|
Rimor Trimarano 9 2012 łózko w alkowie |
| Autor |
Wiadomość |
Nitrolukas
trochę już popisał
Twój sprzęt: Rimor trimarano 9
|
Wysłany: 2023-03-05, 17:02 Rimor Trimarano 9 2012 łózko w alkowie
|
|
|
W moim kamperze - Rimor Trimarano 9 z 2012 r jest zrobiona jakaś rzeźba w alkowie, nie wiem co tam się zadziało, ani jak to wyglądało pierwotnie. Takiego kupiłem w rok temu i teraz myślę żeby coś tym zrobić.
Może na forum jest jakiś użytkownik takiego kampera lub jakiegoś podobnego modelu Rimora i zechce podzielić się zdjęciami/filmem jak to wyjechało z fabryki
Materac jest dzielony na 2 różnej szerokości części i zastanawiam się czy w związku z tym część łóżka nie była unoszona na siłownikach? Na filmikach na yt z prezentacji tego kampera tego nie pokazują.
poniżej wklejam zdjęcia zrobione na szybko. Mam nadzieję ze uda się wam domyślić co i jak
Przy okazji prośba o poradę
1)gdzie zrobić nowe materace i jakie
2) czy pod materace zastosować jakieś stelaże z listew bo w żadnym łóżku nie ma
Dzięki za wszelkie uwagi
edit:
zdjęcia coś nie chcą się wczytać (usuwam żeby nie zaśmiecać) wiec podaje link do albumu google
ALBUM GOOGLE |
| Ostatnio zmieniony przez Nitrolukas 2023-03-06, 21:33, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
prusiak
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2020 Piwa: 62/26 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: 2023-03-05, 17:06
|
|
|
| Nitrolukas napisał/a: | | poniżej wklejam zdjęcia zrobione na szybko |
Nie wiem dlaczego, ale u mnie zdjęcia się nie wyświetlają |
_________________ ---> :D <--- |
|
|
|
 |
Nitrolukas
trochę już popisał
|
Wysłany: 2023-03-05, 17:10
|
|
|
| prusiak napisał/a: | | Nitrolukas napisał/a: | | poniżej wklejam zdjęcia zrobione na szybko |
Nie wiem dlaczego, ale u mnie zdjęcia się nie wyświetlają |
U mnie też nie , więc dodałem link do albumu google |
|
|
|
 |
prusiak
zaawansowany

|
|
|
|
 |
Nitrolukas
trochę już popisał
|
Wysłany: 2023-03-05, 20:02
|
|
|
| prusiak napisał/a: | | czyli ta połówka była wsuwana do przodu |
a widzisz o takim sposobie nie wiedziałem. jak to działa? jakieś prowadnice? czy po prostu deska po desce?
Może to klekotało i dlatego ktoś wcześniej tak "połatał" |
|
|
|
 |
prusiak
zaawansowany

|
Wysłany: 2023-03-05, 22:53
|
|
|
| Nitrolukas napisał/a: | | prusiak napisał/a: | | czyli ta połówka była wsuwana do przodu |
a widzisz o takim sposobie nie wiedziałem. jak to działa? jakieś prowadnice? czy po prostu deska po desce?
Może to klekotało i dlatego ktoś wcześniej tak "połatał" |
Żadne prowadnice. Deska po desce jakoś tak... Nic nie klekocze po złożeniu. Jest swoboda w chodzeniu do szoferki i przestrzennie sie robi.
Ale nie kombinuj bo i tak rzadko się składa . |
|
|
|
 |
Nitrolukas
trochę już popisał
|
Wysłany: 2023-03-06, 16:16
|
|
|
| Cytat: |
Ale nie kombinuj bo i tak rzadko się składa . |
Bardziej myślę żeby zdjąć te przykręcone płyty obklejone pianka montażową i zamiast nich położyć stelaż. Może nawet zyskam coś na wadze |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 339/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2023-03-07, 06:46
|
|
|
Zamieść fotki to coś mogę doradzić , robię w łóżkach na co dzień to chyba się znam.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
prusiak
zaawansowany

