|
|
Zamknięty przez: Banan 2021-06-01, 22:58 |
Budowa kampera na Iveco Daily IV L4H2 35S13 |
| Autor |
Wiadomość |
sienek
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Brak
|
Wysłany: 2020-08-13, 07:19
|
|
|
Hej, aktualizacje są na instagramie
Jak wrócę z podróży za ok tydzień to wrzucę tutaj zdjęcia zabudowy. Mam już m.in. okno boczne.
Od miesiąca mieszkamy w nim nad morzem i wszystko świetnie się spisuje.
Wody starcza na tydzień, tylko kot co 2-3 dni musi iść na spacer |
_________________ Ex Self-made Iveco Daily L4H2 2015
Ex LMC Liberty Finish 7205 Ti, DMC 3,8T
Ex Hymercamp 46 1,9D '92 DMC 2,8T
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=39300
 |
|
|
|
 |
sienek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2021-03-31, 17:59
|
|
|
Witajcie przyjaciele, kamper będzie na sprzedaż, jeszcze nigdzie nie wystawiony.
Wylatujemy do Tajlandii na 6 miesięcy a potem do Wietnamu i cholernie mi szkoda aby stał i się marnował. Mamy już kupione bilety i ogarnięte ASQ.
Zgodnie z naszym profilem Instagramowym Kierunek Świat
W przyszłości pewnie zbuduję kolejnego kampera ale na pewno bazą będzie stara ciężarówka 4x4 o DMC 12T.
Poniżej opis na szybko:
Sprzedam wyjątkowego kampervana zbudowanego w 2020r!
Baza to Iveco Daily 35S13 z 2015r z automatyczną skrzynią biegów.
Wersja L4H2 z najlepszym i bardzo ekonomicznym silnikiem 2.3 126KM.
Spalanie w pełni załadowanego auta to 7.5-8 l/100km przy prędkości 100km/h i 8.5l/100 przy 110km/h.
Kamper posiada wszystko co potrzeba do luksusowego podróżowania w najdalsze zakątki Europy. Auto z małym oryginalnym przebiegiem, serwisowane w ASO Iveco w Gorzowie Wlkp.
Kamper posiada kompletną izolację termiczną na którą składa się 40mmXPS na suficie, 20mm Armaflex + 20mm XPS na ścianach + 20mm Armaflex na podłodze. Cała podłoga przed zabudową została zabezpieczona farbą okrętową antykorozyjną. Wszystkie wnęki oraz profile przy progach zostały zabezpieczone penetrującym woskiem Sika 6220S. Wszystko zbudowane z głową i na lata.
Wszystkie przewody LGY 12V mają 2.5mm2, przy czym akumulator auta jest połączony z zabudową przewodem 35mm2, cała instalacja 230V na lince OWY 2,5mm2, fotowoltaika ma po 6mm2, Gaz na 8mm2 miedzi z rozdzielaczem i zaworami (piekarnik, truma, kuchenka)
Na niczym nie oszczędzane wszystko robione na lata i pod siebie z najlepszych lekkich materiałów.
Historia budowy jest na Camperteam.pl
Na wyposażeniu auta:
- automatyczna skrzynia biegów (6b) z opcją manualnej zmiany biegów
- tempomat
- klimatyzacja
- pełna elektryka
- wielofunkcyjna kierownica
- radio z mp3 i bluetooth
- pneumatyczny fotel kierowcy
- światła dzienne
Na wyposażeniu części mieszkalnej wszystko jest nowe na gwarancji:
- bojler ciepłej wody Truma 10l 230V/GAZ o wartości 5000zł
- zbiornik na wodę pitną 210L !!! – 1000zł
- zbiornik podwieszany na wodę szarą 88L – 600zł
- toaleta DOMETIC CTS 4110 12V CERAMICZNA ze spłuczką z głównego zbiornika – 3000zł
- ogrzewanie powietrzne Webasto z pilotem i programatorem- pobór paliwa ze zbiornika auta
- 2 panele solarne o łącznej mocy 640W – 1200zł
- regulator MPPT Tracer 30A z sondą temperatury aku i sterownikiem – 500zł
- akumulator EXIDE Equipment ET1300 180Ah – 1300zł
- Przetwornica pełen SINUS 1500W
- regulator ładowania CYRIX
- telewizor 24 cale FULL HD z USB i anteną DVB-T na dachu (UFO) – 800zł
- wyprowadzona instalacja SAT gotowa pod internet STARLINK !!
