Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozkminy przedzakupowe
Autor Wiadomość
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 246/618
Wysłany: 2022-04-19, 20:22   

Pierwsza to ze Świdnika od naszego kolegi forumowego :bigok

Łowca 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: W planach
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2022-04-19, 20:44   

Myślałem nad oddaniem pustej puszki w 'doświadczone ręce', moja Żona kilka firm namierzyła. Może faktycznie to najlepsze rozwiązanie - szyte na miarę i nowe. Tyle że droższe, bo robocizna fachowca dochodzi.
Postaw piwo autorowi tego posta

sterciu 
zaawansowany

Twój sprzęt: Karmann Colorado 650
Piwa: 72/16
Wysłany: 2022-04-19, 23:14   

Firm jest mnóstwo które wykonują zabudowy campervanów...

https://www.facebook.com/...01540791347182/

A mozna tez trafić na zabudowę wyjętą z auta... Ciekawe czy to rozbitków czy w inny sposób "utracone"

https://www.olx.pl/d/ofer...html#6d98f20163

https://www.olx.pl/d/ofer...html#6d98f20163

Wojadżer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
Piwa: 18/5
Wysłany: 2022-04-20, 11:21   

W kwestii doboru blaszaka nie będę się wypowiadał ale powiem o ustawieniu wnętrza - też robię na 4 osoby pełnowymiarowe. Mim zdaniem spanie w poprzek na dwóch poziomach właściwie odpada - nie dość bowiem, że nad głową mało miejsca, klaustrofobicznie, to jeszcze głębokość podwójnego spania tworzy szuflandię gdzie przejście za osobę śpiącą z brzegu jest niemal niemożliwe. Wg mnie tylko pójście w kierunku spania wzdłuż na zasadzie pojedynczych koi ma tu sens. I tak buduję, zobacz: https://www.camperteam.pl...p=834370#834370

Oczywiście można też zrobić podwójne spanie z tyłu w poprzek (raczej z poszerzeniami) a dwa kolejne rozkładać z przestrzeni dziennej - ale uzyskanie tu dwóch pełnowymiarowych to spore wyzwanie i codzienna niewygoda składania-rozkładania.

Jest moim zdaniem jeszcze trzecia droga (nawet trochę żałuję, że nie poszedłem w tą stronę) aby spanie dwóch dodatkowych osób zrobić na dachu - bądź w formie unoszonego jak w westfalii lub po prostu założyć namiot dachowy. Wówczas samochód nie musi być najdłuższy.

Gżegżółka 
zaawansowany

Piwa: 4/6
Wysłany: 2022-04-20, 11:28   

Wojadżer napisał/a:
W kwestii doboru blaszaka nie będę się wypowiadał ale powiem o ustawieniu wnętrza - też robię na 4 osoby pełnowymiarowe. Mim zdaniem spanie w poprzek na dwóch poziomach właściwie odpada - nie dość bowiem, że nad głową mało miejsca, klaustrofobicznie, to jeszcze głębokość podwójnego spania tworzy szuflandię gdzie przejście za osobę śpiącą z brzegu jest niemal niemożliwe. Wg mnie tylko pójście w kierunku spania wzdłuż na zasadzie pojedynczych koi ma tu sens. I tak buduję, zobacz: https://www.camperteam.pl...p=834370#834370

Oczywiście można też zrobić podwójne spanie z tyłu w poprzek (raczej z poszerzeniami) a dwa kolejne rozkładać z przestrzeni dziennej - ale uzyskanie tu dwóch pełnowymiarowych to spore wyzwanie i codzienna niewygoda składania-rozkładania.

Jest moim zdaniem jeszcze trzecia droga (nawet trochę żałuję, że nie poszedłem w tą stronę) aby spanie dwóch dodatkowych osób zrobić na dachu - bądź w formie unoszonego jak w westfalii lub po prostu założyć namiot dachowy. Wówczas samochód nie musi być najdłuższy.

Jest jeszcze czwarta droga - łóżko opuszczane nad salonem, tak jak w Grand California, Globe Traveller, HRZ Trend, La Strada Avanti, Poessl 2Win Vario, KNAUS BoxLife 600 DQ, ...

