|
|
|
Milka 2 |
| Autor |
Wiadomość |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 488/102 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2025-01-18, 20:42
|
|
|
Wróciłem z wakacji, więc ruszamy dalej.
Tak, dokładnie. Wygląda na HomeAssistanta postawionego na RaspberryPi. Dojdziemy do tego, ale tak zupelnie bez guziczków i klasycznych kontrolek tu dla mnie ciut za... Odważnie?
Temat HomeAssistanta zostawimy na później. Na duuuużo później, bo po co nam system obrazowania i zarządzania przez automatyzacje, sceny, harmonogramy jeśli nie będziemy mieli czujników, detektorów i elementów wykonawczych rozsianych po aucie? Musimy najpierw ogarnąć te wszystkie małe robaczki które będą robić czarną robotę, musimy rozwiązać problem ich komunikacji zarówno między sobą jak i z jednostką centralną (o ile ktoś się na taką zdecyduje). W wielu przypadkach może się ona okazać zbędna, lub dołożona jako gadzet obrazujący dane, robiący wykresy itd, ale nie jest on niezbędny do zrobienia podstawowych automatów jak termostat, układy kontroli ładowania itd. Sama tasmota może wykonywać wiele podstawowych zadań bez kontaktu z nazdorcą, bo sama w sobie jest potężnym narzędziem pracującym na poteżnym (serio) sprzęcie. Poza tym, tak jak pisał Joko - HA rozwija się w niesamowitym tempie i można się rano zdziwić że jakaś aktualizacja która przyszła w nocy coś tam poprawiła, ale coś innego nam przestało działać. Nie jest to dobra rzecz zwłaszcza na 10 minut przed wyjazdem na wakacje...
Tak więc zaczniemy od małych rzeczy. Zima jest, zimno jest więc zmontujemy sobie coś na stole w domu i zobaczymy czy działa. Zeby nie bawić się w jakieś zasilacze kupimy urządzenie kompletne, w obudowie i zasilane bezpośrednio z sieci. Tak dla zabawy i rozgrzewki....
Potrzebny nam będzie:
Sonoff Basic w cenie ok 30 PLN
Czujnik temperatury DS18B20 w cenie poniżej dychy
Rezystor 4,7kR za grosik lub dwa
kawałek kabla z wtyczką z uszkodzonego starego radia czy innego prodziża.
Jeżeli chcemy mierzyć więcej niż jedną temperaturę to potrzebujemy więcej czujników które łączymy równolegle czyli czarny do czarnego, żółty do żółtego i czerwony do czeronego. Standardowo tarmota obsługuje ich max 8, a jeśli chcemy więcej to trzeba sobie samemu skompilować .... No dobra - nie potrzebujemy więcej. Powiem więcej - nie musimy nawet niczego lutować bo na alle można bez problemu kupić sonofa z wgraną tasmotą i przylutowanym czujnikiem wraz z rezystorem podciągającym w cenie ok 60 złociszy.
Czujnik DS ma w sobie wbudowany mikrokomputer który dogaduje się z mikrokomputerem w sonofie za pośrednictwem protokołu OneWire który jest w tasmotę wbudowany podobnie jak wiele innych. Każdy z czujników DS ma w sobie wpisany nr fabryczny dzięki któremu tasmota je rozróżnia mimo że połączone są ze sobą równolegle. Po uruchomieniu Tasmota robi sprawdzenie obecności co jest do niej podłączone i tworzy nazwy czujników na podstawie ich numeru fabrycznego. Możemy przy pomocy dwóch linijek wpisanych w konsoli na stałe przypisać jakąś nazwę (przykładowo "Temperatura w bojlerze") do czujnika o konkretnym numerze i od tej pory taką informację będziemy dostawać. Komeda nie jest skomplikowana i wygląda tak:
Rule1 ON System#Boot DO Backlog DS18Alias 210B235608AFFE28,Temperatura w bojlerze; ENDON
Poleceniem tym stworzyliśmy regułę która przy uruchamianiu systemu nadaje czujnikowi o konkretnym numerze konkretną nazwę. Później trzeba tylko aktywować utworzoną regułę poleceniem:
Rule1 1
i gotowe. Od tej pory konkretny czujnik ma konkretną nazwę.
