|
|
Norwegia 2025. Łowienie ryb z pontonu, brzegu, zwiedzanie. |
Autor |
Wiadomość |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 93/90 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2025-06-27, 23:32
|
|
|
To teraz wszystko jasne. Po tegorocznym wyjeździe wiem , że nigdy przenigdy w Norwegii nie będę łowił na pilkery. Tylko gumy i trupek. I jeszcze coś
Między bajki można włożyć, że duża przynęta, to duża ryba. Wszystkie złowione ryby, niezależnie od gatunku i wielkości "wymiotowaly" rybkami takimi do10-15cm. Wnuczek złowił prawie metrowego rdzawca na przywieszkę długości 4cm , przynęta główna - guma miala 15cm. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 202/129 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-06-28, 07:57
|
|
|
A może by tak Chińska osa |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 136/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2025-06-28, 11:34
|
|
|
Takie "osy" to znakomicie łowią wędkarzy w sklepach. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
YAN
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
|
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-07-03, 09:20
|
|
|
YAN napisał/a: | https://www.facebook.com/photo?fbid=1173048588185893&set=a.569283295229095 |
Czego się nie robi, aby napędzić sobie klientów do bazy wędkarskiej.
Nie zdziwię się, jak przeczytam, że tylko połów ryb w Norwegii dozwolony jest tylko i wyłącznie z łodzi zarejestrowanych w bazie wędkarskiej. |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-07-03, 09:49
|
|
|
Wykup AutoPASS jak jedziesz do Norwegii. Za płatne odcinki dróg zapłacisz 20% mniej. Bez AutoPass jeździsz gratis. Są następne bonusy. Nie ominie Cię żaden mandat jak zrobią fotkę Twojego kamperka, nawet za drobne wykroczenia drogowe, bo będziesz figurował w ich bazie danych |
|
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-07-03, 11:17
|
|
|
WaldekR napisał/a: | Autor nie wrzucił na form.
Ja mam z prywatnej korespondencji. |
Jak wiesz Waldku jak wrzucić fotkę na forum, to zrób to, proszę |
|
|
|
 |
WaldekR
weteran
Twój sprzęt: Challenger/Ducato/98
Nazwa załogi: Waldek i Wiesia
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lut 2022 Piwa: 20/62 Skąd: Przasnysz oklice
|
Wysłany: 2025-07-03, 13:01
|
|
|
Tu można zobaczyć zdjęcie Janusza.
https://photos.app.goo.gl/rANy68Z3SbGWoJHSA
Coś misię haczy i jak linkuję przez Img to nie otwiera się zdjęcie. Teraz nie mam czasu na zabawę z tym |
Ostatnio zmieniony przez WaldekR 2025-07-04, 12:36, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2025-07-03, 13:08
|
|
|
Masz rację z tym AutoPASS-em . Ale przydaje się gdy po drodze jest duzo promów . Wjazd bez kłopotów - bo teraz biletów nie sprzedają . |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2025-07-03, 14:00
|
|
|
I jak nie masz AutoPass to Cię na prom nie wpuszczą? |
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-07-03, 15:32
|
|
|
Fordek napisał/a: | Masz rację z tym AutoPASS-em . Ale przydaje się gdy po drodze jest duzo promów . Wjazd bez kłopotów - bo teraz biletów nie sprzedają . |
Nie ma z promami kłopotów. Podchodzi człowiek z terminalem, pyta o długość, przykładasz kartę i czekasz na sygnał do wjazdu.
Norwegia nie ma z nami podpisanej umowy o wymianie informacji dotyczących pojazdów i kierowców. I oby to trwało do chwili mojego ostatniego wyjazdu w tamte strony Spokój mają również Niemcy i Czesi. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2025-07-03, 16:05
|
|
|
Janusszr napisał/a: | ...wrzucić fotkę na forum... |
Piękny halibut. Gratuluję! Wnuk to ma szczęście. Ja jak miałem 12 lat to jechałem rowerem na najbliższe jezioro i "zaliczałem" płotki po 15 cm.
Zasady promów znam, próbuję tylko rozwiać wątpliwości też dla innych, bo "doradców" internetowych nie brakuje. Jutro wieczorem się okrętuję w Świnoujściu i w sobotę rano wyruszam na północny-zachód przez Oslo, bez AutoPass. |
 |
|
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-07-03, 18:43
|
|
|
krzlac napisał/a: |
Piękny halibut. Gratuluję! Wnuk to ma szczęście. Ja jak miałem 12 lat to jechałem rowerem na najbliższe jezioro i "zaliczałem" płotki po 15 cm.
|
Dziękuję.
To był największy wyczyn mojego wędkarskiego hobby. Wyczyn, bo złowiłem go na delikatny jak na Norwegię sprzęt i świadkiem był mój 12letni wnuczek, który stwierdził - szacun dziadek
Stosowałem sprzęt do złowienia żywca na przyportowej płyciźnie. Przynęta 12cm Berkley z hakiem offsetowym(zielsko), przypon Regenerator 0,4mm, linka główna to plecionka Daiwa 0,18mm, wędzisko Penn Squadron II Touch Tip 3,05m. Była to moja zakupowa wpadka ten Penn. Ciężar wyrzutu miał być 300g, w rzeczywistości max 50g. Zostawiłem go sobie do łowienia właśnie żywca. Sądziłem, że zamiast dociskać, to luzuję hamulec na szpuli kołowrotka, taki był pierwszy odjazd ryby. Po ochłonięciu, wszystko już szło zgodnie z planem. Zero pośpiechu. |
|
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2025-07-03, 19:15
|
|
|
Janusszr napisał/a: | ... bo złowiłem go na delikatny jak na Norwegię sprzęt... |
Tak to jest. Ja we wtorek na delikatne okoniowe wędzisko i gumkę 4 cm złowiłem szczupaka 89 cm. |
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-07-03, 19:23
|
|
|
krzlac napisał/a: | Janusszr napisał/a: | ... bo złowiłem go na delikatny jak na Norwegię sprzęt... |
Tak to jest. Ja we wtorek na delikatne okoniowe wędzisko i gumkę 4 cm złowiłem szczupaka 89 cm. |
Wiem coś na ten temat. Dwa razy ciągałem się z sumem na okoniowym zestawie. Raz to trwało 5 minut, a drugi chyba z 1,5 godziny. Sumy wygrały. Pewnie ze 100+ szczupaków złowiłem na zestawy okoniowe. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|