|
|
|
Grecja - Peloponez - Kefalonia 2024 |
| Autor |
Wiadomość |
Kuba L.
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
|
Wysłany: 2025-01-22, 20:20
|
|
|
Super relacja, (postawiłem Ci piwko!) to prawda, Kefalonia jest MEGA wyspą. Byłem tam rok temu po Lefkadzie i wiem, że tak jak i ty napisałeś, my też wracamy na Kefalonię na cały następny urlop.. Tam jest tyle pięknych plaż, nawet takich małych ukrytych do których trzeba zejść schodkami których nie widać na żadnej mapie, że miesiąca nie starczy ale będziemy próbować.. Niestety coraz częściej czytam, że w Grecji przeganiają kampery a nawet mają miejsce akty wandalizmu - w 2023r była opisywana chyba i tutaj na forum i na Camperteam sytuacja zniszczenia kampera VW T6 austryjakom w Githio na plaży wraku, spotkałem ich kilka dni później na Lefkadzie na kempingu w Mikros Gialos.. straszny widok.
W zeszłym tygodniu na facebooku był post kamperowców zimujących na Peloponezie wraz ze zdjęciami z portalu "Peloponnese Living" z informacją, że w nocy ktoś obrzucił kamieniami kilka kamperów nocujących na jakiejś plaży. Zastanawia mnie tylko autentycznie kto takie rzeczy tam wyprawia, bo uchodźców i obozów w których ich trzymają to ja tam nie widziałem.. |
| |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 267/200 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2025-01-23, 09:18
|
|
|
Jest nas za dużo, zajmujemy najlepsze miejsca przy plażach blokując miejsca dla lokalnych mieszkańców, śmiecimy, zachowujemy się głośno.
Bardzo rzadko ale jednak zdarza się, że najlepsze miejsca postojowe zostawia się puste aby mieszkańcy mieli gdzie zaparkować.
Arogancja kamperowców powoduje niechęć do nas a w ekstremalnych sytuacjach objawia się w postaci ataków fizycznych.
Czyli to jakby kwestia kultury naszej i taktu a w zasadzie uchybienia w tej kwestii. |
|
|
|
 |
drwoy
zaawansowany Woytek
Nazwa załogi: Kamperik
|
Wysłany: 2025-01-23, 18:17
|
|
|
| rakro1 napisał/a: | Jest nas za dużo, zajmujemy najlepsze miejsca przy plażach blokując miejsca dla lokalnych mieszkańców, śmiecimy, zachowujemy się głośno.
Bardzo rzadko ale jednak zdarza się, że najlepsze miejsca postojowe zostawia się puste aby mieszkańcy mieli gdzie zaparkować.
Arogancja kamperowców powoduje niechęć do nas a w ekstremalnych sytuacjach objawia się w postaci ataków fizycznych.
Czyli to jakby kwestia kultury naszej i taktu a w zasadzie uchybienia w tej kwestii. |
Cóż, to prawda. Na szczęście nie dotyczy to wszystkich miłośników kamperowania. Gdziekolwiek pojedziemy, jesteśmy tam gośćmi i trzeba to mieć na uwadze. |
_________________ Pozdrawiam Woytek
------------------------------------------------
Wyższe wykształcenie może mieć każdy, podstawowe niekoniecznie. |
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

Twój sprzęt: Karmann Colorado 650
Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Gru 2008 Piwa: 72/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-01-24, 14:04
|
|
|
Dzieki koledzy za piwka
Ogólnie to o obrzucaniu kamieniami to juz słyszałem dawno, w okolicach Termopili doświadczyli tego moi znajomi, ale tam niestety to robota imigrantów. Koło Nafplio kiedyś też trafiliśmy na takie nazwijmy "osiedle" gdzie sporo "ciapatych" biegało po okolicy i wygwizdywało przejezdające kampery, nie wiadomo co takim może do głowy strzelić.
