|
|
|
Ducato z łóżkiem, kuchenką, stolikiem i szafkami |
| Autor |
Wiadomość |
Campinos
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-04-13, 07:21 Ducato z łóżkiem, kuchenką, stolikiem i szafkami
|
|
|
Cześć!
Jak obiecałem - tak zrobiłem. Baza kupiona
Nie byłem specjalnie oryginalny, bo baza to oczywiście Ducato, w wersji L4H3, rocznik 2012, silnik 3.0 180KM.
Przed nim podstawowy serwis a przede mną podstawowe prace, które chcę pchnąć prędko, by wyrobić się przed akcyzą.
Tak jak zaznaczone w tytule, założenie ambitne, chcę przerobić blaszaka na wersję 2+3 - albo jeżdżę z rodziną, albo nie jeżdżę wcale ;-) Na sam początek samochód miałby służyć na 3-4 dniowe wyjazdy, później sprawdzimy na jak długo komfortowo można jechać busem w takim zestawie.
Plan obecnie mam taki, by pozbyć się obecnej zabudowy która jest na aucie, wyposażyć go w podstawowe eksponaty i zarejestrować na specjalny - kempingowy.
Następnie, praca nad dołożeniem siedzeń, by to również mieć za sobą i móc spać spokojnie.
Tutaj rodzą się pierwsze pytania, głównie w kwestii siedzeń i okien, które muszą być również dołożone by spokojnie zarejestrować siedzenia.
Dodatkowe siedzenia
Obecnie nie mam jasnej koncepcji jeśli chodzi o układ tych 3 dodatkowych siedzeń. Jednym z pomysłów jest dołożenie standardowo kanapy ze stolikiem za siedzeniem kierowcy, a obok siedzenia demontowanego (fotele espace na szynie).
Innym rozwiązaniem może być utworzenie podwójnej kanapy, lub dwóch rzędów siedzeń (może być wąsko, to nie przeszkadza - będą jeździć dzieci w fotelikach). Sądzę, że koncepcja szybko się wyjaśni, jak już będę miał fotele w ręku i będzie można z nimi pobiegać po busie.
Pytanie tylko, czy jest jakaś lepsza opcja, by mieć na start w zestawie pasy i ewentualnie isofix, niż fotele espace? Na chwilę obecną, zakładam, że jakimś szczęśliwym trafem uda mi się zarejestrować siedzenia bez poświadczeń, które weszły w 2020 roku.
Okna
Druga kwestia to okna. Na drzwiach szyba szklana, wyglądem wpasować się pod oryginał. Po drugiej stornie (od strony siedzeń) - okno kamperowe.
Odnośnie szyby szklanej to zastanawiam się, czy lepiej szukać na rynku, czy zlecić szklarzowi? Jeśli chodzi o okno kamperowe, to wydaje mi się że wybór padnie na któryś z Seitz S4, chyba, że macie jakąś inną propozycję? |
| Ostatnio zmieniony przez Campinos 2021-07-21, 06:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Citroen Jumper L3H2 3.0 HDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Cze 2019 Piwa: 4/5 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2021-04-13, 09:55
|
|
|
Witam, powodzenia w budowie
Drobna rada zanim zaczniesz kupować jakieś dodatkowe fotele do przestrzeni pasażerskiej to najpierw poczytaj co można a czego nie. Aktualnie nie jest takim prostym zadaniem dołożenie sobie foteli dodatkowych które nie są homologowane do tego pojazdu.
Więc zanim wpuścisz się w koszta zakupu jakichś foteli dobrze się zastanów czy będziesz mógł ich użyć.
Dużo o tym co można a czego nie , co sie zmieniło a co nie jest w wątku https://www.camperteam.pl...dd1a8fde#860743
, trochę to tasiemiec i dużo tam offtopu, ale generalnie warto to przejrzeć żeby zorientować się w temacie !
Okno na przesuwne to na rynku spokojnie dorwiesz oryginał, nie ma co rzeźbić. Nie wiem czy nie ma też z przesuwnym elementem . A kamperowe to tak S4 jak najbardziej, ale popatrz na chińskie MayGood. Praktycznie takie same jak Dometic S4 a kosztowo zdecydowanie lepiej.
