Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zastosowanie LiFePO4 w zabudowie.
Autor Wiadomość
Stanek 
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Piwa: 215/47
Wysłany: 2022-10-26, 09:26   

marcincin napisał/a:

Paczka bezpieczników przyda Ci się kiedy bezpieczniki zaczną się cyklicznie przepalać - o tym dlaczego mogą się palić było już tutaj wielokrotnie pisane.

OK. Zobaczymy w takim razie co będzie się działo... :diabelski_usmiech
Postaw piwo autorowi tego posta

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 68/2
Wysłany: 2022-10-26, 09:29   

Mierniki zwane boczniakami działają inaczej ….aby nie wnikać w ich budowę i zastosowane rozwiązania ….mierzą realną pojemność akumulatora przy ładowaniu i rozładowaniu, pokazują na ile godzin wystarczy prądu przy danym poborze lub za ile czasu będzie naładowany, pokazują aktualny pobór lub ładowanie w amperach oraz stan akumulatora w voltach. Nie mają nic wspólnego z tanimi miernikami gdzie jedynym parametrem branym pod uwagę jest napięcie.
Co do zastosowania. Przy rozbudowanym systemie elektryki w kamperze oraz wielu odbiornikach/ także doładowania baterii rowerowych albo kolejnego akumulatora / zapewniam że jest absolutnie konieczny. Oczywiście można go także nie zakładać ale nie będziemy wówczas wiedzieć jaka jest faktyczna pojemność akumulatora. Ja sobie tego nie wyobrażam np zimą, skąd miałbym wiedzieć czy już czas uruchomić silnik czy mogę spokojnie iść spać bo ogrzewanie nadal będzie działać. Bajer ????

Stanek 
weteran

Wysłany: 2022-10-26, 10:43   

orkaaa napisał/a:
Ja sobie tego nie wyobrażam np zimą, skąd miałbym wiedzieć czy już czas uruchomić silnik czy mogę spokojnie iść spać bo ogrzewanie nadal będzie działać. Bajer ????

Jeżdżę kamperem od 2000 roku. Nigdy takiego nie miałem i żyję :) Chociaż zaintrygowało mnie to co napisałeś. Możesz przesłać jakiś link do takiego urządzenia, które faktycznie będzie pokazywać w miarę prawdę?

orkaaa 
weteran

Wysłany: 2022-10-26, 10:52   

Np TK 15
https://a.aliexpress.com/_EQos5zB.

Są oczywiście lepszych firm np victrona ale koszt ponad 600 zł zależy od mocy

https://www.amazon.pl/dp/...QSCM8PJEQDYZNWZ

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 258/626
Wysłany: 2022-10-26, 19:43   

orkaaa napisał/a:

Np TK 15
https://a.aliexpress.com/_EQos5zB.

Pożałować! Strona niedostępna...
https://allegro.pl/oferta/dc8-80v-50a-kulometr-baterii-tk15-tester-baterii-11325214490

andrzej627 
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Piwa: 366/159
Wysłany: 2022-10-27, 08:58   

voice napisał/a:
możesz sobie ewentualnie dokupić miernik pojemności byś wiedział ile Ah Ci zostało lub jaki masz pobór

Zwykle akumulator LiFePO4 ma Bluetooth. Za pomocą odpowiedniej aplikacji na telefonie można zobaczyć jaka jest aktualna pojemnosć i pobór/ładowanie. Wtedy nie jest potrzebny dodatkowy miernik pojemności.

Stanek 
weteran

Wysłany: 2022-10-27, 16:17   

Dzisiaj podmieniłem stary AGM na LiFePO4. W pierwszej kolejności uruchomiłem lodówkę na 12V oraz włączyłem czajnik elektryczny 600W. Pobór prądu był na poziomie 72A, więc bezpieczny dla akumulatora. Jest zapas gdyby coś tam jeszcze pracowało równolegle. W ten sposób rozładowałem go do 10,5V. Potem zrobiłem test ładowania. Z 230V energoblok daje 17,5 A. Z alternatora w pierwszym momencie pobrał 43A, a po chwili spadło do 35A. Żaden bezpiecznik jak na razie się nie spalił. Teraz ładuje się z 230V przez energoblok. Od soboty będzie test w warunkach polowych.

Stanek 
weteran

Wysłany: 2022-10-27, 16:23   

andrzej627 napisał/a:
Za pomocą odpowiedniej aplikacji na telefonie można zobaczyć jaka jest aktualna pojemnosć i pobór/ładowanie. Wtedy nie jest potrzebny dodatkowy miernik pojemności.

