Nowy stary kamper - trochę pytań i poszukiwań |
Autor |
Wiadomość |
JBolek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato II caravan international
|
Wysłany: 2024-06-17, 12:18 Nowy stary kamper - trochę pytań i poszukiwań
|
|
|
Cześć,
Na wstępie - jestem tu nowy, szczęśliwie posiadam kampera od tygodnia i po pierwszym krótkim wyjeździe stwierdzam, że to była świetna decyzja:)
A teraz do rzeczy:
1.
szukam moskitiery w ramie lub całych drzwi z moskitierą (nie mam w ogóle ramy z moskitierą - kiedyś została uszkodzona i zaginęła)...
Gdzie szukać takich rzeczy? Jak szukać (nie ma żadnych numerów etc - jak dobrać taką ramę?)
Wiem, że musi być z "okienkiem" na zamek drzwi
2.
Mam na dachu 2 panele, które bardzo ładnie ładują akumulator.
Zauważyłem jednak, że po podłączeniu się pod 230v instalacja 12v jest nadal niezależna (tj ciągnie z aku). Co potrzeba aby po podłączeniu 230v ładować akumulator + zasilać instalcje pokładowe 12v?
3.
Akumulator i przetwornica - jak dobrać?
Mam obecnie akumulator 100ah. W wakacje chcemy pojechać w większości na dziko. Stąd trop aby dołożyć jeszcze jeden aku 100ah + przetwornicę (ekspres kapsułkowy / laptop).
Jak dobrać aku? Rozstrzał cenowy jest ogromny
4.
Kamper jest na bazie ducato II z 2003 roku. Oryginalne audio skutkuje krwotokiem z uszu:) budżetowo coś ogarnę ALE widzę, że u mnie mam miejsce tylko w podszybiu na 2 głośniki 100mm. Zauważyłem, że część Ducato z tamtych lat posiada miejsca montazowe w drzwiach (u mnie jest mały schowek). Szukam w googlach i niestety nie trafiłem nigdzie na maskownice głośnika - ktoś z was posiada moze takową?
Będę wdzięczny za pomoc w namierzeniu:) |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 357/142 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2024-06-17, 12:43 Re: Nowy stary kamper - trochę pytań i poszukiwań
|
|
|
JBolek napisał/a: |
4.
Kamper jest na bazie ducato II z 2003 roku. Oryginalne audio skutkuje krwotokiem z uszu:) budżetowo coś ogarnę ALE widzę, że u mnie mam miejsce tylko w podszybiu na 2 głośniki 100mm. Zauważyłem, że część Ducato z tamtych lat posiada miejsca montazowe w drzwiach (u mnie jest mały schowek). Szukam w googlach i niestety nie trafiłem nigdzie na maskownice głośnika - ktoś z was posiada moze takową?
|
Trudno będzie.
Najprościej przy wiekowych autach było by kupić odpowiednie kompletne boczki drzwi.
Z demontażu można naprawdę tanio kupić
|
|
 |
JBolek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-06-17, 12:49
|
|
|
Cytat: | Najprościej przy wiekowych autach było by kupić odpowiednie kompletne boczki drzwi.
Z demontażu można naprawdę tanio kupić |
Również szukam (bez rezultatu) - pytam bo może ktoś z was spotkał gdzieś ostatnio (wie gdzie szukać) |
|
|
|
 |
eMGie
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Peugeot J5 Autostar 425 2,5TD '91
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Paź 2023 Piwa: 10/2 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2024-06-17, 13:02
|
|
|
Jakiej mocy są te panele i jaki regulator? Od tego zależy czy jest sens dokładać akumulator. |
|
|
|
 |
JBolek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-06-17, 13:44
|
|
|
quote]Jakiej mocy są te panele i jaki regulator[/quote]
Panele 2x150
Regulator - załączam zdjecie
IMG_20240617_133552.jpg Regulator |
 |
Plik ściągnięto 10 raz(y) 1,86 MB |
|
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2024-06-17, 13:55
|
|
|
Wszystko zależy co chcesz zrobić, czy traktujesz kampera docelowo i ile masz kasy.
Tu nie ma prostych porad. Z akumulatorem 100 Ah kwas zapomnij o dodatkowych urządzeniach prądożernych. Bo zostaniesz bez prądu. Przetwornica najlepiej 2000/4000 wat pełny sinus pociągnie większość urządzeń kuchennych / do 2000 wat /.
Akumulator wyrzuć kwasa , wstaw co najmniej 200 Ah lifepo4.
Te 300 wat na dachu jest ok i na razie nic tu nie zmieniaj. |
|
|
|
 |
eMGie
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-06-17, 14:09
|
|
|
Ten regulator da max 14,7A i żeby naładować w pełni rozładowany akumulator 100Ah musi pracować z pełną mocą z 8h, w Polsce będzie ciężko, zwłaszcza po sezonie Jak dodasz drugi taki aku, to mogą być cały czas niedoładowane. Poza tym ten regulator jest trochę za słaby jak na te panele, bo jego max moc wejściowa to 242Wp, a panele mają 300Wp |
|
|
|
 |
JBolek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-06-17, 14:11
|
|
|
Co do zapotrzebowania to mamy a codzien podladowanie tel, oświetlenie, kawa rano i tyle.
