Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki akumulator w części mieszkalnej i jaki rozruchowy.
Autor Wiadomość
DI STEFANO 
weteran

Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Piwa: 76/72
Wysłany: 2022-11-22, 16:34   Jaki akumulator w części mieszkalnej i jaki rozruchowy.

Powitać.
Na tym długim jeszcze nie zakończonym wyjeździe zauważam, że mobilny domek powoli domaga się wymiany akumulatorów na nowe.
Te aktualne to Varta Silver105, zanabyłem je pięć roków nazat.
Myślę, że czas na wymianę.
Dziś sprawdzałem na Aledroooooogo a tam naprawdę drogo się stało.
Zakup jednego Silvera 105 Ah to jeden tysiąc złociszy z okładem.
Jako, że ja humanista i znajomość techniki na poziomie do ogarnięcia zwracam się do Was o pomoc i radę w jaki innej marki sprzęt zainwestować aby bezpiecznie i bezproblemowo zaliczać przyszłe emeryckie trasy.
Z niecierpliwością oczekuję rad za które będę bezgranicznie wdzięczny i ..............nie tylko.

Pozdrawiam Stefan
Postaw piwo autorowi tego posta

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 360/502
Wysłany: 2022-11-22, 17:38   

Stefciu, też się przekonałem kilkanaście roków nazat, że taki silver to tylko chwyt marketingowy :diabelski_usmiech
Każdy jeden rozruchowy (w tym silver) kupiony na rynku wytrzymywał u mnie 5-6 lat, więc po co przepłacać? Testowałem na Mondeo MK2, którego miałem 15 lat :haha:
Obecnie od 2 lat mam w kamperze wstawiony taki i jestem zadowolony. Liczę się z tym, że za 3-4 lata będzie do wymiany, ale kosztował 500 PLNów. :bigok
:spoko

PS
Dotyczy oczywiście rozruchowego, pokładowy mam od 2 lat LiFePo4 i micha mi się cieszy, pomimo, że kosztował... kilkakrotnie więcej, jak 1000 PLNów :mrgreen:

bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 137/4
Wysłany: 2022-11-22, 18:16   

jako, że użytkuję od lat równolegle mniej więcej po 5 aut z czego 3 albo 4 dwu akumulatorowe (podwozie nadwozie) postawiłem na przeciętniaki. Sprawdza się to co wcześniej wyartykułował bananek.
Przeciętny akumulator wytrzymuje 3-5 lat (zależne od sposobu eksploatacji bo np użytkowany w terenie bliżej dolnego zakresu (3 lat) niż 5 lat, bo to kwestia ciągłych wstrząsów). Zatem płacenie za "markę" w przypadku akumulatorów na polskim rynku to wyrzucanie pieniadzorów.

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 171/133
Wysłany: 2022-11-22, 20:49   

Taka marka jak ,, Mega " robiona dla Opoltransu , jest to Varta i kosztuje 2/3 ceny . Exide to Centra , też różnica w cenie , ten pierwszy jest droższy .

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 482/100
Wysłany: 2023-04-30, 08:56   

A ja z uporem maniaka wciąż twierdzę że kupowanie akumulatora rozruchowego to wyrzucanie pieniędzy w błoto, narażanie podwozia na opary kwasu i wożenie kilkudziesięciu kilogramów balastu po nic. Od kilku lat mam superkondensatory które kręcą silnikiem 4,2 litra jak wściekłe. Nawet przy -20 odpala od pierwszego strzała chociaż czasem tylko na 2 gary, ale to już nie zasługa elektryki....

Opracowałem sobie nawet taki prościutki układ za kilkadziesiąt złotych który odpala mi ciężarówkę z kilku akumulatorków wyciągniętych z jednorazowych e-papierosów. W sumie chyba te e-papieroszy były droższe niż cała kosmiczna elektryka - przetwornica step-up i kilka przewodów 1,5mm2.... Jeśli ktoś nie pali - zawsze można użyć powerbanka od wnuczka. Albo kilku jednorazowych baterii. No ale potrzebne są superkondensatory zamiast akumulatorów.

Milka - może ją spotkacie?

