Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Adria coral xl axess 600 dp
Autor Wiadomość
August1 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-03-15, 17:09   Re: Adria coral xl axess 600 dp

Nitrolukas napisał/a:
Jak w temacie, zastanawiam się nad zmiana i zakupem takiej Adrii.
Podwozie Citroen
Silnik 2.2 165km
Przebieg ok 75000
Rok prod 2021
Z wyposażenia dodatkowego 2x gasbank mono, markiza, tv ALDEN ale anteny brak, aku 100ah (nie wiem jakie ale nie lifepo4), solarow brak, bagaznik na 4 rowery, radio 2 din Sony, kampera cofania CAMOS

Zakładając że wszystko będzie sprawdzone i będzie działać jak nalezy itd to czy waszym zdaniem cena okolo 300-305 tys jest odpowiednia? będę wdzięczny za opinie
Cena wydaje się okej, zwłaszcza z takim wyposażeniem i przebiegiem. Jeśli wszystko działa jak należy, to dobra oferta.
Postaw piwo autorowi tego posta

August1 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-03-15, 17:11   Re: Adria coral xl axess 600 dp

Nitrolukas napisał/a:
Jak w temacie, zastanawiam się nad zmiana i zakupem takiej Adrii.
Podwozie Citroen
Silnik 2.2 165km
Przebieg ok 75000
Rok prod 2021
Z wyposażenia dodatkowego 2x gasbank mono markiza, tv ALDEN ale anteny brak, aku 100ah (nie wiem jakie ale nie lifepo4), solarow brak, bagaznik na 4 rowery, radio 2 din Sony, kampera cofania CAMOS

Zakładając że wszystko będzie sprawdzone i będzie działać jak nalezy itd to czy waszym zdaniem cena okolo 300-305 tys jest odpowiednia? będę wdzięczny za opinie
Ja bym brał.

Dudeczeq 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-03-16, 00:44   

Skwarek napisał/a:
Nie ma się co bać samochodu z wypożyczalni. To prawda, że mają uboższe wyposażenie ale i z tego też powodu niższą cenę.
Kupiłem z wypożyczalni i dostałem wszystkie rachunki za regularne wymiany olejów, z wszystkich przeglądów technicznych i jakiegokolwiek serwisu czy doposażenia . Na każdym kwicie odnotowany jest przebieg w chwili czynności aż do 78 tysięcy km w chwili sprzedaży Jeśli jest wiarygodna historia pojazdu to czego się bać?

:spoko
Dokładnie, jak masz całą historię serwisową i auto nie jest zajechane, to spoko. Wypożyczalnie dbają o swoje auta, a cena niższa to fajny bonus. Przebieg 78 tys. km to raczej nic strasznego….

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 90/8
Wysłany: 2025-03-16, 13:45   

Cytat:
Dokładnie, jak masz całą historię serwisową i auto nie jest zajechane, to spoko. Wypożyczalnie dbają o swoje auta, a cena niższa to fajny bonus. Przebieg 78 tys. km to raczej nic strasznego….

Skoro tak dbają to dlaczego sprzedają po tak niewielkim przebiegu? I po czym poznać że auto "nie jest zajechane"? Stopień zużycia eksploatacyjnego podzespołów sprawnego technicznie auta jest trudny do zdiagnozowania. Skąd wiadomo, czy sprzęgło nie było "katowane" i jest już sporo zużyte? Skąd wiadomo, czy silnik nie był przegrzewany albo "męczony" na zbyt niskich biegach? Czy kierowca "tygodniowy" będzie się przejmował schładzaniem turbo po dłuższej jeździe? Etc. etc. Czy właściciel wypożyczalni do serwisów eksploatacyjnych (hamulce, zawieszenie itp). będzie inwestował w drogie, oryginalne części, jeśli zamierza go sprzedać po 100 tys przebiegu? Raczej wątpię. Auto eksploatowane troskliwie przez jednego właściciela z przebiegiem 100 tys. pojeździ bez większych napraw spokojnie następne 100 tys. a takie jeżdżone przez kilkudziesięciu kierowców - może tak, może nie.

peja76 
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Piwa: 53/54
Wysłany: 2025-03-16, 19:17   

Kazik II napisał/a:
Skoro tak dbają to dlaczego sprzedają po tak niewielkim przebiegu?