Łowca 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2022-04-20, 12:20   

Jest jeszcze kolejna droga.
Z tyłu łóżko poprzeczne 2osobowe, trzecia osoba śpi w kabinie na 'dostawce' ewentualnie w nadbudowanej nad kabiną alkowie (ale to muszę zweryfikować czy wymiary się dopasują) a czwarta osoba w hamaku zapiętym po ukosie gdzieś w środku. Odpinanie hamaka na dzień to 15 sekund :)

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 550/428
Wysłany: 2022-04-20, 12:54   

Łowca napisał/a:
czwarta osoba w hamaku zapiętym po ukosie gdzieś w środku. Odpinanie hamaka na dzień to 15 sekund :)

Ten pomysł ma same zalety: po pierwszym wyjeździe mamy jednego pasażera mniej... No bo kto albo z jakim kręgosłupem w hamaku będzie chciał żyć :bajer

Łowca 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2022-04-20, 13:31   

Do spania w hamaku to będzie kolejka. Mam na myśli hamak 'wędrowny' a nie siatkę z rozpórkami. Naprawdę można w tym się wyspać bardzo komfortowo, sam próbowałem.

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 367/746
Wysłany: 2022-04-20, 16:54   

LukF napisał/a:
Łowca napisał/a:
czwarta osoba w hamaku zapiętym po ukosie gdzieś w środku. Odpinanie hamaka na dzień to 15 sekund :)

Ten pomysł ma same zalety: po pierwszym wyjeździe mamy jednego pasażera mniej... No bo kto albo z jakim kręgosłupem w hamaku będzie chciał żyć :bajer

kolega spał i wie powiem więcej statki pływają po amazonce a poklady są uplecione hamakami wiem to na pewno Cejrowski pokazywał, kolega Łowca ma rację tylko hamak do spania, ja to bym poszedł o krok dalej kupił blaszaka Iveco upiął 4 hamakami, bardzo fajny pomysł bardzo fajny, rozwiąże się Wam problem bujki/kolejki o hamak

Świat jest kolorowy :haha:

Łowca 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2022-04-20, 20:29   

NO dobra, a czy w takim Ducato maxi (albo innym H3) nad kabiną da się wydzielić 'alkowę'? czy to pomysł bez sensu i radykalnie niepraktyczny?

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 550/428
Wysłany: 2022-04-20, 20:29   

Komplecik napisał/a:

Robert, nie wiem co bierzesz ale daj trochę :bajer

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2022-04-20, 20:34   

LukF napisał/a:
Komplecik napisał/a:

Robert, nie wiem co bierzesz ale daj trochę :bajer

Łukaszku czytam a po lekturze trzeba poleżeć na hamaku i chlapnąć ;) :szeroki_usmiech

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2022-04-20, 20:43   

Łowca napisał/a:
NO dobra, a czy w takim Ducato maxi (albo innym H3) nad kabiną da się wydzielić 'alkowę'? czy to pomysł bez sensu i radykalnie niepraktyczny?

Dziurę w dachu robią za 30kola i można tam zalegać(podnoszony dach z wyrem) , albo podwyższenie/skorupa jak elkampowskie travelery ale tej skorupy to raczej nie dostaniesz

:mrgreen:

Gżegżółka 
zaawansowany

Piwa: 4/6
Wysłany: 2022-04-20, 21:29   

Łowca napisał/a:

Wymieniłem przed chwilą kilka kamperów, spośród których 2 (Knaus i La Strada) to są właśnie Ducato H3 z fabrycznym dachem i takim łóżkiem.
Oba łóżka mają 130 cm szerokości, więc podejrzewam że więcej się nie da....choć nie rozumiem dlaczego. Dach ma 1550 mm szerokości w najwęższym miejscu. Może jakieś profile przeszkadzają?...

Co do elcampu....pytałem, nie sprzedają swoich części. I nie zabudowują na zamówienie.
Firm które oferują podwyższane dachy jest sporo...ale nie widziałem nikogo kto by sprzedawał sam dach do Ducato L3 czy L4.

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2022-04-21, 08:11   

https://www.google.com/se...=UTF-8&oe=UTF-8

Odpowiedz do tematu