Trzymam kciuki ! |
_________________ Moja budowa: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=33411 |
| |
|
|
|
 |
Campinos
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-04-13, 10:02
|
|
|
| @rviru odnośnie foteli to jasne, zrobiłem już research i wiem mniej-więcej co mogę na tą chwilę, ale nie ma pewności czy taki stan się utrzyma następny rok czy nawet miesiąc, dlatego chcę to zamknąć jak najszybciej. |
|
|
|
 |
TomekM
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Sie 2011 Piwa: 29/24 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 2021-04-13, 10:07
|
|
|
Baza L4H3 pomieści "na ciasno" zestaw 2+3 ale jest co kombinować. Okna tylko kamperowe. Każde jednowarstwowe będzie ci skraplać wodę. Siedzenia - jak pisał Rviru - trzy razy się upewnij zanim kupisz. jest coś takiego jak struktura kotwiczna. Ma to homologację na Ducato i Isofix. Ale to dopiero dwa miejsca. Co z trzecim?
Sam mam 3 dzieci i do czasu jak z nami jeździły mieliśmy sporą alkowę - to jedyny sposób aby nie zwariować, kiedy nie można opuścic kampera np. podczas deszczu.
Tak czy siak - powodzenia! |
_________________ Misiów5
 |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
|
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2021-04-13, 10:31
|
|
|
| Nawet przy strukturze kotwicznej. zwróć uwagę na przepisy o zwiększaniu ilości miejsc. Strawnie opisane https://www.dostawczakiem...-stycznia-2020/ |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
| |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
Twój sprzęt: brak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Sie 2020 Piwa: 5/5 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2021-04-13, 12:36
|
|
|
| rviru napisał/a: | | Może dobrym pomysłem u Ciebie skoro chcesz mieć 5 miejsc będzie zastosowanie z przodu 3 a z tyłu 2 |
to jest pierwsze co mi przyszło na myśl
po co kombinować z dwoma pojedynczymi foteami z przodu i zagracać tył dodatkowym fotelem, który zawsze będzie jakoś kolidował i ograniczał możliwość zabudowy, tym bardziej, że nie uda się tego zrobić tak jak w seryjnych kamperach, gdzieś przy drzwiach, składany (lotniczy) fotel, czy coś w tym rodzaju
3 z przodu i dwa z tyłu to jedyne sensowne wyjście
wiadomo, że luksusów nie będzie, ale przy 2+3 trzeba się liczyć z kompromisami |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2021-04-13, 14:04
|
|
|
Niestety minusem 3-ki z przodu jest brak szybkiego dostępu do tyłu, to sobie trzeba jasno powiedzieć. Pojedyńcze fotele z przodu umożliwiają szybki dostęp do tyłu. To w przypadku podróżowania z w miarę dorosłymi osobami/dziećmi nie ma większego znaczenia to już w podróży z maluchami może robić różnicę. No chyba że jeden rodzic z tyłu "obługuje" tylną załogę a kierowcą tą z przodu . Niewygodne ale wykonalne.
Ja sam u siebie myślę o tej kanapie obrotowej mimo że tylko jazdy we dwie osoby. Muszę jeszcze ją gdzieś na żywo zobaczyć i ocenić komfort jazdy na niej. Bo ta standardowa to jak ławka kościelna |
_________________ Moja budowa: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=33411 |
|
|
|
 |
Campinos
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-04-14, 09:19
|
|
|
Czy ktoś z was orientuje się jak w przypadku struktury kotwicznej, czy jeśli dokładam ją już do osobowego (specjalny - kempingowy) to muszę również robić testy i jakieś dodatkowe papiery prócz oświadczenia i przerobieniu od firmy z odpowiednim PKD?
Chciałbym móc zainstalować jedno rozwiązanie i pojechać z tym do OSKP.
Wiem że temat wałkowany milion razy, ale co z kimś rozmawiam, z firmą czy OSKP to mam różne opinie. |
| |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2021-04-14, 17:46
|
|
|
a zwiększasz ilosc miejsc w dowodzie? jak nie to nie teoretycznie nie ma takiego zapisu który cię zmusi. Niby to jest zmiana konstrukcyjna, ale policja tego nie wie, na przegladzie ich to nie interesuje, a podobno ubezpieczyciel tez nie robi problemow, chyba ze ci ta struktura odpadnie i ubije pasażera, albo co gorsza przechodznia a jak musisz w papierach zmienić to szukaj diagnosty z takimi klapkami jak koń... widzi tylko co napisane... a nie ma napisane nic o wymaganiach odnośnie zmiany miejsc w M1... czy tez SA...
