|
|
OPŁATY ZA PRĄD NA CAMPINGU |
Autor |
Wiadomość |
maro88pl
zaawansowany
Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lis 2023 Piwa: 18/42 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2025-03-05, 10:02
|
|
|
alinixhi
Ja natomiast zupełnie odwrotnie. Szerokim łukiem omijam kempingi z rozliczeniem licznikowym.
Lubię wiedzieć, wjeżdżając na kemping, ile dokładnie zostawię u nich w kasie przy wyjeździe. Jadąc do hotelu również znam pełny koszt już przy rezerwacji i nie zastanawia się czy za zużytą wodę i prąd przy wymeldowaniu doliczą mi 30 czy 130 zł.
Podnosicie argument że ryczałt jest nie fair bo płaci się za coś co zużyją inni. A czy jadąc na kemping z ekstra placami zabaw oczekujecie że będzie policzone Wam taniej za dobę bo jesteście bez dzieci i przecież nie będziecie z tego korzystać?
Moim zdaniem optymalnym i wyśrodkowanym rozwiązaniem byłyby (ktoś już wyżej też o tym wspominał) przyłącza prądowe za które płaci się ryczałtem, ale cena zależna jest od mocy przyłączeniowej.
Planujesz zasilać tylko oświetlenie i ładowarkę do telefonu - bierzesz przyłącze 4A
Będziesz dodatkowo ładował rower elektryczny i masz drugą lodówkę na prąd - bierzesz 6A
Nie obejdziesz się bez ogrzewania / klimatyzacji - bierzesz 16A
A cena każdego z rodzajów słupka jest adekwatna do mocy przyłączeniowej.
Oczywiście infrastruktura musi mieć odpowiednią selektywność zabezpieczeń aby przekroczenie mocy nie wywalało całego kwartału parceli na kempingu, ale dostosowanie tego dla potencjalnego właściciela kempingu to koszt porównywalny z założeniem opomiarowania dla każdego stanowiska. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2025-03-05, 11:48
|
|
|
maro88pl napisał/a: | Moim zdaniem optymalnym i wyśrodkowanym rozwiązaniem byłyby (ktoś już wyżej też o tym wspominał) przyłącza prądowe za które płaci się ryczałtem, ale cena zależna jest od mocy przyłączeniowej. |
To jest najprostsze, najtańsze i w miarę sprawiedliwe rozwiązanie. Do słupka dochodzi kabel większej mocy, w skrzynce podział i różne bezpieczniki. Zeby tylko wszyscy właściciele kempingów zechcieli na to wpaść.
PS * alinixhi: Możesz mi wytłumaczyć, jak się czyta tak słowotok - bo jakoś nie mogę się nauczyć? |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/396 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2025-03-05, 15:05
|
|
|
Kazik II napisał/a: |
PS * alinixhi: Możesz mi wytłumaczyć, jak się czyta taki słowotok - bo jakoś nie mogę się nauczyć? |
Kaziczku,
Kolega używa przecież znaków przestankowych: trzy lub cztery kropki
Całkiem podobnie jak Szymborska i Tokarczuk
A nie, czekaj |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-03-05, 15:10
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Do słupka dochodzi kabel większej mocy, w skrzynce podział i różne bezpieczniki. |
zamknięte na solidne zamki |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 314/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-03-05, 21:56
|
|
|
ostatnio kolega, który robi coś w rodzaju kempingu pytał mnie o przyłącza prądowe.
od niego dowiedziałem się, że firma za postawienie jednego słupka z 4 gniazdkami i bezpiecznikami do nich zaśpiewała ponad 2500zł.
wybrał takie rozwiązanie (dużo tańsze), gdzie na słupkach są tylko gniazdka, a w budynku jedna duża skrzynka z bezpiecznikami do każdego gniazdka. |
|
 |
maro88pl
zaawansowany
|
Wysłany: 2025-03-05, 22:17
|
|
|
Cyryl napisał/a: | od niego dowiedziałem się, że firma za postawienie jednego słupka z 4 gniazdkami i bezpiecznikami do nich zaśpiewała ponad 2500zł. |
Cena 2000-2500 to standardowa cena rynkowa za taki słupek typu "erbetka" - dostawa, montaż, pomiary.
