|
Rozkminy przedzakupowe |
| Autor |
Wiadomość |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 246/618 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2022-04-19, 20:22
|
|
|
Pierwsza to ze Świdnika od naszego kolegi forumowego |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Łowca
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: W planach
|
Wysłany: 2022-04-19, 20:44
|
|
|
| Myślałem nad oddaniem pustej puszki w 'doświadczone ręce', moja Żona kilka firm namierzyła. Może faktycznie to najlepsze rozwiązanie - szyte na miarę i nowe. Tyle że droższe, bo robocizna fachowca dochodzi. |
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

Twój sprzęt: Karmann Colorado 650
Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Gru 2008 Piwa: 72/16 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
 |
Wojadżer
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
|
Wysłany: 2022-04-20, 11:21
|
|
|
W kwestii doboru blaszaka nie będę się wypowiadał ale powiem o ustawieniu wnętrza - też robię na 4 osoby pełnowymiarowe. Mim zdaniem spanie w poprzek na dwóch poziomach właściwie odpada - nie dość bowiem, że nad głową mało miejsca, klaustrofobicznie, to jeszcze głębokość podwójnego spania tworzy szuflandię gdzie przejście za osobę śpiącą z brzegu jest niemal niemożliwe. Wg mnie tylko pójście w kierunku spania wzdłuż na zasadzie pojedynczych koi ma tu sens. I tak buduję, zobacz: https://www.camperteam.pl...p=834370#834370
Oczywiście można też zrobić podwójne spanie z tyłu w poprzek (raczej z poszerzeniami) a dwa kolejne rozkładać z przestrzeni dziennej - ale uzyskanie tu dwóch pełnowymiarowych to spore wyzwanie i codzienna niewygoda składania-rozkładania.
Jest moim zdaniem jeszcze trzecia droga (nawet trochę żałuję, że nie poszedłem w tą stronę) aby spanie dwóch dodatkowych osób zrobić na dachu - bądź w formie unoszonego jak w westfalii lub po prostu założyć namiot dachowy. Wówczas samochód nie musi być najdłuższy. |
|
|
|
 |
Gżegżółka
zaawansowany
|
Wysłany: 2022-04-20, 11:28
|
|
|
| Wojadżer napisał/a: | W kwestii doboru blaszaka nie będę się wypowiadał ale powiem o ustawieniu wnętrza - też robię na 4 osoby pełnowymiarowe. Mim zdaniem spanie w poprzek na dwóch poziomach właściwie odpada - nie dość bowiem, że nad głową mało miejsca, klaustrofobicznie, to jeszcze głębokość podwójnego spania tworzy szuflandię gdzie przejście za osobę śpiącą z brzegu jest niemal niemożliwe. Wg mnie tylko pójście w kierunku spania wzdłuż na zasadzie pojedynczych koi ma tu sens. I tak buduję, zobacz: https://www.camperteam.pl...p=834370#834370
Oczywiście można też zrobić podwójne spanie z tyłu w poprzek (raczej z poszerzeniami) a dwa kolejne rozkładać z przestrzeni dziennej - ale uzyskanie tu dwóch pełnowymiarowych to spore wyzwanie i codzienna niewygoda składania-rozkładania.
Jest moim zdaniem jeszcze trzecia droga (nawet trochę żałuję, że nie poszedłem w tą stronę) aby spanie dwóch dodatkowych osób zrobić na dachu - bądź w formie unoszonego jak w westfalii lub po prostu założyć namiot dachowy. Wówczas samochód nie musi być najdłuższy. |
Jest jeszcze czwarta droga - łóżko opuszczane nad salonem, tak jak w Grand California, Globe Traveller, HRZ Trend, La Strada Avanti, Poessl 2Win Vario, KNAUS BoxLife 600 DQ, ... |
| |
|
|
|
 |
Łowca
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-04-20, 12:20
|
|
|
Jest jeszcze kolejna droga.
