Kampervan |
Autor |
Wiadomość |
Tade82
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: FiatDucato280alkowa1990/1.9td
|
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 538/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2025-03-29, 07:39
|
|
|
Ale co tu oceniać? Rozłożenie materacy z gąbki, ustawienie przenośnego kibelka czy zamontowanie ładowarek 12V? Bo chyba nie pytasz o przebieg 576 tyś. km ? Jak Tobie pasuje to bierz
Myślę, że określenie "kampervan" to spore nadużycie w stosunku do tego pojazdu |
|
|
|
|
 |
Tade82
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-03-29, 10:55
|
|
|
To taki kampervan na nasze możliwości
Podróżnikami wielkimi nie jesteśmy ale kierunki Włochy Węgry Chorwacja znamy i zatęskniliśmy za pewna dozą niezależności. Zawsze lekki stres czy zdążymy na umówiony nocleg itp. tutaj bardziej zależy nam na możliwości wyspania się po trasie bez szukania stancji ...mam świadomość że to nie jest strefa komfortu możecie przyszłości bardziej byśmy go zaadaptowali widziałem fajnie zrobione t5 z WC i prysznicem rozkładanym na tyle.
Na teraz bardziej chodzi mi Wasze opinie co do stosunku ceny do tego typu auta ... Nas jest 6 w tym dwójka alergików więc nie patrzę na wyposażenie bo i tak połowa od razu leci na stos albo zostaje u sprzedawcy ... Tak też odpadła większość kamperow które oglądaliśmy ... Po 10 min katar kichanie i już wiadomo czy kamper szczelny i czy grzyb 🍄/piszę tu o tych starszych powozach oglądaliśmy z lat 97-2000
W tej t5 jest parę plusów jak obracane fotele / klima
Ale też sporo minusów dlatego może Ktoś z Waść ceni albo jeździ takim czymś i czy za tę kasę to jest sens w to inwestować |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2025-03-29, 12:56
|
|
|
Ale tu masz już blisko 600tyś.km przebiegu. Co tu chcesz inwestować??? Może ja jestem jakiś inny ale z 4-ką dzieci takim strupem bałbym się po PL jeździć a co dopiero Włochy itp.
Sorry, ale trudno rozmawiać o takim aucie dla sześciu osób. Albo inaczej: Szukaj w swoim budżecie czegoś jak najbardziej świeżego a materace swoje włożysz. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-03-29, 15:27
|
|
|
LukF napisał/a: | Szukaj w swoim budżecie czegoś jak najbardziej świeżego a materace swoje włożysz. |
Dobrze prawi: szukaj blaszaka możliwie największego z akceptowalnym przebiegiem i pomału dostosuj go do swoich potrzeb |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Track222
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Piwa: 89/10 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 2025-03-29, 15:55
|
|
|
Tade82 napisał/a: | ..................
W tej t5 jest parę plusów jak obracane fotele / klima
Ale też sporo minusów dlatego może Ktoś z Waść ceni albo jeździ takim czymś i czy za tę kasę to jest sens w to inwestować |
To auto nie ma żadnych plusów, nie nadaje się dla 6 osób. Dbaj o swoje zdrowie i swojej rodziny, bo takim trupem to strach jeździć po Warszawie, a nie planować wyjazd do Włoch czy gdzie indziej. Zdecydowanie odradzam szkoda kasy a później nerwów. Pozdrawiam!!! |
_________________ „Panie, daj mi siłę, abym zmienił to, co zmienić mogę; daj mi cierpliwość, abym zniósł to, czego zmienić nie mogę, i daj mi mądrość, abym odróżnił jedno od drugiego.” - Marek Aureliusz
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 298/636 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 298/636 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-03-29, 16:16
|
|
|
Tade82 napisał/a: | To taki kampervan...
W tej t5 jest parę plusów |
Dlaczego akurat tego typu samochód wybraliście jako kampera dla 6 osób?, jaka zamysł ma taki wybór, duży mały szybki zwinny bezawaryjny szybki?
