|
|
|
Malowanie dachu |
| Autor |
Wiadomość |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2021-04-06, 18:45
|
|
|
| Za chwilę podpowiedzą koledzy z większą wiedzą, ale wg. mnie nie możesz tak i takich akumulatorów ze sobą łączyć. Tzn. mały i duży, nowy i stary, będą sobie zabierały prąd i ten nowy szybko się wykończy. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2021-04-06, 18:58 Re: Lodówka ciąg dalszy
|
|
|
| Moulder napisał/a: |
Bo jeśli jest lodówka, która ma mniejsze zapotrzebowanie na prąd to zmienię, a tą mu oddam albo sprzedam. |
Fizyki nie oszukasz, może masz ja ciasno zabudowaną i nie moze sie wymiennik wychłodzić? Marcin przekonuje że bierze mało. Mój dometic (waeco jest blizniaczy) ubił mi akumulator, teraz mam co prawda lifepo4 i nie testowałem, ale wiem ze mam zabudowaną zbyt ciasno... stad koncepcja z wetylowaniem wymiennika.
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
Moulder
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato l3h2 2016 rok
|
Wysłany: 2021-04-06, 19:09 Akumulatory
|
|
|
| wlodo napisał/a: | | Za chwilę podpowiedzą koledzy z większą wiedzą, ale wg. mnie nie możesz tak i takich akumulatorów ze sobą łączyć. Tzn. mały i duży, nowy i stary, będą sobie zabierały prąd i ten nowy szybko się wykończy. |
Akumulatory różnią się od siebie 9 miesiącami od zakupu. |
|
|
|
 |
Moulder
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-04-06, 19:12
|
|
|
| decumanus napisał/a: | | Moulder napisał/a: |
Bo jeśli jest lodówka, która ma mniejsze zapotrzebowanie na prąd to zmienię, a tą mu oddam albo sprzedam. |
Fizyki nie oszukasz, może masz ja ciasno zabudowaną i nie może sie wymiennik wychłodzić? Marcin przekonuje że bierze mało. Mój dometic (waeco jest bliźniaczy) ubił mi akumulator, teraz mam co prawda lifepo4 i nie testowałem, ale wiem ze mam zabudowaną zbyt ciasno... stad koncepcja z wentylowaniem wymiennika.
R |
lodówka ma sporo miejsca z tyłu, powinna dać radę, ale rzeczywiście latem kiedy jest gorąco chodzi non stop i wyżera prąd |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 175/135 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2021-04-06, 19:46
|
|
|
opis twojej wspaniałej lodówki Nasze lodówki ABeM kompresorowe na 12/24VV DC jeżdżą już od lat w wielu kamperach znanych podróżniczych Youtuberów, zapleczu Dakaru, w Boliwii, Argentynie, przemierzały stepy Mongolii, i wszyscy zgodnie twierdzą, że lepszej lodówki NIE MIELI.!
Wiemy jak się robi Dobre sprzęty do Kamperów, zaopatrujemy producentów w trwałe i bezawaryjne rozwiązania. Elektronikę lutowaną cyną ołowiową na 480stC, lodówkę w jednym kawałku z układem miedzianym, lutowaną srebrem, napełnioną zastrzeżoną mieszaniną freonową, aby działała w każdych warunkach klimatycznych z jednakową sprawnością do +72stC, a nie 32stC jak to jest w lodówkach domowych… i wiele innych rozwiązań… . A tobie latem brakuje prądu . Moja domowa z zmienionym agregatem , nigdy nie było problemu , Włochy , Grecja , a w Polsce zero problemów , taki mamy klimat . Moja nie jest cudowna , włączona w śierpniu do dziś nie wyłączona . Od lutego aku cały czas między 12,5-14,8 . Korzystam z telewizji , ładowarki oswietlenie . Nie jest nabita códownym gazem ,tylko r 290 + r600a .Nie wiem jak twoja , ale wielu ludzi narzekało na skropliny w tych lodówkach , u mnie niema skroplin , jest ich tyle że dają radę odparować . |
| |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 26/75 Skąd: Sligo IE

|
Wysłany: 2021-04-06, 19:50
|
|
|
Ile masz Ah baterii i ile W na dachu, że Ci prądu brakuje przy lodówce Marcina?
I co to znaczy "brakuje" prądu, bo ja np. tak konfiguruje mój zestaw (lodowka podblatowa na 230V), żeby wytrzymywał min 12h, bo nie chce wozić zbędnego balastu (a komus moze tydzień być mało). |
|
|
|
 |
Moulder
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-04-06, 20:35 Lodówka
|
|
|
Mam aku yuasa 100ah od dzisiaj x2 czyli 2x 100ah. Na dachu 130wx2. Kiedy brakowało słońca w Szwecji ratowałem się podwyższeniem temperatury w lodówce do 12 stopni zeby dotrwać do rana. Regulator mppt ma fajna funkcję wyłączania odbiorników celem ochrony aku przed całkowitym rozładowaniem. Od dzisiaj mam wyłącznik - pstryczek do lodówki, żeby nadal działało oświetlenie i ładowanie tel.
Myślę że jak będę miał 3 solary x 130w powinno być ok. |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2021-04-06, 23:16
|
|
|
Masz podłączoną lodowke do mppt? Z rego co sprzedawca mi mowil - a nie mial skosnych oczu - tego nie nalezy robic, bo prad rozruchowy zbyt duzy. Moj dometic sam sobie chroni aku. Teraz to jeszcze aku lifepo4 samo sie chroni.
R |
 |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/37 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2021-04-07, 10:29
|
|
|
Mam od Marcina i jeden sezon zaliczony .Włączyłem na wiosnę i na zimę wyłączyłem .Był solar 130w i aku 100Ah głębokiego .Za lodówką kupa miejsca a kratki wentylacyjne pozamykałem folią. Zasilanie lodówki mam z aku kablem 4mm2 .
Zasada jest jedna solary wszystkie jednakowe i ta sama data produkcji i aku to samo 2 równe .Te kabelki u ciebie to miernota UWAGA na FOJER oby nie |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/37 Skąd: wieden
|
|
|
|
 |
Moulder
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-04-07, 10:48 Kable
|
|
|
| Mówicie o kablach pomiędzy akumulatorami? Czy tymi wychodzącymi z regulatora. |
|
|
|
 |
Moulder
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-04-07, 13:46 Re: Kable
|
|
|
| Moulder napisał/a: | | Mówicie o kablach pomiędzy akumulatorami? Czy tymi wychodzącymi z regulatora. |
Kable są 6mm2
lodówka podpięta do mppt, żeby regulator regulował, a nie żeby ona wydoiła cały prąd |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2021-04-07, 20:15
|
|
|
A przy jakim napieciu na aku "brakuje" ci pradu? Bo ja do mppt tracera podlaczone mam swiatlo, wiatraki, etc. i regulator odcina przy 11.1 a moja lodowka powinna dzialac do 10.4. Nie wiem czy jest zabezpieczenie na Marcinowrj, ale chyba powinno byc.
Wiec moze to tez przyczynia sie brakow.
R |
 |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|