|
Wysłany: 2023-03-07, 08:37
|
|
|
| Nitrolukas napisał/a: | | Bardziej myślę żeby zdjąć te przykręcone płyty obklejone pianka montażową i zamiast nich położyć stelaż. |
Te płyty to zostaw, bo ci łóżko straci nośność . U mnie na tych płytach jest dopiero stelaż |
|
|
|
 |
Nitrolukas
trochę już popisał
|
Wysłany: 2023-03-07, 10:13
|
|
|
@Andrzej 73 dzięki, bardzo chętnie skorzystam
| prusiak napisał/a: | | Nitrolukas napisał/a: | | Bardziej myślę żeby zdjąć te przykręcone płyty obklejone pianka montażową i zamiast nich położyć stelaż. |
Te płyty to zostaw, bo ci łóżko straci nośność . U mnie na tych płytach jest dopiero stelaż |
Wszystkiego nie zdejmę, tylko to co dołożone. U ciebie tez tak jest ze ta część głębiej w alkowie ma niżej dno o grylubosc tej przesuwającej się płyty? Jak to przesowanie i różnica wysokości współgra że stelażem bo nie umiem sobie tego wyobrazić
Dziś się za to zabrałem. Odkręciłem część od strony przedziału pasażerskiego. Wydaje się że pierwotnie ta część mogła się przesuwać. Pod nią w tym otworze do szoferke była położona gruba decha (waga 6,8kg). Jak odkręcę ta sklejkę która jest głębiej w alkowie to będę miał oryginalna "podłogę" łóżka. Chciałbym na to polozyc/przykręcić stelaż (rozważam jakąś opcje unoszenia, ale nie jest to funkcja niezbędna)
Tylko po zdjęciu tej sklejki wgłębi alkowy ta przednia "suwana" część będzie wyzej o swoją grubość. Zastanawia mnie jak to było w oryginale, bo na pewno nie tak jak jest. Ta suwana część raczej musi zostać żeby stelaż nie wisiał w powietrzu nad tą dziura do szoferki.szczegolnie że tam się wchodzi, siada żeby zejść więc obciążenie jest spore. Chwilowo brak mi koncepcji... Liczę na jakieś podpowiedzi
Wymiary 220/145 cm
Materac obecnie dzielony 103cm i 43 cm
Dodałem zdjęcia do albumu. Link w pierwszym poście. |
| |
|
|
|
 |
prusiak
zaawansowany

|
Wysłany: 2023-03-07, 14:12
|
|
|
| Nitrolukas napisał/a: | | U ciebie tez tak jest ze ta część głębiej w alkowie ma niżej dno o grylubosc tej przesuwającej się płyty? Jak to przesowanie i różnica wysokości współgra że stelażem bo nie umiem sobie tego wyobrazić |
Nie wiem kiedy, ale jak będę w kamperze to cyknę fotkę jak to jest skonstruowane.
edit:
Kilka fotek poglądowych.
20230307_193016.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 15 raz(y) 202,1 KB |
20230307_193019.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 10 raz(y) 202,62 KB |
20230307_193027.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 12 raz(y) 163,7 KB |
20230307_193051.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 17 raz(y) 200,66 KB |
20230307_193057.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 18 raz(y) 175,58 KB |
20230307_193130.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 12 raz(y) 134,9 KB |
20230307_193132.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 17 raz(y) 118,61 KB |
20230307_193144.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9 raz(y) 201,55 KB |
20230307_193202.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 16 raz(y) 113,99 KB |
|
| |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Nitrolukas
trochę już popisał
|
Wysłany: 2023-03-07, 22:09
|
|
|
| prusiak napisał/a: | | Kilka fotek poglądowych. |
Wow
Piwo się należy!
Bardzo Ci dziękuję!
Muszę popatrzyć czy takie deseczki i mocowania do stelaży są gdzieś dostępne. Czy kiedy łóżko jest w pełni rozłożone u Ciebie, połowa od strony zabudowy jest lekko uniesiona w stosunku do części głębiej (o grubość dna tej szuflady)? Chyba że w najgłębszym miejscu alkowy masz przymocowaną listwę grubości dna tej "szuflady" i do niej są przymocowane te listewki stelaża?
Edit
W zasadzie to jak nie ma tej listwy w głębi alkowy to osoba śpiąca głębiej ma z górki w stronę przodu samochodu
Listwy są dostępne bez problemu, mocowania to chyba takie coś
https://allegro.pl/oferta/nasadka-uchwyt-listwy-sprezynujacej-stelaza-10szt-12784650448
albo w zestawach https://allegro.pl/oferta/listwa-sprezynujaca-780mm-z-uchwytami-10-pak-12335624966?fromVariant=12335622585
Edit 2
u mnie niestety jest trochę inaczej... u ciebie wygląda na to że dno tej przesuwnej części jest równe połowie materaca, u mnie znacznie krótsze (foto), przez to listwa w ruchomej części musiała by mieć ok 50 cm , a ta w drugiej części ok 100
Edit 3
na ten moment widzę to tak jak na schemacie poniżej ( wybaczcie jakość projektu )
Nie wiem tylko jak te listwy przymocować, bo one nie są chyba tylko tak położone ?
szuflada.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 10 raz(y) 79,75 KB |
projekt.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 12 raz(y) 56,17 KB |
|
| |
|
|
|
 |
prusiak
zaawansowany

