|
|
|
Podatek ekologiczny od samochodu 2024-2026 ??? |
| Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 565/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-01-11, 17:58
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | | joko napisał/a: | ...Jeśli inne argumenty są nie skuteczne to czynnik ekonomiczny jest zawsze niezawodny ... |
ale czynnik ekonomiczny to nie tylko dodawanie podatków na niechciane rzeczy, ale ulgi na chciane rzeczy.
przykład:
moi dwaj koledzy mają firmy zatrudniające więcej osób.
przed siatkówką w szatni gadamy i jeden mówi:
- ja zapowiedziałem swoim pracownikom, że każdy pracownik który rzuci palenie dostanie 200 zł więcej do pensji.
drugi myśli, myśli i mówi:
- wiesz masz rację. ale ja tym palącym zabiorę po 200 zł z pensji.
więc ja jestem za tym pierwszym rozwiązaniem. |
Ale czymże jest program "Mój elektryk", "Mój Prąd", darmowe parkingi dla elektryków, czy możliwość korzystania z buspasów jak nie pierwszym rozwiązaniem które przedstawiłeś ?
Ja też za tym jestem , ale skoro to nie działa wystarczająco dobrze , to będzie musiało zadziałać rozwiązanie drugie. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-01-11, 18:34
|
|
|
| gryz3k napisał/a: |
Dziwnym jesteśmy krajem w którym mówi się, ze ludzi nie stać na samochód elektryczny a w 2023 roku sprzedano więcej nowych Porsche niż Fiatów. |
Dokładnie.
Prawda pierwsza jest taka, że samochody w wersjach budżetowych (najtańsze konfiguracje danego modelu) nie sprzedają się w ogóle. Dotyczy to zarówno modeli klasy Premium jak i tych najtańszych. Oznacza to wprost, że tych których stać na nowy spalinowy stać tak samo na elektryka, skoro zamawiają i kupują modele doposażone w cenach wersji elektrycznych.
Druga prawda jest taka, że tych których nie stać na nowego elektryka nie stać tak samo na nowego spalinowego, więc dla nich elektryki nic nowego , dobrego , ani złego nie wnoszą.
Oni za 2,3,4 lata będę kupować elektryki ,od tych którzy teraz kupują nowe, dokładanie tak samo jak teraz kupują spalinowe.
Trzecia prawda jest z kolei taka, że dzisiaj jest nadal sporo ludzi, których na żaden samochód nie stać i dla nich temat jest obojętny.
Jak w każdym kraju na świecie , nawet tym najbogatszym są ludzie o różnym statusie materialnym i nie ma w tym nic nienormalnego. Cokolwiek byśmy jednak nie mówili i jak bardzo nie narzekali jacy to biedni i pokrzywdzeni jesteśmy , to w skali całej populacji świata jesteśmy pod względem jakości i poziomu życie na bardzo wąskim samym czubku tej piramidy. Pasuje więc , aby ze zwykłej ludzkiej przyzwoitości i szacunku do Tych , którym na tym świecie jest gorzej i wiele gorzej jak nam, przynajmniej zastanowić się nad tym , że pewne rozwiązania muszą zostać wprowadzone , nawet jeśli dla nas osobiście będzie wiązało się to z jakimiś dodatkowymi kosztami, czy innymi wyrzeczeniami. |
| |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 253/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2024-01-11, 18:56
|
|
|
| gryz3k napisał/a: | | a patrz autobusy miejskie jeżdżą na prąd i jakoś działają. |
Z dziennikarskiego obowiązku pragnę zauważyć, ze jeden z Solarisów /elektrycznych/ jakoś w W-wie przestał działać |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
| |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Wrz 2010 Piwa: 580/322 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2024-01-11, 19:13
|
|
|
| Cytat: | Jak w każdym kraju na świecie , nawet tym najbogatszym są ludzie o różnym statusie materialnym i nie ma w tym nic nienormalnego. Cokolwiek byśmy jednak nie mówili i jak bardzo nie narzekali jacy to biedni i pokrzywdzeni jesteśmy , to w skali całej populacji świata jesteśmy pod względem jakości i poziomu życie na bardzo wąskim samym czubku tej piramidy. Pasuje więc , aby ze zwykłej ludzkiej przyzwoitości i szacunku do Tych , którym na tym świecie jest gorzej i wiele gorzej jak nam, przynajmniej zastanowić się nad tym , że pewne rozwiązania muszą zostać wprowadzone , nawet jeśli dla nas osobiście będzie wiązało się to z jakimiś dodatkowymi kosztami, czy innymi wyrzeczeniami.
|
Z ustów mi to wyjąłeś. Jeśli ktoś widział coś więcej niż Europę to wie, że te informacje o naszej biedzie to wyłącznie subiektywne odczucie oparte na tym, że wiemy że są od nas bogatsi. Tylko, że tych bogatszych nie ma tak wielu i te różnice nie są tak wielkie jak między nami a większością krajów świata. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-01-11, 19:16
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | gryz3k napisał/a: | | a patrz autobusy miejskie jeżdżą na prąd i jakoś działają. |
Z dziennikarskiego obowiązku pragnę zauważyć, ze jeden z Solarisów /elektrycznych/ jakoś w W-wie przestał działać |
Ale tam nie elektryka tylko pneumatyka padła |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 253/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2024-01-11, 19:21
|
|
|
| joko napisał/a: | | Ale tam nie elektryka tylko pneumatyka padła |
No tak przecież szofer mógł nożną pompką dobić powietrza |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Wrz 2010 Piwa: 580/322 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2024-01-11, 19:27
|
|
|
| bert napisał/a: | taaa jest dobrze ale nie beznadziejnie...
