Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Adria coral xl axess 600 dp
Autor Wiadomość
peja76 
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Piwa: 53/54
Wysłany: 2025-03-12, 17:18   

orkaaa napisał/a:
bo kto regularnie jeździ rocznie po 20 tys

Ja :szeroki_usmiech a nawet napiszę tak, jednego roku zrobiłem 30tyś
Co to 20tyś w roku, można powiedzieć że nic, Hiszpania, Włochy i mamy 9tyś km a to tylko dwa wyjazdy, gdzie reszta?

Nitrolukas napisał/a:
peja76, zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Tak jak piszesz, oglądaliśmy różne układy, mamy już pewne doświadczenie bo kilka lat już mamy swojego Rimora. Oglądaliśmy politegry, i inne układy alkowy i ten układ nam najbardziej pasuje, choć nie jest idealny. W kazdym razie ma najmniej wad :roll:

Jednak dobrego mam nosa, jak już pisałem wcześniej myślę że lepiej nie będzie, jak zejdzie to co zalega to ceny poszybują w górę, my będziemy w plecy, ale diller i producent przy mniejszym obrocie i nakładzie pracy zarobi tyle samo :ok

Nitrolukas napisał/a:
orkaaa, tak samochód po wypożyczalni. Ale nie wiem czemu zakładasz ze od razu coś się będzie psuć? Cóż to za przebieg dla dostawczaka? A w zabudowie co ma się psuć? A odnośnie tego że cena jak za nowego to pokaż co kupię nowego za 300k. Tylko już z klima, markiza i zimowego

Taki przebieg to żaden przebieg na dostawczaka, szczerze mówiąc wolałbym bym takigo co jeźdźi niż stoi, auto jak stoi to umiera :-P
:spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 90/8
Wysłany: 2025-03-12, 20:53   

Właściciel wypożyczalni serwisuje kampery. :shock: Taaa, aby dociągnął bezawaryjnie do wymiany sprzętu na nowy. Czyli minimum inwestycji. A potem niech się martwi nowy właściciel. A kierowcy -czyli sezonowi właściciele? Będzie ich parudziesięciu w życiu kampera wypożyczanego. A każdy jeździ inaczej, jeden z głową a drugi ma w nosie, bo nie jego. Jeden unika wertepów a inny wali po nich aż buda jęczy. Jeden używa z głową sprzęgła i skrzyni a inny byle jak. Etc. etc. Auto z wypożyczalnie owszem, ale sporo tańsze.

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 299/637
Wysłany: 2025-03-12, 22:44   

Nitrolukas napisał/a:
Komplecik, po pierwsze to pólintegra mnie nie interesuje., po drugie 300k a 360k to jednak różnica i idąc tak dalej zaraz dojdziemy do Morelo, bo przecież tylko trochę dołożę. Po trzecie to te co wysłałeś nowe nowe, ale klimy, markiza bagażnika na rowery nie mają więc będzie jeszcze drożej.

Kolego jeśli chcesz alkowe to będzie jesz taniej nowy sanliwing od Adrii widziałem za 290 niecałe a kimę nową możesz mieć za niecałe 4000 zł bagażnik za 2000zł, ale pytasz o poradę więc ja Tobie mówię z perspektywy 15lat w Karawaningu że za te pieniądze wybrał bym inny samochód ale każdy ma swój pomysł i zrobi według swojego uznania :spoko

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 538/420
Wysłany: 2025-03-13, 08:02   

Komplecik napisał/a:

Kolego jeśli chcesz alkowe to będzie jesz taniej nowy sanliwing od Adrii widziałem za 290 niecałe a kimę nową możesz mieć za niecałe 4000 zł bagażnik za 2000zł, ale pytasz o poradę więc ja Tobie mówię z perspektywy 15lat w Karawaningu że za te pieniądze wybrał bym inny samochód ale każdy ma swój pomysł i zrobi według swojego uznania :spoko

Robert, w pełni się zgadzam.
Klima, markiza, bagażnik na rowery to nie technologia kosmiczna żeby samemu nie zamontować. A kosztuje wcale nie fortunę. Dziwię się, że kupujący kampera musi już to mieć zamontowane jak sam by tego nie mógł zrobić??? :roll:
Montując samemu mam lepiej bo sobie wybieram model i kolor markizy, klimy czy bagażnika a nie biorę co ktoś kupił.

