Ekspres do kawy |
Autor |
Wiadomość |
Gżegżółka
zaawansowany
|
Wysłany: 2022-05-07, 22:38
|
|
|
A, każda kawa w osobnej folii. na fotkach które sam znalazłem tego nie było. Dzięki za wyjaśnienie!
Wydaje się to ciekawe.... I tak jest trochę plastiku który trzeba oddać do właściwego pojemnika. I kawa z saszetką raczej wyląduje na wysypisku (bo czy saszetka jest kompostowalna?)....ale może znajdę kompostowalne saszetki, pewnie jest to łatwiejsze niż z kapsiłkami. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 537/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-05-08, 08:17
|
|
|
yamah napisał/a: | LukF napisał/a: |
Ja tam muszę u któregoś użytkownika spróbować jak smakuje ta kawa z tej maszyny. Dopiero wtedy kupię
Czekam na zaproszenia |
LukF nie próbuj z kapsułek ..prawdziwa kawa to tylko kolbowy lub kawiarka |
No i uwaliłeś mi degustację.... |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/171 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2022-05-08, 10:01
|
|
|
Lata temu używałem Senseo i mi smakowało, jest to bardzo wygodne rozwiązanie.
Saszetki są pakowane pojedynczo w dużych paczkach (100szt.) albo w paczkach po kilkanaście sztuk i wtedy są luzem. Nie wiem jak często pijecie kawę ale to nie ma szans zwietrzeć, a zużyte saszetki spokojnie się kompostują. Minusem jak dla mnie jest mały zbiorniczek na wodę ale z tym da się żyć.
Tanie w zakupie (przynajmniej po tej stronie odry) i tanie w eksploatacji 100saszetek ok 8€ |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 167/132 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2022-05-08, 11:10
|
|
|
yamah napisał/a: | LukF napisał/a: |
Ja tam muszę u któregoś użytkownika spróbować jak smakuje ta kawa z tej maszyny. Dopiero wtedy kupię
Czekam na zaproszenia |
LukF nie próbuj z kapsułek ..prawdziwa kawa to tylko kolbowy lub kawiarka | Boguś wiesz jaka jest trzecia prawda , 1 prawda , 2 tylko prawda ,3 G...o prawda . I to ta 3 prawda co napisałeś . W kamperze ma być prosto , tylko Aeropres i kawa według uznania , z pianką , bez , z goryczką i bez , kwestia opanowania parzenia . Nie potrzeba żadnych prądów . aby było czym zagrzać wodę a to najmniejszy problem .Aeropres tanio i wygodnie .Tak jak napisał wyżej ,,jb " Wy nie myslicie jak się napić dobrej kawy tylko jak ujarzmić ekspres . To tak jak z lodówką domową w kamperze , jak ją ujarzmić , tak w skrócie , wystarczy przespawać agregat i po zabawie . Ale jak tu nie gonić króliczka . Tu jest pies pogrzebany , ten uciekający króliczek . |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
Wysłany: 2022-05-08, 22:21
|
|
|
Któregoś razu we Francji kupiłem kawę w torebkach jak herbatę, z tą różnicą, że były to okrągłe torebki. W sam raz do ekspresu ciśnieniowego, gdzie używa się kawy mielonej (chyba kolbowy się nazywa). Fajna sprawa, bo też jest to opcja bez fusów - wszystko zostaje w torebce. Szukałem potem tego tu w Irlandii, ale nie znalazłem. Jak będę we Francji i je znajdę, to znowu sobie kupię, bo w domu używamy właśnie kolbowego Było kilka smaków tych kaw.
zefirwypasu
Cytat: | Mam ten Krups Nespresso XN110B ESSENZA Mini, przetwornica Azo 2K pipcze ale nie wyłącza, ekspresa ujeżdżam w kamperze 2 rok i nie idzie zajechać, mały, zgrabny - polecam. |
Ciekawe, jak się będzie moja 1500W Edecoa sprawować. Ekspres pobiera niby 1260W. Testowany w kamperze Tassimo miał 1400W. Się okaże Wczoraj zamówiłem z amazona, w przyszłym tygodniu przesyłka powinna być
Kazik II
Cytat: | A ponadto trzeba zauważyć, że do systemu Nespresso łatwo kupić naboje, bo to jest pewien standard i na ogół te kapsułki są tańsze niż te dedykowane do innych firm. Chociażby w dyskontach Action można kupić tanie kapsułki Nespresso. |
U mnie ceny podobne - za opakowanie kapsułek Nespresso i Tassimo płacę 5 euro za 16 sztuk. |
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 323/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2022-05-08, 22:23
|
|
|
adaml61 napisał/a: | tylko Aeropres |
Jak ktoś lubi robić za bariste to jest to dobre urządzenie , ale ja chce się napić kawy , a nie ją długo przyrządzać
Króliczka kamperowcy zawsze gonią , bo zawsze w kamperze jest coś do zrobienia czy udoskonalenia.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