Bo ma jeszcze jakąś wartość, dlatego w wypożyczalniach trzyma się auta 2-3 lata, oni nie zarabiają na wypożyczeniu, zarobkiem jest sprzedaż auta/kampera, co za tym idzie musi być odpowiednio utrzymany żeby przyniósł odpowiednią kasę :ok
Ostatnio zmieniony przez peja76 2025-03-16, 19:36, w całości zmieniany 2 razy  

peja76 
stary wyga

Wysłany: 2025-03-16, 19:35   

Kazik II napisał/a:
Stopień zużycia eksploatacyjnego podzespołów sprawnego technicznie auta jest trudny do zdiagnozowania. Skąd wiadomo, czy sprzęgło nie było "katowane" i jest już sporo zużyte? Skąd wiadomo, czy silnik nie był przegrzewany albo "męczony" na zbyt niskich biegach? Czy kierowca "tygodniowy" będzie się przejmował schładzaniem turbo po dłuższej jeździe? Etc. etc. Czy właściciel wypożyczalni do serwisów eksploatacyjnych (hamulce, zawieszenie itp). będzie inwestował w drogie, oryginalne części, jeśli zamierza go sprzedać po 100 tys przebiegu? Raczej wątpię. Auto eksploatowane troskliwie przez jednego właściciela z przebiegiem 100 tys. pojeździ bez większych napraw spokojnie następne 100 tys. a takie jeżdżone przez kilkudziesięciu kierowców - może tak, może nie.

Przecież te auta w większości są jeszcze na gwarancji, żeby utrzymać gwarancję trzeba auto servisować, większość ludzi co wypożycza kampery jedzie za granicę, więc odpowiednio daleko, dlatego wypożyczalnie bardzo dbają o stan takiego kampera bo jak wiadomo holowanie takiego sprzętu sporo kosztuje oraz tracą klienta i nie tylko tego ale następnego który czeka w wysokim sezonie w kolejce.
Następnie czy osoby prywatne aż tak dbają o auta :?: może z 50% reszta ma wywalone, wyjechać sprzedać i po następne a na imieninach u ciotki podśmiechują śię na jakiego barana to on trafił jak sprzedawał :haha: . Jak dla mnie najgorsze auta to te co właściel miał go 10lat i dużej, pierwsze trzy lata dbał, potem jak mu się przypomniało, po 7-8 twierdzi że to stary ryl i trzeba jeszcze dwa trzy lata pojezdzić i wyjeździć, no i czas na sprzedaż.
W mojej ocenie najlepsze auto to takie co zmieniało włąsciciela co 3-5lat, każdy sie nim cieszy jak kupi i coś porobi i po tych 15latach moze coś jeszcze z niego będzie :ok inne to loteria :-P

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 299/636
Wysłany: 2025-03-16, 21:44   

peja76 napisał/a:

W mojej ocenie najlepsze auto to takie co zmieniało włąsciciela co 3-5lat, każdy sie nim cieszy jak kupi i coś porobi i po tych 15latach moze coś jeszcze z niego będzie :ok inne to loteria :-P

Tu bym się z tobą zgodził,
Ale co do tej Adrii to ja bym dla siebie kampera z takim przebiegiem nie kupił chyba że 15letniego lub w czystej desperacji, kolega potrzebujący zdaje się ma Rimora i w karawaningu nie jest swiezakiiem primo :haha: kampera się szuka od października do stycznia max lutego bo wtedy jest większy wybór wyprzedaż rocznika i psychologia zimy, :szeroki_usmiech

peja76 
stary wyga

Wysłany: 2025-03-17, 15:26   

Komplecik napisał/a:
kampera się szuka od października do stycznia max lutego bo wtedy jest większy wybór wyprzedaż

Dobrze pisze, proszę mu polać :szeroki_usmiech , ja pierwszego kampera kupiłem w czerwcu :haha: a sprzedałem po dwóch latach w lutym, cały listopad/grudzień wisiał w ofercie i nic się nie działo, a jak wystawiłem w połowię lutego to zszedł po dwóch dniach :bajer
Ps. Ta twoja teoria u mnie niedziała, większoś przyczep kupowałem i sprzedawałem wiosna/lato/jesień, zimą był zastój :ok Jak widać każdy z nas ma inne doświadczenia :lol:

