|
|
|
Elektryka na bazie energobloku ABeM |
| Autor |
Wiadomość |
AndreLech
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 160KM, 2007
Nazwa załogi: OldNomad
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lis 2017 Piwa: 9/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2022-03-14, 13:47
|
|
|
| ParaVan - Marek napisał/a: | 4. Zastanawiałem się przez chwilę nad taką klemą z miejscem na kilka bezpiczników jak w akumulatorach samochodowych, ale wtedy nie mogę zastosować hebla bo tam prą idzie prosto z akumulatora na bezpieczniki. Chyba że można podpiąć Enrgoblok ABeM bezpośrednio do akumulatora. Rozważałeś taką opcję? Hebel byłby wtedy tylko na kablu do instalacji 12V.
|
Nie zastanawiałem się, mądrzejsi ode mnie z tego forum zasugerowali mi takie rozwiązanie. Zrób tak jak ja (przestudiuj dokładnie mój aktualny schemat połączeń) i będziesz zadowolony. |
_________________ Memento Vivere! Buduję kamper https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
ParaVan - Marek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Kamper self-made na BOXERze
|
Wysłany: 2022-03-14, 17:54
|
|
|
| AndreLech napisał/a: | ParaVan - Marek, Takie połączenie jest nieaktualne. Reaven22 podpowiedział mi inne rozwiązanie które zastosowałem i pokazuję połączenia na górnym schemacie.
|
Nie wiem który schemat masz na myśli pisząc "na górnym schemacie". Czy możesz podesłać link? Czy masz na myśli ten schemat co poniżej?
Ja wiem że nieaktualne są te miedziane szyny, ale schemat jest taki sam jak na twoim rysunku ponizej, zgadza się?
Bo mi głównie zależy na grubościach kabli i watościach bezpiecznków. resztę w miarę ogarniam
Dzięki
elektrownia z panelamiok.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 28 raz(y) 250,38 KB |
|
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
|
|
|
 |
ParaVan - Marek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-03-16, 10:21
|
|
|
| AndreLech napisał/a: | | ParaVan - Marek napisał/a: | Czy masz na myśli ten schemat co poniżej?
|
Tak ten |
Super. Tylko chcę zauwazyć że wartość bezpiecznika przy akumulatorze bytowym jest nieczytelna. 250A???
No i na tym schemacie nie podałeś grubości kabli, a na tym starym były, dlatego się podparłem tym starym.
Przepraszam że jestem taki namolny, ale w tym schemacie bez konkretnych wartości liczbowych (bezpieczniki i kable) trudno się na nim wzorować.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
|
|
|
 |
ParaVan - Marek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-03-16, 18:28
|
|
|
| AndreLech napisał/a: | | ParaVan - Marek, Ok |
Acha. Dzięki. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|