|
Wysłany: 2022-05-17, 12:22
|
|
|
Panowie, może coś doradzicie...
Ekspres wczoraj przyszedł - Krups Essenza Mini. Pierwsze włączenie i płukanie w domu - wszystko ok. Wziąłem do kampera. Włączam. Ekspres się załącza (dwie kontrolki mrugają). I tak mrugają około minuty i następnie zamiast się zaświecić na stałe, to mrugają po 3 razy. Nie jest to mruganie szybkie, jak po resecie do ustawień fabrycznych. Nie jest to tryb odkamieniania. Zabieram go do domu, podłączam i włącza się, dwie kontrolki mrugają ok 20 sekund i ekspres jest gotowy do pracy, dwie kontrolki się świecą.
Co mam w kamperze - przetwornica Edecoa 1500/3000 czysty sinus z miękkim startem. Do tej pory żadne urządzenie nie miało problemów - opalarka, mikrofala. Lodówka sobie jest włączona cały czas. Czyli różnego rodzaju odbiorniki (indukcyjne, rezystancyjne).
Napięcie w gniazdkach 226-7V. Kombinowałem nawet z ochronnym i włączyłem ekspres przez przedłużacz bez ochronnego styku i też lipa. W domu podłączam i działa. Co jest nie tak?
Aha, kawę zrobiliśmy w domu z tego ekspresu - była wyśmienita |
Kamperek 2
 |
|
|
|
 |
rjas
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 23/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2022-05-17, 13:27
|
|
|
Pewnie za bardzo nie pomogę, ale może się do czegoś mój komentarz przyda.
Mam ten expres od co najmniej trzech lat z przetwornicą Edecoa, ale 2500/5000. Nigdy nie było żadnego problemu i włączam ją tylko wtedy jeśli potrzebuję 230V do zasilenia czegoś. Generalnie jak chodzi expres to nie zdażyło się żeby było coś innego włączone - no może laptop, ale to niewielki pobór.
Może to kwestia za małej mocy przetwornicy ? |
_________________ Nasz pierwszy którym cieszy się ktoś inny i już wiem kto
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
|
|
|
 |
Mavv
weteran

|
Wysłany: 2022-05-17, 13:42
|
|
|
Lodówka na niej normalnie i cicho pracuje, łagodnie staruje. Odkurzacz domowy 800W też pięknie gra. Wyrzynarka, kątówka - bez problemów. Inny ekspres do kawy też działał. Ten nie chce. Jakby elektronika w środku była jakaś mega czuła. Tylko na co? |
Kamperek 2
 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 537/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-05-17, 13:58
|
|
|
Mavv napisał/a: | Lodówka na niej normalnie i cicho pracuje, łagodnie staruje. Odkurzacz domowy 800W też pięknie gra. Wyrzynarka, kątówka - bez problemów. Inny ekspres do kawy też działał. Ten nie chce. Jakby elektronika w środku była jakaś mega czuła. Tylko na co? |
A próbowałeś ZAŁĄCZYĆ ekspres przy ODŁĄCZONYCH innych odbiornikach (lodówka ipt) ?
To w temacie przetwornicy o zbyt niskiej mocy. |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

|
Wysłany: 2022-05-17, 14:09
|
|
|
LukF napisał/a: | A próbowałeś ZAŁĄCZYĆ ekspres przy ODŁĄCZONYCH innych odbiornikach (lodówka ipt) ?
To w temacie przetwornicy o zbyt niskiej mocy. |
Oczywiście, że tak. I z lodówką pracującą i odłączoną. I obracałem wtyczkę w przetwornicy. Mocniejszy sprzęt pracował z lodówką bezproblemowo nieraz. Nawet poprzedni, mocniejszy ekspres. Lodówka do 4A pobiera podczas pracy. Przy starcie niewiele więcej. Dlatego obstawiam elektronikę w ekspresie. |
Kamperek 2
 |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/501 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2022-05-17, 14:19
|
|
|
Mavv napisał/a: | Co mam w kamperze - przetwornica Edecoa 1500/3000 czysty sinus z miękkim startem |
Myślę, że tu jest pies pogrzebany: ekspres potrzebuje 1200-1310W do normalnej pracy, jednak podejrzewam, że mocy chwilowej do rozruchu wymaga trochę więcej. Rjas ma 2500/5000 i u niego działa, co by potwierdzało moje przypuszczenia |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2022-05-17, 14:26
|
|
|
Mam przetwornice 1500/3000 I ekspres wraz z innymi urządzeniami dziala prawidłowo.
Jakiej mocy masz aku? |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
|
 |
Mavv
weteran

|
Wysłany: 2022-05-17, 14:51
|
|
|
Banan, opalarka 2kW działa, mocniejszy ekspres działa. Mikrofala 800W mocy wyjściowej (ponad 1kW z sieci pobiera i ma potężne trafo) - również działa w moim kamperze).
Andrzej 73, aku to dwa LiFePO4 136Ah, niemal pełne.
Dlatego podejrzewam sam ekspres. |
Kamperek 2
 |
|
|
|
 |
|