|
Wysłany: 2023-03-08, 01:25
|
|
|
| Nitrolukas napisał/a: | | Czy kiedy łóżko jest w pełni rozłożone u Ciebie, połowa od strony zabudowy jest lekko uniesiona w stosunku do części głębiej (o grubość dna tej szuflady)? |
Nie
| Nitrolukas napisał/a: | | Chyba że w najgłębszym miejscu alkowy masz przymocowaną listwę grubości dna tej "szuflady" i do niej są przymocowane te listewki stelaża? |
Tak, dokładnie tak jest
| Nitrolukas napisał/a: | | u ciebie wygląda na to że dno tej przesuwnej części jest równe połowie materaca, |
Nie, też jest nieco węższa, może z 10-15 cm (tak na oko). Materac nie składa się po równo.
| Nitrolukas napisał/a: | | Listwy są dostępne bez problemu, mocowania to chyba takie coś |
Na części suwanej (nazwijmy ją "szufladą") listwy przymocowane są po obu końcach. Na części stałej listwy zamocowane są tylko w głębi, tak aby pod wolny koniec wsuwana była "szuflada"
Podsumowując: "szuflada" to w uproszczeniu kawał sklejki o grubości.... 14mm(?) do której są przymocowane listwy. Na części stałej listwy przymocowane są na jednym końcu na podłużnej listwie (podwyższenie o grubość sklejki - 14 mm) a drugi koniec wolny. Listwy na połówkach tak zamocowane aby się mijały. I teraz ta płyta "szuflada" wsuwa się pod te listwy części stałej....
To wszystko, żadne prowadnice czy jakieś tam cuda.
Aby "szuflada się sama nie wsuwała przy hamowaniu to mamy piękną płytę czołową, która ma dodatkowo 3 funkcje : 1 - tworzy ładne wykończenie, 2 - można do niej przymocować drabinkę, 3 - trzyma materac w ryzach
Myślę że jasno wyjaśniłem... Powodzenia... |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 339/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2023-03-08, 07:14
|
|
|
Pod listwy sprężynujące powinna być wykonana rama. Z twardego drewna lub sklejki.
Nie znam wymiarów wycięcia wejścia do kabiny więc nie określe w cm. Sztywna rama powiedzmy stała szeroka do max wycięcia druga wysuwana.
Najlepiej zamieść fotki będzie łatwiej stworzyć konstrukcje. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Nitrolukas
trochę już popisał
|
Wysłany: 2023-03-08, 10:37
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | Pod listwy sprężynujące powinna być wykonana rama. Z twardego drewna lub sklejki.
Nie znam wymiarów wycięcia wejścia do kabiny więc nie określe w cm. Sztywna rama powiedzmy stała szeroka do max wycięcia druga wysuwana.
Najlepiej zamieść fotki będzie łatwiej stworzyć konstrukcje. |
O jakie konkretnie zdjęcia Ci chodzi? W pierwszym poście jest link do albumu Google i tam jest parę zdjęć.
Raczej zrezygnuje z tego przesowania i zamontuje ją(szufladę) na stałe tak jak była. Wywale ta sklejkę dołożona i zapiankowana bo to pewnie sporo waży a nie widzę uzasadnienia dla niej. Chyba że pod nią kryje się jakaś niespodzianka...
Aktualnie planuje zrobić to tak jak na schematycznym rysunku w poście wyżej. Myślę nad zastosowaniem takich listew.
https://www.ikea.com/pl/p...cB&gclsrc=aw.ds
Lub
https://www.przytulnemies...2oaAswaEALw_wcB
Lub
https://allegro.pl/oferta/stelaz-lozka-70x200-simply-flex-ls18-producent-11902860848
Wybrałem przykładowe, bez sugerowania się rozmiarami itd chodzi tylko o typ.
Podaje jeszcze raz link do zdjęć
https://photos.app.goo.gl/TM2uYBQERhxsWoLUA |
| |
|
|
|
 |
|
|