Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Antena CB do kampera
Autor Wiadomość
sterciu 
zaawansowany

Twój sprzęt: Karmann Colorado 650
Piwa: 71/16
Wysłany: 2022-10-11, 10:48   Antena CB do kampera

Pewnie większość z Was uzna ze coś takiego jak CB-Radio to przeżytek , i tego się już nie używa... ale szukam dobrej anteny do kampera. Zabudowa z laminatu więc problem z montażem. CB głównie mi się przydaje jak gdzieś się jedzie w dwa lub więcej aut i jest kontakt pomiędzy pojazdami , bo do innych rzeczy do których służyło głownie kiedyś cb.... to już nie te czasy chyba ;) . Mam w innych autach cb ale w sumie powiem szczerze , że po prostu ono jest i tyle , jest sporadycznie tylko włączane... pozostałości po czasach gdy się tego intensywnie na drogach używało ;) , ale podczas podróży na więcej jak jedno auto nie zastąpione.

Magnesówka odpada , nie chce mi się tego wozić w aucie , a i miałem kiedyś przypadek, ze po dłuższym pozostawieniu anteny na aucie oderwałem ją z lakierem.... Odparzyło lakier pod magnesem. W kamperze mam maskę malowaną powtórnie więc tym bardziej wracają wspomnienia magnesu na którym został lakier :wyszczerzony: . A w sumie tylko na masce bym mógł ją przyczepić, co zresztą robię czasami teraz jak zachodzi potrzeba ale z pewnymi obawami.

Myślę o takim czymś , ma to ktoś , niby bezmasowa , nie trzeba stroić podobno (do tej pory wszystkie które miałem wymagały strojenia). Opinie w necie... w sumie jest ich niewiele dlatego stwierdziłem , że może ktoś tu taką posiada. Montowałbym oczywiście na wysięgniku lusterka bo mam taką możliwość i idealnie by uchwyt pasował.

https://allegro.pl/oferta/antena-cb-sirio-gl-27-caravan-bezmasowa-a9g-x3d-11574181852

Postaw piwo autorowi tego posta

Robert-4 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
Piwa: 22/37
Wysłany: 2022-10-11, 16:55   Re: Antena CB do kampera

sterciu napisał/a:
Pewnie większość z Was uzna ze coś takiego jak CB-Radio to przeżytek , i tego się już nie używa... ale szukam dobrej anteny do kampera. Zabudowa z laminatu więc problem z montażem. CB głównie mi się przydaje jak gdzieś się jedzie w dwa lub więcej aut i jest kontakt pomiędzy pojazdami , bo do innych rzeczy do których służyło głownie kiedyś cb.... to już nie te czasy chyba ;) . Mam w innych autach cb ale w sumie powiem szczerze , że po prostu ono jest i tyle , jest sporadycznie tylko włączane... pozostałości po czasach gdy się tego intensywnie na drogach używało ;) , ale podczas podróży na więcej jak jedno auto nie zastąpione.

Magnesówka odpada , .....

https://allegro.pl/oferta/antena-cb-sirio-gl-27-caravan-bezmasowa-a9g-x3d-11574181852

Cześć,
też myślę o cb na wspólnych wyjazdach (reszta ma). Anteny nie znam, ale w sobotę w Ustrzykach zepsuł się kamperek i stał trochę więc podejrzałem jak miał zamontowaną zwykłą antenę "do blachy" - antena była zamontowana do błotnika (wiercona) a druga końcówka przymocowana do słupka po stronie pasażera. Z przodu prawie niewidoczna, z boku widać jak jest pociągnieta kilka centymetrów nad słupkiem.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 313/16
Wysłany: 2022-10-11, 17:13   

moim zdaniem magnesówka nie jest złym wyjściem, wystarczy nakleić kawałek blachy na dach.

aviator 
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Piwa: 45/130
Wysłany: 2022-10-11, 17:38   

Mam dokładnie taką antenę od ponad 2-3lat, pewnie nawet i dłużej. Faktycznie zamontowałem i nie stroiłem, radio jakieś mini za fistaszki patrzyłem na rozmiar i barwę podświetlenia. Zasięg raczej marny a mam zamontowaną antenę prawie na dachu a dokładniej nad lusterkiem. Generalnie coś w stylu jak Cię słyszę, to cię zapewne widzę :mrgreen: ale zawsze mam mocno wszystko wyciszone i ograniczone aby nic nie szumiało. Takie same radio z krótkim magnesikiem przekladane do różnych osobówek i tez bez strojenia działa o niebo lepiej. Ja jestem zadowolony, bo super spełnia swoją funkcję i moje wymagania.

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
sterciu
sterciu 
zaawansowany

Wysłany: 2022-10-11, 21:11   

Robert-4 napisał/a:

Cześć,
też myślę o cb na wspólnych wyjazdach (reszta ma). Anteny nie znam, ale w sobotę w Ustrzykach zepsuł się kamperek i stał trochę więc podejrzałem jak miał zamontowaną zwykłą antenę "do blachy" - antena była zamontowana do błotnika (wiercona) a druga końcówka przymocowana do słupka po stronie pasażera. Z przodu prawie niewidoczna, z boku widać jak jest pociągnieta kilka centymetrów nad słupkiem.