Czekam na rezultaty realizacji zadania Nr 1
Jeśli będzie jakiś odzew - zrobimy sobie kolejną regułę która z naszego sonofa zrobi termostat i to z regulowaną histerezą, czyli różnicą między temperaturą załączenia grzałki i wyłączenia grzałki, bo przecież przekażnik w Sonofie już mamy i szkoda by było go nie wykorzystać.
Screenshot 2025-01-18 at 21-23-36 Hydrforownia_temp_ogrz Main Menu.png
|
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 109,67 KB |
|
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
| |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 380/162 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2025-01-19, 12:23
|
|
|
Fajnie, dzięki mam pół wiadra ESP01s a tu jak diabeł z pudełka wyskakuje Sonoff Basic. Czekam jeszcze na programator by jak rozumiem móc wgrać Tasmotę do ESP?
A tak z ciekawości to jak uzyskujemy adres tego czujnika DS, Tasmota pokazuje co jest podłączone do ESP i wyświetla adres?
Może to naiwne pytania ale jestem w tym "lajkonikiem"
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-19, 13:49
|
|
|
tak. Po uruchomieniu wyswietla te adresy w konsoli.
Skoro masz już ESP to nic strasznego - musisz je tylko czymś zasilić. Jak będziesz miał przejściowkę USB-RS TTL (pamiętaj żeby ją przełączyć na 3,3V) to ta przejściówka załatwi zasilanie ESP. Żeby wgrać tasmotę do ESP najprościej będzie wejść na stronę https://tasmota.github.io/install/ (uwaga - nie działa na Firefoxie, osobiście do tego celu odpalam Operę) podłączyć przez przejściówkę ESP z pinem GP0 zwartym do ... Zresztą - sam zobacz: https://www.youtube.com/watch?v=cHszPJE1gCs
Tu używa tasmotizera, ale to stary filmik - można zaprogramować bezpośrednio ze strony podanej wcześniej. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
 |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-21, 19:08
|
|
|
No dobra ESP zaprogramowałem i wifi. Wetknąłem ESP01 do modułu z DSem podłączyłem zasilanie. Przeszedłem w instalatorze do konsoli wpisałem do komendy objawiony numer czujnika i pokazało temperaturę.
Łatwizna i do tej pory szło z górki.
Gdy wyszedłem z witryny instalacji to nie wiem co dalej bo jak powtórnie wchodzę to chce od nowa instalować Tasmotę. Jak i czym się z tym działającym termometrem powtórnie połączyć?
Już się trochę odnalazłem, ale jak to odczytywać na smartfonie. Aha po IP
Zadanie wykonane.
473278462_495184823211688_6590820658840029667_n.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 814 raz(y) 46,65 KB |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): robba |
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-22, 08:31
|
|
|
Zuch!
A czemu nazwa nie zmieniona leniuszku? Chyba że nadales nazwe "ds18b20"...
Wiem że zabrzmi to idiotycznie i w dodatku mówiłem to już kilka razy, ale ta popierdółka która leży na Twoim biurku to komputer potężniejszy miliony razy od tego który sterował lądownikiem podczas lądowania ludzi na księżycu. Więc z regulacją temepratury też sobie poradzi.
Jak to zwykle bywa, najwięcej rzeczy jesteśmy w stanie osiągnąć przez wydawanie poleceń z konsoli. Możemy tam wydawać polecenia i odczytywać wyniki. Naciskamy więc na ekranie głównym ikonkę "konsola" i przenosimy się do ekranu rodem z Matrixa.