Szukamy tego typu kampera bo? |
_________________ komplet |
|
|
|
|
 |
Tade82
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-03-29, 19:32
|
|
|
Dlaczego t5 ... Bo silnik 1.9 TDI mam podobny w Sharanie tylko 150km... i na dalekie wyjazdy nigdy nie stęknął ... może też jestem inny ale gdybym brał pod uwagę to że mam 15 letnie auto i najechane prawie 400 tk to siedziałbym w domu a nie turlał się co roku po chorwacjach i innych włochach... Bardziej jestem pewny tego auta niż młodszej c klasy żony bo ciągle jakieś jajca z kluczykami elektryka itd. Nawet bralbym t4 w longu z podnoszonym dachem tylko znajomy mechanik zrobił panikę z silnikiem 1.9 D
Bardzo dziękuję za Wasze opinie
Może będę musiał zmienić target na inny
Miałem nadzieję że Ktoś się znajdzie z podobnym vanem i przeróbkami ... Mnie interesuje głównie auto gdzie z jakąś prędkością autostradowa te 120 będę się przemieszczał i jak zajdzie konieczność to się prześpimy ...
Przyznam że ten przebieg nie jest najszczęśliwszą wróżba dla tego auta |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-03-29, 20:00
|
|
|
Tade82 napisał/a: | .... jak zajdzie konieczność to się prześpimy ... |
Ciężko Ci będzie spać w szóstkę w aucie co ma miejsc do spania trzy |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
YAN
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
|
Wysłany: 2025-03-31, 18:48
|
|
|
Weź jeszcze pod uwagę że na przeglądzie diagnosta będzie chciał zobaczyć tak jak w dowodzie te 9 miejsc osobowych. |
_________________ Yan
Mam swój mały świat hen za morzem smutków, za górami marzeń tam.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11537 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 214/139 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-04-01, 00:07
|
|
|
Przebieg mnie przeraził.
Liczba osób w Twojej rodzinie, którą chcesz upchać do T5 mnie zszokowała.
A dobiła mnie Twoja beztroska, że takim rzęchem, z małymi dziećmi, chcesz robić długie trasy.
Komplet dał linka do dużego auta, z małym przebiegiem i w miarę nowego, z dostępnością części.
Jeśli nie taki, to szukaj wg takich wytycznych.
Chyba że jesteś w czepku rodzony i masz pewność, że zawsze się jakoś dokulasz do domu.
Wszystkie rady kolegów powyżej są sensowne. .
Przemyśl, a nie szukaj na siłę potwierdzenia swoich racji. |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2025-04-02, 21:34
|
|
|
A ile ma mieć przejechane T5 ?? 150tkm?? Fachowcy.. od siedmiu boleści.
600tkm to 3/2 przebiegu tego silnika, to nie nowe plastiki, z masą czujników. To jest proste 1,9tdi na ośmiu zaworach, pewnie już katalizatora nie ma i jeden problem mniej
Ale WV T5 nie nadaje się na pojazd o takim przeznaczeniu...można się w nim przespać dwie, trzy noce. Trzeba być masochistą aby się upajać radością przebywania w tym busie...
Nawet za połowę kwoty bym go nie kupił, raz to mały silnik, dwa to reszta podzespołów głównie blacha, która jest zdecydowanie słabsza niż w T4.
A pseudo- kamper T5 to nie przejdzie |
|
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-04-02, 22:38
|
|
|
majsterus napisał/a: |
600tkm to 3/2 przebiegu tego silnik |
Czyli 200tkm temu powinien być już finał życia , albo generalka
Jeśli chodzi o rzeczonego "kampervana" , to dużo już w życiu widziałem ....... ale takiej rzeźby w qów..ie jeszcze nie |
|
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2025-04-03, 07:27
|
|
|
majsterus napisał/a: | Fachowcy.. od siedmiu boleści.
|
Aktualnie na forum mamy jednego fachowca specjalizującego się we wszystkim, jego zdanie to wyrocznia nieomylna, oaza kultury, źródło mądrości, okaz koleżeństwa i miłości.
O czymś zapomniałem? |
|
|
|
 |
|