Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie Energobloku Schaudt EBL99
Autor Wiadomość
voice 
weteran
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Piwa: 20/21
Wysłany: 2020-08-14, 16:56   Podłączenie Energobloku Schaudt EBL99

Cześć Panowie, z racji naprawy kampera dla moich rodziców, okazało się, że energoblok, który jest w nim zamontowany EBL 271 jest uszkodzony i nie nadaje się do naprawy.
Dzięki koledze Nikita55 nabyłem energoblok EBL99.

Teraz muszę to wszystko poprzepinać i tutaj proszę Was o Pomoc.
Najpierw chciałbym się zająć podłączeniem kontrol Panela.
Zaznaczyłem podłączenia gdzie się pokrywają opisy. Jednak nie wszystko się zgadza ??
Gdzie podpiąć resztę ??

EBL.jpg
EBL
Plik ściągnięto 26 raz(y) 207,63 KB

Ostatnio zmieniony przez voice 2021-05-29, 22:45, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2020-08-19, 21:31   

Oznaczenia numeryczne pokrywają się i są jednoznaczne ale to nie pełny schemat widzę.
E bloki choć podobne to jednak trochę różne, większość powinna zadziałać, jedynie czego nie odpalisz to pompy wody, teraz trzeba się zastanowić jakie rodzaje pomp były dedykowane do tych 2 różnych e bloków, ostatecznie pompę i oświetlenie załączysz osobnym włącznikiem.
Na tym etapie niewiele mogę Ci pomóc, temat musi się rozwijać ale światełko w tunelu widać.
Real foto urządzeń też się przyda, może koledzy mieli do czynienia z jakimś upierdliwym obwodem i problem rozwiązali.
Aaa, Twój e blok ten po powodzi, możesz mi przysłać do oględzin, może jest szansa na wykrycie uszkodzeń i ew. naprawy. spodziewam się wielu utlenień i "zieleni" ale to są sprawy naprawialne. Diagnoza za friko, naprawa po kosztach, niekomercyjna.

voice 
weteran

Wysłany: 2020-08-19, 21:57   

Socale napisał/a:
Oznaczenia numeryczne pokrywają się i są jednoznaczne ale to nie pełny schemat widzę.
E bloki choć podobne to jednak trochę różne, większość powinna zadziałać, jedynie czego nie odpalisz to pompy wody, teraz trzeba się zastanowić jakie rodzaje pomp były dedykowane do tych 2 różnych e bloków, ostatecznie pompę i oświetlenie załączysz osobnym włącznikiem.
Na tym etapie niewiele mogę Ci pomóc, temat musi się rozwijać ale światełko w tunelu widać.
Real foto urządzeń też się przyda, może koledzy mieli do czynienia z jakimś upierdliwym obwodem i problem rozwiązali.
Aaa, Twój e blok ten po powodzi, możesz mi przysłać do oględzin, może jest szansa na wykrycie uszkodzeń i ew. naprawy. spodziewam się wielu utlenień i "zieleni" ale to są sprawy naprawialne. Diagnoza za friko, naprawa po kosztach, niekomercyjna.

Wojtek wysłałem pełne schematy na priv. Jakbyś miał czas zerknąć byłbym wdzięczny.
wyślij mi adres to wyśle ci ten uszkodzony.

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2021-02-05, 20:15   

Voice, niestety przez PW fotki nie przechodzą, dlatego zamieszczam tutaj.

IMG_3056.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 294,56 KB

IMG_3057.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 199,94 KB

Wyświetl szczegóły
kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2021-02-06, 12:51   

Jeśli chcesz zachować pełną funkcjonalność EBL271 na EBL99 to przy zastosowaniu starego panela podłączonego do EBL99 musisz dołożyć dwa przekaźniki - jeden do włączania oświetlenia i a drugi do pompy. EBL271 jest bardzo rozbudowany a EBL99 wyjątkowo "skromny".

voice 
weteran

Wysłany: 2021-02-20, 18:58   

kaimar napisał/a:
Jeśli chcesz zachować pełną funkcjonalność EBL271 na EBL99 to przy zastosowaniu starego panela podłączonego do EBL99 musisz dołożyć dwa przekaźniki - jeden do włączania oświetlenia i a drugi do pompy. EBL271 jest bardzo rozbudowany a EBL99 wyjątkowo "skromny".

Czy mógłbyś mi powiedzieć gdzie i jakie te przekaźniki zamontować ??

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2021-02-22, 11:48   

Popatrz na schemat podłączenia panela do EBL271 na piny 3 i 10. W 99 tego nie ma. Przekaźniki są widoczne na schemacie blokowym EBL271 - musisz odwzorować taki sam układ dwóch przekaźników - jeden sterowany z pinu 10 panela do włączania pompy a z pinu 3 sterować przekaźnikiem włączającym obwody oświetlenia.

voice 
weteran

Wysłany: 2021-04-19, 20:21   

kaimar napisał/a:
Popatrz na schemat podłączenia panela do EBL271 na piny 3 i 10. W 99 tego nie ma. Przekaźniki są widoczne na schemacie blokowym EBL271 - musisz odwzorować taki sam układ dwóch przekaźników - jeden sterowany z pinu 10 panela do włączania pompy a z pinu 3 sterować przekaźnikiem włączającym obwody oświetlenia.

Kaimar bardzo dziękuję za pomoc i odpowiedź, w tej chwili mogę działać z elektryką, bo wcześniej rejestrowałem auto robiłem wszystko silnikowo zakładałem roletę itp..
Więc teraz jestem gotowy na reanimację - podmianę energobloku i tutaj proszę Was o pomoc.

Czy mógłbym poprosić jeżeli to nie problem o rozrysowanie schematu podłączenia tych przekaźników ??

Panel mam taki LT431

IMG_20210415_183444.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 1,83 MB

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2021-04-20, 20:11   

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem, oczami wyobraźni widzę takie coś, gdyż z E99 nie ma wyjścia na zasilanie obwodów oświetleniowych oraz obwodów załączających pompę (krany).
Sterowanie przekaźnikami (brązowe) 1 włącznik pompy, 2 włącznik oświetlenia.

EBL.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 312,24 KB

voice 
weteran

Wysłany: 2021-04-21, 18:35   

Socale napisał/a:
Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem, oczami wyobraźni widzę takie coś, gdyż z E99 nie ma wyjścia na zasilanie obwodów oświetleniowych oraz obwodów załączających pompę (krany).
Sterowanie przekaźnikami (brązowe) 1 włącznik pompy, 2 włącznik oświetlenia.

Wojtku dzięki ale od czego zacząć tą migrację ze starego do nowego energobloku.

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2021-04-21, 19:26   

No tak aby to zgodnie ze schematem wyżej, analogicznie przepinaj kabelki, potem aby z przekaźnikami zgodną myślą było, jak po włączeniu funkcji "pompa" z panela sterującego wychodzi +12V to poślij te napięcie na cewkę przekaźnika a wyjście z cewki do masy. Powinien klikać razem z załączeniem na pulpicie.
Jeśli jest odwrotnie, tzn, jak po włączeniu funkcji "pompa" z panela sterującego, na danym kabelku jest zapinanie go do masy, to +12V daj bezpośrednio na cewkę przekaźnika, a steruj podając mu ową masę. Działanie identycznie w przypadku oświetlenia.
Panel rozumiem że jest oryginalny z E271

voice 
weteran

Wysłany: 2021-04-21, 20:34   

Socale napisał/a:

Panel rozumiem że jest oryginalny z E271

Tak jak na załączonym wyżej zdjęciu.

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2021-04-21, 23:06   

No to trzeba tylko zbadać co załączają 2 prawe włączniki.
Są 2 opcje:
Załączają +12V do przydzielonego obwodu (np pompy wody)= prąd płynie od włącznika przez pompę i do masy.
Załączają masę do przydzielonego obwodu (np pompy wody) = prąd płynie z aku +12V na pompę a masę załącza włącznik.
Obydwie te formy sterowania są jednakowe, niczym się nie różnią, jedynie polaryzacją.

voice 
weteran

Wysłany: 2021-05-29, 22:44   

Socale napisał/a:
No to trzeba tylko zbadać co załączają 2 prawe włączniki.
Są 2 opcje:
Załączają +12V do przydzielonego obwodu (np pompy wody)= prąd płynie od włącznika przez pompę i do masy.
Załączają masę do przydzielonego obwodu (np pompy wody) = prąd płynie z aku +12V na pompę a masę załącza włącznik.
Obydwie te formy sterowania są jednakowe, niczym się nie różnią, jedynie polaryzacją.

Panowie, nadal się męczę, sprawa wygląda tak.
dzięki koledze z forum dostałem panel dedykowany do EBL99 z kampera dedhleffs jak w załączniku.

Podłączyłem sterowanie z panela dethleffs do EBL99 na kostkę BLOK 3 , podłączyłem go pod 230V i co dalej.

Co mam zrobić by załączyć 12V na panelu, wciskam i cisza ...
Poza świecąca diodą 230V nic nie działa. Jak mam wysterować załączenie 12V z panela do ebl 99

IMG_20210529_212332.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 624,57 KB

IMG_20210529_212340.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 790,21 KB

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2021-05-30, 09:14   

A dobra, już znalazłem temat. Miałem podobny/identyczny panel.
Załączanie pokładowego napięcia 12V prawym włącznikiem zaznaczonym "12V"
Najprawdopodobniej, ów włącznik nie otrzymuje nic do załączenia, napiszą tak po chłopsku, żeby załączał 12V, musi otrzymać skądś te 12V, by je załączyć czyli puścić dalej w kierunku EBL.
Nie jest to 12v użytkowe, jest raczej sygnałem.
EBL jak "widzi" ów sygnał w postaci tych 12V z włącznika, to zapina wewnątrz przekaźnik i napięcie z EBL wychodzi poprzez bezpieczniki do odbiorników do dyspozycji użytkownika.
.
Ja bym rozpoczął od tego, czy ów panel otrzymuje 12V do obsługi samego siebie jeśli tak, to sprawdzić czy na którymś pinie włącznika jest napięcie (wobec masy), po załączeniu sprawdzić czy pojawiło się na pinie wyjściowym (czyli styki wewnątrz nie są stopione). Jeśli jest ok, prześledzić drogę do wielozłącza = tej szerokiej wtyczki. Namierzyć który kabelek ma łączność w włącznikiem który przed chwilą sprawdzaliśmy. Jeśli nie ma nigdzie przerwy, idziemy tym kabelkiem w stronę EBL i tam sprawdzamy czy załączone 12V dociera do właściwego pinu, jeśli dociera, to trzeba zajrzeć do wnętrza EBL i dalej śledzić drogę do załączania przekaźnika.
Trzeba też sprawdzić masę, wówczas wszystkie pomiary robimy identycznie ale wobec +12V a nie wobec masy, gdyż proces załączanie może być sterowany masą.
Dalej... już nie wiem.

Odpowiedz do tematu