Ilość danych które będzie nam tu wypluwała tasmota zależy od ustawienia parametru Configuration/logging/Web log level. Standardowa wartość to 2 co oznacza że będą wyświetlane informacje, jesli jednak wpiszemy wartość 4 - ekran zaleje się danymi potrzebnymi przy szukaniu błędów lub usterek. Wartość 0 z kolei spowoduje że ekran konsoli będzie pusty jak żołądek żołnierza z poboru.
Na początek zostawmy standardową wartość 2.
Wracamy do konsoli...
Możemy tu wydawać polecenia do natychmiastowego wykonania, możemy tworzyć reguły sterujące pracą, możemy odczytywać wartości danych. Spróbujmy wydać jakieś polecenie którego efekt zobaczymy natychmiast...
power 1
Powinniśmy usłuszeć trzask włączającego się przekaźnika, a na ekranie zobaczyć powtwierdzenie wykonania komendy:
09:15:32.885 CMD: power 1
09:15:32.893 MQT: stat/testowy/RESULT = {"POWER":"ON"}
09:15:32.898 MQT: stat/testowy/POWER = ON
To wydajmy kolejną komendę:
restart 1
Nasz komputerek się zrestartował i na ekranie pojawiły się informacje związane ze startem systemu, ale co ciekawe - przekaźnik pozostał włączony....
Screenshot 2025-01-22 at 08-49-04 Przedpokoj_czujniki_temp Console.png
|
 |
| Plik ściągnięto 13 raz(y) 404,75 KB |
|
 |
| |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-22, 09:40
|
|
|
Przekaźnik pozostał włączony ponieważ tasmota zapisuje istotne parametry w pamięci flash która nie kasuje się po zaniku zasilania i restarcie. Tu uwaga: czym innym jest restart, a czym innym reset...
Wracamy do termostatu...
Termostat to urządzenie które (w przypadku sterowania grzaniem) włącza grzałke poniżej określonej temperatury i wyłącza ją powyżej określonej temperatury. Bardzo często temperatura włączenia i wyłączenia jest taka sama, ale czasem zależy nam by włączała się przy znacznym ochłodzeniu i podgrzała "z zapasem". Różnica między temperaturą załączenia a temperaturą wyłączenia nazywa się w (w uproszczeniu oczywiście) histerezą.
Trzema gdzieś te parametry wpisać... Tasmota daje nam do dyspozycji 16 komórek pamięci w nieulotnej pamięci flash w których możemy przechowywać różne wartości - liczbowe, tekstowe czy jakie tam będą potrzebne. Jeśli w konsoli wpiszemy polecenie mem zwrócone nam zostaną wartości wszystkich dostępnych komórek:
09:32:55.964 MQT: stat/testowy/RESULT = {"Mem1":"","Mem2":"","Mem3":"","Mem4":"","Mem5":"","Mem6":"","Mem7":"","Mem8":"","Mem9":"","Mem10":"","Mem11":"","Mem12":"","Mem13":"","Mem14":"","Mem15":"","Mem16":""}
po wydaniu polecenia
mem1 asd
konsola zwróci nam:
09:33:44.031 MQT: stat/testowy/RESULT = {"Mem1":"asd"}
zaś po kolejnym poleceniu mem
09:33:48.269 MQT: stat/testowy/RESULT = {"Mem1":"asd","Mem2":"","Mem3":"","Mem4":"","Mem5":"","Mem6":"","Mem7":"","Mem8":"","Mem9":"","Mem10":"","Mem11":"","Mem12":"","Mem13":"","Mem14":"","Mem15":"","Mem16":""}
Co ważne - wartość którą wpisaliśmy nie zniknie po zrestrtowaniu urządzenia lub po odłączeniu go od zasilania... Takie czary....
