|
|
Bez solarów. Da się? Czy to ma sens? |
Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 500/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2023-12-02, 19:22
|
|
|
orkaaa napisał/a: | Wynik realny jeśli ogrzewanie na gaz / diesel bierze trochę więcej / i zero ….. drobnej elektryki. Drobna to np router, ładowarki do telefonów do komputera. Żadnych tosterów, kawki z ekspresu, żadnego gotowania na airfryerze oraz suszenia włosów i oczywiście przetwornicy.
|
A autor wątku podaje, że bojler elektryczny 600W, smartfony, laptopy ........ i ładowanie rowerów elektrycznych
Ja w pierwszym kamperze też kiedyś nie miałem solarów i aku było 100Ah w kwasie i też jakoś szło żyć ...... ale co to za życie |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2023-12-02, 19:30
|
|
|
Kazik II napisał/a: |
A co do meritum to stanowisko any-solarowców wygląda mi na zawody w survivalu |
Coś w tym jest. Nie pierwszy to przypadek i pewnie nie ostatni, gdzie górę bierze przekonanie , że w karawaningu obowiązuje zasada "im gorzej tym lepiej"
Zgodnie z tą zasadą można poddać w wątpliwość sens posiadania każdego sprzętu na pokładzie kampera ...... a ostatecznie również i jego samego |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 61/2 Skąd: kielce

|
Wysłany: 2023-12-02, 22:35
|
|
|
Joko w punkt to ująłeś !!!! |
|
|
|
 |
peja76
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2023 Piwa: 49/51 Skąd: Oborniki Wlkp
|
Wysłany: 2023-12-03, 10:05
|
|
|
joko napisał/a: | Kazik II napisał/a: |
A co do meritum to stanowisko any-solarowców wygląda mi na zawody w survivalu |
Coś w tym jest. Nie pierwszy to przypadek i pewnie nie ostatni, gdzie górę bierze przekonanie , że w karawaningu obowiązuje zasada "im gorzej tym lepiej"
Zgodnie z tą zasadą można poddać w wątpliwość sens posiadania każdego sprzętu na pokładzie kampera ...... a ostatecznie również i jego samego |
Normalnie DRAMAT, Panowie wy chyba podróżujecie tylko latem a zimą to jedziecie na jakieś pola kempingowe których w tym okresie jest nie wiele czynnych, nie ograniczajcie się, bez solarów da się podróżować i to całkiem komfortowo . Sami sobie wystawiacie opinię i to bardzo słabą, nie ma prądu nie jadę bo nie mam suszarki....... a po co komu to wszystko na Weekend, My jedziemy się zrelaksować po ciężkim tygodniu i odpocząć a nie gotować jedzenie........ w Weekend to się idzie do restairacji
Pozdrowienia z zaśnieżonego Kołobrzegu, spróbujcie naprawdę warto
20231202_114540.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1,01 MB |
20231201_201708.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1 raz(y) 839,82 KB |
20231201_201804.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 0 raz(y) 702,2 KB |
20231202_132348.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1 raz(y) 637,43 KB |
|
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2023-12-03, 11:27
|
|
|
peja76 napisał/a: | Normalnie DRAMAT, Panowie wy chyba podróżujecie tylko latem a zimą to jedziecie na jakieś pola kempingowe których w tym okresie jest nie wiele czynnych, nie ograniczajcie się, bez solarów da się podróżować i to całkiem komfortowo . Sami sobie wystawiacie opinię i to bardzo słabą, nie ma prądu nie jadę bo nie mam suszarki....... a po co komu to wszystko |
Kolego, chciałeś błysnąć, to trzeba było obsypać się brokatem.
Próbujesz obrażać bardzo wielu wytrawnych podróżników z tego forum, poczytaj sobie najpierw, dopiero coś napisz.
Co do solarów, da się bez nich żyć, ale po co?? Mamy XXI wiek i zwykłą głupotą jest nie korzystać z darmowego prądu. Ale wolny wybór, jak ktoś nie ma potrzeby, nie montuje, bo lubi survival.