Cyryl napisał/a: | wybrał takie rozwiązanie (dużo tańsze), gdzie na słupkach są tylko gniazdka, a w budynku jedna duża skrzynka z bezpiecznikami do każdego gniazdka. |
Takie rozwiązanie może łatwo i względnie niedrogo rozbudować o możliwość przydzielania danemu słupkowi (w momencie załączania go do użytku gościowi kempingu) danej mocy przyłączeniowej. Wystarczy zamiast jednego rozłącznika bezpiecznikowego na dany słupek (przyłącze dla gości) wpiąć w taką skrzynkę np 3 o różnych wartościach, a za nimi przełącznik 3-pozycyjny. Koszt, biorąc pod uwagę całą instalacje, względnie niewielki, a daje możliwość podziału na różne moce przyłączeniowe o różnych cenach ryczałtowych. |
|
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 501/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-03-05, 23:02
|
|
|
Cyryl napisał/a: | firma za postawienie jednego słupka z 4 gniazdkami i bezpiecznikami do nich zaśpiewała ponad 2500zł.
|
No po takiej inwestycji na kempingu to cos czuję, że ten "sprawiedliwy" ryczałt będzie tak z trzy razy wyższy jak ten aktualny "nie sprawiedliwy" |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
|
Wysłany: 2025-03-05, 23:22
|
|
|
joko przeczytaj mój ostatni post. Taka modyfikacja jak tam opisałem kosztować będzie niewiele więcej niż zwykła instalacja pod ryczałt, a na pewno taniej niż olicznikowanie każdego stanowiska, także inwestycja pod sprawiedliwy ryczałt wcale nie musi być ślepym zaułkiem |
|
|
|
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 26/117 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2025-03-05, 23:33
|
|
|
Rozwiąże chłopaki wam tą dyskusję- sorki
W Polsce na sprzedaż energii elektrycznej trzeba mieć koncesje bo chyba o tym zapomnieliście.
Czyli pomysł z licznikami jest raczej nietrafionym mocno a nawet karalnym
Pozostaje użyczenie energii w formie ryczałtu, łatwo i bez papierologii jak widać. |
|
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
|
Wysłany: 2025-03-06, 00:17
|
|
|
przemo.d napisał/a: | Rozwiąże chłopaki wam tą dyskusję- sorki
W Polsce na sprzedaż energii elektrycznej trzeba mieć koncesje bo chyba o tym zapomnieliście.
Pozostaje użyczenie energii w formie ryczałtu, łatwo i bez papierologii jak widać. |
Nie wprowadzaj ludzi w błąd
"Zgodnie z artykułem 46, 1 punkt 3 ustawy z 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, obrót energią elektryczną, bez uzyskanej koncesji jest nielegalny. Wyjątek stanowi obrót nią, gdy napięcie elektryczne nie przekracza 1 kV i jeśli należy do odbiorcy prądu." |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2025-03-06, 00:43
|
|
|
przemo.d napisał/a: | Rozwiąże chłopaki wam tą dyskusję- sorki
Zastosowanie podliczników na poszczególne przyłącza na kempingu i rozliczanie kosztów po faktycznym zużyciu to nie jest sprzedaż energii w rozumieniu prawa o którym piszesz.