Wpiszmy więc sobie do pierwszych dwóch komórek wartości naszych temperatur:
09:39:20.133 CMD: mem1 20.0
09:39:20.141 MQT: stat/testowy/RESULT = {"Mem1":"20.0"}
09:39:30.298 CMD: mem2 25.0
09:39:30.306 MQT: stat/testowy/RESULT = {"Mem2":"25.0"}
Ważne jest że wpisując po mem1 wartość asf poinformowałem tasmotę że jest to wartość tekstowa, natomiast wpisując 20.0 dostała trzy informaje - że jest to wartość liczbowa, że jest typu rzeczywistego (czyli z przecinkiem). Trzecia informacja to wartość 20... Dokładnie 20,0.. I tu jest pułapka - w szkole uczono nas żeby stawiać przecinek, ale informatycy w szkołę kamieniami rzucali i stosują kropkę. Gdybyśmy dali przecinek - tasmota uznała by to za tekst a nie za liczbę... Takich pułapek będzie kilka, ale nie ma róży bez kolców. Informatycy już przywykli a zwykli (normalni) ludzie przestali już na to zwracać uwagę.... |
 |
| |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-22, 10:55
|
|
|
Teraz musimy nauczyć tasmotę według jakich reguł ma działać nasz automat. Słowa "reguła" nie użyłem przypadkiem... Nie będziemy jej programować, ale tworzyć reguły.
Ze względu na to że w tasmocie napakowane jest prawie wszystko co można było wpakować aby uzyzskać uniwersalne narzędzie do różnych zadań, niewiele miejsca zostało dla nas. Komórek pamięci mamy tylko 16, a reguł możemy stworzyć zaledwie 4, ale za to mogą być one dość złożone. Sprawdźmy na początek czy reguła którą chcemy wykorzystać jest wolna... Wpisujemy polecenie
rule1
Odpowiedź nas zaskakuje bo jest długa i skomplikowana...
09:56:40.342 CMD: rule1
09:56:40.351 MQT: stat/testowy/RESULT = {"Rule1":{"State":"ON","Once":"OFF","StopOnError":"OFF","Length":325,"Free":186,"Rules":"ON System#Boot DO Backlog DS18Alias 693DE1E3803D2828,Sypialnia; DS18Alias 1B3DE1E380AE5628,Przedp_wej_i_kor_winda; DS18Alias 583DE1E380129028,Przedpokoj_gora; DS18Alias 6A3DE1D44387D128,Lazienka_prysznic; DS18Alias 420B2356220AE828,Salon_TV; DS18Alias 0A01145378F2AA28,Salon_kuchnia; DS18Alias 210B235608AFFE28,Kuchnia; ENDON"}}
Ale po chwili przypominamy sobie że sami żeśmy to kiedyś naklepali nadając nazwy poszczególnym czujnikom...
Wpisujemy więc rule2 i dostajemy:
09:58:25.604 CMD: rule2
09:58:25.612 MQT: stat/testowy/RESULT = {"Rule2":{"State":"OFF","Once":"OFF","StopOnError":"OFF","Length":0,"Free":511,"Rules":""}}
To kilka ważnych informacji:
"State":"OFF oznacza że reguła jest wyłączona czyli nawet jeśli coś by tam było naklepane, tasmota i tak by tego nie wykonywała
"Once":"OFF","StopOnError":"OFF" to parametry którymi póki co nie będziemy się zajmować
"Length":0,"Free":511 to informacja o tym jak długa jest reguła i ile jeszcze możemy do niej dopisać. Ta ilość jest pozorna, bo Tasmota sobie i tak tę regułę skompresuje aby zaoszczędzić cenne miejsce.
"Rules":"" - pusty cudzysłów oznacza że nic tam nie ma....
No to do roboty...
Składnia reguły wygląda tak:
ON <trigger> DO <command> [ENDON | BREAK]
Po słowie ON mamy wyzwalacz, czyli warunek który musi zostać spełniony żeby reguła zadziałała, między słowami DO i ENDON wpiszemy działania które ma wykonać. Póki co nie będę wyjaśniał różnicy między ENDON i BREAK bo i tak już Wam pewnie oczy wychodzą przed okulary...
Ponieważ w regule pierwszej ponazywałem sobie czujniki w sposób bardziej cywilizowany niz 7D23ABC63B472AAD34354 to tymi nazwami będę się teraz posługiwał...