powtórzę po raz kolejny: cieszę się, że już jestem na tyle stary, że nie muszę tak bardzo przeżywać braku tej części wolności którą odebrano mi przez ostatnie ca 25 lat, tym bardziej, że nauczyłem się, wypracowałem sobie możliwość, znalazłem sposoby i miejsca w których jeszcze mogę się cieszyć tym co lubię (nie jest to niestety codzienność).
Cieszę się, że kontakty przeselekcjonowałem na tyle, że z tymi co lubią mieć na karku "chomąto" obcuję wyłącznie wirtualnie.
Wybaczcie, ale nie będę kruszył tu kopi, bo i tak wszyscy do kupy mamy łajno do gadania.
Szkoda zatem na bezskuteczne gadanie czasu. Zaraz jadę się nacieszyć, tym, co mało komu z Was wolno, a mnie jeszcze tak |
A to ciekawe co piszesz bo ja zupełnie nie mam poczucia by coś mi odebrano a tym bardziej, że nie mogę jakichś rzeczy robić. Widzisz przedstawię to może tak. Wielu rodziców uważa dziecko za ograniczenie i koniec wolności. Mi natomiast moje dziecko nigdy nie przeszkadzało i nie czuję się komfortowo gdy Jej nie ma. Podróżowała z nami po świecie do 3 miesiąca życia i do 15 roku życia odwiedziła ok 50 krajów na 4 kontynentach.
To chomonto o którym piszesz to sam sobie tworzysz by mieć poczucie, że z czegoś się wyzwalasz. |
|
|
|
 |
peja76
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2023 Piwa: 54/59 Skąd: Oborniki Wlkp
|
Wysłany: 2024-01-11, 19:45 Re: Podatek ekologiczny od samochodu 2024-2026 ???
|
|
|
ale ta wiadomość ostudziła moje zapędy z zakupem
Czyli wszystko idzie w dobrym kierunku jeden już się wystraszył czyli z kamperowania nici będą wyjazdy do hoteli I o to chodziło. Jak najwiękasza kontrola nad ludnością, SAMOLOTEM będzię ekolokicznie, Europę da się lubić |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław

|
Wysłany: 2024-01-11, 21:01
|
|
|
| joko napisał/a: | | ...Ale czymże jest program "Mój elektryk", "Mój Prąd", darmowe parkingi dla elektryków, czy możliwość korzystania z buspasów... |
masz rację, ale żeby skorzystać z tych udogodnień trzeba kupić ten pojazd elektryczny.
jeżeli jest on znacząco droższy od spalinowego, to te udogodnienia stają się mało istotne. |
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)

|
Wysłany: 2024-01-11, 22:25
|
|
|
| gryz3k napisał/a: | | bert napisał/a: | taaa jest dobrze ale nie beznadziejnie...
powtórzę po raz kolejny: cieszę się, że już jestem na tyle stary, że nie muszę tak bardzo przeżywać braku tej części wolności którą odebrano mi przez ostatnie ca 25 lat, tym bardziej, że nauczyłem się, wypracowałem sobie możliwość, znalazłem sposoby i miejsca w których jeszcze mogę się cieszyć tym co lubię (nie jest to niestety codzienność).
Cieszę się, że kontakty przeselekcjonowałem na tyle, że z tymi co lubią mieć na karku "chomąto" obcuję wyłącznie wirtualnie.
Wybaczcie, ale nie będę kruszył tu kopi, bo i tak wszyscy do kupy mamy łajno do gadania.
Szkoda zatem na bezskuteczne gadanie czasu. Zaraz jadę się nacieszyć, tym, co mało komu z Was wolno, a mnie jeszcze tak |
A to ciekawe co piszesz bo ja zupełnie nie mam poczucia by coś mi odebrano a tym bardziej, że nie mogę jakichś rzeczy robić. Widzisz przedstawię to może tak. Wielu rodziców uważa dziecko za ograniczenie i koniec wolności. Mi natomiast moje dziecko nigdy nie przeszkadzało i nie czuję się komfortowo gdy Jej nie ma. Podróżowała z nami po świecie do 3 miesiąca życia i do 15 roku życia odwiedziła ok 50 krajów na 4 kontynentach.
To chomonto o którym piszesz to sam sobie tworzysz by mieć poczucie, że z czegoś się wyzwalasz. |
zacytuję sam siebie:
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 84/433 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2024-01-11, 22:51
|
|
|
Ja na to jak na lato ☝️
Będzie tak dalej UE ograniczać i wskazywać ☝️wódka czy bimber ☝️obstawiam bimber 👌👍
Po prostu opuszczę tą część europejską ☝️
W mieszkańcy UE wyrywają sobie włosy żeby kupić elektryka ☝️
A parę kilometrów obok jeździe auto marki kamaz ,maz łada itd
Palą opony i podobnie materiały.
Powieje wichura w waszym kierunku, będzie mieli swoją ekologię
Polaku włącz myślenie ☝️👍👌 |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)

|
Wysłany: 2024-01-12, 08:29
|
|
|
| Comsio napisał/a: |
Polaku włącz myślenie ☝️👍👌 |
nie da rady
ponad tysiąc lat specjaliści - najlepsi dla swojego czasu - pracowali nad tym, by zabić tu myślenie, by niepodzielnie królowała wiara. Udało się.
Nadal wiara przedkładana tu jest nad własny intelekt. Tyle, że do starego cielca dołączyły nowe, ba można by powiedzieć... nowoczesne. Te nowe cielce to reklamy, propaganda, horoskopy z "programu telewizyjnego, kłamliwi politykierzy i spece od marketingu i reklamy.
W kwestii wyjaśnienia to wyłącznie opinia. Moja opinia. Nie będę o niej dyskutował |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 103/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2024-01-12, 18:55
|
|
|
| Comsio napisał/a: | | Polaku włącz myślenie ☝️👍👌 |
Niestety, towar deficytowy. Jak papier toaletowy w PRL-u. A ja chyba zacznę oglądać stare filmy typu "Znikający punkt". O marzeniach o wolności. Niestety, dzisiejszy świat robi się coraz bardziej opresyjny. Co rusz w mediach nowe new-sy że to ograniczą, tu dowalą a tamtego zakażą. Na ogół publikowane z bezrefleksyjną aprobatą. Ludzie stracili potrzebę decydowania o sobie. Wolą robić to, co im każą robić wielkie koncerny i różni "zbawiciele ludzkości". Zamiast słuchać ludzi mądrych ludzie wolą wysłuchiwać "mądrości" pustogłowych celebrytów. Przez 20 lat wybierają sobie tych samych prezydentów i burmistrzów bo im się nie chce podjąć samodzielnej decyzji. Choć już Rzymianie wiedzieli jak władza demoralizuje i wybierali konsulów co roku i w dodatku dwóch- żeby jeden drugiego pilnował. A kiedy z powodu korupcji, oportunizmu i głupoty robił się coraz większy bardak to przyszedł Cezar i wziął to wszystko za twarz. I świat Zachodu zdaje się czeka niedługo to samo. Kiedy już idą coś kupić - to kupują to, co im wciska durna reklama. Bo nie chce im się dokonać samodzielnego wyboru. Kiedy samochody elektryczne staną się dla ludzi bardziej atrakcyjne od spalinowych to sami dokonają tego wyboru. Bez wmuszania im tego siłą czy propagandą. Bo na tym zawsze polegała istota kapitalizmu i wolnego rynku. Za czasów, kiedy pilnowano tych zasad takie koncerny jak Microsoft czy Google kiedy by urosły w taką monopolistyczną potęgę w try miga zostałyby rozbite na kilka mniejszych firm zmuszonych do konkurowania ze sobą. Dzisiaj nikomu to nie przeszkadza. Bo ludziom jest dobrze, że mają Wujka Googla czy tatusia B.Gatesa - które robią z nimi, co chcą. Już nawet jakieś tajemnicze siły usiłują nam nakazywać, co mamy jeść. Tzw. Swiat Zachodni stanowi pewnie paręnaście procent ludności globu a pozostali mają to w większości w głębokim poważaniu. Ale to my mamy zbawić świat nakładając sobie coraz większy kaganiec bo chce tego jakaś zmowa panów z Davos. |
| |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław

|
Wysłany: 2024-01-12, 19:56
|
|
|
| Comsio napisał/a: | | Ja na to jak na lato ☝️... |
ja mam podobnie, ale z innej przyczyny.
dla mnie ważne jest aby dożyć do tego roku 2026 lub dalej, a przy tym jakieś podatki od czegoś tam stają się jakby mniej ważne. |
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 31/148 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2024-01-12, 20:08
|
|
|
Pojechałeś po całości Kazik z racji pracy ciągle jestem w jakiś dziwnych tajnych agencjach i innych ciekawych i mniej miejscach i gość z Bloomberga i w jednej z takich agencji takze kiedys o tym wspomnial w prywatnej rozmowie powiedzieli mi niezłą ciekawostkę /a 2 to uznaje za nie przypadek /:
Te wszystkie problemy o których piszesz to tematy zastępcze a problemem globalnym nr.1 jest obecnie zbyt duża liczba ludności ogólnie na ziemi...
Jak się nad tym zastanowicie to zmniejszenie liczby populacji rozwiązuje wszystkie problemy o których tu piszecie ... czyli problem ocieplenia klimatu, konsumpcji itd. Pojazdów, wody itd.
To straszne ale obawiam się, że już w tym kierunku zapadają jakieś decyzje bo jak się domyślacie na tych spotkaniach o pogodzie to oni tam nie rozmawiają:)..
Pozdrawiam. |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|