Od ponad 3 lat mam akumulator LiFePo4 i solar na dachu i od tego czasu nie podłączałem się do słupka 230V, cała instalacja zaspokaja potrzeby prądowe. Nawet mam wymontowany prostownik do ładowania akumulatorów, bo dla mnie to zbędny balast. Żeby było jasne, jeżdżę również zimą.
Co do pytania ArQ - montuj solary, Twój akumulator za to Cię pokocha |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2023-12-03, 11:48
|
|
|
peja76 napisał/a: | Panowie wy chyba podróżujecie tylko latem a zimą to jedziecie na jakieś pola kempingowe |
Z tym to każdy ma indywidualnie , zależnie co kto lubi. Ja na ten przykład podróżuję cały rok , ale kamperem od wiosny do jesieni, a w zimie podróżuję tam...... gdzie jest lato
Świat jest zbyt duży i zbyt piękny, abym miał się ograniczać tylko do miejsc do których jestem w stanie dojechać kamperem. Co by to było za podróżowanie ? Zwyczajne kręcenie się koło komina
Zimy nie znoszę , a korzystanie z kampera w warunkach zimowych uważam za nieporozumienie.
Jeśli komuś to pasuje , to proszę bardzo. Wszystko zgodnie z zasadą "nie mój cyrk, nie moje małpy"
peja76 napisał/a: |
bez solarów da się podróżować i to całkiem komfortowo . |
Nikt nie kwestionuje możliwości, a jedynie sens
Sami sobie wystawiacie opinię i to bardzo słabą, nie ma prądu nie jadę bo nie mam suszarki....... a po co komu to wszystko na Weekend |
No to zależy od tego kto się w weekend myje ...... tak a propos wystawiania sobie opinii
peja76 napisał/a: | My jedziemy się zrelaksować po ciężkim tygodniu i odpocząć a nie gotować jedzenie........ w Weekend to się idzie do restairacji
|
W podróży (również kamperowej) to zazwyczaj korzysta się z restauracji i to nie tylko w weekendy. W moim przypadku z kuchni w kamperze korzystam tylko wtedy kiedy wokół nie ma infrastruktury. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 269/594 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2023-12-03, 12:06
|
|
|
Normalnie DRAMAT, .... |
Czemu dramat ,
Moim skromnym zdaniem jeśli bym montował zestaw prądowy do całkiem nowego kamperka było by to
LiFePO4 około 300A
Solar około 400W
DcDc około 30A /50A do przemyślenia
Przetwornica 2500/5000
Automatyczny przełącznik agregatowy 230V / przetwornica
To powinno zaspokoić moje potrzeby letnio/zimowe
Lubię też wypady wekendzikowe, ale ciut przedłużony 5dniowy by nie korkować się w korkach,
|
_________________ komplet |
|
|
|
|
 |
peja76
stary wyga

|
Wysłany: 2023-12-03, 12:50
|
|
|
Banan napisał/a: | peja76 napisał/a: | Normalnie DRAMAT, Panowie wy chyba podróżujecie tylko latem a zimą to jedziecie na jakieś pola kempingowe których w tym okresie jest nie wiele czynnych, nie ograniczajcie się, bez solarów da się podróżować i to całkiem komfortowo . Sami sobie wystawiacie opinię i to bardzo słabą, nie ma prądu nie jadę bo nie mam suszarki....... a po co komu to wszystko |
Kolego, chciałeś błysnąć, to trzeba było obsypać się brokatem.
Próbujesz obrażać bardzo wielu wytrawnych podróżników z tego forum, poczytaj sobie najpierw, dopiero coś napisz.
Co do solarów, da się bez nich żyć, ale po co?? Mamy XXI wiek i zwykłą głupotą jest nie korzystać z darmowego prądu. Ale wolny wybór, jak ktoś nie ma potrzeby, nie montuje, bo lubi survival.
Od ponad 3 lat mam akumulator LiFePo4 i solar na dachu i od tego czasu nie podłączałem się do słupka 230V, cała instalacja zaspokaja potrzeby prądowe. Nawet mam wymontowany prostownik do ładowania akumulatorów, bo dla mnie to zbędny balast. Żeby było jasne, jeżdżę również zimą.