Chcemy aby przy spadku temperatury poniżej wartości 20.0 załączył się przekaźnik. Sprawdzenie warunku wygląda tak:
Kuchnia#Temperature < 20.0
Cała reguła będzie wyglądała tak:
ON Kuchnia#Temperature < 20.0 DO power on ENDON
Teraz żeby tasmota wiedziała że jest to reguła i do tego druga reguła musimy ją o tym poinformować:
Rule2 ON Kuchnia#Temperature < 20.0 DO power on ENDON
Tasmota zwróci nam to:
10:24:28.361 CMD: Rule2 ON Kuchnia#Temperature < 20.0 DO power on ENDON
10:24:28.367 RUL: Stored uncompressed, would compress from 47 to 37 (-21%)
10:24:28.372 MQT: stat/testowy/RESULT = {"Rule2":{"State":"OFF","Once":"OFF","StopOnError":"OFF","Length":47,"Free":464,"Rules":"ON Kuchnia#Temperature < 20.0 DO power on ENDON"}}
Sukcesik. Żadnych błędów, ale reguła nie zadziała bo jest wyłączona... Włączmy ją więc poleceniem
Rule2 1
dostaniemy zwrotkę:
10:26:23.879 CMD: rule2 1
10:26:23.887 MQT: stat/testowy/RESULT = {"Rule2":{"State":"ON","Once":"OFF","StopOnError":"OFF","Length":47,"Free":464,"Rules":"ON Kuchnia#Temperature < 20.0 DO power on ENDON"}}
State ON oznacza że reguła jest aktywana. Teraz gdy czujnik się ochłodzi poniżej 20 stopni włączy się przekaźnik i podłączona grzałka będzie grzała do końca świata i jeden dzień dłużej. Trochę za długo. Musimy więc zrobić warunek aby wyłączała powyżej 25 stopni... Tworzymy warunek
ON Kuchnia#Temperature > 25.0 DO power off ENDON
Regułę tę możemy umieścić na trzeciej pozycji jako Rule3, ale ponieważ w drugiej regule mamy sporo miejsca, możemy ją tam dopisać. Zrobić to można na dwa sposoby - albo przepisać wszystko to co pisaliśmy wcześniej dodając fragment dotyczący wyłączania, uzyskując takiego tasiemca:
Rule2 ON Kuchnia#Temperature < 20.0 DO power on ENDON ON Kuchnia#Temperature > 25.0 DO power off ENDON
albo też możemy dodać do istniejącej reguły dodatkowy fragment. Dodaje się (o dziwo) za pomocą znaku +
Wpisujemy więc
Rule2 + ON Kuchnia#Temperature > 25.0 DO power off ENDON
Zwrotka pokazała nam że wszystko OK i reguła Nr 2 wydłużyła się o dodatkowe polecenie. Miodzio. Ale po kiegu ciula wpisywaliśmy nasze temperatury do komórek mem1 i mem2? Ano żeby w przyszłości nie mieszać w regułach (bo łatwo o błąd), lecz łatwo i przyjemnie zmienić wartości komórek mem1 i mem2 które możemy zmienić lokalnie z konsoli (choć to przecież w sumie i tak zdalnie bo robimy to z telefonu) lub jakimś innym urządzeniem podłączonym do sieci za pośrednictwem polecenia MQTT. No coż.. Poprawmy i to.
Rule2 ON Kuchnia#Temperature < %mem1% DO power on ENDON ON Kuchnia#Temperature > %mem2% DO power off ENDON
Ważne jest żeby nie zapomnieć o symbolu procenta... Oznacza to że tasmota ma pobrać wartość z komórki mem1, a nie porównywać temperatury z napisem mem1 bo wyjdą jej głupoty.
