|
|
|
Swap silnika w Ducato I |
| Autor |
Wiadomość |
Rumburak
zaawansowany

Twój sprzęt: FFB Tabbert 560 Europa - Ducato I- 2,8idtd
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Gru 2017 Piwa: 40/23 Skąd: Krajna
|
Wysłany: 2024-05-19, 21:30
|
|
|
Linka gazu pasuje od Ducato2, tylko trzeba dać jedną nakrętkę m6 jako podkładkę przy pedale gazu.
Linka sprzęgła: Prawie w całości z Ducato1 - pancerz skrócony coś około 12cm (???) tylko końcówka linki pochodzi z Ducato2 + dospawana rurka prowadząca pancerz.
Tutaj mam zapytanie: Czy ktoś ma mieszek gumowy łapy sprzęgła- tego ze zdjęcia? Przez głupotę zniszczyłem i poszukuję nowego.
20a.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 26 raz(y) 425,2 KB |
|
|
|
|
 |
Rumburak
zaawansowany

|
Wysłany: 2024-05-19, 21:50
|
|
|
Jeszcze jedna sprawa. Przed wstawieniem silnika 2.8idtd należy odkręcić podstawę filtra oleju, a nową podstawę (z Ducato1 2.5D) przykręcić dopiero wtedy, gdy silnik zawiśnie na poduszkach. Z podstawą po prostu silnik nie wejdzie na swoje miejsce. Węże wody chłodnicy oleju przyciąć z węży Ducato2, które oryginalnie łączą silnik z nagrzewnicą.
2 czujniki temperatury z Ducato1. Mają te same gwinty, co w Ducato2, tylko są wkręcone w inne miejsca. W Ducato1 w słupek silnika, w Ducato2 w kolektor - tam, gdzie jest termostat. |
|
|
|
 |
Rumburak
zaawansowany

|
Wysłany: 2024-05-19, 22:13
|
|
|
Jeszcze wydech...
Wydech to kompilacja wydechu starego i "nowego" + tłumik drgań. Wiem, że powinny być większe przekroje, ale biorąc pod uwagę, że nie będę przekraczał 100km/h powinno być dobrze. |
|
|
|
 |
Rumburak
zaawansowany

|
Wysłany: 2024-05-19, 22:28
|
|
|
| SZEJK napisał/a: | Rumburak!! uparty jesteś i są efekty, super robota mistrzu.
Brawo Ty, piwko leci jak nic. |
Dzięki za dobre słowo. Swap jest niejako konsekwencją wcześniej zrobionego remontu zabudowy. Podwozie bez rdzy, sucha zabudowa, a teraz wydajny napęd...czyli komplet
Kto jak kto, ale Ty wiesz jak smakuje jazda kamperem, któremu poświęciło się tyle czasu i wysiłku.
Rudiger Wychodzi na to, że doładowanie jest w okolicach normy. To dobra wiadomość |
| |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 364/498 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2024-05-20, 20:37
|
|
|
Piwerko i ode mnie
Kawał dobrej roboty |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
Rumburak
zaawansowany

|
Wysłany: 2024-07-09, 12:48
|
|
|
Swap po 600km:
Okazało się, że zamontowana stara długa półoś jest już na tyle zużyta (tzn przegub wewnętrzny), że przy ruszaniu w okolicach 40km/h były odczuwalne drgania napędu. Po płaskim efekt był słaby, ale pod górę dawał sygnały do niepokoju. Udało mi się kupić tzw. leżak magazynowy oryginalny Citroena. Wkładanie i wyciąganie półosi podczas swapu przerabiałem kilka razy, więc naprawa poszła sprawnie. Problem zniknął.
Skorygowałem też mocowanie poduszki przy skrzyni biegów.
600 km po drogach krajowych i lokalnych: średnia prędkość wzrosła o 10km/h i jest w okolicach 80...90km/h wg wskazań GPS, pod górę jedzie jak zły Zacząłem zastanawiać się nad montażem poduszek na tylnej osi. Teraz ze sprawniejszym napędem ma to sens.
I najlepsze na koniec. Spalanie ze starym silnikiem 2,5D 75KM to 10,5 litra/100km, z 2,8idtd i to z większą prędkością dokładnie 9litrów/100km. (Metoda pomiaru: zalane pod korek, jazda i zalane pod korek) |
|
|
|
 |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 28/15 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-09-09, 11:40
|
|
|
| Rumburak napisał/a: |
I najlepsze na koniec. Spalanie ze starym silnikiem 2,5D 75KM to 10,5 litra/100km, z 2,8idtd i to z większą prędkością dokładnie 9litrów/100km. (Metoda pomiaru: zalane pod korek, jazda i zalane pod korek) |
Ja po swapie ale z 1,9 na 2,5 z 13l/100km zszedłem do 10... Więc to norma przy mocno przeciążonych silnikach.. |
_________________ Klimatyzacja w domu i firmie http://www.KlimatyzowanyDOM.pl
A to nasz Osiołek . oraz Herman
 |
|
|
|
 |
Rumburak
zaawansowany

