Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Karawaning po co?
Autor Wiadomość
Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 196/101
Wysłany: 2025-03-24, 21:06   

Czyli narodziła się nowa tradycja :bigok

Też spałem kilka razy na parkingu (pacz moje relacje)i mi nie ubyło niczego.
A na poważnie to są różne typy.
Ludzi.
Jeden lubi na plaży tydzień, jak wieloryb wyrzucony na brzeg.
A inny zaparkuje, obskoczy teren wokół, zdjęcia porobi, kasetę opróżni i jedzie dalej szukać szczęścia i idealnego miejsca.
Wszystkim nie dogodzi nawet japońska toaleta :nono

Darson ®
Postaw piwo autorowi tego posta

alinixhi 
trochę już popisał

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2025-03-24, 21:34   

Po co caravaning......w moim przypadku najpierw było namiotowo ..potem przyczepkowo...teraz kamperowo....nie jest to temat dla wszystkich...długo sie jedzie,trzeba sprzątać gówna z kasety, rozkładać bandzur , dbać o domek na kółkach ,opłacać oc i przeglądy i jeszcze wiele wiele innych.....jedno wszakże jest pewne -nic nie zastąpi jajecznicy z boczkiem smażonej na butli w przedsionku mojego strupka /nic nie zastąpi zimnego piwka i rumu z lodem degustowanego przed kamperem ani towarzystwa z którym jeżdze ,słucham muzy ,sprawdzam czy wódeczka Ogiński sie nie zepsuła,pale cygara-bo na wakacjach zawsze robimy jeden wieczór kubański ...itd..itd....caravaning jest jak sex- jak ci sie spodoba trudno z niego zrezygnować :diabelski_usmiech

Wyświetl szczegóły
joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 500/29
Wysłany: 2025-03-24, 23:13   

rysiol napisał/a:

Czy karawaning się kończy?

Na pewno jeszcze długo nie. Kończy się karawaning który wielu z nas pamięta.

Jak najbardziej się z tym zgadzam. W/g mnie kończy się wyłącznie coś takiego jak kamper w swojej tradycyjnej formie , natomiast karawaning jako taki przetrwa na pewno , gdyż cały czas ulega ewolucji i dostosowuje się do ludzi i ich bieżących potrzeb.
Teraz wszystko idzie w kierunku aktywnego podróżowania , stąd większy popyt na campervany czy 4x4.
Nie oznacza to jednak , że pewne formy karawaningu , które znamy znikną na zawsze. Ja myślę, że z karawaningiem będzie jak z modą , w której cyklicznie mamy powroty do określonych standardów :spoko

rysiol napisał/a:

Co niszczy karawaning?

Postawie może trochę kontrowersyjną tezę, że karawaning najbardziej niszczy jego rozwój.

To nie jest wcale kontrowersyjna teza , to fakt.
Wszystkie narastające problemy wynikają wprost z nadmiernego rozwoju.

Kiedy karawaning był u nas czymś "egzotycznym" , a infrastruktura praktycznie nie istniała , nieliczni karawaningowcy starali się propagować tę formę turystyki w nadziei, że kiedy będzie Ich więcej , poprawią się warunki i powstanie infrastruktura z prawdziwego zdarzenia.
Tak się rzeczywiście stało ..... ale potem się pos...ło i popularność przerosła rozwój :spoko

Dzisiaj w interesie Tych, dla których karawaning jest naprawdę ważny, była by raczej anty-promocja :haha: :spoko

Jak się to szaleństwo mody nie zatrzyma to czeka nas karawaning w wydaniu "PodróżoVania" ....... czyli własnym kamperem na własnej działce :haha: :haha: :mrgreen: :ok

Swoją drogą to youtubery karawaningowe powoli , ale sukcesywnie piłują gałąź na której siedzą . Pokazują coraz więcej , zazwyczaj "pudrowanego" materiału , po obejrzeniu którego coraz wiecej ludzi nabiera ochoty aby też tego spróbować. Robi się tłok i za chwilę wszystkim im braknie kontentu , a przede wszystkim miejsc do jego generowania :bajer