Nitrolukas 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Rimor trimarano 9
Piwa: 2/4
Wysłany: 2025-03-13, 08:26   

Komplecik, LukF, wszystko się zgadza. Oczywiście że lepiej wybrać sobie z katalogu i wydziwiać, ale trzeba mieć wystarczająco dużo pieniędzy.

Kamper którego proponujesz (sun living) może i tyle kosztuje, ale będzie za pół roku, będzie z najgorszym możliwym silnikiem itd. Jeśli jest na miejscu ( a jest w elcamp) to kosztuje już sporo więcej. Więc proszę rozmawiajmy o faktach.
Mam wrażenie że że proponujecie mi kupić Dacie zamiast Mercedesa bo nowy i kosztuje mniej niż kilkuletnie mercedes. Tylko po to żeby poprzeć jakaś wczesniejsza tezę. Jak na razie nie padła nigdzie w temacie propozycja zakupu (konkretną oferta) czegoś nowego o parametrach o których już pisałem i do kwoty 300 tys

Zgadzam się jednak z tym że ten konkretny kamper od którego za zaczął się temat jest za drogi.
Mysle że cena bliżej 270 była by za niego adekwatna.

W międzyczasie pojawiła się taka oferta.
https://www.olx.pl/d/ofer...5-ID13jLi3.html
Ostatnio zmieniony przez Nitrolukas 2025-03-13, 10:51, w całości zmieniany 1 raz  

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 144/173
Wysłany: 2025-03-13, 08:32   

Nitrolukas, Jak Ci się ten egzemplarz podoba to go bierz. To Ty musisz być zadowolony a nie my. Ja podobnie jak koledzy jestem zdania że cena jest zawyżona, ale każdy myśli innymi kategoriami i dla Ciebie może być OK.
Edit: Widzę że edytowałeś posta w trakcie gdy ja pisałem swojego.

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-13, 16:55   

Nitrolukas napisał/a:
Komplecik, LukF, wszystko się zgadza. Oczywiście że lepiej wybrać sobie z katalogu i wydziwiać, ale trzeba mieć wystarczająco dużo pieniędzy.

Kamper którego proponujesz (sun living) może i tyle kosztuje, ale będzie za pół roku, będzie z najgorszym możliwym silnikiem itd. Jeśli jest na miejscu ( a jest w elcamp) to kosztuje już sporo więcej. Więc proszę rozmawiajmy o faktach.
Mam wrażenie że że proponujecie mi kupić Dacie zamiast Mercedesa bo nowy i kosztuje mniej niż kilkuletnie mercedes. Tylko po to żeby poprzeć jakaś wczesniejsza tezę. Jak na razie nie padła nigdzie w temacie propozycja zakupu (konkretną oferta) czegoś nowego o parametrach o których już pisałem i do kwoty 300 tys

Zgadzam się jednak z tym że ten konkretny kamper od którego za zaczął się temat jest za drogi.
Mysle że cena bliżej 270 była by za niego adekwatna.

W międzyczasie pojawiła się taka oferta.
https://www.olx.pl/d/ofer...5-ID13jLi3.html

Ale że co Adria to mercedes, ten silnik 2,2 to jeszcze fajniejsze dziadostwo od fordowskiego 2,0 tak że nie mydlij mi oczu o silnikach, ford awaryjny ale chociaż kulturę pracy ma fajną, a w 2,2 to jest wrażenie a dajmy już spokój istne cudo :szeroki_usmiech
Jeśli chodzi o Adrię to mam akurat obecnie takowy pojazd nie jest tragicznie ale to też nie jest mercedes poprawna skodzinka nawet nie toyotka, swoje wady ma :szeroki_usmiech
Sanliwing natomiast nie jest tak urodziwy jak adria alkowa bo to fakt najładniejsze obecnie alkowy do 3,5t ale living na żywo w dotyku całkiem spoko taka nie octavia a fabia :wyszczerzony:
No ale ty masz Rimora więc jaki problem kupić coś sęsownego nie spiesząc się, wiem że każdy z nas na ten sam temat ma inne postrzeganie ja to szanuje, chciałeś opinie więc moja jest taka właśnie :spoko

