Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ekspres do kawy
Autor Wiadomość
Gżegżółka 
doświadczony pisarz

Dołączył: 02 Wrz 2020
Piwa: 2/2
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2022-05-07, 22:38   

A, każda kawa w osobnej folii. na fotkach które sam znalazłem tego nie było. Dzięki za wyjaśnienie!
Wydaje się to ciekawe.... I tak jest trochę plastiku który trzeba oddać do właściwego pojemnika. I kawa z saszetką raczej wyląduje na wysypisku (bo czy saszetka jest kompostowalna?)....ale może znajdę kompostowalne saszetki, pewnie jest to łatwiejsze niż z kapsiłkami. :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
LukF 
Kombatant


Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 31 Sty 2017
Piwa: 234/176
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2022-05-08, 08:17   

yamah napisał/a:
LukF napisał/a:

Ja tam muszę u któregoś użytkownika spróbować jak smakuje ta kawa z tej maszyny. Dopiero wtedy kupię :bigok

Czekam na zaproszenia :bajer

LukF nie próbuj z kapsułek :ochyda ..prawdziwa kawa to tylko kolbowy lub kawiarka :hide:


No i uwaliłeś mi degustację.... :bajer
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mischka 
Kombatant


Twój sprzęt: Challenger
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Lut 2016
Piwa: 81/86
Skąd: Bawaria
Wysłany: 2022-05-08, 10:01   

Lata temu używałem Senseo i mi smakowało, jest to bardzo wygodne rozwiązanie.
Saszetki są pakowane pojedynczo w dużych paczkach (100szt.) albo w paczkach po kilkanaście sztuk i wtedy są luzem. Nie wiem jak często pijecie kawę ale to nie ma szans zwietrzeć, a zużyte saszetki spokojnie się kompostują. Minusem jak dla mnie jest mały zbiorniczek na wodę ale z tym da się żyć.
Tanie w zakupie (przynajmniej po tej stronie odry) i tanie w eksploatacji 100saszetek ok 8€
_________________
W życiu piękne są tylko chwile...
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
adaml61 
weteran


Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Sty 2017
Piwa: 87/64
Skąd: LUBUSKIE- FSD
Wysłany: 2022-05-08, 11:10   

yamah napisał/a:
LukF napisał/a:

Ja tam muszę u któregoś użytkownika spróbować jak smakuje ta kawa z tej maszyny. Dopiero wtedy kupię :bigok

Czekam na zaproszenia :bajer

LukF nie próbuj z kapsułek :ochyda ..prawdziwa kawa to tylko kolbowy lub kawiarka :hide:
Boguś wiesz jaka jest trzecia prawda , 1 prawda , 2 tylko prawda ,3 G...o prawda . I to ta 3 prawda co napisałeś . W kamperze ma być prosto , tylko Aeropres i kawa według uznania , z pianką , bez , z goryczką i bez , kwestia opanowania parzenia . Nie potrzeba żadnych prądów . aby było czym zagrzać wodę a to najmniejszy problem .Aeropres tanio i wygodnie .Tak jak napisał wyżej ,,jb " Wy nie myslicie jak się napić dobrej kawy tylko jak ujarzmić ekspres . To tak jak z lodówką domową w kamperze , jak ją ujarzmić , tak w skrócie , wystarczy przespawać agregat i po zabawie . Ale jak tu nie gonić króliczka . Tu jest pies pogrzebany , ten uciekający króliczek .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mavv 
weteran


Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Pan Mieczysław
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lut 2014
Piwa: 59/45
Skąd: Ballina, Irlandia
Wysłany: 2022-05-08, 22:21   

Któregoś razu we Francji kupiłem kawę w torebkach jak herbatę, z tą różnicą, że były to okrągłe torebki. W sam raz do ekspresu ciśnieniowego, gdzie używa się kawy mielonej (chyba kolbowy się nazywa). Fajna sprawa, bo też jest to opcja bez fusów - wszystko zostaje w torebce. Szukałem potem tego tu w Irlandii, ale nie znalazłem. Jak będę we Francji i je znajdę, to znowu sobie kupię, bo w domu używamy właśnie kolbowego :) Było kilka smaków tych kaw.

zefirwypasu
Cytat:
Mam ten Krups Nespresso XN110B ESSENZA Mini, przetwornica Azo 2K pipcze ale nie wyłącza, ekspresa ujeżdżam w kamperze 2 rok i nie idzie zajechać, mały, zgrabny - polecam.

