|
|
Antena CB do kampera |
Autor |
Wiadomość |
sterciu
zaawansowany

Twój sprzęt: Karmann Colorado 650
Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Gru 2008 Piwa: 71/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2022-10-11, 10:48 Antena CB do kampera
|
|
|
Pewnie większość z Was uzna ze coś takiego jak CB-Radio to przeżytek , i tego się już nie używa... ale szukam dobrej anteny do kampera. Zabudowa z laminatu więc problem z montażem. CB głównie mi się przydaje jak gdzieś się jedzie w dwa lub więcej aut i jest kontakt pomiędzy pojazdami , bo do innych rzeczy do których służyło głownie kiedyś cb.... to już nie te czasy chyba . Mam w innych autach cb ale w sumie powiem szczerze , że po prostu ono jest i tyle , jest sporadycznie tylko włączane... pozostałości po czasach gdy się tego intensywnie na drogach używało , ale podczas podróży na więcej jak jedno auto nie zastąpione.
Magnesówka odpada , nie chce mi się tego wozić w aucie , a i miałem kiedyś przypadek, ze po dłuższym pozostawieniu anteny na aucie oderwałem ją z lakierem.... Odparzyło lakier pod magnesem. W kamperze mam maskę malowaną powtórnie więc tym bardziej wracają wspomnienia magnesu na którym został lakier . A w sumie tylko na masce bym mógł ją przyczepić, co zresztą robię czasami teraz jak zachodzi potrzeba ale z pewnymi obawami.
Myślę o takim czymś , ma to ktoś , niby bezmasowa , nie trzeba stroić podobno (do tej pory wszystkie które miałem wymagały strojenia). Opinie w necie... w sumie jest ich niewiele dlatego stwierdziłem , że może ktoś tu taką posiada. Montowałbym oczywiście na wysięgniku lusterka bo mam taką możliwość i idealnie by uchwyt pasował.
https://allegro.pl/oferta/antena-cb-sirio-gl-27-caravan-bezmasowa-a9g-x3d-11574181852 |
_________________ Pozdr. Marcin |
|
|
|
|
 |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
Wysłany: 2022-10-11, 16:55 Re: Antena CB do kampera
|
|
|
sterciu napisał/a: | Pewnie większość z Was uzna ze coś takiego jak CB-Radio to przeżytek , i tego się już nie używa... ale szukam dobrej anteny do kampera. Zabudowa z laminatu więc problem z montażem. CB głównie mi się przydaje jak gdzieś się jedzie w dwa lub więcej aut i jest kontakt pomiędzy pojazdami , bo do innych rzeczy do których służyło głownie kiedyś cb.... to już nie te czasy chyba . Mam w innych autach cb ale w sumie powiem szczerze , że po prostu ono jest i tyle , jest sporadycznie tylko włączane... pozostałości po czasach gdy się tego intensywnie na drogach używało , ale podczas podróży na więcej jak jedno auto nie zastąpione.
Magnesówka odpada , .....
https://allegro.pl/oferta/antena-cb-sirio-gl-27-caravan-bezmasowa-a9g-x3d-11574181852 |
Cześć,
też myślę o cb na wspólnych wyjazdach (reszta ma). Anteny nie znam, ale w sobotę w Ustrzykach zepsuł się kamperek i stał trochę więc podejrzałem jak miał zamontowaną zwykłą antenę "do blachy" - antena była zamontowana do błotnika (wiercona) a druga końcówka przymocowana do słupka po stronie pasażera. Z przodu prawie niewidoczna, z boku widać jak jest pociągnieta kilka centymetrów nad słupkiem. |
_________________ Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 313/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2022-10-11, 17:13
|
|
|
moim zdaniem magnesówka nie jest złym wyjściem, wystarczy nakleić kawałek blachy na dach. |
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 45/130 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2022-10-11, 17:38
|
|
|
Mam dokładnie taką antenę od ponad 2-3lat, pewnie nawet i dłużej. Faktycznie zamontowałem i nie stroiłem, radio jakieś mini za fistaszki patrzyłem na rozmiar i barwę podświetlenia. Zasięg raczej marny a mam zamontowaną antenę prawie na dachu a dokładniej nad lusterkiem. Generalnie coś w stylu jak Cię słyszę, to cię zapewne widzę ale zawsze mam mocno wszystko wyciszone i ograniczone aby nic nie szumiało. Takie same radio z krótkim magnesikiem przekladane do różnych osobówek i tez bez strojenia działa o niebo lepiej. Ja jestem zadowolony, bo super spełnia swoją funkcję i moje wymagania. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): sterciu |
 |
sterciu
zaawansowany

|
Wysłany: 2022-10-11, 21:11
|
|
|
Robert-4 napisał/a: |
Cześć,
też myślę o cb na wspólnych wyjazdach (reszta ma). Anteny nie znam, ale w sobotę w Ustrzykach zepsuł się kamperek i stał trochę więc podejrzałem jak miał zamontowaną zwykłą antenę "do blachy" - antena była zamontowana do błotnika (wiercona) a druga końcówka przymocowana do słupka po stronie pasażera. Z przodu prawie niewidoczna, z boku widać jak jest pociągnieta kilka centymetrów nad słupkiem. |
Ja nie lubię wiercić niepotrzebnych dziur w aucie więc chyba bym nie dał rady wywiercić w błotniku, za mocno by mi się ręka wtedy trzęsła . Pamiętam jak kiedys w t4 miałem wywiercić dziurę w dachu właśnie pod antene cb, chyba z dwa dni do tego podchodziłem , nie to , że nie wiedziałem jak to zrobić... tylko po prostu nie mogłem się przemóc pamiętam aby zrobić dziurę... Dlatego wolę coś własnie mniej inwazyjnego , a mam ramiona lusterek takie , że mogę spokojnie coś przyczepić do nich.
