Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Izolacja Ducato Maxi
Autor Wiadomość
decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2019-11-21, 12:39   

Ja bym sie przejmowal przyklejaniem super szczelnie, za to potem wykleilbym wszystko alufoxem. Wowczas szczeliny miedzy pir a konstrukcja mozna wypelnic czym badz. Ostatnio wymyslilem sobie ekofiber w foliowych workach. Mozna upchac dosc konkretnie. W rozne dziury . Nie drapie. Jest lekki. Dobrze tlumi. Ale sie nie upieram.
Pir sie slabo dopasowuja ze względu na aluminuim. Ktore nadaje im sztywnosc.
A czemu bya chcial sprzedac smochod bez zabudowy? Na bank bedzie warty wiecej jako kamper niz suma blaszanki plus koszty zabudowy włączając robocizne.
R

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
Postaw piwo autorowi tego posta

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2019-11-21, 16:17   

Ma swoje widzimisie i niech z tym pozostanie .W tym coś musi być samochód na części =kasiora haha

tomek_f 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Maxi
Wysłany: 2019-11-21, 19:19   

Samochód potrzebuję na już , ma pełnić funkcje transportową i rekreacyjna. Na codzień ma być do pracy, a kilka razy w roku ma być kamperem. Nie chce robić ścian dwa razy, ani izolacji dwa razy, może będę musiał go sprzedać. Szukam rozwiązań w miarę uniwersalnych, w taki sposób ababy można ulepszać i modyfikować.

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2019-11-22, 16:36   

Kolego ja mam kamperka i kula sie cały rok .Praca jak muszę ,wesela i cała reszta

Bez urazy ale poczytaj to i tu jest wszystko oprócz twoich płyt bo jak budujemy to zwracamy uwagę na każdy centymetr zabudowy a tego już sie nie dokupi i ciężar bo DMC
https://www.camperteam.pl...forum.php?f=396

mz3545 
doświadczony pisarz
Wiesław Iwonka

Twój sprzęt: Horon
Nazwa załogi: Wieslaw Iwona
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-08-10, 07:55   

Czy ktos z was izolował całość używając Mata kauczukowa pianka wyciszająca FLEX np podłoga 19 mm a na ściany np dwie warstwy pianki 19mm . Pianka z puszki to jest jednak problem gdyż cały czas pracuje ,potrafi pofałdować blachę jeśli nie zostawi sie małego luzu pod sklejka .

groniar 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato L3H2
Piwa: 6/2
Wysłany: 2020-08-10, 09:00   

słupki owijka 9 mm a całego busa z podłogą 30 mm na to folia aluminiowa zbrojona

tomek_f 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Maxi
Wysłany: 2024-07-04, 07:11   

Mój bus jeździ izolowany armaflexem 19mm i sprawdza się to dobrze. Jest bezwonny, ma testy alergiczne itp. teraz mam nowego busa i będę go izolował Armaflexem 50mm , zarówno ściany jak i podłogę i sufit. Jeśli ktoś ma izolację z Armaflexu to proszę o spostrzeżenia :-) Pozdrawiam

franu 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Piwa: 1/17
Wysłany: 2024-12-20, 15:55   

tomek_f napisał/a:
Rozumiem, że nikt nie izolował żadnego pojazdu samymi płytami PIR. Pytałem o płyty PIR, nie o piany. Konkretnie chodzi mi też o to, za kilka lat np. będę chciał samochód sprzedać bez zabudowy. Jak wtedy ściągać taka pianę z całego samochodu, pomyślałem, że płyty PIR byłyby lepsze niż piana, ale rozumiem, że nikt na forum w taki sposób nie robił.

Przecież auto z zabudową sprzedaż szybciej niż jakiegoś wyeksploatowanego dostawczaka :)
trochę off top, ale....

Jeżeli mogę swoje wtrącić to u mnie jest całe auto, poza podłogą i drzwiami pryśnięte przez zewnętrzną firmę twardą i niepalną pianą do zabudów typu chłodnia i na to alufoxy itd. Cena chyba koło 2 tys, zrobione za pół dnia( no może później docinanie piany tam gdzie było za dużo trochę trwało, ale jest to twarde, trzyma się auta usztywnia jak cholera i z tego co zdążyłem zauważyć przez 3 lata to izoluje doskonale.

https://www.camperteam.pl...pic.php?t=32359

www.FORTBelweder.pl

Odpowiedz do tematu