I gotowe, mamy termostat do bojlera. Albo do podrgrzewania akumulatorów LiFePo ale reguła Nr 3 będzie sprawdzać czy chcemy i mamy czym je czym ładować.... Albo czy przyszedł sms z Waszyngtonu że mamy zgodę na ładowanie.... Albo.... Kurde, no nie mam teraz pomysłu, ale jak mi jakiś przyjdzie to wezmę do ręki telefon i z dowolnego miejsca na ziemi dopiszę tę regułę... W tasmocie działającej na ESP schowanym w pudełku od zapałek przyklejonym pod łóżkiem w kamperze stojącym w Portugalii pod drzewem na plaży....
A czy da się to zrobić prościej??? Oczywiście! Twórcy Tasmoty przewidzieli że tak podstawowy automat będzie potrzebny kamperowcom czy inżynierom kosmicznym i wszystko to co naklepaliśmy jest już ukryte w kodzie tasmoty razem z tysiącem innych parametrów. Nie tylko temperatura, nie tylko histereza ale też rampy narastania temperatury, czasy opóźnienia reakcji, czy inne składniki inteligentnego przewidywania zachowania podgrzewanego medium. W skrócie to poważny i inteligentny PID o którym w wikipedii możemy przeczytać że jest to "regulator proporcjonalno-całkująco-różniczkujący stosowany w układach regulacji składający się z trzech członów: proporcjonalnego, całkującego i różniczkującego. Najczęściej jego celem jest utrzymanie wartości wyjściowej na określonym poziomie, zwanym wartością zadaną (Układ regulacji stałowartościowej) lub podążanie za zadaną wartością (Układ regulacji nadążnej). Regulator PID pracuje w pętli sprzężenia zwrotnego, oblicza wartość uchybu jako różnicę pomiędzy pożądaną wartością zadaną i zmierzoną wartością zmiennej procesu i działa w taki sposób, by zredukować uchyb poprzez odpowiednie dostosowanie sygnału podawanego na wejście regulowanego obiektu" i tak dalej, i tym podobne....
To jest do dyspozycji, ale nie w podstawowej uniwersalnej czy minimalnej Tasmocie... Trzeba by sobie skompilować odpowiednią wersję. Ale o tym już w następnym odcinku, o ile będzie to komuś potrzebne... |
 |
| |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-22, 11:29
|
|
|
| Czekam na relacje z realizacji... |
 |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-22, 14:00
|
|
|
Wpisywałem nazwę ale jej nie wyświetla.
Utknąłem.
Mam problem z tym ESP01s i modułem przekaźnika. Przekaźnik w module jest podłączony do GPIO0 a w konfiguracji nie mam takiego portu, mam GPIO1 i wzwyż. W związku z tym nie działa.
Jak to rozwiązać?
Schowek01.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 40 raz(y) 43,11 KB |
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-22, 15:25
|
|
|
Bo tylko te piny są dostępne w Sonoff Basic. W polu Typ modułu zamiast Sonoff basic wybierz Generic(18) i zapisz. Po resecie.... Po restarcie (nie po resecie) będziesz miał wszystkie piny. Przy Twoim gołym module zawsze powinieneś startować od tego ustawienia... uważaj na piny opisane na czerwono - zmiana ich przeznaczenia może zawiesić pracę układu, pownieważ na płytce mogą być podłączone do czegoś innego.
Co do nazwy czy właściwie numeru zwróć uwagę na długość - powinna mieć 16 znaków i jest widoczna po uruchomieniu w pełnej krasie. Później Tasmota ją skraca bodaj do 12 znaków i wprowadzenie wykastrowanej wersji jest nieskuteczne. |
 |
| |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-22, 16:55
|
|
|
Dzięki, zmieniłem na Generic i już jest OK, dolutowałem do GIPIO2 czujnik temperatury z opornikiem i też działa ale by ruszyć dalej nie daje mi spokoju sprawa nazwy czujnika temperatury.
