|
Kamper van zarejestrowany jako samochód osobowy |
| Autor |
Wiadomość |
007jędruś
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer
|
Wysłany: 2021-12-09, 20:04
|
|
|
| jacolmode napisał/a: | | A co się dzieje w przypadku kontroli drogowej? Np. niezgodność rzeczywistej liczby miejsc siedzących (więcej lub mniej) z wpisem w DR, albo Ducato będącym samochodem osobowym, a nie ciężarowym/specjalnym. |
Mam vw multiwana samochód osobowy 7 miejscowy. Często jeżdżę nim bez 2 środkowych foteli jak i bez tylniej kanapy 3 osobowej . Nie ma przepisu który by nakazywał jazdę ze wszystkimi fotelami. Miałem wiele kontroli i nikt mi nigdy foteli w aucie nie liczył. |
|
|
|
 |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
Wysłany: 2021-12-09, 20:17
|
|
|
| 007jędruś napisał/a: | | jacolmode napisał/a: | | A co się dzieje w przypadku kontroli drogowej? Np. niezgodność rzeczywistej liczby miejsc siedzących (więcej lub mniej) z wpisem w DR, albo Ducato będącym samochodem osobowym, a nie ciężarowym/specjalnym. |
Mam vw multiwana samochód osobowy 7 miejscowy. Często jeżdżę nim bez 2 środkowych foteli jak i bez tylniej kanapy 3 osobowej . Nie ma przepisu który by nakazywał jazdę ze wszystkimi fotelami. Miałem wiele kontroli i nikt mi nigdy foteli w aucie nie liczył. |
Możesz mieć jedno. Nie możesz mieć 9 |
_________________ Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 264/219 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2021-12-09, 21:14
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: |
Co według Ciebie znaczy " podajesz niższą pojemność"
To ubezpieczyciel przyjmuje pojemność zgodnie ze słowem ubezpieczającego ?
Na "krzywy ryj " ? Bez sprawdzania dokumentów ? DR ? Faktury zakupu ? |
ja mam zaniżoną pojemnośc w dowodzie rejestracyjnym. Nie było takiego w ksiażce.
Auto sprowadzone ze Stanów, rzadko spotykana pojemność (wtedy) i mam wpisane 2L zamiast 2,7L i mniej koników.
OC chyba też mniejsze dzięki temu ? |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson®
 |
|
|
|
 |
hubertg
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Autostar Aryal
|
Wysłany: 2021-12-10, 09:24
|
|
|
| 007jędruś napisał/a: | | Mam vw multiwana samochód osobowy 7 miejscowy. Często jeżdżę nim bez 2 środkowych foteli jak i bez tylniej kanapy 3 osobowej . Nie ma przepisu który by nakazywał jazdę ze wszystkimi fotelami. Miałem wiele kontroli i nikt mi nigdy foteli w aucie nie liczył. |
Nie do końca. Nie ma przepisu o fotelach, ale są przepisy o zgodności stanu faktycznego z danymi w DR. Wiem że w przypadku wyjmowanych foteli to idiotyzm i większość policjantów podczas kontroli też ma takie podejście. Ale w przypadku braku foteli do ilości miejsc wg DR, policja ma prawo zatrzymać dowód. Diagnosta też nie powinien podbić przeglądu.
Do małych vanów się nie czepiają, kilka lat jeździłem Kia Carnival, 7 osób ale dwa ostatnie fotele zwykle były w garażu, nigdy nie miałem problemów podczas kontroli ani przeglądu.
Znajomy miał VW transportera 9 os, ale z racji potrzeby transportu, najczęściej w aucie były tylko trzy miejsca w pierwszym rzędzie. Kilka razy podczas kontroli miał z tym problem. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 570/435 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-12-10, 10:37
|
|
|
| hubertg napisał/a: | | Kilka razy podczas kontroli miał z tym problem. |
Bo policjant tanim kosztem chciał coś dostać na weekend albo wieczór....
