hm tez wolałbym zakupić cyrixa ale - aku ma max prąd ładowania 50A, a alternator moze dac wiele więcej - więc chyba ładowarka DC-Dc to jedyne wyjście...
ROZUMIEM, bms wyłączy ładowanie jak prąd przekroczy 50A. mam baterie od Swistaka, ale nie potrafię znaleźć info jaki prąd łyknie moze trzeba by sie przejsc do samochodu. Ale zas ten snieg.
R
to jest wlasnie haczyk
jak ci BMS gwaltownie odetnie baterie przy 50A pobieranych z alternatora to naprawiasz alternator
jak bateria hotelowa jest dwa razy wieksza od baterii samochodu to B2B charger ma jak najbardziej sens wlasnie prze orgraniczenie pradu (pomijajac charakterystyke ladowania lifepo4 )
a jeszcze pytales jakos victron czy chiczyk, napisze tak te niebieskie oriony victrona sie nie psuja (czarne kiedys potrafily) nie policze bo duzo ich nie zakladamy ale na powiedzmy +/-60 sztuk przez kilka lat zadna nie wrocila (czgo nie mozna powiedziec np.multiplusach bo sie zdarzylo)
O!!! takie znalazlem... i to jest fajne!!!! kosztuje mniej, a robi za mppt i dc2dc w jednym, ma 30 amp, mozna dokupc BT... szal cial i uprzezy, sle prad w obie baterie, laduje rozruchowy z hotelowego,
LINK
a znalazlem na tym filmie
i tylko ma jedna wade dla mnie, max voltaz z solarow - 25V, wiec musialbym jeszcze solary zmienic na na 2 takie - znaleziony na szybko - max 23,65V NIECO DROGIE PANELE Z ALLE
co mysliscie? moge zrezygnowac z victrona, jeszcze nie wyslali... a ciekawa rzecz, kupilem w skylark w warszawie, a wysyla BoskiRydwan z krakowa... hmmm
Może to i by była alternatywa - dla mnie za pózno bo dziś przyszła paczka z victronem.
Skylark spoko firma, brałem od nich okna dachowe, przez gapiostwo jedno wziałem "dymione" drugie transparentne, najmniejszego problemu z wymianą - dopłaciłem tylko za kuriera w 1 stronę.
Może nie mieli na stanie i wysyła inny dystrybutor??
No i pierwsze przemyslenia.
Przeprowadziłem test pojemności aku LIFEPO4 400AH w wekend. Nie do końca jestem zadowolony z wyników, ale o tym pozniej i szerzej .
Na razie ładuję go po teście ładowarką z mocą 15A już 18.5h i konca nie widać . fakt że w vanie raczej nigdy nie będzie rozładowany do zera ale ładowarka DC-DC 30A przy braku słońca tez bedzie miała długi czas ładowania... Ładowarki Victrona mozna łączyć, ale chyba na razie zostawie miejsce na drugą i zobaczymy jak to wyjdzie w praniu...
w praniu może ci wyjść ze to 400 rzadko będzie nawet do polowy wyprane... może poza sezonem, przysypany śniegiem, zużyje prąd na jakie lusterko z androidem, - jak u mnie. Ale to nic złego, bo baterie się montuje na najgorszy scenariusz, a nie średnie zużycie.
ten Renogy jest tez w wersji 50A.. no ale za późno.
R
edit
REZYGNUJE z pomyslu wymiany
okazalo sie ze to przebrane myfriendy i maja mnostwo negatywnych opinii
https://www.trustpilot.com/review/renogy.com https://www.productreview.com.au/listings/renogy
Twój sprzęt: Chausson 627 GA Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
Wysłany: 2023-01-23, 21:39
Jak już naładujesz to pisz jakie wyniki i charakterystyka akumulatora oraz jaki osprzęt czyli BSM i balanser i jak testowałeś pojemność. Bo prawdziwe wyniki daje rozładowanie do odcięcia przez bms i ładowanie śledząc energię ładowania bocznikiem albo ładowanie na full i rozładowanie i liczenie energii sprzętem który przelicza obciążenie i godziny pracy albo bocznikiem. Zakup bocznika polecam będziesz dokładnie wiedział jakie prądy idą przez akumulator i ile naprawdę masz pojemności.