Ja nie lubię wiercić niepotrzebnych dziur w aucie więc chyba bym nie dał rady wywiercić w błotniku, za mocno by mi się ręka wtedy trzęsła :wyszczerzony: . Pamiętam jak kiedys w t4 miałem wywiercić dziurę w dachu właśnie pod antene cb, chyba z dwa dni do tego podchodziłem , nie to , że nie wiedziałem jak to zrobić... tylko po prostu nie mogłem się przemóc pamiętam aby zrobić dziurę... Dlatego wolę coś własnie mniej inwazyjnego , a mam ramiona lusterek takie , że mogę spokojnie coś przyczepić do nich.

Cyryl napisał/a:
moim zdaniem magnesówka nie jest złym wyjściem, wystarczy nakleić kawałek blachy na dach.

Na dachu to trochę chyba wysoko , gałęzie itp by ją wywracały , a wejśc u mnie na dach aby ją postawić to bez drabiny ani rusz... Na Długosza przejazd pod wiaduktem by mi ją kładł za każdym razem :mrgreen:

aviator napisał/a:
Mam dokładnie taką antenę od ponad 2-3lat, pewnie nawet i dłużej. Faktycznie zamontowałem i nie stroiłem, radio jakieś mini za fistaszki patrzyłem na rozmiar i barwę podświetlenia. Zasięg raczej marny a mam zamontowaną antenę prawie na dachu a dokładniej nad lusterkiem. Generalnie coś w stylu jak Cię słyszę, to cię zapewne widzę :mrgreen: ale zawsze mam mocno wszystko wyciszone i ograniczone aby nic nie szumiało. Takie same radio z krótkim magnesikiem przekladane do różnych osobówek i tez bez strojenia działa o niebo lepiej. Ja jestem zadowolony, bo super spełnia swoją funkcję i moje wymagania.

Nie chodzi o jakiś nie wiadomo jaki zasięg , kiedyś woziło się anteny po 2 metry na dachu , teraz już chyba takiej potrzeby, nie ma zwłaszcza jak ma mi służyć głownie do kontaktów z innym pojazdem w grupie, który zapewne będzie w bliskiej odległości zawsze. Nie chce mi się po prostu z magnesówką bawić, bo teraz doraźnie taką używam (jakąś krótką sirio 80cm) i ciągle gdzieś ona w tym aucie przeszkadza mi , a bat powyginany jest już na wszystkie strony, dlatego chce zamontować na stałe i nich jeździ , przeszkadzać nie powinna.
Skoro jest jeden głos na plus przy tej antenie to właśnie przed chwilą taką zamówiłem , przyjdzie , zamontuje i... będę czekał na okazję aby z kimś jechać i ją wypróbować. Radio (antyczny uniden 520) też mam mocno zwykle skręcone i teraz na krótkiej magnesówce też słyszę kogoś dopiero jak go zobaczę :wyszczerzony:

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 138/164
Wysłany: 2022-10-12, 07:42   

sterciu napisał/a:
głównie mi się przydaje jak gdzieś się jedzie w dwa lub więcej aut i jest kontakt pomiędzy pojazdami

Ja używam krótkofalówek. Zaleta taka że gdy dorośli nie potrzebują to dzieci mają zabawę. Zajmuje mało miejsca, zasięg wystarczający, czasami regionalnie trzeba zmienić kanał bo nasz "zajęty"

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 273/1281
Wysłany: 2022-10-12, 09:08   ALAN MIDLAND

ALAN MIDLAND
Siedziba Firmy

Alan Telekomunikacja Sp. z o.o.
Jawczyce, ul. Poznańska 64
05-850 Ożarów Mazowiecki
tel. 22 722 35 00, fax 22 722 29 95
e-mail: info@alan.pl

Radiokomunikacja

Rafał Karpiński
tel. 22 722 35 00
e-mail: rafal.karpinski@alan.pl

Artur Orecki
tel. 22 722 35 00
e-mail: artur.orecki@alan.pl

Dział serwisu

Piotr Pisarski
tel. 22 721 12 43
e-mail: serwis@alan.pl

Transport, logistyka

Krzysztof Bieniak
tel. 22 722 35 00
e-mail: krzysztof.bieniak@alan.pl

Antena samochodowa
CB MINI-SNAKE27 SIRIO

Mocowana na stałe otwór w karoserii samochodu na uchwyt krawędziowy rynienkowy lub na klapę bagażnika.
Antena posiada system pochylania tzw. motylek
Promiennik (bat) stożkowy wykonany jest z nierdzewnej stali
Dostrajana poprzez regulację dwóch pierścieni

DANE TECHNICZEN:

Typ: Antena samochodowa
Impedancja: 50 Ohm
Zakres częstotliwości: 27 do 27.5MHz
Polaryzacja: Pionowa
Charakterystyka promieniowania: dookolna
SWR: ≤1.2
Zakres pracy i SWR ≤ 2: ≥1800 KHz
Długość anteny: 61cm
Standardowe mocowanie typ DV
Maksymalna moc: 40Wat
Kabel koncentryczny: RG-58 długość 4m
Średnica otworu montażowego: fi 12mm.
Waga (około): 350 gr.