Wpisuję ją na różne sposoby i nic
teraz tak mam
16:40:17.519 RSL: POWER = ON
16:40:17.552 RUL: SYSTEM#BOOT performs 'Backlog DS18Alias 0115909924FF,Temperatura_na_stole;'
16:40:17.594 RSL: RESULT = {"Command":"Unknown","Input":"DS18ALIAS 0115909924FF,Temperatura_na_stole"}
16:40:20.295 QPC: Reset
16:40:21.223 RSL: RESULT = {"POWER":"OFF"}
16:40:21.225 RSL: POWER = OFF
16:40:22.157 RSL: RESULT = {"POWER":"ON"}
16:40:22.159 RSL: POWER = ON
Dalej wyświetla tylko słowo temperatura a skopiowałem Twoją regułkę zmieniając numer czujnika i nazwę. |
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-22, 19:29
|
|
|
| Bo w dalszym ciągu wpisujesz numer złożony z 12 znaków, a powinien być z 16. Po restarcie tasmota podaje pełen 16 znakowy, a potem już skrócony. Musisz poprawić rule1 wpisując tam pełny numer 16 znakowy |
 |
| |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-22, 20:33
|
|
|
Ta nazwa nie daje mi spokoju nie pójdę dalej jak tego nie zmęczę.
Po restarcie dalej jest 12 znaków
Założyłem nową Tasmotę i konfigurację i dalej to samo, czy może być jakiś wadliwy czujnik ?
00:00:00.001 HDW: ESP8266EX
00:00:00.050 CFG: Wczytano z pamięci flash w F7, Licz 13
00:00:00.055 QPC: Count 1
00:00:00.069 Projekt tasmota - Tasmota Wersja 14.4.1(release-tasmota)-2_7_8(2024-12-15T13:36:11)
00:00:01.001 WIF: Łączenie z AP1 ZyXEL89F6B4 Channel 11 BSSId 60:31:97:89:F6:B5 w trybie 11n jak tasmota-548038-0056...
00:00:02.529 WIF: Połączony
00:00:02.781 HTP: Aktywny serwer Web tasmota-548038-0056 z adresem IP 10.0.0.19
20:27:22.485 RSL: INFO1 = {"Info1":{"Module":"Generic","Version":"14.4.1(release-tasmota)","FallbackTopic":"cmnd/DVES_548038_fb/","GroupTopic":"cmnd/tasmotas/"}}
20:27:22.491 RSL: INFO2 = {"Info2":{"WebServerMode":"Admin","Hostname":"tasmota-548038-0056","IPAddress":"10.0.0.19"}}
20:27:22.501 RSL: INFO3 = {"Info3":{"RestartReason":"Software/System restart","BootCount":5}}
20:27:22.509 RSL: RESULT = {"POWER":"OFF"}
20:27:22.513 RSL: POWER = OFF
20:27:25.312 QPC: Reset
20:27:27.263 RSL: STATE = {"Time":"2025-01-22T20:27:27","Uptime":"0T00:00:10","UptimeSec":10,"Heap":27,"SleepMode":"Dynamic","Sleep":50,"LoadAvg":24,"MqttCount":0,"POWER":"OFF","Wifi":{"AP":1,"SSId":"ZyXEL89F6B4","BSSId":"60:31:97:89:F6:B5","Channel":11,"Mode":"11n","RSSI":78,"Signal":-61,"LinkCount":1,"Downtime":"0T00:00:04"}}
20:27:27.285 RSL: SENSOR = {"Time":"2025-01-22T20:27:27","DS18B20":{"Id":"0115909924FF","Temperature":25.8},"TempUnit":"C"} |
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-22, 23:14
|
|
|
No widzisz.... Zapomniałem o tym że trzeba zachęcić tasmotę do zwierzeń... Wpisz w konsoli komendę:
DS18Alias
To wyświetli pełną "nazwę pierwotną". Przepraszam... |
 |
| Ostatnio zmieniony przez Świstak 2025-01-22, 23:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-22, 23:19
|
|
|
Już wpisywałem
Taki efekt
23:18:51.185 CMD: DS18Alias
23:18:51.191 RSL: RESULT = {"Command":"Unknown","Input":"DS18ALIAS"} |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|