Aku 100ah jest żelowy pod siedzeniem - jest OK ale chcę mieć większy zapas
Bedac przy aku- co jest nie tak (lub co dołożyć) aby przy wpięciu w 230 instalacja 12v nie leciała z Aku i akumulator był ładowany?
Obecnie po podpięciu mam 239 w gniazdkach +lodówka - reszta (oświetlenie, pompa wody itp) leci z aku |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2024-06-17, 14:39
|
|
|
JBolek napisał/a: | .................
Bedac przy aku- co jest nie tak (lub co dołożyć) aby przy wpięciu w 230 instalacja 12v nie leciała z Aku i akumulator był ładowany?
Obecnie po podpięciu mam 239 w gniazdkach +lodówka - reszta (oświetlenie, pompa wody itp) leci z aku |
Wydaje mi się ,że większość z nas posiadaczy kamperów z oryginalną instalacją elektryczną tak ma . Przynajmniej ja tak w swoim mam . Podpięcie 230V ładuje na tyle aku ,że pobór przy używaniu w tym czasie 12v jest na tyle mały ,że zostaje zapas na doładowywanie aku pokładowego . |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
JBolek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-06-17, 14:44
|
|
|
Sęk w tym że moje Aku nie jest ładowane:)
Stałem podpięty kablem pod drzewem (panele nic nie ladowaky) i po 2 dniach Aku rozładowany:) |
|
|
|
 |
eMGie
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-06-17, 14:54
|
|
|
Żeby ładowało po podłączeniu do sieci musi być transformator/zasilacz 230->12V zobacz czy energobloku jest cos takiego, może nie działa, albo go w ogóle nie ma. Daj jakieś zdjęcie, albo chociaż model.
Jak dasz drugi taki akumulator to na początku, jak będą naładowane, to będzie oki, ale jak ci się rozładują, to w ciągu dnia nie doładują się na max i będzie w zasadzi tak samo, jakbyś miał jeden, a nawet gorzej, bo niedoładowane akumulatory zużywają się szybciej. Żeby mieć dwa, musisz pomyśleć o sposobie ich ładowania, bo inaczej nie ma sensu. Ja bym Ci radził pojeździć najpierw tak jak jest i zobaczyć czy na pewno będzie mało prądu. Ile watów bierze w ogóle ten ekspres? |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2024-06-17, 19:08
|
|
|
No właśnie musisz ogarnąć elektrykę.
1. Ładowanie 230/12 czyli albo ładowarka w energobloku albo osobny prostownik połączony z energoblokiem. Może spalił się bezpiecznik i nie ładuje.
2. Ładowanie alternatorem czyli na włączonym silniku,
3. Solar.
Generalnie musisz wiedzieć jakie masz prądy czyli napięcie i natężenie. Jeżeli myślisz długofalowo o tym kamperze zamiast kupować drugi kwas czy żel kup 200 albo 280 Ah lifepo4. Wydasz więcej ale rozwiążesz problem prądu. Nie myśl co Ci jest potrzebne teraz ale co będzie potrzebne za rok.
To samo przetwornica. Dziś chcesz ekspres a jutro np suszarkę do włosów i …. . Każde urządzenie potrzebuje określonego prądu. W domu to nie problem. W kamperze kupujesz odpowiedniej mocy przetwornicę. Dziś wystarczy Ci np 1000/2000 a za rok 2000/4000. |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 167/132 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2024-06-19, 10:50
|
|
|
JBolek napisał/a: | Zauważyłem, że część Ducato z tamtych lat posiada miejsca montazowe w drzwiach (u mnie jest mały schowek). Szukam w googlach i niestety nie trafiłem nigdzie na maskownice głośnika - ktoś z was posiada moze takową? | Peugeot Boxer , to jest to samo , w drzwiach ma głośniki , podmienić boczki i po sprawie . |
|
|
|
 |
JBolek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-06-19, 10:59
|
|
|
Update:
1.
Nadal nie rozwiązane - wiem niestety, że nie będzie łatwo....
2.
Rozwiązane - upalone bezpieczniki
3.
zostawiam jak jest - głównym prądożercą miał być ekspres - kupiłem dobrą kawiarkę na gaz:)
4.
znalazłem boczki z fabrycznymi miejscami na głośniki - podmianka w weekend:) |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lis 2023 Piwa: 19/46 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2024-06-19, 11:29
|
|
|
Masz w pojeździe jakiś energoblok ? Jeżeli tak to podaj oznaczenie. Może w nim coś upalone.
Ewentualnie dołożenie ładowarki (np. Victrona) |
|
|
|
 |
|