Co do pytania ArQ - montuj solary, Twój akumulator za to Cię pokocha |
Czy ja kogoś obrażam Widzę że tu też sami światowi ludzie znając się na wszystkim, się dziwicie że to forum umiera, Ja już się nie dziwię |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 269/594 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2023-12-03, 13:16
|
|
|
Czy ja kogoś obrażam Widzę że tu też sami światowi ludzie znając się na wszystkim, się dziwicie że to forum umiera, Ja już się nie dziwię |
Oj nie obrażaj się , wiemy że to ćwiczyłeś i jesteś pewien że solara nie trzeba Tobie, jednak pytania zadajesz chcesz potwierdzić swoją tezę,
Koledzy tu na forum siekacze potracili masę sprzętu sfajczyli więc nie ma co wyważyć otwartych drzwi, no ale jak chcesz jak chcesz, z czasem to zrozumiesz młody na forum jesteś więc cieszą ciebie podskoki i to jest fajne bo ożywiasz to lekko senne forum, czekaj niech tylko Niedźwiedź się obudzi
Ps. Koledzy, nowy na forum, zasypcie kolegę to głowa oprzytomnieje |
_________________ komplet |
|
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 157/125 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2023-12-03, 14:57
|
|
|
peja76 napisał/a: | Czy ja kogoś obrażam Widzę że tu też sami światowi ludzie znając się na wszystkim, się dziwicie że to forum umiera, Ja już się nie dziwię | Nie mogłeś zabłysnąć na Karawaningu.pl chcesz błysnąć tu .Chyba znów będziesz przekonywał że solary są nie potrzebne ,jak tam że kamper jest be .Chyba nie muszę Ci wysyłać linków do tego co tam pisałeś , nawet Tomi stwierdził , największy krytyk kamperów kupił kampera . A może TY nie masz ani tego ani tego i fantazjujesz .
[ Komentarz dodany przez: Banan: 2023-12-03, 17:45 ]
Poprawiłem cytat |
Ostatnio zmieniony przez Banan 2023-12-03, 17:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 61/2 Skąd: kielce

|
Wysłany: 2023-12-03, 16:06
|
|
|
Oj się zrobiło gorąco od pytania o solary. Sprawa prosta chcesz to zakładasz, nie chcesz to nie …szkoda czasu na techniczne argumenty, bo jak pojawia się ten o suszarce /Peja 76/ to ręce opadają.
Jeśli ktoś uważa że nie potrzebuje solarów, lifepo4, przetwornicy, ledów itd to NIE. Bez tego da się żyć i podróżować- według własnych zasad. |
|
|
|
 |
peja76
stary wyga

|
Wysłany: 2023-12-03, 16:10
|
|
|
[quote="adaml61"] peja76 napisał/a: | Czy ja kogoś obrażam Widzę że tu też sami światowi ludzie znając się na wszystkim, się dziwicie że to forum umiera, Ja już się nie dziwię[/quote Nie mogłeś zabłysnąć na Karawaningu.pl chcesz błysnąć tu .Chyba znów będziesz przekonywał że solary są nie potrzebne ,jak tam że kamper jest be .Chyba nie muszę Ci wysyłać linków do tego co tam pisałeś , nawet Tomi stwierdził , największy krytyk kamperów kupił kampera . A może TY nie masz ani tego ani tego i fantazjujesz . |
Witaj Adamie, nigdzie nie chcę byłszczeć broń Boże, nigdzie nie napisałem że solary nie potrzebne ale że można bez nich żyć i to nieźle także proszę nie przekręcaj, to raczej koledzy twierdzą że życie bez nich jest nie możliwie a ja grzecznie im pokazuje że można, co mam w zamian wyśmiewanie i że oni jednak wiedzą lepiej bo uprawiają ten sport od dawna, brak słów. Co do Kampera byś zadzwonił lub się spotkał wiedział byś że to była zamierzona AKCJA. Co do tamtego forum to szkoda mi tych ludzi co zostali, 99% fantastyczne OSOBY z większosćią miałem I mam kontakt osobisty jak i telefoniczny, bardzo dużo osób ubolewalo że zlikwidowałem konto, ale cóż jak Tomi woli kolegów to trudno.