Kupiłem jeszcze ładowarkę Blue Smart IP22, 12/30 A, potrzebuje doładować mocy do klimy 12v, jak będę stał przy słupku. Ona bierze z 50-60A. Rozmawiałem z panem z EcoSolar i doradził po prostu kupić dwie ładowarki - jakby była potrzeba większej mocy. Jest to tańsze rozwiązanie. Jedna może ładować tylko baterię - która wg niego ma jakiś tani chiński BMS skoro takie małe ładowanie dopuszcza, a jak bedzie potrzeba włączyć drugą. Po wyłączeniu klimy trzeba tą drugą wyłączyć, bo BMS odetnie ładowanie baterii, jako że to już 60A będzie.
Na razie kupiłem jedną, bo wiadomo że klimy będziemy używać od wielkiego dzwona, tuz przed spaniem, a jeśli przyjdzie potrzeba w środku dnia do obiadku się schłodzić, to przecież skoro jest ciepło, to słońce wali i solar dopomoże. Zobaczę czy będzie druga potrzebna, może lepiej dołożyć do większej baterii...
Ładowarka występuje w wersj z 1 i 3 wyjściami, w rozmowie ustaliłem że nie jest to żaden intelygenty menejdżment i połączyć hotelowego LFP z rozruchowym się nie da. wiec jedno wyjście poradzi.
Natomiast polecam ich gorąco, (reklama niesponsorowana) bo po pierwsze są oni jedynym serwisem Victrona na europę środkową, to jeszcze mają baardzo normalne ceny!!! dla porównania Orion-Tr Smart DC-DC12-30 w wersji izolowanej, ktorego kupilem promocyjnie w Skylark za 1300 (gdzie regularnie kosztuje 1650), w suntrack pl 1754,47, w ECOSOLAR 1410,81... a wspomniana ładowarkę 12/30 nabyłem za 945+24wysylka, podczas gdy we tych innych sklepach odpowiednio 1311.18 i promocyjnie 1030 (normalnie 1357)...
i kolejnym argumentem jest fakt ze maja te ladowarki na stanie, podczas gdy w skylark SPODZIEWANA DOSTAWA, DOSTĘPNY NA ZAMÓWIENIE lub PROSIMY O KONTAKT...
tyle w temacie zasilania LFP
R
ps. a maja je na stanie bo sprzedają dużo wojsku
Musiałem przetrawić co napisałeś.
Że ładowarki DC-Dc można łączyć piszą nawet na stronie Victrona. Ale że ładowarki 230v-12V też ?? Z elektryki ogarniam niewiele więcej niż kolory kabli a nie jest tak że podpiecie dwóch ładowarek sieciowych wywali bezpiecznik w przynajmniej jedej z nich ??
Z klimą racja. Dometic FW 2500 łyka ok 55A w trybie sprężania i ok 20-25 w trybie rozprężania.
Teoretycznie 200A powinno starczyć na ponad 3h, nam natomiast wystaczy 0.5-1h na schłodzenie wnętrza i ew drugie tyle w środku wyjatkowo upalnej nocy, tym bardzie iz część sypialną można oddzielic chocby kotarą . Inna sprawa że pewno drugi raz bym jej nie kupił - dwa maxfany ustawione jeden na wiew drugi na wywiew dają odczucie na tyle przyjemnego chłodku, że ... Może być tak że waga i tak zmusi do pozbycia się jej z auta - tanio kupiona więc pewnie problemu ze zbytem też nie będzie, a komus w ciepłych krajach pewnie bardziej się przyda.
Z testem aku musze sie wstrzymać. Aku przyszło niedoładowane, a moja universalna wszystkomająca ładowarka chyba nie ogarnia tak duzego aku- max prąd ładowania to 13.5V i pokazuje że aku full. Walczę z myslami czy zamawiac ładowarkę sieciową ale chyba się skuszę, bo do duzego słońca daleko....
Eco solar faktycznie ma te ładowarki sieciowe najtaniej, ale bocznik Victrona mają droższy i doliczją 25 cebulionów do wysyłki więc wychodzi faktycznie jeden pies...