Darson 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-24, 23:54   

I wszyscy budują własne kampery. Bo "tak jest taniej" :mrgreen:
joko napisał/a:
coraz wiecej ludzi nabiera ochoty aby też tego spróbować

Darson ®

peja76 
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Piwa: 49/51
Wysłany: 2025-03-25, 07:48   

joko napisał/a:
Swoją drogą to youtubery karawaningowe powoli , ale sukcesywnie piłują gałąź na której siedzą . Pokazują coraz więcej , zazwyczaj "pudrowanego" materiału , po obejrzeniu którego coraz wiecej ludzi nabiera ochoty aby też tego spróbować. Robi się tłok i za chwilę wszystkim im braknie kontentu , a przede wszystkim miejsc do jego generowania :bajer

Zainspirowaliście mnie oglądniem YT :szeroki_usmiech i z tego co widzę teraz dużo filmików - kończę w Vanlaifem, sprzedajemy kampera, ile kosztuje nas kamper i czy to się opłaca, wracamy do Polski :shock: nawet zaczeli nagrywać filmiki z wyjazdów do hoteli :haha: Czyli coś się zmienia :bigok trzymam za nich kciuki :-P
:spoko

peja76 
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Piwa: 49/51
Wysłany: 2025-03-25, 07:49   

Darson napisał/a:
Czyli narodziła się nowa tradycja :bigok

:ok :pifko

adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 157/125
Wysłany: 2025-03-25, 08:59   

Darson napisał/a:
Bo "tak jest taniej"
To zależy jak ma być zrobiony . Ja zbudowałem nie oszczędzając , dla mnie , pierwsze izolacja , nikt takiej nie robi , drugie układ , jak by pasował , to z kolei na nie takiej wersji nadwoziowej , albo L 4 H 2 albo L2 H2 , L3 H3 w sensownej zabudowie brak .Dlaczego jeździmy , mieszkamy całe życie na ,,zadupiu " w hotelu się męczymy , zostają ustronne kempingi i dzikie miejsca , dlatego zostaje kamper .

Darson 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-25, 09:31   

To miałem na myśli adaml61, dając to w cudzysłów, że jeśli chcesz zrobić porządnie, lepiej niż fabryka, (bo fabryka zawsze coś spieprzy) to wcale nie wychodzi taniej.
A jeszcze trzeba doliczyć czas poświęcony na pracę.

Darson ®

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 564/303
Wysłany: 2025-03-25, 15:53   

joko napisał/a:
Jak się to szaleństwo mody nie zatrzyma to czeka nas karawaning w wydaniu "PodróżoVania" ....... czyli własnym kamperem na własnej działce

No właśnie. Ja nigdy nie oglądam filmików na youtube bo zwyczajnie mnie śmieszą. Dlaczego? Bo nie lubię żyć cudzym życiem, szkoda mi na to własnego. A może i dlatego, że karawninguję od 32 lat i byłem prawie wszędzie gdzie da się dojechać kamperem na miesięczny lub 2 miesięczny wyjazd bez robienia przebiegów kierowcy Tira i wolę własne spostrzeżenia niż cudze.

Żeby nie musieć błąkać się po parkingach na południu Europy, często w poszukiwaniu gdzie wylać kota i nabrać wody, kupiliśmy ziemię we Włoszech skąd możemy jeździć gdzie chcemy coś zobaczyć ale również grzać się w południowym słonku komfortowo u siebie. :diabelski_usmiech

Wyświetl szczegóły
joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 500/29
Wysłany: 2025-03-25, 23:50   

Komplecik napisał/a:
na całej Mierzeji Wiślanej nie ma oficjalnie gdzie zrobić serwisu, jest 100 tysiące zakazów, po prostu Obywatel 18 kategorii i tak jest na całym wybrzeżeu

gryz3k napisał/a:

Żeby nie musieć błąkać się po parkingach na południu Europy, często w poszukiwaniu gdzie wylać kota i nabrać wody, kupiliśmy ziemię we Włoszech

No widzisz Robson, patrz i ucz się :ok

Wystarczyło, przed wyjazdem na Mierzeję kupić sobie jakąś ziemię w Polsce i miałbyś temat ogarnięty :-P :spoko

Mam mocne plany na dookoła Turcji i już się rozglądam za jakimś hektarem. Nie mogę się tylko zdecydować , czy Ankara czy Konya ...... a może jednak w Sivas było by praktyczniej, bo w planach jest również Turcja wschodnia i do Ankary za każdym razem latać z kotem troche niezręcznie :bigok

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Komplecik
Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 269/594
Wysłany: 2025-03-26, 07:26   

joko napisał/a:
Komplecik napisał/a:
na całej Mierzeji Wiślanej nie ma oficjalnie gdzie zrobić serwisu, jest 100 tysiące zakazów, po prostu Obywatel 18 kategorii i tak jest na całym wybrzeżeu

gryz3k napisał/a:

Żeby nie musieć błąkać się po parkingach na południu Europy, często w poszukiwaniu gdzie wylać kota i nabrać wody, kupiliśmy ziemię we Włoszech

No widzisz Robson, patrz i ucz się :ok

Wystarczyło, przed wyjazdem na Mierzeję kupić sobie jakąś ziemię w Polsce i miałbyś temat ogarnięty :-P :spoko

Mam mocne plany na dookoła Turcji i już się rozglądam za jakimś hektarem. Nie mogę się tylko zdecydować , czy Ankara czy Konya ...... a może jednak w Sivas było by praktyczniej, bo w planach jest również Turcja wschodnia i do Ankary za każdym razem latać z kotem troche niezręcznie :bigok

joko z całym szacunkiem do Człowieka gryz3k nie zgadzam się z jego najmojszymi teoriami, no właśnie dałeś świetny przykład, kible w europie oraz hektary, gryz3k ek, nie bierze pod uwagę ludzi z lekkim adhd :szeroki_usmiech jak również zwykłych podróżników ciekawych różnych rzeczy, stawia swój jedynie słuszny pogląd np. Chałupa we Włoszech i już, nie!!! kolego :haha: gryz3k u ja obecnie jestem jeszcze jeżdżącym a i jest tu nie mało takich którzy mają mieszkania po całej Europie i dalej karawaningują :szeroki_usmiech ,

gryz3k 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-26, 13:13   

Komplecik napisał/a:
gryz3k u ja obecnie jestem jeszcze jeżdżącym a i jest tu nie mało takich którzy mają mieszkania po całej Europie i dalej karawaningują ,

Ależ ja też nie zarzuciłem ani jeżdżenia motocyklem, ani pływania houseboatem, ani kamperowania, ani dalekich podróży samolotem. Napisałem, że mogę podróżować z domu jednego lub drugiego. Włochy są raczej do ''zimowania''. Duża część z nas wcale nie podróżuje tylko przemieszcza się np do Hiszpanii i tam ''zimuje''. Chodzi o słońce, morze i towarzystwo. Ja do takiego celu mam swój ogródek we Włoszech. Z niego równie łatwo mogę pojechać gdziekolwiek w Europie. Do Grecji, Albanii, Czarnogóry czy innej Chorwacji mam kilka godzin promem. Do Cannes mam 800 km czyli o 1000 km bliżej niż z Warszawy.
Ja nie oceniam wyborów innych a jedynie piszę o swoich.

joko napisał/a:
Mam mocne plany na dookoła Turcji i już się rozglądam za jakimś hektarem

Może nie jasno przekazałem swoje intencje ale odnosząc się do Twojego porównania to ja w tej Turcji byłem już kilka razy kamperem i motocyklem zanim stała się modna. Byłem i w Istambule, i w Konyi, i na dalekim wschodzie, nawet pływałem pontonem po Eufracie. Może dlatego aż tak mnie nie kusi. Choć na pewno będę chciał tam jechać jeszcze kilka razy. A z Włoch mam bliżej. :spoko

gryz3k 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-26, 13:28   

Komplecik napisał/a:
gryz3k ek, nie bierze pod uwagę ludzi z lekkim adhd jak również zwykłych podróżników ciekawych różnych rzeczy, stawia swój jedynie słuszny pogląd np. Chałupa we Włoszech i już, nie!!