Ten benimar jest spoko, nie występuje w nim ograniczajaca przestrzeń szafa gdyńska jak to koledzy nazwali, zabudowa co prawda ciut słabsza od Adrii ale silnik petarda i układ wnętrza dla mnie lepszy, cena na dzień dzisiejszy którą bym proponował to 250tys myślę że to adekwatne do jakoś benimar ów, no i przebieg taki jak lubię, do 70 tys km 5lat jazdy

Rwaldi 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford RIMOR;Reanult RAPIDO 7410R;Hymer Eriba
Nazwa załogi: Strażacy
Piwa: 6/10
Wysłany: 2025-03-13, 17:58   

Nitrolukas jak chcesz to zadzwoń do ACK P. Rafał tam mają dużo nowych kamperów i są bardzo przystępni i dobrze się z nimi negocjuje ceny. Co prawda Rafał jest od srvisu ale bardzo porządny facet.
ACK znajduje się w Kędzierzynie Koźlu a to nr tel.663999677.
Pozdrawiam.

Nitrolukas 
trochę już popisał

Wysłany: 2025-03-13, 21:31   

Komplecik napisał/a:

Ale że co Adria to mercedes, ten silnik 2,2 to jeszcze fajniejsze dziadostwo od fordowskiego 2,0 tak że nie mydlij mi oczu o silnikach, ford awaryjny ale chociaż kulturę pracy ma fajną, a w 2,2 to jest wrażenie a dajmy już spokój istne cudo :szeroki_usmiech
Jeśli chodzi o Adrię to mam akurat obecnie takowy pojazd nie jest tragicznie ale to też nie jest mercedes poprawna skodzinka nawet nie toyotka, swoje wady ma :szeroki_usmiech
Sanliwing natomiast nie jest tak urodziwy jak adria alkowa bo to fakt najładniejsze obecnie alkowy do 3,5t ale living na żywo w dotyku całkiem spoko taka nie octavia a fabia :wyszczerzony:
No ale ty masz Rimora więc jaki problem kupić coś sęsownego nie spiesząc się, wiem że każdy z nas na ten sam temat ma inne postrzeganie ja to szanuje, chciałeś opinie więc moja jest taka właśnie :spoko

Z tym mercedesem i Dacia chodziło mi o to że ja chce kupić kampera powiedzmy z "klasy wyższej" a wy proponujecie nowego najbardziej budżetowego jakiego tylko się da byle tylko udowodnić tezę że za 300 tys to kupię nowego.
O silnikach akurat nic nie wspomniałem, ale wg mojego rozeznania akurat ten silnik w adrii (2.2 165km Blue hdi) to dość udana jednostka która ma niewiele wspólnego z nieslawnymi silnikami 2.2. I nawet zaryzykował bym stwierdzenie że po 2.3 jest to najlepsza jednostka z trojaczkow (2.8 i 3.0 nie wybiorę pod uwagę bo to już przeszłość)

Rozmawiałem dziś w sprawie tego Benimara, obniżyli cenę bodajże z 350 tys, więc obawiam się że aż do 250 nie zejdą
W kazdym razie benimar bez pakietu winter, i z webasto 4kw (sam nie wiem czy to dobrze czy źle) myślę że za 280-290 udało by si ę kupic

Aha jeszcze w sprawie tej "szafy gdanskiej"
To akurat ulubiona część w tym kamperze mojej żony. Także wiesz...

Rwaldi dzięki. Niestety ale ceny nowych są dla mnie poza zasięgiem z tego co patrzyłem na ich stronie to minimum 100tys więcej z jakimś tam dodatkowym wyposażeniem

