Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Norwegia/Szwcja opłaty dla DMC>3,5
Autor Wiadomość
YAN 
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
Piwa: 35/22
Wysłany: 2025-01-10, 09:14   

Cytat:
tylko skad oni znaja moj adres?

Z odczytanych przez kamery przy drodze numerów rejestracyjnych.
Postaw piwo autorowi tego posta

DarKu 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Piwa: 9/10
Wysłany: 2025-01-13, 15:57   

Janusszr napisał/a:

Możesz wyjść przed orkiestrę i zarejestrować się. Tym bardziej, że podoba Ci się system przysyłanych rachunków do domu, a jeszcze bardziej jak nie dochodzą :szeroki_usmiech
Muszę Cię zmartwić. Rejestrując się otrzymasz rachunki na 100%. Niektórzy forumowicze tak właśnie uczynili :spoko
Ja w tym roku znowu tam jadę i ani myślę o jakiejkolwiek rejestracji. Jeżeli cokolwiek przyjdzie do opłaty, to zapłacę. Możesz się zarejestrować, ale to jest dobrowolne.

Dziekuje za sensowna odpowiedz, czyli jak jade do Norwegii to nie musze sie nigdzie rejestrowac i powinienen czekac na rachunki ew mandaty.
Jesli sie zarejestruje to wtedy automatycznie beda pobierane z mojego konta pieniadze za przejechane odcinki drog?

Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 93/90
Wysłany: 2025-01-13, 16:50   

DarKu napisał/a:

Dziekuje za sensowna odpowiedz, czyli jak jade do Norwegii to nie musze sie nigdzie rejestrowac i powinienen czekac na rachunki ew mandaty.
Jesli sie zarejestruje to wtedy automatycznie beda pobierane z mojego konta pieniadze za przejechane odcinki drog?

Jadę w tym roku i wiesz co zrobię? Nic-wg klasyka :spoko Ja nic nie zrobię, ale decyzja należy oczywiście do Ciebie.
Możliwe, że w 2025 coś zmieniło się, ale nie przejmuję się tym.

stef 
zaawansowany

Twój sprzęt: Kamper Hymer BR 598
Piwa: 45/20
Wysłany: 2025-02-11, 08:53   

W zeszłym roku (2024) pojeździliśmy trochę po Norwegii. I polecę dwa portale gdzie jest wszystko ładnie opisane:
https://www.autopass.no/ - strona coś w rodzaju naszego GDDKiA - info o opłatach, dostępności dróg itd.
https://flytpass.no/ - operator płatności. Warto zamówić u nich chip - opłata o ile pamiętam około 12 zł z przesyłką. Dodajemy auto i zaczepiamy urządzenie na szybie. Automatycznie pobiera opłaty na promach na których obowiązują oddzielne opłaty. Poza tym mamy często zniżki za przejazd po wiaduktach i promach - około 10%.
W 2024 roku zrobiliśmy 3000 km po Norwegii. Flyt się sprawdził. Podsumowanie i rachunek przyszedł do domu i opłaciłem go Revolutem. Ogólnie za przejazdy zapłaciłem 570 zł.
W tym roku planuje Nord Kapp przez Finlandie ale powrót zapewne przez Norwegie i Szwecję.
Może się komuś to przyda. Jeśli nie... trudno.
Zdjęcia z wypraw i nie tylko: http://mojuaz.com

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 202/129
Wysłany: 2025-02-11, 10:37   

Cytat:
Flyt się sprawdził. Podsumowanie i rachunek przyszedł do domu i opłaciłem go Revolutem. Ogólnie za przejazdy zapłaciłem 570 zł.

Ty chyba nie czytasz wcześniejszych postów. :shock:
Chodzi o to, że niektórzy woleli by nie płacić :chytry
Skoro nie ma nakazu posiadania bricka, to po co się wychylać? :bigok
Mnie przysłali nowego, do Vitary, którą kiedyś jeździłem po Norwegii.

Napisałem maila, że auto wyjechało z Norwegii i nie wróci, i że nie chcę już tego używać.
Odpisali, żebym wyrzucił do kosza.

Kiedyś czytałem artykuł, że "dziady" (znaczenie negatywne) - czyli operatorzy systemu poboru opłat w Norwegii, chcą wprowadzić abonament za posiadaną cegłę. :zastrzelic
Przeszkadza im to, że niektórzy mają auto, ale mało jeżdżą ( np wyrejestrowane kampery na zimę ), więc przydało by się ich doić z kasy w inny sposób. :zastrzelic
Na razie jeszcze tego nie wprowadzili. ...

Darson ®

Odpowiedz do tematu