Ten nie ma takiej opcji. Ma wbudowany wyświetlacz, który pokazuje napięcie i naładowanie w procentach, ale to jakaś atrapa jest... O ile napięcie to może jeszcze jakoś pokazuje wiarygodnie to naładowanie pokazywał 96% gdy napięcie miał 10,5V i energoblok odcinał zasilanie i włączał alarm. Ściema jakaś z tym wyświetlaczem. Mam nadzieję, że to wina wyświetlacza, a nie akumulatora :)

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 572/438
Wysłany: 2022-10-27, 16:49   

Stanek napisał/a:

naładowanie pokazywał 96% gdy napięcie miał 10,5V i energoblok odcinał zasilanie i włączał alarm. Ściema jakaś z tym wyświetlaczem. Mam nadzieję, że to wina wyświetlacza, a nie akumulatora :)

U mnie wskaźnik % działa tak samo :roll:
W instrukcji obsługi jest tabelka do przeliczania tego co pokazuje wskaźnik a rzeczywistych parametrów. Nawet ją sobie wydrukowałem. Ale już nawet nie sprawdzam tego bo prądu mam dość.

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 67/71
Wysłany: 2022-10-27, 16:58   

w moim aku (Volt 100 Ah, 150A) jest funkcja Bt i poprzez aplikację mam podgląd na takie dane oraz po rozwinięciu dodatkowo podgląd każdej celi oraz o ilości pełnych cykli ładowania

IMG_20221027_185440.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 268,25 KB

- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.

andrzej627 
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Piwa: 366/159
Wysłany: 2022-10-27, 17:11   

LukF napisał/a:
nawet nie sprawdzam tego bo prądu mam dość

Ciekaw jestem, jakie urządzenia podłączasz i na jak długo.

U mnie chodzi lodówka na 12V, ładuję telefon, laptop... jak jadę sam. Wtedy nie sprawdzam, bo mam 2x100Ah LiFePO4. Żona potrzebuje na noc włączyć sprzęt medyczny, który ciągnie 8A. Rano sprawdzam i z doświadczenia już wiem, że mogę się spodziewać zużycia 70Ah.

orkaaa 
weteran

Wysłany: 2022-10-27, 18:24   

Przy opomiarowaniu lifepo4 i przetwornicy pełny sinus można podłączyć prawie wszystko. Jedynie ograniczenia to bms akumulatora i przetwornica. U mnie 2000/4000. W dzień obok laptopów, telefonów itd zwykle korzystam także z tostera 600 w oraz suszarki 1200 watów, ale jak jestem nad wodą to z dużego 200ah ładuje mniejszy 100 ah do silnika kajaka. Jeden i drugi sam budowałem i rewelacja. Jeden i drugi opomiarowany bocznikiem TK 15 i dlatego dokładnie wiem, ile jeszcze mogę popływać oraz jak długo mogę ładować aby coś zostało z tych 200 ah. Więc jeszcze raz, dla tych którzy nie za bardzo wiedzą jak działają mierniki przy lifepo4.
Zwykle pokazujące napięcie można od razu wyrzucić do kosza bo nie pokazują pojemności. Akumulatory lifepo4 prawie do końca trzymają napięcie, więc opieranie na tym obliczeń jest bez sensu. To tani chiński bajer nic nie warty.
Lepsze bms mają aplikacje, które faktycznie dość dokładnie pokazują pojemność. Wszystko zależy jednak od jakości bms.
I trzecia opcja bocznik czyli dodatkowe urządzenie dokładnie pokazujące wszystkie dane akumulatora.

Wyświetl szczegóły
LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 572/438
Wysłany: 2022-10-27, 20:32   

andrzej627 napisał/a:

Ciekaw jestem, jakie urządzenia podłączasz i na jak długo.

Andrzej,

Standardowo drobnicę jak wszyscy oraz dwie baterie rowerowe 500-tki.

adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 175/136
Wysłany: 2022-10-27, 20:35   

Właśnie dotarł mój TK 15 z ali , czekałem aż 10 dni . Spróbuję jutro zamontować i zobaczymy co będzie pokazywał .

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 378/171
Wysłany: 2022-10-27, 21:31   

No dobra, jak to jest. Kupuję ten TK 15, montuję i zaczyna coś pokazywać. Czy montujemy przy naładowanym akumulatorze czy rozładowanym. Pokazuje ilość dostarczonej energii i ilość pobranej i tak w kółko ale skąd wiadomo jaka naprawdę jest pojemność akumulatora. Czy trzeba wyładować, jakiś reset i mierzyć ilość przy ładowaniu czy odwrotnie. Jaka jest procedura? ;)

Odpowiedz do tematu