Z tego co widzę tu zaczynają mnie lubić i nawet twierdzą że rozkręcam Forum. Teraz nie wiem czy dalej dążyć inne tematy czy jednak odpuścić yszczerzony:
Ps. Mam nadzieję że widziałeś ile osób polikwidowało Konata i to całkiem nie dawno |
Ostatnio zmieniony przez peja76 2023-12-03, 16:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
BikerB
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: L4H2 2015
|
Wysłany: 2023-12-03, 16:23
|
|
|
przeciez to jest dyskusja lekko pozbawiona sensu wszystko zalezy od upodoban i potrzeb wlasciciela (no czasami on tych potrzeb nie zna)
przykladowo ja panela solarnego nie mam mimo ze w vanie nie ma gazu wsio na prad (no ogrzewanie truma diesel) zmywarka, mikrofala, indukcja i ekspress
no ale ja korzystam tylko w weekendy albo bank holiday 2-3 dni gora niby malo ale ja do jednego morza mam 200km do drugiego tez 200km, lake district 200km , peak district 60km etc.
nie wykluczone ze ten panel zaloze -a dlaczego by nie ?- przeciez posiadanie kampera sensu ekonomicznego nie ma , to jest po prostu duza droga zabawka.
i jak ktos chce sie bawic w jakis hardkor z 600 W grzalka wody to jego wybor i jego zabawa, tak samo 100Ah akumulatorow prosze bardzo
dla mnie to sensu nie ma ale dla kogos moze miec |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 239/174 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2023-12-03, 16:52
|
|
|
Czytam wpisy kolejne w tym wątku z narastającym zachwytem. Nieistotne źródła zasilania jak nieistotne zabieranie w trasę łyżki tylko zamiast kompletu sztućców czy otwieranie wina bez korkociągu. Da się !!!
Ale jeśli ktoś zadaje pytanie to znaczy, że nie ma pewności i chce się doradzić. Pyta na forum, gdzie każdy ma te nieszczęsne solary i jest przekonany, że nie są drogie i nie przeszkadzają w niczym, gdy są nawet inne źródła zasilania.
I to nasze forum kochane zostało zaprzęgnięte do teoretycznych wyliczeń i prób udowodnienia, że może jakoś się da. I kolejne wpisy mają to potwierdzać a wszyscy próbują nieśmiało przemycić myśl " co Ci szkodzi, załóż te solary, jeśli nie teraz to może kiedyś z nich skorzystasz ".
A zachwyt wywołuje Wasza łagodność, cierpliwość i naiwność chyba jak u Komplecika.
Jesteście super, że wytrzymujecie bo nie spodziewam się, że zainspirowani zaczniecie solary kolejno demontować.
Nie sposób postawić piwo każdemu ale zasługujecie i obiecuję zrealizować ten plan aby w realu swój szacunek w ten sposób okazać.
P.S. Wkleję tu link do bloga z przepięknymi zdjęciami z Grecji. Podobnie jak Joko nie lubię zimy i ucieczka w ciepłe klimaty powinna sprawić Wam przyjemność.
To najpiękniejszy spotkany przeze mnie opis Loutra Eleftheres w Grecji i zdjęcia z terenów, gdzie z Bimem spędziliśmy cudowne chwile. https://jabolowaballada.blogspot.com/search?q=grecja&max-results=20&by-date=true
Polecam ten blog bo język barwny, niespotykany często a podaję go tutaj bo dlaczego nie
P.S. Korek z wina można " wypukać" o ścianę podkładając ręcznik, można wydłubać nożem ale drobinki korka cedzić należy przez fiszbiny, można korek też wepchnąć do środka.
Proponujcie kolejne pomysły. Nadal wożę korkociąg ale jestem otwarty na zmiany. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2023-12-03, 18:24
|
|
|
peja76 napisał/a: | Czy ja kogoś obrażam |
Przeczytaj swój wcześniejszy post, tylko ze zrozumieniem.
Tak się składa, że faktycznie, jest tu sporo światowej klasy doświadczonych podróżników i od nich staramy się czerpać wiedzę i doświadczenie. Pełny szacunek dla tych ludzi, bo wielu z nich do tego jest pewnie w wieku Twych rodziców. Ty w szyderczy sposób próbujesz ujmować ludziom wiedzy i doświadczenia właśnie. |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|