W ZESTAWIE:

Antena
Kabel koncentryczny RG-58
Główka anteny typ DV
Motylek antenowy
Imbus do strojenia anteny
Instrukcja ze specyfikacja techniczną

Producent: Sirio
Indeks: 1201112
Oznaczenie producenta: 2204406.01

Częstotliwość:27000 [MHz]
Częstotliwość:28500 [MHz]
Częstotliwość strojenia:1,8 [MHz]
Długość anteny:610 [mm]
Moc maksymalna:40 [W]
Typ mocowania: montażowa
Waga:,35 [kg]
Współczynnik fali stojącej (SWR):1,2
Producent: SIRIO
Nazwa własna: MINI SNAKE-27
Antena montażowa SIRIO MiniSnake 27

Solidnie wykonana krótka antena CB (61 cm):
- zasięg odbioru i nadawania do 9 km. (w bardzo dobrych warunkach)
- dyskretny wygląd (smukła obudowa cewki, czarny promiennik)
- antena strojona za pomocą regulacji pierścieni na obudowie cewki (nie trzeba przycinać promiennika)
- możliwość regulacji pochylenia za pomocą tzw. motylka (regulacja 180 stopni)
- najwyższa jakość wykonania (produkowana we Włoszech).

Cena: 94.00zł/szt.

Alan Midland.jpg
Plik ściągnięto 899 raz(y) 18,92 KB

ALAN paragon fiskaly.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 131,38 KB

Antena CB CBA 2204406.01.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 51,22 KB

Radio MIDLAND ALAN 121 CB (b).jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 373,25 KB

Antena CB MIDLAND ALAN (d).JPG
Plik ściągnięto 4 raz(y) 1,45 MB

Alan 121.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 51 raz(y) 235,18 KB

Tadeusz
Byle do przodu

sterciu 
zaawansowany

Wysłany: 2022-10-13, 20:33   

A więc , zakupiłem antenę, dziś dotarła i na razie prowizorycznie zamontowana... ale raczej tak będzie zamontowana finalnie :)

Muszę tylko ten uchwyt przemalować , albo na czarno , albo w kolor lusterek.
Zamontowana na dolnym ramieniu aby jak najmniej zasłaniała widok za oknem.

Sirio GL-27

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 313/16
Wysłany: 2022-10-13, 21:13   

mnie do montażu anteny na dachu przekonuje jedno:
kiedyś na początku lat '90-tych, gdy był szał na CB, kolega zaprezentował ile "sieje' antena CB podczas nadawania ze wzmacniaczem 10W.

podczas nadawania neonówka zbliżona do anteny świeciła, więc w każdym samochodzie w którym miałem CB antenę montowałem jak najdalej od kierowcy i pasażerów.

sterciu 
zaawansowany

Wysłany: 2022-10-14, 18:28   

Tak masz rację z sianiem , z tymże kiedyś były inne radia , które miały sporo większą moc (zresztą dalej są tylko trzeba pozwolenia na to juz) dlatego i odbiór i nadawanie były lepsze, a co za tym idzie antena siała dużo mocniej. Teraz w dobie dziadostwa i przepisów na pasmo obywatelskie bez pozwoleń , dopuszczających maksymalną moc dla modulacji FM i AM to jest 4W. Spora ilośc badziewia nawet nie osiąga tych 4W przez co i antena się tak szybko już nie "zaświeci". Miałem kiedys w dobie sławy (jeszcze jak pozwolenia trzeba było mieć) CB President Herbert I , wręcz legendarne radyjko , moc wyjściowa 10W i jeszcze wzmacniacze się wtedy dokładało :mrgreen: ... wtedy była taka moda i "potrzeba" , teraz jej nie ma więc jak to radyjko osiągnie max 3W teraz , to chyba nie będzie tragedii. Fakt , że mam Unidena który zrobił się nielegalny przez zbyt wysoką moc wyjściową , przekraczał znacznie 4W, to planuje ten zabytek zmienic na coś nowszego, i przykładowo taki Harry III (który też mi się gdzies w szafie wala)po pomiarach które mu robiliśmy osiągał max 2,7W... To jest dopiero moc :mrgreen: .

Dla anteny zawsze optymalnym miejscem montażu była dziura w dachu i to jeszcze najlepiej centralnie na środku dachu...

A co do mojego montażu , musiałem antene bliżej lusterka przymocować bo po złożeniu ramion antena wadziła o alkowe , teraz już az tak nie wadzi i mogę składać lusterka.

Odpowiedz do tematu