- lodówka podblatowa INOX 94L z zamrażalnikiem 10L – 800zł
- piekarnik gazowy DOMETIC o wartości 4000zł
- kuchenka gazowa 2- palnikowa ze zlewem INOX Dometic – 1000zł
- okna uchylne dymione DOMETIC S7P z roletami o wartości łącznej 4000zł
- okno dachowe w części mieszkalnej elektrycznie otwierane z wentylatorem i oświetleniem LED oraz pilotem o wartości 1500zł
- okno w łazience Mini Heki
- ogromne asymetryczne łóżko o wymiarach 200cm długości i 175 szerokości z materacem HR 7 stref o 12cm grubości
- oświetlenie wnętrza LED z pilotem (wielokolorowe)
- garaż na dwa składane rowery
- daszek zewnętrzny
- oświetlenie zewnętrzne LED
Mnóstwo schowków i półek, ogromna szafa na ubrania i setki patentów aby mieszkało się lepiej. Mega długi blat roboczy do komfortowego gotowania.
Łóżko po złożeniu tworzy miejsce dla 4-6 osób do wspólnego biesiadowania.
Teraz najważniejsze – auto z dwoma osobami na pokładzie (łącznie 150kg), zatankowane do pełna, 100L wody, dwa rowery, pełen ekwipunek biwakowy (stoliki i krzesła, grill), pełna butla 11KG i prowiant na 2 tygodnie waży 3480kg. Ważone na dwóch skupach złomu po kilka razy, zawsze poniżej 3500kg. Byliśmy nim pod koniec 2020r na Sardynii i spisało się świetnie!
Zaletą jest wysokość całkowita 260cm dzięki czemu unikamy wysokich opłat promowych, jednocześnie wysokość wnętrza to aż 190cm! |
|
|
|
 |
sienek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2021-04-11, 13:46
|
|
|
Autko trafiło na Otomoto
Czas tylko do 02.06.2021 bo potem lecimy do Azji na 6-9 miesięcy. Jeśli się nie sprzeda to będziemy dalej nim podróżować po powrocie, nie ma ciśnienia |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 273/209 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2021-04-11, 19:59
|
|
|
Witaj.
Masz bardzo piękne plany na najbliższy okres i szczerze życzę udanego wyjazdu. Nie śledzę wariujących cen kamperów ale wydaje mi się, że to co proponujesz jest nieprawdopodobną kwotą za słabo wykonaną samoróbkę. Wolny rynek i wolny handel ustalają ceny i życząc udanej sprzedaży smutno mi na myśl, że ktoś mógłby wydać tyle pieniędzy za taki samochód.
To moja myśl. Opisałeś auto na wolnym forum i tylko to daje mi prawo wyrażać swoje myśli.
