Problem z lampą żarówka sie ledwo żarzy |
Autor |
Wiadomość |
pilot
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot J5 Adria
Dołączył: 21 Wrz 2013 Postawił 1 piw(a) Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 2025-04-08, 10:50 Problem z lampą żarówka sie ledwo żarzy
|
|
|
Witajcie
Od jakiegoś czasu mam problem z lampą od strony pasażera w moim Peugeocie J5. Lampa ledwo świeci (żarówka H4) wymieniałem żarówki, zmieniłem kostkę przy żarówce, napięcie zmierzyłem bez żarówki i było ok. przy podłączeniu żarówki spada do ok 7-8 v. Ma ktoś może jakiś pomysł co to może być ? |
|
|
|
 |
Speedo
trochę już popisał
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Gru 2023 Piwa: 4/1 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: 2025-04-08, 11:02
|
|
|
normalna sprawa w tych zabytkach - słaba masa, pewnie pociągnięta jest z tej rozety nad zbiornikiem spryskiwacza i zamieszkała tam korrrozja |
|
|
|
 |
pilot
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-04-08, 11:30
|
|
|
Czy to miejsce miałeś na myśli ? |
|
|
|
 |
Speedo
trochę już popisał
|
Wysłany: 2025-04-08, 11:46
|
|
|
tak, dokładnie to miejsce |
|
|
|
 |
pilot
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-04-08, 12:40
|
|
|
Przeczyściłem te styki papierem ściernym spryskałem contact cleanerem. Zlokalizowałem który to kabelek od świateł ( po wyjęciu gasną oba ) ale dalej jest tak samo. Jeszcze raz sprawdziłem napięcie na kostce i bez żarówki jest 8-9v ,jak włącze długie to na nich też mam takie napięcie.
To chyba za mało jest? |
|
|
|
 |
Speedo
trochę już popisał
|
Wysłany: 2025-04-08, 13:07
|
|
|
a jak dasz na ten kabelek "od swiatel" mase innym kabelkiem prosto z akumulatora? testowo oczywiście, nie "na zawsze" jak to nie zadziała to trzeba węszyć dalej - przekaźniki - wajcha przy kierownicy |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
pilot
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-04-08, 13:45
|
|
|
Problem faktycznie leżał w masie, po połączeniu tego przewodu masowego z akumulatorem dalej było tak samo, ale jak podłączyłem masę żarówki bezpośrednio do - z akumulatora to zaczęła normalnie świecić. Finalnie ukradłem masę z klaksonu bo miałem najbliżej.
Dziękuję bardzo za pomoc
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|