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 360/502
Wysłany: 2023-04-30, 11:50   

Świstak napisał/a:
No ale potrzebne są superkondensatory zamiast akumulatorów.

Dobrze mówi, polać mu :pifko
:ok

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 67/2
Wysłany: 2023-04-30, 14:55   

Pomysł super. Tylko czy super kondensatory będą współpracować z alternatorem inteligentnym, który dostosowuje prąd ładowania do stopnia naładowania akumulatora samochodowego. Jak go nie będzie to jaki prąd będzie podawał alternator ? Czy elektronika samochodu przyjmie takie rozwiązanie? Czy po testach komputer powie nie ma napięcia i koniec.

voice 
weteran
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Piwa: 21/21
Wysłany: 2023-04-30, 19:45   

Świstak napisał/a:
No ale potrzebne są superkondensatory zamiast akumulatorów.

A czy mógłbyś zapodać jakie te kondensatorki zakupić i gdzie ??

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 95/8
Wysłany: 2023-05-01, 14:13   

Trochę może dyletanckie pytanie, ale czy zawsze max prąd rozruchowy aku jest proporcjonalny do jego pojemności? Innym słowy, czy produkuje się akumulatory o pojemności np. 40 Ah ale dużym prądzie rozruchowym, wystarczającym do odpalenia diesla? Skąd to naiwne pytanie? Otóż do diesla daje się duże akumulatory z założeniem, aby umożliwiał rozruch nawet w ciężkich warunkach pogodowych, dawał możliwość wielokrotnego rozruchu w krótkich odstępach czasu, a także w przypadku problemów z odpaleniem, dłuższego kręcenia rozrusznikiem. Ale jeśli ktoś używa kampera wyłącznie w porach ciepłych, nie jeździ "po taryfiarsku", a w przypadku problemów z odpałem może się wspomóc akumulatorem pokładowym "na kable" (oczywiście po odłączeniu heblem od instalacji wewnętrznej. Bo w zasadzie przy sprawnym motorze i np. 5 sekundowym kręceniu 500 amperowym zużywamy stosunkowo niewiele z pojemności akumulatora. Więc w takiej sytuacji gdybym miał aku. np 40 Ah ale o dużym prądzie rozruchowym to po co mam wozić 120 Ah kloca ważącego 20 kilka kilogramów? Takie to sobie rozważania trochę lamerskie.

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 339/85
Wysłany: 2023-05-01, 16:59   

Ilość AH idzie w parze z prądem rozruchowym. Lepsze wersję Aku mogą mieć większy prąd rozruchowy i taki Aku zawsze radzę nabyć. Świadczy to że Aku lepszej jakości cel czyli teoretycznie jest cięższy. :spoko

jackdruid 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Peugeot J5 AUTOSTAR
Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2023-05-01, 19:34   

Świstak napisał/a:
A ja z uporem maniaka wciąż twierdzę że kupowanie akumulatora rozruchowego to wyrzucanie pieniędzy w błoto, narażanie podwozia na opary kwasu i wożenie kilkudziesięciu kilogramów balastu po nic. Od kilku lat mam superkondensatory które kręcą silnikiem 4,2 litra jak wściekłe. Nawet przy -20 odpala od pierwszego strzała chociaż czasem tylko na 2 gary, ale to już nie zasługa elektryki....

Opracowałem sobie nawet taki prościutki układ za kilkadziesiąt złotych który odpala mi ciężarówkę z kilku akumulatorków wyciągniętych z jednorazowych e-papierosów. W sumie chyba te e-papieroszy były droższe niż cała kosmiczna elektryka - przetwornica step-up i kilka przewodów 1,5mm2.... Jeśli ktoś nie pali - zawsze można użyć powerbanka od wnuczka. Albo kilku jednorazowych baterii. No ale potrzebne są superkondensatory zamiast akumulatorów.

Witam , a jak rozwiązałeś problem zasilania instalacji oświetleniowej i regulacji prądowej w alternatorze ?

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 482/100
Wysłany: 2023-05-02, 07:13   

Popełniłem nowy temat w którym opiszę wszystkie zagadnienia krok po kroku.

Milka - może ją spotkacie?

Odpowiedz do tematu