|
|
|
Lodówka - temat oklepany ? |
| Autor |
Wiadomość |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 178/107 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2024-08-19, 12:46
|
|
|
| robba napisał/a: | | Nie. on rozłączy dopiero przy około 80Amperach. |
Jeszcze raz dziekuję |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2024-08-20, 12:56
|
|
|
| chris_66 napisał/a: | nie wiem czy tu zapytać, ale że tamat w miarę żywy to może się uda
mam kompersorową 12v która jest sterowana fabrycznym termostatem - nie zadowala mnie jego działanie i będę wkładał elektronikę z ryżu
a pytanie mam następujące - gdzie umieścić czujnik temperatury ? góra (pod zamrażalnikiem), gdzieś w połowie czy na dole ??
czy może bez większego znaczenia? |
Masz lodówkę czy zamrażarkę szufladkową? bo to spora różnica w grubości ścianek.
w mojej zamrażarce ust szyfladowej umieściłem od góry w pod szufladą mam przekładke z alufoxa i różnica temperatur to ok 4 stopnie poza zamrażarką
Przy okazji zapytam tu bo temat nie dotyczy strikte lodówki ale płyty indukcyjnej jednopalnikowej.
Wykombinowałem sobie ,że postawię płytę na kuchence gazowej najbliżej gniazdko mam obok zlewu .
Energoblok mam pod siedzeniem pasażera, a za siedzeniem przetwornicę greencela .
Widok EBL
Nie korzystam z zewnetrznego zasilania na 230V .
Chciałbym wypiąć wtczyczkę z energobloku nr 1.2,3 na zdjęciu i połączyć to z gniazdkiem na przetwornicy wtyczką jak będzie mi potrzebne napięcie w trzech pozostałych gniazdkach w kamperze na 230v nie używająćc 230 wyciągałbym wtyczkę
Czy to ma sens |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2024-08-26, 17:12
|
|
|
| Bim napisał/a: | Masz lodówkę czy zamrażarkę szufladkową? bo to spora różnica w grubości ścianek.
|
lodówka z zamrażalnkiem MPM
dałem na razie mniej więcej w połowie wysokości i głębokości - tam gdzie jest lampka i termostat fabryczny
mam 7 stopni na drzwiczkach przy ustawieniu termostatu na 5 stopni
przetestowane na wyjeździe spisało się idealnie
przy okazji informacyjnie - 2,5 tygodnia działania lodówki przy temperaturach 16-35 stopni pochłonęło 7,5 KWh prądu z aku - nie wiem czy to dużo czy mało, tyle wyszło |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 94/198 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2024-08-27, 18:08
|
|
|
| chris_66 napisał/a: | .....
przy okazji informacyjnie - 2,5 tygodnia działania lodówki przy temperaturach 16-35 stopni pochłonęło 7,5 KWh prądu z aku - nie wiem czy to dużo czy mało, tyle wyszło |
średnio 18Watt poboru cały czas.
nie wiem jaką masz moc kompresora, ale jeśli około 70Watt, to musiała pracować w trybie 10 min pracuje, 30 minut nie pracuje
z akumulatora 12V wyssałoby 625Ah
PS. liczę 17 dni
tak tylko dla tych co lubią statystyki.
Jak dla mnie wygląda nie najgorzej, choć pewnie izolacje ma oryginalną lub dość często była otwierana |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 100/97 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2024-08-27, 18:35
|
|
|
| Pierwszy raz cieszę z tego, że moja lodówka absorpcyjna zepsuła się. Sprężarkowa jest super. Nie ma nawet co porównywać. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2024-08-27, 21:29
|
|
|
| robba napisał/a: |
średnio 18Watt poboru cały czas.
nie wiem jaką masz moc kompresora, ale jeśli około 70Watt, to musiała pracować w trybie 10 min pracuje, 30 minut nie pracuje
z akumulatora 12V wyssałoby 625Ah
PS. liczę 17 dni
tak tylko dla tych co lubią statystyki.
