|
|
Pompa Wody |
Autor |
Wiadomość |
Karolsz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-04-25, 06:46 Pompa Wody
|
|
|
Dzień Dobry Wszystkim 😉
Mam pytanie i prośbę o pomoc / diagnozę ...
zamontowana pompa wody Seaflo
- chodzi głośno jak traktor ciśnienie w krainie bdb , po zdjęciu z mocowania w niektórych położeniach jak po przekrecam
- chodzi cichutko ... ale ciśnienie w Kranie słabe 🤔
Widać w wężach z zbiornika wody do pompy pecherzyki powietrza . Zbiornik wyrównawczy pusty ... zbiornik wyrównawczy i pompa na tej samej wysokości - potrzebuje pomocy
Dziękuje |
|
|
|
 |
voice
weteran Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Piwa: 20/21 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 2021-04-25, 08:41 Re: Pompa Wody
|
|
|
Karolsz napisał/a: | Dzień Dobry Wszystkim 😉
Mam pytanie i prośbę o pomoc / diagnozę ...
zamontowana pompa wody Seaflo
- chodzi głośno jak traktor ciśnienie w krainie bdb , po zdjęciu z mocowania w niektórych położeniach jak po przekrecam
- chodzi cichutko ... ale ciśnienie w Kranie słabe 🤔
Widać w wężach z zbiornika wody do pompy pecherzyki powietrza . Zbiornik wyrównawczy pusty ... zbiornik wyrównawczy i pompa na tej samej wysokości - potrzebuje pomocy
Dziękuje |
One same w sobie nie są ciche, jeżeli pompa dawno nie pracowała, to proponowałbym
ją rozkręcić i wyczyścić, przy okazji sprawdzić szczotki. |
_________________ Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
 |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2021-04-25, 12:58
|
|
|
Jeżeli masz powietrze w wężyku zbiornik-pompa to tam jest gdzieś nieszczelność i pompa zaciąga powietrze.
Wyrównawczy- skąd wiesz, że pusty, masz przezroczysty, masz sam zbiornik czy z membrana ?
Na hałas niewiele poradzisz, pompa na wibroizolatory przykręcone do nierezonującego podłoża + ewentualnie zamknięcie w puszce dźwiękochłonnej. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
Karolsz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-04-25, 14:57
|
|
|
Mam sam zbiornik bez membrany
I jest przezroczysty |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2021-04-25, 16:54
|
|
|
Karolsz, OK, tylko tak opisujesz problem, że nie wiadomo o czym dyskutować. Hałas to jedno, powietrze w układzie to drugie, brak wody w ciśnieniowym to trzecie.
O tym trzecim nic nie piszesz. Jeżeli układ masz szczelny, w sensie, nie uchodzi powietrze i nie ma nigdzie mini nieszczelności, to woda w zbiorniku być musi. Pompa Seaflo daje ok 2,8 bar i przy takim ciśnieniu musi się pojawić woda w wyrównawczym bo zawarte w nim powietrze zostanie ściśnięte. Sprawdź szczelność i sprawdź jeszcze dwie rzeczy: czy pojawia się woda w zbiorniczku jak pompuje pompka a potem znika i czy powietrze w wężu zbiornik-pompa pojawia się przy pompowaniu czy po zakończeniu pracy pompy. Te obserwacje odpowiedzą czy zawory pompki są szczelne i woda się czasami nie cofa. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|