|
|
|
CamperWagen Ducato L4H3 2+2 |
| Autor |
Wiadomość |
Tomek84
zaawansowany
Twój sprzęt: brak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Sie 2020 Piwa: 5/5 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2021-04-13, 16:20
|
|
|
| decumanus napisał/a: | | mam jeszcze takie ale jeszcze ich nie montowałem, wziąłem czarne, |
chwilę mi zajęło zanim pokapowałem, że cena nie jest za sztukę
ja mam generalnie takie:
https://pl.aliexpress.com/item/4000550467137.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fSGmLdy
i takie:
https://pl.aliexpress.com/item/4001075746522.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fSGmLdy
i te wydaje mi się, że będą spoko (przynajmniej tak jak świecą na stole)
mam też jedną taką:
https://pl.aliexpress.com/item/4000803648485.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fSGmLdy
wziąłem na próbę, a szła chyba 5 miesięcy
jest generalnie sporo, obudowa aluminiowa
no, ale nie bede ryzykować kolejnego zakupy, który przyjdzie albo nie
no i z allegro takie:
https://allegro.pl/oferta/oprawa-meblowa-led-orbit-xl-3w-120-5154763957?snapshot=MjAyMS0wMi0xNlQxMTowOTo0Mi4yMjdaO2J1eWVyO2ZjZmY5OTA1ODNlNDllNjAwMGQ3ODhhNDcyN2NiZjFiOGE1NDM3NTJmNTZhNWFmNjBlOTM3ZjNhMWFjMzZmOWU%3D
te z driverem są trochę uciążliwe w montażu |
| Ostatnio zmieniony przez Tomek84 2021-04-14, 16:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Citroen Jumper L3H2 3.0 HDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Cze 2019 Piwa: 4/5 Skąd: Nowy Sącz
|
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2021-04-15, 09:58
|
|
|
| Tomek84 napisał/a: | rviru napisał/a:
Jak podasz usera i hasło to sobie poogladamy
i co jeszcze? |
Nic . W formie żartu zwróciłem uwagę, iż link umieszczony przez kolegę wskazuje na jego panel na allegro i po uruchomieniu wyskoczył monit o login i hasło i tyle. Ale przekaz chyba nie trafił albo brak dystansu lub też niechęć do mej osoby spowodowała zgryźliwą odpowiedź. Jak to się mówi "bez kija nie podchodź" , więc odpuszczam. |
_________________ Moja budowa: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=33411 |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
Wysłany: 2021-04-15, 10:05
|
|
|
| rviru napisał/a: | | Tomek84 napisał/a: | rviru napisał/a:
Jak podasz usera i hasło to sobie poogladamy
i co jeszcze? |
Nic . W formie żartu zwróciłem uwagę, iż link umieszczony przez kolegę wskazuje na jego panel na allegro i po uruchomieniu wyskoczył monit o login i hasło i tyle. Ale przekaz chyba nie trafił albo brak dystansu lub też niechęć do mej osoby spowodowała zgryźliwą odpowiedź. Jak to się mówi "bez kija nie podchodź" , więc odpuszczam. |
zrozumiałem, zrozumiałem
mam specyficzne poczucie humoru, którego nie oddasz przez internet
no offense
mogę podać login i hasło, pod jednym warunkiem
kupisz wszystko co mam w koszyku |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2021-04-15, 10:45
|
|
|
| Tomek84 napisał/a: | mogę podać login i hasło, pod jednym warunkiem
kupisz wszystko co mam w koszyku |
idę w ciemno w ten układ pod warunkiem że Ty płacisz za to co ja mam w swoim . Uprzedzam z mojego konta na allegro korzysta żona i nigdy nie ma miejsca w koszyku |
_________________ Moja budowa: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=33411 |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
Wysłany: 2021-04-16, 09:54
|
|
|
Panowie
Jako, że pogoda nie rozpieszcza, to wziąłem się za montowanie rozdzielnic 12V i 230V na stole.
i mam kilka pytań
1. jak podchodzicie do tematu przewodu ochronnego w instalacji 230V?
w poradniku Świstaka widziałem, że on go nie podpina, ale w sumie czemu nie?