Gdyby tak było , to wynajmując mieszkanie musiał byś mieć koncesję na pobieranie od najemcy należności za zużyty prąd
To nie jest sprzedaż energii , tylko zwrot kosztów zużycia mediów. |
|
|
|
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 26/117 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2025-03-06, 01:00
|
|
|
Mogą rozliczać po cenie zakupu ale nie mogą zarabiać czyli do kitu bo to nie charytatywna instytucja tylko komercyjna
Ja chyba nie mam takiego problemu jak Wy bo omijam poprostu kempingi |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2025-03-06, 01:41
|
|
|
maro88pl napisał/a: | joko przeczytaj mój ostatni post. Taka modyfikacja jak tam opisałem kosztować będzie niewiele więcej niż zwykła instalacja pod ryczałt, a na pewno taniej niż olicznikowanie każdego stanowiska, także inwestycja pod sprawiedliwy ryczałt wcale nie musi być ślepym zaułkiem |
Strasznie to karkołomny układ. Rozumiem, że każde gniazdko musiało by być podłączone osobnym przewodem do jakiejś rozdzielnicy , w której za pomocą jakichś przełączników spinało by się dane gniazdko do określonego obwodu zależnie od wybranego ryczałtu ?
Mam przed oczami centralę telefoniczną z 19-tego wieku
Pomijam już to czy pod takim układem podpisał by się jakiś elektryk
Panowie na to jest dużo lepsze i dużo tańsze rozwiązanie i nie wymaga ono nawet zmiany istniejącej instalacji na kempingu .
Wystarczy zaraz przed każdym z gniazdek (wewnetrz skrzynki ) zainstalować takie lub podobne urządzenie kosztujące kilkadziesiąt złociszy :
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-wifi-tuya-wlaczni-dopuszkowy-pomiar-16a-13457472859
Jest to oczywiście pierwszy z brzegu przykład. Wybór tych urządzeń na rynku jest ogromny i przy większej ilości bez problemu można to kupić za 20PLN/szt
Dzięki temu mamy na każdym gniazdku 16A bez potrzeby dzielenia na grupy ryczałtowe, każde gniazdko można aktywować/dezaktywować zdalnie z recepcji i z każdego mamy zdalny odczyt zużycia .
To jak to obsługiwać i jak rozliczać zależy od inwencji właściciela kempingu.
Może najprościej liczyć po prostu w/g zużycia w/g dowolnie ustalonej stawki , może ustalić jakiś poziom zużycia który będzie w cenie np. parceli ,a po przekroczeniu płatność w/g zużycia, albo każdą inną dowolną kombinację .
Gdybym był właścicielem kempingu i klienci domagali by się "uczciwego" rozliczania prądu, to założył bym sobie takie urządzonka i pierwsza kilowatogodzina była by w cenie parceli (dzięki temu nie było by opcji z prądem i bez prądu , tylko każdy mógłby się podłączyć ) , a za każdą rozpoczętą kolejna kilowatogodzinę rozliczał bym po zużyciu. Po zużyciu , ale nie wprost , aby nikt nie zarzucił mi komercyjnego handlu energią
Podzielił bym to na pakiety , np:
1-10kWh zużycia - opłata ryczałtowa za korzystanie z przyłącza w kwocie xPLN
11-30kWh , ryczałt w kwocie yPLN
31- itd.
Nic wielkiego , drobnostka .........nie ma za co |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 197/104 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-03-06, 05:51
|
|
|
Czyli dodatkowa osoba zatrudniona, która chodzi, odczytuje, sprawdza, czy nie ma "lewizny", załącza, odłącza itp. Bo właściciel ma wiele innych rzeczy na głowie.
Ile średnia krajowa teraz wynosi ?
3-4 tysiące miesięcznie ?
Plus koszty zakupu i montażu tego wszystkiego.
Pani ! kiedy to się zwróci |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/396 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2025-03-06, 08:17
|
|
|
Darson napisał/a: | Czyli dodatkowa osoba zatrudniona, która chodzi, odczytuje, sprawdza, czy nie ma "lewizny", załącza, odłącza itp. Bo właściciel ma wiele innych rzeczy na głowie.
Ile średnia krajowa teraz wynosi ?
3-4 tysiące miesięcznie ?
Plus koszty zakupu i montażu tego wszystkiego.
Pani ! kiedy to się zwróci |
Z przykrością stwierdzam, że znowu nie czytasz ze zrozumieniem... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|