To nie problemem były wyjęte fotele. Przecież na podłodze widać gdzie się je montuje więc nie ma mowy, że właściciel zrobił jakieś zamiany konstrukcyjne. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 105/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2021-12-10, 12:02
|
|
|
Mogą być dwie sytuacje; albo jest więcej miejsc niż wpisane w DR, albo jest mniej miejsc niż w dowodzie.
W pierwszym przypadku sprawa jest oczywista - samowolne dodawanie miejsc siedzących zagraża bezpieczeństwu, ponieważ te miejsca nie są zalegalizowane i mogą nie spełniać norm bezpieczeństwa a poza tym pojazd może mieć maksymalnie taką ilość miejsc, na jaką został skonstruowany.
W drugim przypadku czepianie się braku miejs nie ma żadnej logiki i merytorycznego uzasadnienia. Jeśli ktoś ma ochotę wozić mniej osób, niż ma wpisane w dowodzie - to jego sprawa. W jaki niby sposób ma to wpływać na bezpieczeństwo? A może nieistniejące, zdemontowane albo wyjęte fotele mają spełniać normy bezpieczeństwa? Miałem kiedyś vana fabrycznie przystosowanego do wyjmowania tylnego rzędu. Tak został skonstruowany i homologowany. Więc o co chodzi? Kiedy chcę to zakładam, kiedy chcę wyjmuję. Już kiedyś wspominałem, że u mnie jest wyjęta jedna kanapa w części mieszkalnej w wyniku przeróbki. Pozostałe miejsca są nienaruszone. Mam w dowodzie 6 miejsc a faktycznie jest 4. Diagnosta kazał mi zamontować z powrotem tę kanapę i zrobić zdjęcia. Potem pojechać do wyspecjalizowanego warszatu (?!) żeby oni wykręcili z powrotem tę kanapę . Zapewne wg. niego wykręcenie 10 wkrętów i wyniesienie kanapy wymaga niezwykłej wiedzy specjalistycznej |
| |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2021-12-14, 08:51
|
|
|
| Darson napisał/a: | https://moto-rzeczoznawca.pl/poradnik/jak-to-w-koncu-jest-z-tymi-kamperami/
sporo wyjaśnione w tym artykule. |
Nic nowego, wszystko to już wiemy |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2021-12-14, 14:20
|
|
|
Ty i ... kto?
bo ja nie wiedziałem dopóki nie przeczytałem |
Darson®
 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2021-12-14, 15:47
|
|
|
Wszystko w wątku o przerejestrowaniu ciężarowego na specjalny kempingowy. Ponad sto stron o tym samym |
| |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2019 Piwa: 120/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2021-12-14, 16:20
|
|
|
| Darson napisał/a: | | Ty i ... kto? | LukF, ma rację - np. ja jako że byłem żywotnie zainteresowany - zmieniłem przeznaczenie rzutem na taśmę 29/30-06-2021 i myślę że większość budujących zna temat bo był dość głośny. W sumie pan rzeczoznawca w linkowanym artykule tez nie omawia dokładnie i do końca wyczerpująco tematu osobowy na spec-kempingowy | Darson napisał/a: | | bo ja nie wiedziałem dopóki nie przeczytałem | Dziwię się bo tak jak wyżej napisałem temat głośny i wałkowany zarówno w mediach jak i w necie jak i tutaj na CT i na K.pl |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
| |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2021-12-14, 18:26
|
|
|
| LukF napisał/a: | | Wszystko BYŁO |
Czy nie dało by się tak zrobić, żeby po kliknięciu w "BYŁO" wyszukiwarka przekierowywałaby nas do omawianego wątku ? |
Darson®
 |
| |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2019 Piwa: 120/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2021-12-14, 19:06
|
|
|
Może by sie dało kliknij w "było"
To oczywiście żart - podlinkowałem ikonkę, niestety szukarka jest jaka jest ale nawet jeśli byłaby lepsza to nie wiedziałaby co było - forum to zwykły skrypt php połączony z bazą danych a nie sztuczna inteligencja |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
| |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2021-12-14, 19:35