Cyryl napisał/a: | moim zdaniem magnesówka nie jest złym wyjściem, wystarczy nakleić kawałek blachy na dach. |
Na dachu to trochę chyba wysoko , gałęzie itp by ją wywracały , a wejśc u mnie na dach aby ją postawić to bez drabiny ani rusz... Na Długosza przejazd pod wiaduktem by mi ją kładł za każdym razem
aviator napisał/a: | Mam dokładnie taką antenę od ponad 2-3lat, pewnie nawet i dłużej. Faktycznie zamontowałem i nie stroiłem, radio jakieś mini za fistaszki patrzyłem na rozmiar i barwę podświetlenia. Zasięg raczej marny a mam zamontowaną antenę prawie na dachu a dokładniej nad lusterkiem. Generalnie coś w stylu jak Cię słyszę, to cię zapewne widzę ale zawsze mam mocno wszystko wyciszone i ograniczone aby nic nie szumiało. Takie same radio z krótkim magnesikiem przekladane do różnych osobówek i tez bez strojenia działa o niebo lepiej. Ja jestem zadowolony, bo super spełnia swoją funkcję i moje wymagania. |
Nie chodzi o jakiś nie wiadomo jaki zasięg , kiedyś woziło się anteny po 2 metry na dachu , teraz już chyba takiej potrzeby, nie ma zwłaszcza jak ma mi służyć głownie do kontaktów z innym pojazdem w grupie, który zapewne będzie w bliskiej odległości zawsze. Nie chce mi się po prostu z magnesówką bawić, bo teraz doraźnie taką używam (jakąś krótką sirio 80cm) i ciągle gdzieś ona w tym aucie przeszkadza mi , a bat powyginany jest już na wszystkie strony, dlatego chce zamontować na stałe i nich jeździ , przeszkadzać nie powinna.
Skoro jest jeden głos na plus przy tej antenie to właśnie przed chwilą taką zamówiłem , przyjdzie , zamontuje i... będę czekał na okazję aby z kimś jechać i ją wypróbować. Radio (antyczny uniden 520) też mam mocno zwykle skręcone i teraz na krótkiej magnesówce też słyszę kogoś dopiero jak go zobaczę |
|
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 138/164 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2022-10-12, 07:42
|
|
|
sterciu napisał/a: | głównie mi się przydaje jak gdzieś się jedzie w dwa lub więcej aut i jest kontakt pomiędzy pojazdami |
Ja używam krótkofalówek. Zaleta taka że gdy dorośli nie potrzebują to dzieci mają zabawę. Zajmuje mało miejsca, zasięg wystarczający, czasami regionalnie trzeba zmienić kanał bo nasz "zajęty" |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 273/1281 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2022-10-12, 09:08 ALAN MIDLAND
|
|
|
ALAN MIDLAND
Siedziba Firmy
Alan Telekomunikacja Sp. z o.o.
Jawczyce, ul. Poznańska 64
05-850 Ożarów Mazowiecki
tel. 22 722 35 00, fax 22 722 29 95
e-mail: info@alan.pl
Radiokomunikacja
Rafał Karpiński
tel. 22 722 35 00
e-mail: rafal.karpinski@alan.pl
Artur Orecki
tel. 22 722 35 00
e-mail: artur.orecki@alan.pl
Dział serwisu
Piotr Pisarski
tel. 22 721 12 43
e-mail: serwis@alan.pl
Transport, logistyka
Krzysztof Bieniak
tel. 22 722 35 00
e-mail: krzysztof.bieniak@alan.pl
Antena samochodowa
CB MINI-SNAKE27 SIRIO
Mocowana na stałe otwór w karoserii samochodu na uchwyt krawędziowy rynienkowy lub na klapę bagażnika.