Ogólnie Grecy są przyjaźnie nastawieni do kamperowców, a i z kulturą jazdy większość nie ma problemu. Widzą ze jedzie "duży" to potrafią gdzieś daleko juz czekać w szerszym miejscu az się nie przejedzie, czasem to takie auta zauważa się dopiero jak się prawie go mija , ze On czeka abyśmy przejechali... on juz nas gdzieś z daleka musiał widzieć. Ostatnio w Koryncie nawigacja nas wepchała w takie wąskie uliczki , na szerokość aut , dojechaliśmy do głównej niewiele szerszej , chciałem wyjechać na główną pod górę w dodatku, a akurat zjechało się z góry kilka aut na drodze z pierwszeństwem i chcieli skręcić tam gdzie my wyjezdzaliśmy. Główna obstawiona zaparkowanymi samochodami, ze zmieścić się na szerkośc z drugim jadącym autem się nie dało. Jechaliśmy na dwa kampery i za nami jeszcze osobowki. Powiem tak... w PL to by nas obtrąbli , zwyzywali itd, tam Grek widział , ze cofnąc się nie mogę , ja zacząłem kombinować , to machnął ręką przez okno żebym się nie ruszał , wysiadł , popatrzył, podszedł do tego co za nim stał , razem wycofali w wolne luki pomiędzy zaparkowanymi autami i my bez problemu mogliśmy przejechać , nauczeni są po prostu jeżdzić w tych swoich zakamarkach.
Ale niestety niechęc do kamperowców będzie rosła, to co obserwuję co niektórzy odwalają to aż wstyd się robi za całą tą "brać" kamperową.... Grecja na dziko się skończy , wcześniej czy pózniej niestety.... My zawsze staramy się zajmować miejsca gdzieś z dala od pierwszej lini brzegowej , niech sobie mieszkańcy przyjezdzają i stają w "swoich" ulubionych miejscach... ale co tego , ze my tak robimy , jak ktoś inny przyjedzie i pakuje się pod samą plażę, a najlepiej jeszcze wjechać na plażę... |
_________________ Pozdr. Marcin |
| |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 67/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-01-24, 15:12
|
|
|
| Sterciu - pewnie masz rację bo ucywilizowano już Francję czy Hiszpanię ale tam w zamian wybudowano place dla kamperów. Francja pod tym względem jest generalnie super przygotowana. I stoisz nad morzem / nie na plaży / za 10- 15 E. A nie płacisz za kemping 50-60 E. Czy Grecja będzie budować place dla kamperów - wątpię. Raczej wzorem innych cywilizacyjnych postawią znaki zakazu, bariery 2.2 m i jak chcesz nad morzem to na kemping. Nic nie mam do kempingów bo 20 lat jeździłem z namiotem po całej Europie i w grę wchodziły tylko kempingi. Ale kamper cenię za komfort i niezależność. Zobaczymy jak długo będzie można z tej niezależności korzystać . |
|
|
|
 |
drwoy
zaawansowany Woytek
Nazwa załogi: Kamperik
|
Wysłany: 2025-01-24, 18:06
|
|
|
| sterciu napisał/a: | Dzieki koledzy za piwka
Ogólnie to o obrzucaniu kamieniami to juz słyszałem dawno, w okolicach Termopili doświadczyli tego moi znajomi, ale tam niestety to robota imigrantów. Koło Nafplio kiedyś też trafiliśmy na takie nazwijmy "osiedle" gdzie sporo "ciapatych" biegało po okolicy i wygwizdywało przejezdające kampery, nie wiadomo co takim może do głowy strzelić.
pod samą plażę, a najlepiej jeszcze wjechać na plażę... |
Nie nazywaj innych nacji używając obraźliwych określeń. |
_________________ Pozdrawiam Woytek
------------------------------------------------
Wyższe wykształcenie może mieć każdy, podstawowe niekoniecznie. |
|
|
|
 |
samotny wilk
weteran W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Wrz 2013 Piwa: 74/63 Skąd: Stolica
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|