opcje mamy dwie, może nawet trzy:
a. nie podpinać
b. podpinać
c. podpinać i zmostkować razem z budą
opcja a. jest najprostsza, ale nie zapewnie ochrony
opcja b. jest ok, ale nie zapewnia ochrony w przypadku uszkodzenia przewodu i podania fazy np. na nadowzię
opcja c. jest bezpieczna, ale jest takie ryzyko, że jak podepniemy się pod starą instalację dwuprzewodową, to może nam się indukować napięcie na przewodzie ochronnym (a nawet więcej niż pewne, że tak będzie) i nadwozie może "mrowić" (zabić nie zabije)
można z tym sobie poradzić wożąc kawałek płaskownika/szpilki i na wszelki wypadek doziemić budę (kwestia warunków gruntowych) lub zastosować rozłącznik na przewodzie ochronnym
póki co moja rozdzielnica 230V wygląda tak:
od lewej:
- 2xB16 - zabezpieczenie nadprądowe na fazę i przewód neutralny (na wypadek odwrócenia przewodów w gniazdku do którego się będę podłączał)
- automatyczny przełącznik faz na DPDT (z priorytetem na zasilanie z słupka)
- różnicówka na wyjściu przekaźnika DPDT
- 2xB10 na odbiorniki (w sumie nie wiem czy nie dam ich więcej, po 1 na każde gniazdko, bo mam ich jeszcze kilka luzem w domu, zostało po budowie)
nie jest to skończone, bo trzeba jeszcze podpiąć zasilania oczywiście
od razu mówię, że nie wiem jak zachowuje się różnicówka zasilana z przetwornicy, ale na moje powinna działać tak samo (w każdym razie przed finalnym montażem przetestuję)
2. Bloki rozdzielcze / skrzynki bezpieczników 12V
Mam tych obwodów na 12V sporo, więc cena ma znaczenie.
Opcje:
a. https://allegro.pl/oferta/skrzynka-gniazdo-obudowa-bezpiecznikow-fb-12-z-led-10132704721
mostka "-" nie potrzebuję i tak, bo to zbiorę sobie gdzie indziej
b. https://allegro.pl/oferta/gniazdo-skrzynka-bezpiecznikow-10-mini-val-gebe-8862887367
tylko tutaj bezpieczniki "mini"
c. https://allegro.pl/oferta/gniazdo-skrzynka-obudowa-bezpiecznikow-uni-gb6-7241053274?fromVariant=7299131162
+ mostek tego typu: https://allegro.pl/oferta/listwa-zaciskowa-mostek-zacisk-n-pe-lz-12-9420659262
do podzielenia zasilania na obwody
macie inne pomysły? tak patrząc po googlach/allegro/aliexpresie, to raczej marnie z opcjami w tym temacie |
|
|
|
 |
Kudł4ty
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Mercedes-Benz Sprinter 316CDI
|
Wysłany: 2021-04-16, 11:22
|
|
|
Chyba opcja a najrozsądniejsza według mnie. Sam jak szukałem jaki blok kupić, to trafiłem na tę samą
Na ali opcje są dosyć podobne, nic ciekawszego nie znalazłem, cenowo też wychodzi prawie tak samo, a zawsze to przez allegro szybciej dotrze. |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
Wysłany: 2021-04-16, 14:58
|
|
|
| Kudł4ty napisał/a: | | Na ali opcje są dosyć podobne, nic ciekawszego nie znalazłem, cenowo też wychodzi prawie tak samo, a zawsze to przez allegro szybciej dotrze. |
na ali są te same, ale cenowo się w ogóle nie opłacają
mam tego typu skrzynkę, ale na 6 obwodów
jakościowo tak sobie, łatwo ukręcić gwint, trzeba uważać, ale ładnie wyglądają
tutaj opcja bez szyny minusowej:
https://pl.aliexpress.com/item/1005001609910776.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.69c836ffaJDp07&algo_pvid=97d5597a-48b7-47ab-aa59-441708f58f02&algo_expid=97d5597a-48b7-47ab-aa59-441708f58f02-40&btsid=2100bdec16185802564026591e14e1&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
tylko znowu - bezpieczniki typu "mini" ATP/ATC/ATO, których nie lubie
chyba pójdę w tym kierunku, bo wyboru nie ma |
| |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
Wysłany: 2021-04-19, 09:35
|
|
|
 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2021-04-20, 09:30
|
|
|
wylot z trumy i alde ma kolanko skierowane do góry pod katem 5? 10? stopni? zapobiega to zalewaniu wodą deszczową urządzenia. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale ostatnio czytałem tu albo na fejsie, o wodzie bulgoczącej w wydechu... hmm
ja w swoim wylocie z frala zrobiłem kolanko pod lekkim skosem do góry.
