Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie kable ?
Autor Wiadomość
WaldekR 
weteran

Twój sprzęt: Challenger/Ducato/98
Nazwa załogi: Waldek i Wiesia
Piwa: 24/64
Wysłany: 2023-05-24, 13:42   

sapero napisał/a:

Czy trzeba zwracać uwagę na zakres temperatur ? Są takie do 60, 70, 85 czy 105 stopni C ? To się pewnie jakoś wiąże z rodzajem izolacji ?

Moglibyście podać oznaczenie kabli jakie stosujecie ? Albo linki do konkretnych produktów ?

To są temperatury w których mogą pracować przewody. Instalacje robi się w różnych i na różnych urządzeniach.

Przewody w podwójnej izolacji z igielitu (poliwinyl albo PVC fachowo) to OWY do tego podajesz ile żył i przekrój np. OWY2x2,5 wg. oznaczeń europejskich to H05VV-F.
OWY2x4 jak poszukasz bo dużych hurtowniach to mogą mieć, to rzadko używany przewód.
Postaw piwo autorowi tego posta

sapero 
trochę już popisał

Piwa: 1/4
Wysłany: 2023-05-25, 18:44   

No i to jest właśnie to pytanie. Czy do zabudowy kampera wystarczy wziąć taki OWY2x2,5 z max. temperaturą 70 stopni ? Czy też powinno się brać kable typowo samochodowe, np. FLRY-B do 105 stopni.

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/636
Wysłany: 2023-05-25, 20:43   

A to już wystarczy pomyśleć. Samochodowe, to wiązki często również w komorze silnika w otoczeniu wysokich temperatur itd.
Gdzie w kamperze takie temperatury są osiągalne? No oczywiście że pod maską :idea

sapero 
trochę już popisał

Piwa: 1/4
Wysłany: 2023-05-25, 20:53   

No to myślę ... podobno temperatura w rozgrzanym od słońca samochodzie może dojść i do 70 stopni. Więc kabla pewnie też. Jak w tym kablu popłynie jeszcze prąd to pewnie kabelek może jeszcze 20-30 stopni się podgrzać. Od myślenia to można do przeróżnych wniosków podochodzić. Dlatego wolałbym dowiedzieć się, jak to należy zrobić, żeby było zgodnie ze sztuką.

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/636
Wysłany: 2023-05-25, 21:33   

W swoim życiu nie spotkałem się z awarią w wyniku zastosowania izolacji kabelków dla zbyt niskiej temperatury w otoczeniu w jakim "żyją". Gorzej jest gdy ów kabelek jest przeciążony w przewodzeniu nie voltów lecz Amperów, wówczas izolacja nawet na 150stC go nie uchroni a jeszcze posmali sąsiednie żyły. Ja ten temat czuję i dobierałbym intuicyjnie bez zbędnych przeliczeń, natomiast z drugiej strony "rady internetu" często są do potęgi przesadzone przez nieznawców w materii.

WaldekR 
weteran

Twój sprzęt: Challenger/Ducato/98
Nazwa załogi: Waldek i Wiesia
Piwa: 24/64
Wysłany: 2023-05-26, 09:11   

Tak jak pisze Socale, kable się grzeją jak są przeciążone.

Grzanie powodują Ampery nie Volty.
Im niższe napięcie tym więcej Amperów idzie do urządzenia

Wszyscy którzy dokładają przewody do urządzenia dają najczęściej za cienkie. Zawsze znajdą wynik badania którym się podeprą w razie W.
Ja ostatnio miałem klienta który do silnika 11kw zażyczył sobie 5x2,5 i to 30m. Na moją sugestię, że trochę cienkie stwierdził, że w internecie taki polecają. Jego pieniądze jego sprawa.

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Sławcio
Odpowiedz do tematu