|
|
Winietki na Węgrzech |
Autor |
Wiadomość |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2025-01-04, 10:17
|
|
|
DarKu napisał/a: | (ciach) nie ma za bardzo jak ominac tych drog platnych poniewaz nawet boczne drogi sa pod nadzorem kamer a jazda bez waznej oplaty moze koszotwac sporo. |
ale płatne są drogi płatne, pozostałe przecież nie (coś przeoczyłem?). Nie bardzo łapię dlaczego na drogach niepłatnych masz mieć jakieś opłaty?
Pozdro |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2025-01-04, 13:09
|
|
|
Ten nadzór kamer to może wagi automatyczne? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2025-01-04, 21:30
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Ten nadzór kamer to może wagi automatyczne? |
no jak ktoś zakazy narusza wagowe... ale to zupełnie inny temat. |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
DarKu
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Mar 2013 Piwa: 9/10 Skąd: Austria
|
Wysłany: 2025-01-07, 20:40
|
|
|
bert napisał/a: | DarKu napisał/a: | (ciach) nie ma za bardzo jak ominac tych drog platnych poniewaz nawet boczne drogi sa pod nadzorem kamer a jazda bez waznej oplaty moze koszotwac sporo. |
ale płatne są drogi płatne, pozostałe przecież nie (coś przeoczyłem?). Nie bardzo łapię dlaczego na drogach niepłatnych masz mieć jakieś opłaty?
Pozdro |
Wracajac z Turcji chcialem ominac te drogi platne, poszukalem dokladnie i znalazlem mape drog platnych , wystarczy na gorze zaznaczyc toll road network https://utdijkalkulacio.hu/#8.7/47.4924/18.129
a wiec tak, kamper do 3500kg na Wegry owszem, ale powyzej 3500kg trasa z Sopron do Roszke, koszt przejechania autostrada to prawie 39000 forintow, czyli jakies 400zl, droga powrotna z Roszke do Sopron 39000 forintow czyli kolejne 400zl, w sumie oplaty na Wegrzech wyniosly mnie 800zl za przejechanie dwa razy tam i spowrotem w drodze powrotnej chcialem omiajac drogi platne, niestety, przejechanie bokami bez autostrad jadac zwyklymi dorgami to koszt okolo 210zl, czas dojazdu dwie godziny pozniej, mozna koszty te obnizyc jeszcze bardziej powiedzmy do jakies 17000 forinotw czyli okolo 170zl, jednak nalezy brac pod uwage ze jesli sie gdzies pomylimy i wjedziemy na odcinek platny ktory nie mielismy oplacony to wtedy kara moze byc wyzsza niz przejazd autostrada przez Wegry,jednym slowem Orbanowi odbilo kompletnie i wykonczy ten kraj predzej czy pozniej wysokimi kosztami zycia.
To byl moj ostatni przejad tak duzym kamperem przez Wegry |
|
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 357/408 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2025-01-08, 18:06
|
|
|
Nie bardzo rozumie,chyba że żle patrzymy ale jeżdzimy kamperem do 3500 drogami niepłatnymi,nie placac chyba ze nie widzimy jakiś napisów,co Wy na to |
|
|
|
|
 |
jerry1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-01-08, 18:37
|
|
|
Nigdy nie kupowałem winiet ze względu na to, że dojazd do Bogacs, Berek i innych okolicznych termalcampów jest dość oddalony od autostrad.
Zwykłe drogi są darmowe ale....
Tragedia! Ten kraj to tragedia. Drogi w tych okolicach są tragiczne, myślałem, że mi się kamper rozleci.
Droga od granicy do Miszkolca fatalna, dalej niewiele lepiej, wracałem przez Eger, było trochę lepiej ale górzysto.
Kilka lat temu było dużo lepiej.
Przejazd przez Słowację boczkiem w porównaniu do Węgier był jak jazda przez Szwajcarię.
Tam jest wszystko tak zapuszczone, że przez wiele lat pewnie się nie zmieni. |
|
|
|
 |
DarKu
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Mar 2013 Piwa: 9/10 Skąd: Austria
|
Wysłany: 2025-01-09, 09:58
|
|
|
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Nie bardzo rozumie,chyba że żle patrzymy ale jeżdzimy kamperem do 3500 drogami niepłatnymi,nie placac chyba ze nie widzimy jakiś napisów,co Wy na to |
Moj opis dotyczy kamperow powyzej 3500kg, wtedy nie tylko drogi autostrady i ekspresowe sa platne ale wiele innych, podobnie jest chyba w Polsce, nad droga mozesz zauwazyc wiszace czytniki dla aut ciezarowych powyzej 3500kg, jesli chodzi o kampery do 3500kg to oprocz autostrad w Wegrzech chyba pozostale drogi sa bezplatne ale tego na pewno nie wiem czy np do tego nie wchodza ekspresowe? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|