Komplet, na miłość Bogów wszelkich skąd Ty takie wnioski wyciągasz? Czy ja kiedykolwiek i kogokolwiek zniechęcałem do podróżowania i zwiedzania? To tak jakby maratończyka oskarżyć o niechęć do biegania. Przecież chyba wyraźnie napisałem, że nieruchomość we Włoszech rozwiązuje problem poszukiwania słońca a nie odbiera w żadnym stopniu możliwości podróżowania.

Największy problem z wodą i kotem nie jest gdy się podróżuje bo mamy mopy itp a wtedy gdy stoimy w jednym miejscu dłużej.

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 269/594
Wysłany: 2025-03-26, 18:36   

gryz3k napisał/a:
Komplecik napisał/a:
gryz3k u ja obecnie jestem jeszcze jeżdżącym a i jest tu nie mało takich którzy mają mieszkania po całej Europie i dalej karawaningują ,

Ależ ja też nie zarzuciłem ani jeżdżenia motocyklem, ani pływania houseboatem, ani kamperowania, ani dalekich podróży samolotem. Napisałem, że mogę podróżować z domu jednego lub drugiego. Włochy są raczej do ''zimowania''. Duża część z nas wcale nie podróżuje tylko przemieszcza się np do Hiszpanii i tam ''zimuje''. Chodzi o słońce, morze i towarzystwo. Ja do takiego celu mam swój ogródek we Włoszech. Z niego równie łatwo mogę pojechać gdziekolwiek w Europie. Do Grecji, Albanii, Czarnogóry czy innej Chorwacji mam kilka godzin promem. Do Cannes mam 800 km czyli o 1000 km bliżej niż z Warszawy.
Ja nie oceniam wyborów innych a jedynie piszę o swoich.

joko napisał/a:
Mam mocne plany na dookoła Turcji i już się rozglądam za jakimś hektarem

Może nie jasno przekazałem swoje intencje ale odnosząc się do Twojego porównania to ja w tej Turcji byłem już kilka razy kamperem i motocyklem zanim stała się modna. Byłem i w Istambule, i w Konyi, i na dalekim wschodzie, nawet pływałem pontonem po Eufracie. Może dlatego aż tak mnie nie kusi. Choć na pewno będę chciał tam jechać jeszcze kilka razy. A z Włoch mam bliżej. :spoko

Gryz3k ku jakie ty kocopoły pleciesz, :haha: no i co z tego że mosz te chałpine w ty Italii inni nie mają i żyją i jadą i dobrze im z tym, cieszę się że jesteś taki zapobiegawczo idealny, bądź pewien że są lepsi od ciebie :haha: , joko już :haha: się przymierza coś w Alani ogarnąć ja byłem w Krynicy morskiej też myślę :haha:

IMG_20250324_155201.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1,87 MB

gryz3k 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-26, 18:59   

Komplet litości. Czytaj ze zrozumieniem bo nie umiem prościej Ci wyłożyć...

A dla wyjaśnienie nie mam chałupiny we Włoszech a karawaninguję tam. Mam tam bowiem ziemię i przyczepę kempingową. Robię tam więc mniej więcej to samo co jak jeździłem tam kamperem, z tą różnicą, że nie śpię na kempingu czy kamperparku a u siebie. Dlatego też porównałem to do tego co robi wielu z nas zimą w Hiszpanii. Bo sorry spanie w kamperze przy plaży czy na parkingu to nie jest zwiedzanie ani podróżowanie.

Po tym co wypisujesz muszę się chyba zgodzić z tym co jeden z kolegów miał o Tobie napisane w stopce...

Odpowiedz do tematu