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-17, 15:35   

peja76 napisał/a:
Komplecik napisał/a:
kampera się szuka od października do stycznia max lutego bo wtedy jest większy wybór wyprzedaż

Dobrze pisze, proszę mu polać :szeroki_usmiech , ja pierwszego kampera kupiłem w czerwcu :haha: a sprzedałem po dwóch latach w lutym, cały listopad/grudzień wisiał w ofercie i nic się nie działo, a jak wystawiłem w połowię lutego to zszedł po dwóch dniach :bajer
Ps. Ta twoja teoria u mnie niedziała, większoś przyczep kupowałem i sprzedawałem wiosna/lato/jesień, zimą był zastój :ok Jak widać każdy z nas ma inne doświadczenia :lol:

No, znaczy spałeś razem z wszystkimi, :haha: moja teoria tak działa że mam Rimora na stanie do jazdy i szukam na siłę coś żeby się wpi... Ć :haha: , jakby nie miał czym jeździć i na gwałt potrzebuje to ok ale mam i wjeżdżam z deszczu pod rynnę, opamiętaj się :haha:
Zresztą jak dla mnie może kupić co mi do tego, pytał o poradę więc takie jest moje zdanie bo pytał :haha: jakby nie pytał to bym nie wyrażał zdania :haha:

Wyświetl szczegóły
Nitrolukas 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Rimor trimarano 9
Piwa: 2/4
Wysłany: 2025-03-17, 16:07   

Komplecik, właśnie po to pytam żeby podjąć decyzję racjonalnie, usłyszec opinie kogoś z zimna głowa. Chciałbym zmienić, ale nie muszę. A za kamperem rozglądam się od jesieni. Tyle tylko ze nie trafiło się nic do czego byłem w danej chwili przekonany. (początkowo plan był na pólintegra i kilka było oglądanych)

Otrzymałem wycenę na bnowego Benimara 363 northautokapp na fordzie 2.0 165/170(?) km. Z wyposażeniem (solar, markiza,pneumatyka, podpory, klima) ok 80 tysięcy drozej niż ta adria.
Jeszcze sunliving sprawdzę, a w piątek w miarę możliwości obejrzę N targach
Ostatnio zmieniony przez Nitrolukas 2025-03-17, 19:25, w całości zmieniany 3 razy  

Wyświetl szczegóły
peja76 
stary wyga

Wysłany: 2025-03-17, 16:07   

Komplecik napisał/a:
pytał o poradę więc takie jest moje zdanie bo pytał :haha: jakby nie pytał to bym nie wyrażał zdania :haha:

I bardzo dobrze że wyrażasz swoje zdanie :pifko ja wyrażam swoje i może kolega wyciągnie jakies wnioski :bajer
Jak on nie wyciągnie, to chociaż my wymieniemy się doświadczeniami :haha:

Wyświetl szczegóły
LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 538/420
Wysłany: 2025-03-17, 16:34   

Komplecik napisał/a:
pytał o poradę więc takie jest moje zdanie bo pytał :haha: jakby nie pytał to bym nie wyrażał zdania

Robert,
Ściemniasz i tyle. Jak by nie pytał to i tak byś wyraził zdanie :haha:

Wyświetl szczegóły
Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-17, 18:49   

LukF napisał/a:
Komplecik napisał/a:
pytał o poradę więc takie jest moje zdanie bo pytał :haha: jakby nie pytał to bym nie wyrażał zdania

Robert,
Ściemniasz i tyle. Jak by nie pytał to i tak byś wyraził zdanie :haha:

Fakt :spoko

Screenshot_20250317_184751.jpg
Plik ściągnięto 29 raz(y) 148,45 KB

Wyświetl szczegóły
LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 538/420
Wysłany: 2025-03-17, 21:17   

Komplecik,
To my na zdjeciu? :hello

rjas 
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Piwa: 23/13
Wysłany: 2025-03-17, 23:31   

Cholera, co najmniej Roberta nie poznaję, a widzieliśmy się tydzień temu :szeroki_usmiech

Odpowiedz do tematu