Z tyłu łóżko poprzeczne 2osobowe, trzecia osoba śpi w kabinie na 'dostawce' ewentualnie w nadbudowanej nad kabiną alkowie (ale to muszę zweryfikować czy wymiary się dopasują) a czwarta osoba w hamaku zapiętym po ukosie gdzieś w środku. Odpinanie hamaka na dzień to 15 sekund |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-04-20, 12:54
|
|
|
| Łowca napisał/a: | czwarta osoba w hamaku zapiętym po ukosie gdzieś w środku. Odpinanie hamaka na dzień to 15 sekund |
Ten pomysł ma same zalety: po pierwszym wyjeździe mamy jednego pasażera mniej... No bo kto albo z jakim kręgosłupem w hamaku będzie chciał żyć |
|
|
|
 |
Łowca
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-04-20, 13:31
|
|
|
| Do spania w hamaku to będzie kolejka. Mam na myśli hamak 'wędrowny' a nie siatkę z rozpórkami. Naprawdę można w tym się wyspać bardzo komfortowo, sam próbowałem. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 367/746 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2022-04-20, 16:54
|
|
|
| LukF napisał/a: | | Łowca napisał/a: | czwarta osoba w hamaku zapiętym po ukosie gdzieś w środku. Odpinanie hamaka na dzień to 15 sekund |
Ten pomysł ma same zalety: po pierwszym wyjeździe mamy jednego pasażera mniej... No bo kto albo z jakim kręgosłupem w hamaku będzie chciał żyć |
kolega spał i wie powiem więcej statki pływają po amazonce a poklady są uplecione hamakami wiem to na pewno Cejrowski pokazywał, kolega Łowca ma rację tylko hamak do spania, ja to bym poszedł o krok dalej kupił blaszaka Iveco upiął 4 hamakami, bardzo fajny pomysł bardzo fajny, rozwiąże się Wam problem bujki/kolejki o hamak
Świat jest kolorowy |
_________________ komplet |
| |
|
|
|
 |
Łowca
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-04-20, 20:29
|
|
|
| NO dobra, a czy w takim Ducato maxi (albo innym H3) nad kabiną da się wydzielić 'alkowę'? czy to pomysł bez sensu i radykalnie niepraktyczny? |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-04-20, 20:29
|
|
|
| Komplecik napisał/a: |
Świat jest kolorowy |
Robert, nie wiem co bierzesz ale daj trochę |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2022-04-20, 20:34
|
|
|
| LukF napisał/a: | | Komplecik napisał/a: |
Świat jest kolorowy |
Robert, nie wiem co bierzesz ale daj trochę |
Łukaszku czytam a po lekturze trzeba poleżeć na hamaku i chlapnąć |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2022-04-20, 20:43
|
|
|
| Łowca napisał/a: | | NO dobra, a czy w takim Ducato maxi (albo innym H3) nad kabiną da się wydzielić 'alkowę'? czy to pomysł bez sensu i radykalnie niepraktyczny? |
Dziurę w dachu robią za 30kola i można tam zalegać(podnoszony dach z wyrem) , albo podwyższenie/skorupa jak elkampowskie travelery ale tej skorupy to raczej nie dostaniesz
|
| |
|
|
|
 |
Gżegżółka
zaawansowany
|
Wysłany: 2022-04-20, 21:29
|
|
|
| Łowca napisał/a: | | NO dobra, a czy w takim Ducato maxi (albo innym H3) nad kabiną da się wydzielić 'alkowę'? czy to pomysł bez sensu i radykalnie niepraktyczny? |
Wymieniłem przed chwilą kilka kamperów, spośród których 2 (Knaus i La Strada) to są właśnie Ducato H3 z fabrycznym dachem i takim łóżkiem.
Oba łóżka mają 130 cm szerokości, więc podejrzewam że więcej się nie da....choć nie rozumiem dlaczego. Dach ma 1550 mm szerokości w najwęższym miejscu. Może jakieś profile przeszkadzają?...
Co do elcampu....pytałem, nie sprzedają swoich części. I nie zabudowują na zamówienie.
Firm które oferują podwyższane dachy jest sporo...ale nie widziałem nikogo kto by sprzedawał sam dach do Ducato L3 czy L4. |
| |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
|
|