Jak dla mnie wygląda nie najgorzej, choć pewnie izolacje ma oryginalną lub dość często była otwierana |
w czasie pracy żarła w okolicach 4-5 A , nie przyjżałem sie dokładnie
ale pewnie to co większośc ma czyli mitsubishi z obrotami regulowanymi rezystorem
nie miałem miernika Ah podłączonego |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2024-08-28, 05:17
|
|
|
Ja zakupiłem z czarną obudową ale zamrażarkę szufladkową testowałem w pełnym słońcu o obudowę się popatrzyłem tak się nagrzała, aż musiałem przykryć prześcieradłem
Temperatura w górnej szufladzie -3 odizolowana alufoxem.w pozostałych dwóch +3.
Sprężarka pobierała 4 ampery podczas pracy fajnie to widać na apce z aku.
Warto zainwestować w zamrażarkę bo różnica w porównaniu do izolacji obudowy lodówki jest kolosalna |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2024-08-28, 07:18
|
|
|
| Bim napisał/a: |
Warto zainwestować w zamrażarkę bo różnica w porównaniu do izolacji obudowy lodówki jest kolosalna |
Ja swoją lodówkę "dociepliłem". Mogłem to zrobić, bo skraplacz mam oddzielnie, nie w bocznych ściankach. Włącza się raz, góra dwa razy na godzinę. 3-3,5A prądu ciągnie. |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
| |
|
|
|
 |
YAN
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
|
Wysłany: 2024-08-28, 07:47
|
|
|
| Janusszr napisał/a: |
Ja swoją lodówkę "dociepliłem". |
Masz jakąś fotkę jak to zrobiłeś. |
_________________ Yan
Mam swój mały świat hen za morzem smutków, za górami marzeń tam.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11537 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 247/623 Skąd: z głębokiego buszu

|
Wysłany: 2024-08-28, 07:49
|
|
|
| Bim napisał/a: | | Warto zainwestować w zamrażarkę bo różnica w porównaniu do izolacji obudowy lodówki jest kolosalna |
no tak tylko , że z pojemności np 80 l robi się 60 l przy takich samych wymiarach zewnętrznych |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2024-08-28, 08:56
|
|
|
| YAN napisał/a: | | Janusszr napisał/a: |
Ja swoją lodówkę "dociepliłem". |
Masz jakąś fotkę jak to zrobiłeś. |
Nie mam, ale zrobiłem to tak.
Pomiędzy boczne ścianki lodówki, a obudowę włożyłem styropian-na wcisk zostawiając ok. 5 cm na pianę montażową w pionie. Z przodu i tyłu lodówki, zamiast śrub i wkrętów mocujących. Pianę od frontu zasłoniłem listwami ozdobnymi(jeżeli tak to można nazwać) Plecy, górę i dół lodówki wyłożyłem matą ocieplającą samoprzylepną. Nie dociepliłem tylko drzwiczek. |
| Ostatnio zmieniony przez Janusszr 2024-08-28, 09:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2024-08-28, 08:57
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | Bim napisał/a: | | Warto zainwestować w zamrażarkę bo różnica w porównaniu do izolacji obudowy lodówki jest kolosalna |
no tak tylko , że z pojemności np 80 l robi się 60 l przy takich samych wymiarach zewnętrznych |
Święta racja, nie wspominając o tym, że trzeba zostawić wolną przestrzeń po obu stronach takiej zamrażarki jeżeli skraplacz jest w bocznych ściankach. |
| |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2024-08-28, 12:55
|
|
|
| Janusszr napisał/a: | | Święta racja, nie wspominając o tym, że trzeba zostawić wolną przestrzeń po obu stronach takiej zamrażarki jeżeli skraplacz jest w bocznych ściankach. |
Z tym to najmniejszy problem.
Byłem świadomy ,że kupuję zamrażarkę o pojemności 60 l, wcześniej tyle lat wystarczała mi absorbcyjna która udawała lodówkę z malutkim zamrażalnikem
Pasowała idealnie do zabudowy mam dodatkowe ocieplenie wnęki lodówki styropianem 5cm także wiatraczki Prezesuu z przyczepionym czujnikiem do boku lodówki nie kręcą się prawie wcale, czasami na minimalnych obrotach. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|