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-13, 21:52   

Jak jeździsz w zimę to jednak Adrię sobie wybierz, ogrzewanie jest równomiernie rozprowadzone, temperatura w różnych kątach kampera jest podobna, mam porównanie z budżetowymi kamperami jest znacznie lepiej, jak już webasto do takiego kolosa to raczej 6Kw ale wtedy porządny akumulator ze stabilnym prądem bo webasto nie lubi spadków napięcia i poniżej 11.5V łapie błędy i trzeba resetować, chociaż jeśli wszystko dobrze działa jest mniej kłopotliwe niż gaz,
Sorki jednak mało się skupiłem nad twoimi potrzebami i pomyliłem dp z dl, coral połintegre z koralem alkowka, jednak tak czy siak kamper z przebiegiem 70kilku tysięcy adria za ponad 3stówki to sporo, jeździsz obecnym kamperem i nie jesteś w desperacji więc warto poczekać na coś miłego, 250 bym może dał za niego ale to i tak perspektywa nie na zbyt długie jeżdżenie, miałem 2 kampery które kupiłem z przebiegiem poniżej 20tys km naprawdę czuć że to jest świeże, nawet ostatnio oglądałem fajnego z przebiegiem 11 tys km trzymanego w garażu, no nówka lepiej wygladajaca niż te nowe 2023 z zewnątrz w salonach
Coś dobierzesz :spoko

Nitrolukas 
trochę już popisał

Wysłany: 2025-03-13, 22:27   

My tu dyskutujemy że 300 tys to dużo, to patrzcie na to.
https://www.olx.pl/d/ofer...5-ID12AL04.html

Od ręki 374900.-, we wrześniu 2025 344900.- :shock:

peja76 
stary wyga

Wysłany: 2025-03-14, 07:47   

Nitrolukas napisał/a:
Od ręki 374900.-, we wrześniu 2025 344900.- :shock:

Potem przeglądając oferty i nie zagłębiającą się w treść ogłoszenia, SĄ TANIE :haha:

Zwykli oszuści, zgłosić do OLX, rozumiem że przebieg będzie taki sam, bo będzie stał jako eksponat

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 144/173
Wysłany: 2025-03-14, 07:55   

Nitrolukas napisał/a:
Od ręki 374900
za 4 latka z przebiegiem 93.000km

Adria ALL-IN Coral XL 600 DP, pierwsza rejestracja sierpień 2024, przebieg 2000km, po opłaceniu akcyzy wychodzi ok. 404000 PLN (cena podlega negocjacji, ja policzyłem najdroższy wariant)

Każdy jest panem swojej sakiewki, każdy decyduje sam ile i na co chce wydać :spoko

Nitrolukas 
trochę już popisał

Wysłany: 2025-03-14, 08:00   

Cytat:
Potem przeglądając oferty i nie zagłębiającą się w treść ogłoszenia, SĄ TANIE

Zwykli oszuści, zgłosić do OLX, rozumiem że przebieg będzie taki sam, bo będzie stał jako eksponat

Chyba coś przeoczyłeś albo się nie rozumiemy. Ten kamper z ogloszenianpowyzej jest bez mała identyczny z tym od którego zacząłem temat. Różnica jest taka że ja miałem ofertę na ok. 300 tys gdzie większość tu stwierdził że to za dużo, a ten z wczoraj jest na już do kupienia za 375 tys, więc o 75 tys więcej.

Teraz się zastanawiam czy to my chcemy kupować kampery poniżej wartości podając argumenty jak wyżej na 2 stronach tego tematu? Czy to może sprzedawcy odlecieli?
Jest jeszcze trzecia opcja prawdopodobna - sprzedawcy kupili te kampery zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący drogo (Covid) i teraz "muszą" drogo sprzedać.

peja76 
stary wyga

Wysłany: 2025-03-14, 11:22   

Nitrolukas napisał/a:

Chyba coś przeoczyłeś albo się nie rozumiemy. Ten kamper z ogloszenianpowyzej jest bez mała identyczny z tym od którego zacząłem temat. Różnica jest taka że ja miałem ofertę na ok. 300 tys gdzie większość tu stwierdził że to za dużo, a ten z wczoraj jest na już do kupienia za 375 tys, więc o 75 tys więcej.

Ja to rozumiem ;)
Odnosiełm się do zapisu w ogłoszeniu - "Cena zakupu od ręki 374 900 zł brutto

Cena odbioru od września 2025. 344 900 zł brutto" Jest to mylące do przeglądających oferty, w ogłoszeniu 344900zł a w opisie taki zapis :gwm

Odpowiedz do tematu