|
Wysłany: 2024-09-10, 13:37
|
|
|
W połowie sierpnia byliśmy w Norwegii. Pogoda średnia, ale trochę zwiedziliśmy. Oslo, droga 55, Droga Śnieżna, Geirangerfiord, Droga Orłów, Droga Atlantycka... trochę tych podjazdów było. W sumie 3500km.
Silnik super, bez uwag. W końcu przestałem być zawalidrogą.
Jedno zapocenie spod krótkiej półosi, reszta sucha. Pod koniec wyjazdu już w Polsce zorientowałem się, że jedna przednia felga za mocno się grzeje. Była niedziela,a w poniedziałek do pracy, więc skorzystałem z assistance i ostatnie 250km powrotu na lawecie. Klocki i tarcze nie wyglądały na zużyte, poza tym przed wyjazdem przegląd techniczny nie wykazał problemów z hamulcami. Wcześniej wymieniłem linki hamulca ręcznego. Co się okazało? Prowadnice zacisku krzywe (jak to mogło się stać??), przewody elastyczne z tej feralnej strony "spuchły do środka", tak, że w przekroju prawie nie widać przelotu. No i znowu kilka popołudni poświęciłem na naprawy.... eech.
Pod koniec dnia naszła mnie taka refleksja: W tym sezonie więcej leżałem pod kamperem... niż w kamperze. Przed nami jesień. Może sobie to jeszcze jakoś odbiję |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 264/219 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2024-10-10, 14:19
|
|
|
Całość pracy - CZAD !
Trochę zeszło od pomysłu do końca realizacji 😉
Jestem mechanicznym laikiem i wolałbym zmienić auto, niż robić coś takiego.
Szacun i browar. |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson®
 |
|
|
|
 |
Rumburak
zaawansowany

|
Wysłany: 2024-10-11, 13:59
|
|
|
| Dzięki za browarek i docenienie wysiłku. Chociaż zawodowo zupełnie nie jestem związany z branżą motoryzacyjną to ogólnie lubię majsterkować. Kiedyś miałem malucha, którego naprawiałem samodzielnie, potem lenistwo mnie ogarnęło i z każdą naprawą auta chodziłem do sąsiada mechanika. Przełomem była wymiana pierścieni w mojej Toyocie. Od tego momentu wszelkie naprawy i serwisy wykonuję samodzielnie. Mając 34 letniego weterana jestem bardziej spokojny na wyjazdach, bo zdobyłem wiedzę dzięki której niektóre awarie mogę sam usunąć. |
|
|
|
 |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 28/15 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-10-12, 17:15
|
|
|
| Rumburak napisał/a: | | Mając 34 letniego weterana jestem bardziej spokojny na wyjazdach, bo zdobyłem wiedzę dzięki której niektóre awarie mogę sam usunąć. |
No to super - ja niestety muszę bazować na umiejętności i warsztacie mechaników... co kończy się niestety różnie 😔 |
_________________ Klimatyzacja w domu i firmie http://www.KlimatyzowanyDOM.pl
A to nasz Osiołek . oraz Herman
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-13, 15:13
|
|
|
| Cytat: | | wszelkie naprawy i serwisy wykonuję samodzielnie |
Też lubię pogrzebać, ale wolę ... stolarkę 😁
Do mechaniki potrzebne jest zaplecze w postaci maszyn, odpowiednie narzędzia i sporo miejsca.
A z tym ostatnim w mieście jest trudno.
Robiłem kiedyś SWAP silnika do Patrola GR, ale ja tylko załatwiłem silnik, a resztę robił mechanik.
Jak dla mnie, za dużo drobnych części 😂 |
Darson®
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/624 Skąd: z głębokiego buszu

|
Wysłany: 2024-10-13, 18:52
|
|
|
| Darson napisał/a: | | Do mechaniki potrzebne jest zaplecze w postaci maszyn, |
Np jakie? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-17, 15:30
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | Np jakie? |
A kto pyta, Sławek czy Ewa ? |
Darson®
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/624 Skąd: z głębokiego buszu

|
Wysłany: 2024-10-17, 21:52
|
|
|
| Darson napisał/a: | | A kto pyta, Sławek czy Ewa ? |
Oboje, bo sami zrobiliśmy swap silnika w kamperze z 1,9 TD na 2.8 idTD
bez maszyn |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|