Ciekawe, jak się będzie moja 1500W Edecoa sprawować. Ekspres pobiera niby 1260W. Testowany w kamperze Tassimo miał 1400W. Się okaże :) Wczoraj zamówiłem z amazona, w przyszłym tygodniu przesyłka powinna być :)

Kazik II
Cytat:
A ponadto trzeba zauważyć, że do systemu Nespresso łatwo kupić naboje, bo to jest pewien standard i na ogół te kapsułki są tańsze niż te dedykowane do innych firm. Chociażby w dyskontach Action można kupić tanie kapsułki Nespresso.

U mnie ceny podobne - za opakowanie kapsułek Nespresso i Tassimo płacę 5 euro za 16 sztuk.
_________________
Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy


Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Piwa: 217/62
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2022-05-08, 22:23   

adaml61 napisał/a:
tylko Aeropres

Jak ktoś lubi robić za bariste to jest to dobre urządzenie , ale ja chce się napić kawy , a nie ją długo przyrządzać
Króliczka kamperowcy zawsze gonią , bo zawsze w kamperze jest coś do zrobienia czy udoskonalenia.
:spoko
_________________
Przyłącz się do akcji pomocy w walce z korona wirusem https://www.youtube.com/watch?v=QxclxghLJFU
Pozdrawiam Andrzej
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mavv 
weteran


Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Pan Mieczysław
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lut 2014
Piwa: 59/45
Skąd: Ballina, Irlandia
Wysłany: 2022-05-17, 12:22   

Panowie, może coś doradzicie...

Ekspres wczoraj przyszedł - Krups Essenza Mini. Pierwsze włączenie i płukanie w domu - wszystko ok. Wziąłem do kampera. Włączam. Ekspres się załącza (dwie kontrolki mrugają). I tak mrugają około minuty i następnie zamiast się zaświecić na stałe, to mrugają po 3 razy. Nie jest to mruganie szybkie, jak po resecie do ustawień fabrycznych. Nie jest to tryb odkamieniania. Zabieram go do domu, podłączam i włącza się, dwie kontrolki mrugają ok 20 sekund i ekspres jest gotowy do pracy, dwie kontrolki się świecą.
Co mam w kamperze - przetwornica Edecoa 1500/3000 czysty sinus z miękkim startem. Do tej pory żadne urządzenie nie miało problemów - opalarka, mikrofala. Lodówka sobie jest włączona cały czas. Czyli różnego rodzaju odbiorniki (indukcyjne, rezystancyjne).
Napięcie w gniazdkach 226-7V. Kombinowałem nawet z ochronnym i włączyłem ekspres przez przedłużacz bez ochronnego styku i też lipa. W domu podłączam i działa. Co jest nie tak?
Aha, kawę zrobiliśmy w domu z tego ekspresu - była wyśmienita :)
_________________
Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
rjas 
stary wyga


Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Paź 2013
Piwa: 17/10
Skąd: Przybysławice/Kraków
Wysłany: 2022-05-17, 13:27   

Pewnie za bardzo nie pomogę, ale może się do czegoś mój komentarz przyda.
Mam ten expres od co najmniej trzech lat z przetwornicą Edecoa, ale 2500/5000. Nigdy nie było żadnego problemu i włączam ją tylko wtedy jeśli potrzebuję 230V do zasilenia czegoś. Generalnie jak chodzi expres to nie zdażyło się żeby było coś innego włączone - no może laptop, ale to niewielki pobór.
Może to kwestia za małej mocy przetwornicy ?
_________________
Nasz pierwszy którym cieszy się ktoś inny
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy


Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Piwa: 217/62
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2022-05-17, 13:28   

Problem z przetwornica. Działa jakby chodziła bez sinusa.
_________________
Przyłącz się do akcji pomocy w walce z korona wirusem https://www.youtube.com/watch?v=QxclxghLJFU
Pozdrawiam Andrzej
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mavv 
weteran


Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Pan Mieczysław
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lut 2014
Piwa: 59/45
Skąd: Ballina, Irlandia
Wysłany: 2022-05-17, 13:42   

Lodówka na niej normalnie i cicho pracuje, łagodnie staruje. Odkurzacz domowy 800W też pięknie gra. Wyrzynarka, kątówka - bez problemów. Inny ekspres do kawy też działał. Ten nie chce. Jakby elektronika w środku była jakaś mega czuła. Tylko na co?
_________________
Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
LukF 
Kombatant


Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 31 Sty 2017
Piwa: 234/176
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2022-05-17, 13:58   

Mavv napisał/a:
Lodówka na niej normalnie i cicho pracuje, łagodnie staruje. Odkurzacz domowy 800W też pięknie gra. Wyrzynarka, kątówka - bez problemów. Inny ekspres do kawy też działał. Ten nie chce. Jakby elektronika w środku była jakaś mega czuła. Tylko na co?


A próbowałeś ZAŁĄCZYĆ ekspres przy ODŁĄCZONYCH innych odbiornikach (lodówka ipt) ?
To w temacie przetwornicy o zbyt niskiej mocy.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mavv 
weteran


Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Pan Mieczysław
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lut 2014
Piwa: 59/45
Skąd: Ballina, Irlandia
Wysłany: 2022-05-17, 14:09   

LukF napisał/a:
A próbowałeś ZAŁĄCZYĆ ekspres przy ODŁĄCZONYCH innych odbiornikach (lodówka ipt) ?
To w temacie przetwornicy o zbyt niskiej mocy.


Oczywiście, że tak. I z lodówką pracującą i odłączoną. I obracałem wtyczkę w przetwornicy. Mocniejszy sprzęt pracował z lodówką bezproblemowo nieraz. Nawet poprzedni, mocniejszy ekspres. Lodówka do 4A pobiera podczas pracy. Przy starcie niewiele więcej. Dlatego obstawiam elektronikę w ekspresie.
_________________
Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Banan 
Kombatant
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE


Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 09 Lis 2010
Piwa: 230/297
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2022-05-17, 14:19   

Mavv napisał/a:
Co mam w kamperze - przetwornica Edecoa 1500/3000 czysty sinus z miękkim startem

Myślę, że tu jest pies pogrzebany: ekspres potrzebuje 1200-1310W do normalnej pracy, jednak podejrzewam, że mocy chwilowej do rozruchu wymaga trochę więcej. Rjas ma 2500/5000 i u niego działa, co by potwierdzało moje przypuszczenia :spoko
_________________
Pozdrawiam - Darek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy


Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Piwa: 217/62
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2022-05-17, 14:26   

Mam przetwornice 1500/3000 I ekspres wraz z innymi urządzeniami dziala prawidłowo. :spoko
Jakiej mocy masz aku?
_________________
Przyłącz się do akcji pomocy w walce z korona wirusem https://www.youtube.com/watch?v=QxclxghLJFU
Pozdrawiam Andrzej
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mavv 
weteran


Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Pan Mieczysław
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lut 2014
Piwa: 59/45
Skąd: Ballina, Irlandia
Wysłany: 2022-05-17, 14:51   

Banan, opalarka 2kW działa, mocniejszy ekspres działa. Mikrofala 800W mocy wyjściowej (ponad 1kW z sieci pobiera i ma potężne trafo) - również działa w moim kamperze).

Andrzej 73, aku to dwa LiFePO4 136Ah, niemal pełne.

Dlatego podejrzewam sam ekspres.
_________________
Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***