Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ford Transit 2,0 170 KM
Autor Wiadomość
rjas 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Piwa: 25/13
Wysłany: 2024-01-20, 14:56   

rakro1 napisał/a:
Przecież to XXI wiek. Mam przyjaciół latających dużo, którzy tylko czekają na zagubienie bagażu i możliwość zakupu " niezbędnych" kosmetyków, bielizny, ubrań na koszt linii lotniczej.
To już standard chyba.

I jeszcze są polisy i jeszcze są polisy do kart kredytowych... :diabelski_usmiech

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 370/754
Wysłany: 2024-01-23, 23:43   

Dostałem info że Eliocik gotowy, raniusienko jadę po Eliota :wyszczerzony:

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 552/427
Wysłany: 2024-01-23, 23:45   

Komplecik napisał/a:

Od razu ciś do Hiszpanii bo potem nie wiadomo :haha:
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-01-24, 00:34   

LukF napisał/a:
Komplecik napisał/a:

Od razu ciś do Hiszpanii bo potem nie wiadomo :haha:

Ha ha ha :szeroki_usmiech

Może jednak nie tylko drwić z mojego kochanego Fordzika Eliocika :-P
Poradzić koledze, jak najlepiej jechać, gdzie nocować w trasie, tanio tankować, wiesz praktyczne porady :ok
Dobre jedzonko, wiem opierd... Sz na Macdonald i hejka w drogę :haha:

Kocham cię za to dokazywanie, :haha: ja to bym Ci nica zmienił :ok Malibuś :haha:

:spoko

Wyświetl szczegóły
Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-01-24, 01:22   

inwifi napisał/a:
!!!UWAGA!!!

Dziś byłem zaprowadzić bratowej fiestę na przegląd gwarancyjny do serwisu forda w Bydgoszczy i przy okazji zapytałem czy są jakieś akcje serwisowe dla transita pan po wklepaniu mojego vinu oznajmił iż nic nie ma ale jak podołem temat dodatkowego przedłużenia gwarancji poinformował iż mam gwarancję 5 letnią albo 80 tys km czyli umowa partnerska jaka podpisało Trigano z Fordem weszła w życie.

podaje link do obwieszczenia https://media.ford.com/content/fordmedia/feu/es/es/news/2017/09/ford-and-trigano-deliver-transit-motorhomes-with-intelligent-awd.html.

Pewnie dlatego tak dbają o mnie ;)

hiper 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2024-01-24, 09:34   

Panowie pilnie potrzebuje pomocy. Jestem w trasie i właśnie zapaliła mi się lampa serwisowa i auto delikatnie straciło moc. Ford transit 2022 na zabudowie zefiro 20 diesel tak jak tutaj większość pisze. Ikonka gaśnie po chwili ale do momentu ponownego uruchomienia moc nie wraca. Auto chwilę stało przez kilka mc i było odpalane tylko w miejscu na kilkanaście minut.

Czy to już oznacza wymianę wtrysków jeśli taki błąd wyskakuje czy może być to kwestia paliwa i przepalenia auta po tych mrozach i wszystkim co było ?

Ostatnie pytanie bo dzwonie już wszędzie i nie mogę znaleść serwisu który chciałby mi przyjąć auto bo mówią ze za duże :/ zapakowani jesteśmy po pachy bo kierunek Malaga i ręce mi opadły :(

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-01-24, 10:16   

hiper napisał/a:
Panowie pilnie potrzebuje pomocy. Jestem w trasie i właśnie zapaliła mi się lampa serwisowa i auto delikatnie straciło moc. Ford transit 2022 na zabudowie zefiro 20 diesel tak jak tutaj większość pisze. Ikonka gaśnie po chwili ale do momentu ponownego uruchomienia moc nie wraca. Auto chwilę stało przez kilka mc i było odpalane tylko w miejscu na kilkanaście minut.

Czy to już oznacza wymianę wtrysków jeśli taki błąd wyskakuje czy może być to kwestia paliwa i przepalenia auta po tych mrozach i wszystkim co było ?

Ostatnie pytanie bo dzwonie już wszędzie i nie mogę znaleść serwisu który chciałby mi przyjąć auto bo mówią ze za duże :/ zapakowani jesteśmy po pachy bo kierunek Malaga i ręce mi opadły :(

Dzisiaj odebrałem Forda z wtrysków wlej coś na czyszczenie wtryskiwaczy takie są zalecenia może pomoże ale tak na końcówkę paliwa obroty powyżej 2000,reset tylko wylaczeniem stacyjki

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-01-24, 10:18   

Jak masz dużo paliwa to ze 3 sztuki,

hiper 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2024-01-24, 10:25   

Myślicie że to kwestia odetkania ? Mam 3k km do zarobienia i boję się że stanę w miejscu albo jak straszyli że rozerwie silnik jeśli dalej się będzie jechać .ps. Obroty wysokie po wlaniu tego przetykacza ?

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 552/427
Wysłany: 2024-01-24, 10:45   

hiper napisał/a:
Myślicie że to kwestia odetkania ? Mam 3k km do zarobienia i boję się że stanę w miejscu albo jak straszyli że rozerwie silnik jeśli dalej się będzie jechać .ps. Obroty wysokie po wlaniu tego przetykacza ?

Jak masz zepsute auto to nie jedź. Wiem, że podjęcie takiej decyzji jest bardzo trudne oraz nieprzyjemne. Ale tutaj dasz radę ogarnąć auto, naprawę, zapłacić. Za granicą wszystko to będzie trudniejsze,.droższe i bardziej stresujące. Urlop ma być relaksem a jazdę zepsutum autem kilka razy już w życiu przerabiałem i pamiętam tę udrękę. Powodzenia :spoko

Robert, fajnie że Eliocik naprawiony. Teraz załatw urlop w robocie :bajer i się pakuj. A ponieważ mój nr telefonu masz więc wszystko Ci opowiem przez telefon :bukiet:

Dzięki za 400-tne piwo, Malibuś.

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 68/2
Wysłany: 2024-01-24, 11:12   

Też proponuję szukać serwisu. Przy częściowym problemie z wtryskami jechałem 100 km ale moc spadała od czasu do czasu. / samochód wrócił do domu i do serwisu /.
Raz jednak tak padły że nie byłem w stanie podjechać pod górkę i trzeba było lawety chociaż do domu było tylko 20 km.
Tu nie ma reguły. Może faktycznie te płyny do wtryskiwaczy pomogą ale ja nie próbowałem. Nic nie tracisz.

hiper 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2024-01-24, 11:24   

dzięki wszystkim za rady. Wpadnę i przywitam się jak człowiek jak ogarnę temat z autem

peja76 
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Piwa: 54/59
Wysłany: 2024-01-24, 15:31   

Spróbuj tego środka z zdjęcia, ale nie wlewaj do zbiornika tylko zastosuj bezpośrednio, tak jak pisze w instrukcji, najelepiej kup dwa, W Audi Q7pomogło.

Potem dodawaj ten środek ale już bezpośrednio do zbiornika co 3tyś km i będzie git.

20240124_152330.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 854,61 KB

20240124_152507.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 873,13 KB

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-01-24, 16:22   

No to jest tak :ok
Odebrałem naprawionego Eliota z serwisu wymienili 4 wtryskiwacze na najnowszą wersję AD. i wgrali najświeższe oprogramowanie,
Ale ten problem może dalej występować ponieważ my mało używamy nasze maszyny a końcówki wtryskiwaczy po długich postojach łapią korozja od jak twierdzi serwis lichego paliwa, przez co cewki by je poruszać bardziej się grzeją a jeśli nie uda się rozruszać wtryskiwacza nagrzewają się i padają
Jeśli ktoś dużo jeździ tego problemu nie ma bo końcówki nie mają czasu chwycić nalotu mikro rdzy.
Można temu zaradzić tankują lepsze paliwo
Serwisanci też zalecają jeśli kamper ma dłużej stać dolać preparat czyszczący wtryskiwacze diesla lecz nie ma na pełny zbiornik a na prawie pusty około 10L i przed postawieniem na dłużej zalecają pracę z tym preparatem przez około 15min na wyższych obrotach 2000
Mówią tak jak pisze peja76 dolewać co 3 zbiornik ten środek do czyszczenia
Polecił mi coś takiego ale jest tego sporo są nawet filmy na YT jak wtryskiwacze odzywają
Tak że teraz ropa tylko na selekcjonowanych stacjach i dbać dolewać pieści.
Dolanie nie jest takie proste jest specjalny lejek do wlewu paliwa powinien być w zestawie samochodu
Tak że mam wersję D nie mylić do D :haha:
:spoko

:ok
Film

https://youtu.be/zBcW-CTEatY?si=yd9YXEgMmqWpOC5T

Screenshot_20240124_155938_com.android.gallery3d.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 849,95 KB

Screenshot_20240124_170034.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 68,28 KB

Ostatnio zmieniony przez Komplecik 2024-01-24, 17:02, w całości zmieniany 3 razy  

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-01-24, 16:24   

LukF Łukaszku wyślij mi sygnał bo właśnie nie wiem czy mam tel. Zapisany, albo jest tak skitrany że normalne nie wiem :szeroki_usmiech :haha:

Odpowiedz do tematu