Ok jednak sieciowe ładowarki victrona mozna łączyć - o ile gogle translator nie przekłamał
"Zsynchronizowane ładowanie równoległe
Zsynchronizuj do dziesięciu ładowarek w sieci VE.Smart, aby ładowały baterię tak, jakby były jedną
duża ładowarka. Ładowarki zsynchronizują między sobą algorytm ładowania. Przełączą się jednocześnie
z jednego stanu naładowania do drugiego, na przykład od masy do absorpcji.
Zsynchronizowane ładowanie równoległe ma kilka interesujących zalet:
- Nadmiarowość: jeśli jedna ładowarka zatrzyma się z jakiegokolwiek powodu, pozostałe ładowarki będą nadal działać.
- Elastyczność: po prostu dodaj ładowarkę do sieci, jeśli potrzebujesz więcej prądu."
I jeszcze jedna - dla mnie zaskakujaco ciekawa - informacja
Przetwornica Edecoa ma taki mały panelek podpinany na przewód sieciowy. Wyświetla stan aku ( nie do końca zgodnie) i myslałęm że taka jest jej jedyna funkcja. Potem wyczytałem iz mozna tym guziczkiem również ją włączać i wyłączać - sprawdziłem , oczywiście u mnie nie działa (
Już kombinowałem z poprowadzeniem przewodów do centum kierowania wszechświatem żeby tam ulukować włącznik . Okazało sie iz panel steruje załączaniem przetwornicy pod warunkiem iz rzeczona przetwornica jest WYŁĄCZONA fizycznym przyciskiem na swojej obudowie. Wtedy ten "zdalny" na paneliku działa
Z moich doswiadczen wynika ze jeden maxxair daje radę, bo powietrze wpada przez zwykle przednie okno dachowe rozchodzac sie cudowna bryzą, jednakowoż w zeszłe wakacje kilka razy to nie dzialalo. Bylo tak cieplo, nawet noca, że nie dawało to żadnego wytchnienia. Ponadto mamy łóżko pietrowe i na dolna prycze wspomniana bryza nie dociera.
Jesienia zrobilem modyfikację i dokończyłem system rozprowadzania powietrza, oparty na wentylatorze z peugeota, reklamowanego przez Ravena22 i co prawda moja żona nie jest zadowolona, bo ów wentylator słyszy, to jednak efektem dodatkowym jest napływ świeżego powietrza przez te nawiewy, w czasie gdy uzywany tylko maxxaira w funkcji Out... I wtedy jest cicho.
Ale decyzja o klimie zapadla, bo klimat sie ociepla i chłodniej raczej nie bedzie.
R
Kupiony już w Polscen z ogłoszenia w wydawałoby się dobrej, okazyjnej cenie.
Przyszedł w oryginalnym opakowanie w którym przychodzi z Chin tj w kartonie dośc dokładnie obłożonym pianką, niemniej przyszedł z uszkodzonym wyświetlaczem oraz ułamanym uszkiem od osłony bieguna ujemnego.Poza tym bez najmniejszej ryski czy wgniotki z napięciem 12.9V Wyświetlacz kosztuje kilkanascie zł na Ali, wziąłem na szybko w PL za bodaj 40zł
Na biegunie dodatnim ma napis max 100A
Na Andersonie max 50A
Co dziwne, bieguny maja malutkie gwinty M6
Ładowałem go uniwersalnym prostownikiem 15A z funkcja ładowania Lifepo4. Naładował się do 13,5V, po odłaczeniu prostownika po jakims czasie napiecie spadło do 13,4.
Dokupiłem ładowarkę Victrona 30A i po kilku ładnych godzinach zakończyła ladowanie z wynikiem ... 13.3V na biegunach i tak naładowany poddałem następującej próbie.
Obciązyłem go 4 żarówkami 12V 55W połączonymi z aku przewodami ok 1m długości. Przewody 2mm2
Temperatura testu ok 23stopnie
Przewody prowadzące do żarówek w trakcie testu lekko ciepłe - nie gorące, ale wyczuwalnie cieplejsze niż moje paluchy.
Pomiar pewnie bedzie obciażony sporymi błędami ale licząc z grubsza ( jeżeli się mylę proszę o korektę ) :
4x55W = 220W dzielone na 12V daje 18,33A
18,33A x 21 godzin obciążenia daje nam około 385AH
Ryzykując zakup przyjąłem że jeżeli będzie miał 250-280AH bedę zadowolony.
Ostatnio zmieniony przez Baset 2023-02-05, 22:03, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum