Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cudze chwalicie swego nie znacie
Autor Wiadomość
prezesuu 
weteran
102 dni to nie zbyt wiele

Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Piwa: 22/13
Wysłany: 2009-04-28, 21:49   

KOCZORKA, oj tak, zostawiam na potem. Ostatnio podobają mi się audio-book'i. Chciałbym jeszcze raz tak "poczytać", bo raz już chciałem, ale jeszcze żadnej nie słuchałem, bo nie mam. :helm :hihi:
Już pomalutku zaczynam Warkotać. Muszę szybko się szykować i jechać co by warkot nie zamienił się w warczenie. :helm
Postaw piwo autorowi tego posta

ML 
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
Piwa: 5/3
Wysłany: 2009-04-28, 23:50   

Piękny opis Lucynko :brawo: :brawo: Właśnie o to chodzi - aż muszę się wybrać jeszcze raz do Krakowa, żeby dojrzeć to, o czym tu piszesz.
No, ale Krzysztof - napisz nam o Kołobrzegu. Nie daj się prosić - strasznie jestem ciekawy gdzie jest prawdziwa marynarska tawerna (albo była), gdzie rzeczywiście były zaślubiny z Bałtykiem i czy coś tam na pamiątkę powstało ? itp. itd.
Ewo i Darku też moglibyście ujawnić choć kilka tajemnic Torunia, bo oprócz Kopernika, pierników i ojca dyrektora, to pewnie jest jeszcze baaardzo dużo ciekawostek.
Ja już nie wspomnę o takich miastach jak Gdańsk (np. szlakiem strajkujących stoczniowców), Szczecin (przechadzka po Wałach a później szlak wodny), Poznań (od koziołków przez Św. Marcin do Cegielskiego), Warszawa (gdzie ten Wars a gdzie Sawa?), Gniezno (początki państwa Piastów), Gorzów Wielkopolski (wspaniała katedra), Zielona Góra (ach ten klimat winobrania ;) ), Łódź, Lublin, Katowice, Zamość.... itd. itd. Ależ to bogactwo, a słyszy się czasami, że nie ma czego w tej Polsce pokazać.

Pozdrowienia.

KOCZORKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz
Piwa: 21/22
Wysłany: 2009-04-29, 09:29   

Dziękuję ML. :bukiet:
Podobnie jak Ty uważam, że powinni ludziska opisać ciekawe miejsca do zobaczenia we własnym mieście. :bigok
W obcym mieście jesteśmy troszkę zagubieni, co uda nam się wyszperać ciekawego, to zobaczymy.
Ale wiele wspaniałości nam umknie, bo nie będziemy o nich wiedzieć!!!. :-/
Ja również chcę Ci podziękować za opisanie Wrocławia. :bukiet:
Byłam tam kilka razy, ale np. o krasnalkach, ani o pięknym Ogrodzie Japońskim nie miałam pojęcia.

Muszę koniecznie zabrać chłopców i im to pokazać!. :bigok

TomekW 
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 29/5
Wysłany: 2009-04-29, 22:30   

Lucynko, wielkie dzięki za wspaniały opis atrakcji naszego miasta! I to w telegraficznym skrócie :szeroki_usmiech
Pozwolę sobie dodać parę słów:
KOCZORKA napisał/a:
Idąc w stronę mostu na Wiśle ulicą Starowiślną (po prawej stronie), jeżeli zobaczycie długą kolejkę, trzeba! należy! stanąć w niej!!
Są tutaj najlepsze, tradycyjne lody od Sargi.

Potwierdzam, lodziarnia jest mikroskopijna (mieści 5 osób na stojąco) ale lody ma wyjątkowe! Zwykłe gałki w waflach, bez żadnych upiększaczy. A w czekoladowych połamane kawałki prawdziwej czekolady. To jednak propozycja dla pieszych kamperowiczów, zaparkowanie tam samochodu osobowego (a co dopiero kamperka) graniczy z cudem.
KOCZORKA napisał/a:
Niedaleko od Parku Wodnego, w Nowej Hucie, na starym lotnisku powstał Ogród Doświadczeń - pierwszy park sensoryczny w Polsce.

Świetna propozycja dla dzieci, zwłaszcza w wieku szkolnym. Koryguję drobną nieścisłość: nie na lotnisku, a w Parku Lotników, bardziej na południe. Wejście do Ogrodu jest na wprost wjazdu na parking centrum handlowego M1 od Al. Pokoju; zresztą tam najłatwiej zaparkować, jest też parking strzeżony. Koło samego Ogrodu jest ledwie kilka miejsc dla osobówek.

I jeszcze dwie atrakcje dla pasjonatów techniki:

Muzeum Lotnictwa Polskiego (Aleja Jana Pawła II 39), bogate zbiory historycznych samolotów, śmigłowców i wszystkiego, co związane z lotnictwem, zgromadzone na terenie dawnego krakowskiego lotniska Rakowice-Czyżyny. Od czasu do czasu używane są nawet pasy startowe, mogą tam lądować i startować małe samoloty (w tym prywatne awionetki, nie ma w Polsce drugiego czynnego lotniska tak blisko ścisłego centrum).

Muzeum Inżynierii Miejskiej na Kazimierzu (ul. Św. Wawrzyńca 15), założone w 1998 roku, gromadzi obiekty ilustrujące rozwój komunikacji miejskiej, elektrowni, gazownictwa, gospodarki komunalnej oraz zabytki z obszaru historii techniki. W salach wystawowych można m.in. zobaczyć sporą kolekcję polskich samochodów i motocykli. Ekspozycje Muzeum prezentowane są w budynkach najstarszej krakowskiej zajezdni tramwaju konnego i elektrycznego. Dodam jeszcze, że obecnie miasto odbudowuje torowisko w ul. Wawrzyńca i przywracana jest pierwotna funkcja zajezdni tramwajowej (po 40 latach znów będą stacjonowały tam tramwaje, tym razem zabytkowe). W związku z tymi pracami wejście do Muzeum jest teraz od strony ul. Gazowej. Uwaga, 1 i 3 maja muzeum nieczynne!

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/84
Wysłany: 2009-04-29, 23:48   

Po tym co przeczytałem,idę zwiedzać Kraków.Lucynko podziwiam Cię,czytając w pewnym momencie zacząłem sie zastanawiać czy nie minęłaś się z powołaniem.Była byś świetnym przewodnikiem :) :) :spoko

Oskar 
zaawansowany

Twój sprzęt: T4 Multivan
Piwa: 3/7
Wysłany: 2009-05-26, 20:36   

Achoj!
Moi drodzy co jest taka cisza w tym poście?
Przecież temat jest super atrakcyjny! Opisy Ml i Koczorki są fantastyczne sam nawet coś dodałem bo uważam że nasze rodzime strony są tak niedoceniane
Pozdrawiam Oskar :kwiatki:

prezesuu 
weteran

Wysłany: 2009-06-03, 23:36   

Trochę to trwało - jestem już po lekturze postu Lucynki. i pozostałych oczywiście też. :helm
Jutro rano ruszam do Krakowa.
Nie dam rady zobaczyć wszystkiego, ale autorkę zobaczę i wyściskam mocno. :haha:
Faktycznie piękniutkie.

DI STEFANO 
weteran

Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Piwa: 76/72
Wysłany: 2009-06-04, 05:25   

Jacku.
Czyżbyś miał zaproszenie na obchody rocznicowe?
Taki jesteś,ukrywasz.
Przez skromność czy co?

KOCZORKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz
Piwa: 21/22
Wysłany: 2009-06-04, 08:47   

prezesuu napisał/a:
e dam rady zobaczyć wszystkiego, ale autorkę zobaczę i wyściskam mocno. :haha:

Czekam :bigok i też bardzo mocno uściskam. :bukiet:
prezesuu napisał/a:
Trochę to trwało - jestem już po lekturze postu Lucynki. i pozostałych oczywiście też. :helm

Oj, faktycznie trwało. :szeroki_usmiech
Ciekawe ile będzie trwało opisywanie przez Jacusia, pięknego Tomaszowa Mazowieckiego. :bigok
Ja przeczytam szybciutko. :szeroki_usmiech

prezesuu 
weteran

Wysłany: 2009-06-04, 22:10   

KOCZORKA napisał/a:

Oj, faktycznie trwało. :szeroki_usmiech
Ciekawe ile będzie trwało opisywanie przez Jacusia, pięknego Tomaszowa Mazowieckiego. :bigok
Ja przeczytam szybciutko. :szeroki_usmiech
Ja piszę równie szybko jak czytam, więc czekaj, czekaj, a będzie Ci dane przeczytać szybciutko. :helm :hihi:

prezesuu 
weteran

Wysłany: 2009-06-04, 22:14   

W grodzie Kraka byliśmy, ale mało widzieliśmy, bo KOCZORKI szklili nam oczka. Jak oszklą to może wtedy będzie nam dane coś zobaczyć. :helm
Dzięki bardzo za już! :hello (to dla Lucynki), dla Rafałka :drink

DI STEFANO 
weteran

Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Piwa: 76/72
Wysłany: 2009-06-05, 10:01   

Drogi Prezesuu.
Na Wawelu szukałem Cię szukałem .
Aeż się zakospirował,że Cie nie odnalazłem.
Na bankiecie byłeś?
Nie byłeś - więc żałuj.

