Pogadajmy o rowerze jak go ładować w kamperze ? |
Autor |
Wiadomość |
windsurfer
trochę już popisał
Twój sprzęt: Rapido 883F
|
Wysłany: 2022-01-14, 16:47
|
|
|
Skwarek, Też mam dwa rowery elektryczne i myślałem o zastosowaniu takiego modułu ale w ładowarce tej na prąd zmienny do baterii wychodza cztery kabelki a w module jest tylko + i -. Ładowarka Bosch 36V. Jak to połączy ćżeby nic nie zniszczyć? |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 353/133 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2022-01-14, 17:42
|
|
|
windsurfer napisał/a: | Skwarek, Też mam dwa rowery elektryczne i myślałem o zastosowaniu takiego modułu ale w ładowarce tej na prąd zmienny do baterii wychodza cztery kabelki a w module jest tylko + i -. Ładowarka Bosch 36V. Jak to połączy ćżeby nic nie zniszczyć? |
No to trudna sprawa. Ładowarki sterowane mikroprocesorem zbierają od BMS`a baterii tymi dodatkowymi przewodami jakieś informacje o akumulatorze. Z inną ładowarką często to nie działa. Klient jest przeważnie skazany na słone ładowarki "dedykowane"
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/396 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-01-14, 18:09
|
|
|
windsurfer,
Rozwiązałem ten problem najprościej jak się da. Przetwornica i do niej podłączam ładowarki z rowerów. Do samych ładowarek rowerowych przetwornica nie musi być wielkiej mocy. Byle będzie do elektroniki czyli nie z tych najtańszych. Działa. W garażu mam gniazdka 230V które zasila przetwornica . |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2022-01-14, 19:18
|
|
|
LukF napisał/a: | windsurfer,
Rozwiązałem ten problem najprościej jak się da. Przetwornica i do niej podłączam ładowarki z rowerów. Do samych ładowarek rowerowych przetwornica nie musi być wielkiej mocy. Byle będzie do elektroniki czyli nie z tych najtańszych. Działa. W garażu mam gniazdka 230V które zasila przetwornica . |
W takiej sytuacji to dobry pomysł, trochę większe straty energii na podwójną przemianę napięć ale taka strata jest do przyjęcia |
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/396 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-01-14, 19:25
|
|
|
Skwarek napisał/a: |
W takiej sytuacji to dobry pomysł, trochę większe straty energii na podwójną przemianę napięć ale taka strata jest do przyjęcia |
Do tego używamy oryginalnych ładowarek rowerowych które i tak już mamy. A kupując przetwornicę zawsze można ją potem przełożyć do kolejnego kampera. Przyszłościowo zmieniając rowery na inne ładowarka znowu będzie oryginalna i przetwornica ogarnie ładowanie.
Podsumowując: ta droga jest najprostsza i najtańsza. |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2022-01-14, 19:47
|
|
|
Moje rowery mają ładowanie tyko + i - bez procesorowych sygnałów. W moim przypadku fabryczne ładowarki 230V ładują asekuranckim prądem 2A i trwa to dość długo. W moim wykonaniu mogę sobie ustawić prąd ładowania (przeważnie 4A) i szybko uzupełniam naładowanie, zjem obiad, chwilę odpocznę, zaraz jesteśmy gotowi na drugą długą rundę jazdy rowerem
Przeważnie zwiedzam okolice przy pomocy roweru.
Akumulatory rowerowe spokojnie wytrzymują ładowanie większym prądem niż fabryczne ustawienia ładowarki.
|
|
|
 |
windsurfer
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-01-19, 23:47
|
|
|
Tak też zrobiłem , przetwornica 1500/3000 troche za duza ale w planach była mikrofala. |
|
|
|
 |
windsurfer
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-01-19, 23:49
|
|
|
Podałem złąinformację tam są 3 kabelki. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|