|
|
Klimatyzacja - wiedza tajemna |
Autor |
Wiadomość |
pawko13
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Chausson 650
|
Wysłany: 2022-09-01, 14:05 Klimatyzacja - wiedza tajemna
|
|
|
Witam,
po dośc gorącym wyjeździe i zmianie decyzji co do sprzedaży kamperka, żona namawia mnie na montaż klimatyzacji części mieszkalnej. Dotychczas preferowałem turbowenta, którego też zostawiamy włączonego psiowi jak zostaje sam w kamperze. Ale kilka ostatnich upalnych nocy dało sie nam we znaki i turbo nie wyrabiało.
Poszukałem poczytałem i wybrałem Sinclair ASV-25BS, ponieważ mam dostęp do zakupu hurtowego chciałbym to sobie sam zamontować i tu pojawiają się schody: chciałem się dowiedzieć jak przebiegają wzmocnienia w dachu, czy jest tunel kablowy i gdzie etc , niestety otrzymałem odpowiedz: "montaż klimatyzacji jest uwarunkowany przez producenta tylko niestety jest to wiedza dla dilerów" .
Czy ktoś z koleżeństwa wie może jak to wygląda (wzmocnienia , etc) w CI Horon ?
Miejsce na dachu jest, montaż w miejscu istniejącej dziury po okienku dachowym (40X40) . Niestety już raz naciąłem się w tym kamperze chcąc zamontować bagażnik Thule Lift i się okazało że w górnej części ściany nie ma żadnych wzmocnień. Proszę o pomoc kolegów z doświadczeniem i wiedzą w temacie. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2022-09-01, 20:13
|
|
|
pawko13 napisał/a: | Miejsce na dachu jest, montaż w miejscu istniejącej dziury po okienku dachowym (40X40) |
Tak miałem zainstalowaną, wywaliłem i zamontowałe zporotem okno. |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2022-09-01, 20:49
|
|
|
pawko13 napisał/a: | się okazało że w górnej części ściany nie ma żadnych wzmocnień. |
Na fabryczne wzmocnienia raczej nie licz, wzmocnienia pod klimę robisz samodzielnie z listewek o odpowiednim rozmiarze. Wywalasz okienko i w jego miejsce powinno pasować. Robiłem to w poprzednim kamperku.
Jak Sinclair nie chce udostępnić instrukcji montażu, możesz posłużyć się np. instrukcją DOMETICA
Powinieneś w komplecie dostać szablon z otworami, pozostałe istotne informacje znajdziesz w Dometic
To nie czarna magia - dasz radę |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 538/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-09-03, 12:02
|
|
|
pawko13,
Paweł, nie wiem nic o poorzeczkach w Twoim kamperze. Ale u siebie dwa razy w Burstnerach montowałem Dometica i po wyjęciu okna 40x40 były fabryczne listwy dotyczące okna. Kabel 230V ułożyłem na dachu w korytku i przeprowadziłem na dół tam gdzie antena TV i za lodówką. Nie robiłem żadnych dodatkowych wzmocnień. Okno o którym mówię było kilkadziesiąt centymetrów od ścianki więc się nie martwiłem. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 329/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2022-09-04, 11:54
|
|
|
pawko13, Masz w suficie styropian czy styrodur ?
jak masz styropian to ramka musi być wstawione , jak Styrodur to nie ma takiej konieczności.
Do przykrecania śrub montażu klimy potrzebny klucz dynamometryczny aby nie przykręcić kolnieza za mocno.
Pod uszczelka gumowa trzeba dobrze oczyścić powierzchnię najlepiej benzyna ekstrkcyjna żeby się dosłownie przykleila do dachu. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
pawko13
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Chausson 650
|
Wysłany: 2022-10-12, 14:13
|
|
|
Dziękuję bardzo za pomoc i wskazówki. Temat ogarnięty, klima wisi i nawet działa. Wzmocnień nie robiłem, obok są ściany. Tunel kablowy w syficie był, ale kabel dociągnięty tylko do ściany bocznej. W skrzynce wolne gniazdo na bezpiecznik.
Z tej radości, że wisi pojechaliśmy nawet na tydzień do Chorwacji, ale i tak było za zimno, sprawdziliśmy za to grzanie Zobaczymy jak się sprawi w przyszłym roku. Trochę podniosła kampera (niecałe 30 cm) i dołożyła kg ( ok.35 ) - trzeba się nauczyć z tym żyć.
nb. jak dla mnie to ten garb śmiesznie wygląda.
2022-09-22 09-45-47_zmień rozmiar.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 189,66 KB |
2022-09-22 13-09-52_zmień rozmiar.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1 raz(y) 189,36 KB |
2022-09-23 12-14-32_zmień rozmiar.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 187,02 KB |
|
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 538/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-10-12, 15:20
|
|
|
pawko13,
Paweł, wiedziałem, że ogarniesz temat bez problemu
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|