Oskar 
zaawansowany

Wysłany: 2009-06-09, 15:59   

Achoj!
A może wyjazd na Opolszczyznę? W szczególności Jeziora Turawskie.
Sam osobiście jeżdżę tam od dziecka i jestem zachwycony panującym tam klimatem. Choć samo duże jezioro Turawskie nie należy do najczystszych akwenów posiada dobrze zagospodarowaną bazę turystyczną. Ośrodek „Antoninek” po północno wschodniej części jeziora jest zazwyczaj pusty i cichy można nawet tam poczuć się trochę jak na Mazurach. Warto mieć rower i pojeździć po tej okolicy (piękne grzybodajne lasy) oczywiście zapytać się na miejscu tubylca i jechać na „DAM” (wał ochronny jeziora) jest tam przepięknie (dużo dzikiego ptactwa)
Jak ktoś lubi mniej kameralnie to polecam ośrodek „BOROWIK” .Spacerowa promenada wypełniona knajpkami, dyskotekami wypożyczalniami sprzętu pływającego itp.
Po południowo wschodniej części jeziora znajdziemy też wiele atrakcji. W lasach zaszyte są tam jeszcze dwa jeziorka małe i średnie. Znajduje się tam również duży kamping.
Wycieczki nad jeziora Turawskie nie trzeba traktować jako samych w sobie gdyż nieopodal znajduje się w odległości 20 km bardzo piękne miasto miasto Opole.Tam naprawde jest co pozwiedzać. Jest to prastare piastowskie miasto w którym przez 700 lat mieszały się kultury Czeskie ,Niemieckie i Polskie.Ale to wszystko możecie poczytać w przewodnikach. Ja tylko polecam żeby koniecznie odwiedzić wyspę Bolko wraz z Zoo które według mnie jest jednym z najlepszych ogrodów zoologicznych w Polsce.Po słynnej powodzi zostało fantastycznie odbudowane i zapewnia wiele ciekawych atrakcji w postaci fauny flory i uroczego położenia.
Pozdrawiam Oskar :spoko

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 473/100
Wysłany: 2009-07-06, 00:21   

A ja polecam swoje okolice: Złotoryja (płukanie złota, Dymarki Kaczawski, wygasły wulkan Ostrzyca, zamek Grodziec), Jaroszówka (koniarzom nie trzeba nic więcej mówić), dalej na północ Lubin z nocnym życiem prawie najbogatszej gminy w Polsce i dalej na północ jezioro w Sławie. Duże, zagospodarowane ale pełne miejsc gdzie można stanąć na 2-3 kamperki nikomu nie przeszkadzając. W przerwie nocleg i obsługa kamperka (opróżnianie lodóweczki z płynów) na moim ogrodzie. A ogród ....

HPIM8558.jpg
Plik ściągnięto 117 raz(y) 151,99 KB

Milka - może ją spotkacie?

Oskar 
zaawansowany

Wysłany: 2009-07-21, 13:51   

Achoj!
Właśnie wróciłem z małej włóczęgi po południowej Polsce.Odwiedziłem miedzy innymi kamping Loch Ness koło Buska zdroju.
I tu chciałbym powiedzieć że jestem zachwycony tym ośrodkiem.
Mały,kameralny,cichy zakątek na Ponidziu.Super czysta woda a do tego bliskość ciekawych miejsc turystycznych.Gorąco polecam wszystkim którzy lubią spokój i ciszę.
Właściciele kampingu ( bardzo sympatyczni) dbają o rodzinną atmosferę na swoich posiadłościach .Wszystko jest tam czyściusieńkie i zadbane .
Nie będę wszystkiego dokładnie opisywał bo znajdziecie to w tym linku http://campinglochness.blog.onet.pl/
Gorąco polecam Oskar

Odpowiedz do tematu