zaawansowany

Wysłany: 2021-04-06, 20:35   Lodówka

Mam aku yuasa 100ah od dzisiaj x2 czyli 2x 100ah. Na dachu 130wx2. Kiedy brakowało słońca w Szwecji ratowałem się podwyższeniem temperatury w lodówce do 12 stopni zeby dotrwać do rana. Regulator mppt ma fajna funkcję wyłączania odbiorników celem ochrony aku przed całkowitym rozładowaniem. Od dzisiaj mam wyłącznik - pstryczek do lodówki, żeby nadal działało oświetlenie i ładowanie tel.

Myślę że jak będę miał 3 solary x 130w powinno być ok.

decumanus 
weteran

Wysłany: 2021-04-06, 23:16   

Masz podłączoną lodowke do mppt? Z rego co sprzedawca mi mowil - a nie mial skosnych oczu - tego nie nalezy robic, bo prad rozruchowy zbyt duzy. Moj dometic sam sobie chroni aku. Teraz to jeszcze aku lifepo4 samo sie chroni.

R

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/37
Wysłany: 2021-04-07, 10:29   

Mam od Marcina i jeden sezon zaliczony .Włączyłem na wiosnę i na zimę wyłączyłem .Był solar 130w i aku 100Ah głębokiego .Za lodówką kupa miejsca a kratki wentylacyjne pozamykałem folią. Zasilanie lodówki mam z aku kablem 4mm2 .
Zasada jest jedna solary wszystkie jednakowe i ta sama data produkcji i aku to samo 2 równe .Te kabelki u ciebie to miernota UWAGA na FOJER oby nie :spoko

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/37
Wysłany: 2021-04-07, 10:37   

Jeszcze jak masz połączone solary
Szeregowo to musi być dioda by-pass
Równolegle to diody blokujące np.takie https://www.olx.pl/d/ofer...html#88da5c871c

Moulder 
zaawansowany

Wysłany: 2021-04-07, 10:48   Kable

Mówicie o kablach pomiędzy akumulatorami? Czy tymi wychodzącymi z regulatora.

Moulder 
zaawansowany

Wysłany: 2021-04-07, 13:46   Re: Kable

Moulder napisał/a:
Mówicie o kablach pomiędzy akumulatorami? Czy tymi wychodzącymi z regulatora.

Kable są 6mm2

lodówka podpięta do mppt, żeby regulator regulował, a nie żeby ona wydoiła cały prąd

decumanus 
weteran

Wysłany: 2021-04-07, 20:15   

A przy jakim napieciu na aku "brakuje" ci pradu? Bo ja do mppt tracera podlaczone mam swiatlo, wiatraki, etc. i regulator odcina przy 11.1 a moja lodowka powinna dzialac do 10.4. Nie wiem czy jest zabezpieczenie na Marcinowrj, ale chyba powinno byc.
Wiec moze to tez przyczynia sie brakow.
R

Odpowiedz do tematu