Wybacz, nic w tym osobistego. Udanego wyjazdu.. |
|
|
|
 |
sienek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2021-04-11, 20:12
|
|
|
| Oczywiście każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii. Czy auto słabo wykonane? Nie powiedziałbym, jeździłem z kamerą na pace po drogach Sardynii, nic nie poruszyło się nawet o milimetr. Mieszkaliśmy w nim w zeszłym roku przez 4 miesiące prawie non stop, nie zmieniłbym niczego. Na niczym nie oszczędzane a znaleźć taką bezwypadkową bazę z prawdziwym przebiegiem a automacie z klimą też nie jest łatwe i swoje kosztuje. Widząc niepraktyczne paździerze za 110tys na Ducato z 2011 to nie mam nic do dodania. No chyba tylko tyle, że niektórzy nawet budują bez WC i prysznica i srają po krzakach - takich widoków widzieliśmy mnóstwo... |
 |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 273/209 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2021-04-11, 21:01
|
|
|
Wiem jak mógłbyś odebrać to co napisałem ale absolutnie nie krytykuję Twojej pracy i wartości auta. Absolutnie !! Wydaje mi się, że lepiej wyceniane są jednak zabudowy robione firmowo, dla 4-5 osób. Niedawno zainwestowałem bardzo dużo serca w zabudowę Peugeota Boxera z przepięknym 3,0 silnikiem. Łazienka zrobiona w Nowym Sączu u Duni, klimatyzacja podłogowa Dometic, 450 wat solarów, przetwornica, dwa aku po 220Ah. Potężne zbiorniki na wodę, butla LPG pod podłogą, zbiornik na paliwo 120 litrów i dodatkowy 72 litry. Wyposażenie mające dla mnie ogromne znaczenie i stanowiące o wartości auta. Przebieg, nie pamiętam już ale przyjmijmy 90 tyś. km. Rok 2010
Sprzedałem, zapomniałem. Ale mam świadomość, że to auto było dla eksperta, który wybaczy przeróżne niedoróbki. Brak markizy dla Ciebie to nie problem, wręcz niektórzy zdejmują aby odciążyć auto. Masz fajny daszek p/słoneczny. Ale dla kogoś kto kupuje auto i nieraz musi jeszcze przekonać partnerkę to nie musi mieć dużego znaczenia. Oni chcą śliczne, fabryczne.
Jesteśmy w okresie kamperowego boomu i trzymam kciuki abyś porządnie sprzedał.
Ale zachęcam do pozbycia się sentymentu i zejścia z ceny gdyby ta okazała się zaporowa.
Jak zainwestować pieniądze pewno sam wymyślisz ale trzymanie auta wydaje mi się niepotrzebne. |
|
|
|
 |
sienek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2021-04-11, 21:13
|
|
|
Szczerze nie zależy mi na sprzedaży, miło wspominamy nasze zeszłoroczne wojaże. Gdyby nie fakt, że w Azji spędzimy minimum 6 miesięcy - choć to może się przedłużyć do roku albo i więcej to bym go nawet nie wystawiał. Szkoda żeby stał. Zobaczymy, jak zostanie to też będę szczęśliwy |
|
|
|
 |
wdarekw
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-04-27, 08:22
|
|
|
Cześć, czy cena 100tyś byłaby ceną transakcyjną? Taki mam budżet i mam nadzieję, że jest to adekwatna kwota do włożonej pracy i jakości wykonania kampera.
Pozdrawiam,
Darek |
|
|
|
 |
sienek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2021-04-27, 16:18
|
|
|
| wdarekw napisał/a: | Cześć, czy cena 100tyś byłaby ceną transakcyjną? Taki mam budżet i mam nadzieję, że jest to adekwatna kwota do włożonej pracy i jakości wykonania kampera.
Pozdrawiam,
Darek |
Odezwij się na priv, coś pomyślimy |
|
|
|
 |
wdarekw
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-04-27, 17:34
|
|
|
| Wysłałem na priv wiadomość, nie wiem, czy doszła? |
|
|
|
 |
sienek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2021-06-01, 22:41
|
|
|
Temat do zamknięcia kamper odjechał dzisiaj na drugi koniec Polski. Jutro początek naszej kolejnej przygody kierunek - Azja
Do usłyszenia na forum budowy w przyszłym roku! |
 |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 364/498 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2021-06-01, 22:57
|
|
|
| sienek napisał/a: | | Temat do zamknięcia |
Wedle życzenia |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|