Co prawda ty masz kratke, ale lepiej dmuchać na zimne...
Dmuchnie, chluśnie i zaleje.
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
Wysłany: 2021-04-20, 10:59
|
|
|
decumanus, kratka którą mam na zewnątrz powinna zapobiegać takim akcjom, ale przy konkretnej zamieci jest szansa, że się naleje oczywiście
przyjrzę się temu, ewentualnie mogę podnieść trochę rurę giętą, żeby wytworzyć tam spadek w kierunku ściany, albo pomyślę o odprowadzeniu wody z tej rury którą mam zamontowaną, ale to by wymagało znowu pewnych kombinacji
tymczasem myślę, żeby wyprowadzić skropliny na stałe na zewnątrz pod auto, choć czytałem instrukcję i tam jest niby napisane, że klimatyzator sam sobie radzi z odprowadzaniem wody i tylko w szczególnych przypadkach konieczne jest wylanie wody ze zbiornika |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
Wysłany: 2021-04-22, 16:02
|
|
|
kupiłem ten filc na próbę, ale jeszcze nie przyszedł
pytanie tylko jak to kleić - sam film jest z klejem, ale czy sklejkę trzeba jakoś przygotować?
ostatecznie mogę zrobić próbę na kawałku, ale czasami takie rzeczy wychodzą po czasie
obecnie kończę ściany "sypialni"
zostało mi przykleić 1 kawałek sklejki, ale kleju brakło, mam nadzieję, że jutro przyjdzie
i przesuwamy się ku przodowi kampera, kolejna będzie łazienka, potem fotele 2 rzędu i można jechać w trasę |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
Wysłany: 2021-04-22, 19:22
|
|
|
żeby nie być gołosłownym, kilka zdjęć:
niestety się pomyliłem o 1 cm na dolnym wymiarze deski czołowej górnego łóżka, więc musiałem ją skrócić o jakieś 3cm i zrobię tam małą wstawkę, co by nie marnować materiału
póki co taki prototyp górnego łóżka:
- rama w koło z kantówki 3x2, to będzie po obwodzie przykręcone do auta, oprócz frontu
- spód z kantówki 5x2, z odstępami po 8cm
- sklejka 3,6mm od spodu
- sklejka 12mm od frontu
możliwe, że już tak zostanie, ewentualna zmiana to tylko deska czołowa, może zrobię ją z jednego kawałka, choć raczej sensu nie ma, bo tam gdzie brakuje mi kawałka będzie chyba szafka (przedłużenie mebli kuchennych)
Tylna ściana w połowie gotowa
Niestety jak przewlekałem kable przez sklejkę, co z pojedynkę nie jest jakąś super fajną zabawą (zwłaszcza przy tej ilości kabli), to się rozpadało i z tego wszystkiego zapomniałem, że chciałem tam upchnąć jeszcze XPS, więc już po fakcie ponawiercałem trochę dziur i zapianowałem trochę.
Ściana tylna to 2xsklejka 3,6mm i stelaż 2 cm gruby pomiędzy |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
Wysłany: 2021-04-23, 20:22
|
|
|
| Tomek84 napisał/a: |
kupiłem ten filc na próbę, ale jeszcze nie przyszedł
pytanie tylko jak to kleić - sam film jest z klejem, ale czy sklejkę trzeba jakoś przygotować?
ostatecznie mogę zrobić próbę na kawałku, ale czasami takie rzeczy wychodzą po czasie |
zrobiłem test na małym kawałku
i tak:
- bez żadnego przygotowania podłoża (sklejki) nakleiłem filc i jako tako trzyma, myślę, że byłoby nawet git, ale można go odkleić bez większego wysiłku
- potem użyłem "Tapicer Pstrąg" jako primer na sklejkę i po odczekaniu niedługiej chwili przykleiłem ten sam kawałek filmu (który klej miał w zasadzie już nieklejący) i efekt piorunujący, po odczekaniu kolejnej chwili trzyma mega mocno, próbowałem zerwać, ale prędzej rozrywa się filc niż wartswa klejąca
jeżeli nie będzie komentarzy to chyba tą drogą pójdziemy
co do samego filcu, to podoba mi się on, zobaczę jak wygląda położony na większej powierzchni (oklejam nim tylną ścianę i środek garażu) i nie wiem czy nie zastosuję tego na całą sypialnię |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|