Przepisy sa w polsce gowniane, stad kazdy je widzi jak mu wygodnie. |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
Campinos
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-04-15, 07:18
|
|
|
@decumanus niestety dołożenie nowych miejsc, w dowodzie są 3.
Przy okazji mam kolejny problem, tym razem drobniejszy. Nie do końca rozumiem zasadę działania dolnego wózka drzwi przesuwnych. W moim egzemplarzu jeździ on po dolnej szynie ścierając jej powierzchnię. Próbowałem podnosić drzwi, ściągając je śrubą na górnej szynie, coś tam może odrobinę pomogło, ale wózek dalej trze na dole. Walczyć z tym dalej, czy wymieniać komplet?
Na zdjęciu widać wyrytą ścieżkę po jakiej jeździł dolny wózek.
 |
|
|
|
 |
Campinos
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-04-21, 06:51
|
|
|
Rozbieranie zabudowy, cz. 1
 |
| |
|
|
|
 |
Pio
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Crafter maxi
|
Wysłany: 2021-04-21, 20:21
|
|
|
| Campinos napisał/a: | @rviru odnośnie foteli to jasne, zrobiłem już research i wiem mniej-więcej co mogę na tą chwilę, ale nie ma pewności czy taki stan się utrzyma następny rok czy nawet miesiąc, dlatego chcę
to zamknąć jak najszybciej. |
A co ustaliles? Bo muszę z 3 os. Crafter zrbic 4 |
|
|
|
 |
Campinos
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-07-21, 06:49
|
|
|
Cześć!
Powoli, powoli, ale do przodu.
Pierwszy kamień milowy osiągnięty - samochód zarejestrowany jako specjalny kempingowy.
Teraz kolejny przede mną, czyli rejestracja dodatkowych miejsc siedzących. W tym celu zakupiona struktura kotwiczna i zobaczymy co z tego wyjdzie.
W międzyczasie rozebrałem całą zabudowę wewnątrz busa (obicie ze sklejki, ściana grodziowa, łóżko piętrowe). Niby nic trudnego, ale śruby, których część pourywałem, oraz klej na którym wszystko było dodatkowo wzmacniane wygenerowały trochę potu.
Chciałem przystąpić do zadania klejenia szyby bocznej w drzwiach; miało być szybko, prosto i przyjemnie, jednak okazało się że tak pięknie nie będzie ;-) We wnęce, gdzie należy wyciąć otwór na szybę znajduje się wklejona sklejka, elastycznym klejem poliuretanowym. Jak to cholerstwo trzyma już się przekonałem w wielu innych miejscach gdy demontowałem zabudowę - jeśli nie naciąłem kleju nożykiem to nie było szansy oderwać płyty.
Problem jest o tyle duży, że płyta wklejona jest nie tylko po krawędzi, ale również od tyłu, co doprowadziło do tego, że gdy próbowałem ją rwać, grzać, rozpuszczać, nacinać, to zaczęła odchodzić... ale razem z blachą, która krawędziami nachodzi na blachę drzwi.
Do tych krawędzi przyklejona jest płyta od tyłu:
Nie usunę jej więc tak prosto jak zakładałem. Jeśli będę ją rwał, to odejdzie razem z krawędziami blachy, którą wolałbym zostawić w nienaruszonym stanie bo będzie widoczna od wewnątrz po wklejeniu okna.
Obecnie planuję najpierw wyciąć płytę od wewnątrz tyle ile mogę, a potem spróbować podcinać klej od tyłu płyty.
Myślałem o jakichś środkach rozpuszczających klej, ale nie udało mi się nic znaleźć.
Czy ktoś ma jakiś lepszy pomysł?
Tak niewinnie to wygląda:
| Pio napisał/a: | | A co ustaliles? Bo muszę z 3 os. Crafter zrbic 4 |
Masz jakieś konkretne pytania? |
| |
|
|
|
 |
Tomeczek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Trojaczki L4H3 w planach
|
Wysłany: 2021-08-18, 21:35
|
|
|
Campinos, może by tak nowy wątek założyć o tych fotelach drugiego rzędu, będzie łatwiej potomnym znaleźć.
Generalnie jak przypatrzylem się na tą strukturę kotwiczną, to ona tylko pasy daje, do foteli i tak trzeba stelaż zrobić.
Jak już to przerobiłes to pisz pisz, bo to temat teraz popularny, a ceny w firmach jakieś chore się robią. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|