Antena posiada system pochylania tzw. motylek
Promiennik (bat) stożkowy wykonany jest z nierdzewnej stali
Dostrajana poprzez regulację dwóch pierścieni
DANE TECHNICZEN:
Typ: Antena samochodowa
Impedancja: 50 Ohm
Zakres częstotliwości: 27 do 27.5MHz
Polaryzacja: Pionowa
Charakterystyka promieniowania: dookolna
SWR: ≤1.2
Zakres pracy i SWR ≤ 2: ≥1800 KHz
Długość anteny: 61cm
Standardowe mocowanie typ DV
Maksymalna moc: 40Wat
Kabel koncentryczny: RG-58 długość 4m
Średnica otworu montażowego: fi 12mm.
Waga (około): 350 gr.
W ZESTAWIE:
Antena
Kabel koncentryczny RG-58
Główka anteny typ DV
Motylek antenowy
Imbus do strojenia anteny
Instrukcja ze specyfikacja techniczną
Producent: Sirio
Indeks: 1201112
Oznaczenie producenta: 2204406.01
Częstotliwość:27000 [MHz]
Częstotliwość:28500 [MHz]
Częstotliwość strojenia:1,8 [MHz]
Długość anteny:610 [mm]
Moc maksymalna:40 [W]
Typ mocowania: montażowa
Waga:,35 [kg]
Współczynnik fali stojącej (SWR):1,2
Producent: SIRIO
Nazwa własna: MINI SNAKE-27
Antena montażowa SIRIO MiniSnake 27
Solidnie wykonana krótka antena CB (61 cm):
- zasięg odbioru i nadawania do 9 km. (w bardzo dobrych warunkach)
- dyskretny wygląd (smukła obudowa cewki, czarny promiennik)
- antena strojona za pomocą regulacji pierścieni na obudowie cewki (nie trzeba przycinać promiennika)
- możliwość regulacji pochylenia za pomocą tzw. motylka (regulacja 180 stopni)
- najwyższa jakość wykonania (produkowana we Włoszech).
Cena: 94.00zł/szt.
Alan Midland.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 899 raz(y) 18,92 KB |
ALAN paragon fiskaly.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2 raz(y) 131,38 KB |
Antena CB CBA 2204406.01.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2 raz(y) 51,22 KB |
Radio MIDLAND ALAN 121 CB (b).jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2 raz(y) 373,25 KB |
Antena CB MIDLAND ALAN (d).JPG
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 1,45 MB |
Alan 121.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 51 raz(y) 235,18 KB |
|
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

|
Wysłany: 2022-10-13, 20:33
|
|
|
A więc , zakupiłem antenę, dziś dotarła i na razie prowizorycznie zamontowana... ale raczej tak będzie zamontowana finalnie
Muszę tylko ten uchwyt przemalować , albo na czarno , albo w kolor lusterek.
Zamontowana na dolnym ramieniu aby jak najmniej zasłaniała widok za oknem.
Sirio GL-27
 |
|
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 313/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2022-10-13, 21:13
|
|
|
mnie do montażu anteny na dachu przekonuje jedno:
kiedyś na początku lat '90-tych, gdy był szał na CB, kolega zaprezentował ile "sieje' antena CB podczas nadawania ze wzmacniaczem 10W.
podczas nadawania neonówka zbliżona do anteny świeciła, więc w każdym samochodzie w którym miałem CB antenę montowałem jak najdalej od kierowcy i pasażerów. |
|
 |
sterciu
zaawansowany

|
Wysłany: 2022-10-14, 18:28
|
|
|
Tak masz rację z sianiem , z tymże kiedyś były inne radia , które miały sporo większą moc (zresztą dalej są tylko trzeba pozwolenia na to juz) dlatego i odbiór i nadawanie były lepsze, a co za tym idzie antena siała dużo mocniej. Teraz w dobie dziadostwa i przepisów na pasmo obywatelskie bez pozwoleń , dopuszczających maksymalną moc dla modulacji FM i AM to jest 4W. Spora ilośc badziewia nawet nie osiąga tych 4W przez co i antena się tak szybko już nie "zaświeci". Miałem kiedys w dobie sławy (jeszcze jak pozwolenia trzeba było mieć) CB President Herbert I , wręcz legendarne radyjko , moc wyjściowa 10W i jeszcze wzmacniacze się wtedy dokładało ... wtedy była taka moda i "potrzeba" , teraz jej nie ma więc jak to radyjko osiągnie max 3W teraz , to chyba nie będzie tragedii. Fakt , że mam Unidena który zrobił się nielegalny przez zbyt wysoką moc wyjściową , przekraczał znacznie 4W, to planuje ten zabytek zmienic na coś nowszego, i przykładowo taki Harry III (który też mi się gdzies w szafie wala)po pomiarach które mu robiliśmy osiągał max 2,7W... To jest dopiero moc .
Dla anteny zawsze optymalnym miejscem montażu była dziura w dachu i to jeszcze najlepiej centralnie na środku dachu...
A co do mojego montażu , musiałem antene bliżej lusterka przymocować bo po złożeniu ramion antena wadziła o alkowe , teraz już az tak nie wadzi i mogę składać lusterka. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|