|
|
Szukam nowej lodówki ... |
Autor |
Wiadomość |
Marcepan
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-05-11, 16:04 Szukam nowej lodówki ...
|
|
|
Czy ktoś miał styczność z lodówką kompresorową Carbest AR180L ? Chciałbym wymienić swoją lodówkę Trimixową na kompresorową 12V. Wyszukałem tę, bo jest w dość przyzwoitej cenie w porównaniu do innych bardziej "renomowanych" o podobnych parametrach i idealnie pasuje mi wymiarowo. Szukając dystrybutorów tej lodówki widać, że jest to dość ograniczona grupa sklepów internetowych. Dziwi mnie to, że cieszy się tak znikomym zainteresowaniem ze strony sprzedawców, no i chyba kupujących. Być może coś z nią jest nie tak. Fotki są dość marnej jakości i niewiele na nich widać. Żadnych komentarzy użytkowników na jej temat nie wyszukałem, chociaż jest oferowana od dość dawna.
Lodówka dometica o podobnych parametrach prawie 3000€
Cerbest 1300€
https://www.lumise.eu/van...l/p/8020111858/ |
|
|
|
|
 |
Marcepan
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-06-25, 13:05
|
|
|
Carbest AR180L póki co odpada. Nikt nic nie wie... znikome informacje na jej temat. Teraz mam na tapecie thetforda i mam takie pytanie. Co to jest złącze "CI"? Czy to samo co AES w Dometicu?
Screenshot 2025-06-25 at 12-54-20 Instrukcja montarzu lodówki Thetford. polski (1).pdf.png
|
 |
Plik ściągnięto 0 raz(y) 159,04 KB |
|
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 189/898 Skąd: San Escobar
|
|
|
|
 |
grzegunio
początkujący forumowicz
Nazwa załogi: Szaraki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Mar 2010 Piwa: 4/1 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2025-06-25, 20:46
|
|
|
Potwierdzam i polecam po 3 latach użytkowania |
_________________ Pozdrawiam,
grzegunio |
|
|
|
 |
Marcepan
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-06-25, 21:33
|
|
|
Tak, znam temat lodówek Marcina PK i opinię o nich. Jednak najbardziej zależy mi na dopasowaniu wymiarów lodówki do istniejącego miejsca po starej lodówce. Wśród lodówek z Prudnika niestety nie ma lodówek o odpowiednich wymiarach. Chcę uniknąć jakichś przeróbek w istniejącej zabudowie. W tej chwili przymierzam się do lodówki Thetford T2175. Identyczne wymiary mojej starej lodówki. 1245 x 525 x 613 mm. Mam tylko zagwozdkę z tym złączem "CI". |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 136/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2025-06-25, 21:45
|
|
|
Marcepan napisał/a: | ...Mam tylko zagwozdkę z tym złączem "CI". |
Zwykle podłączenie lodówki kompresorowej jest proste, tylko + i -.
Instrukcja podłaczenia. Tu jest wyjaśnienie do czego jest złącze CI. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
|
 |
Marcepan
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-06-26, 06:16
|
|
|
Dziękuje za podesłanie instrukcji PL. Ja mam z tłumaczenia i jest parę przekłamań. Nadal nie wiem, co to jest to złącze CI i do czego służy. Nie wiem, czy posiadam takie w swim kamperze. Tu jest napisane tylko, że należy...
"Podłączyć urządzenie do panelu sterowania na tablicy rozdzielczej, korzystając ze złączy
magistrali CI."
Zrzut ekranu 2025-06-26 062558.png
|
 |
Plik ściągnięto 0 raz(y) 134,31 KB |
|
|
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2025-06-26, 07:56
|
|
|
Domniemam, że chodzi tu o opcjonalną możliwość sterowania lodówką z panelu centralnego w kamperze.
Lodówka ma swój integralny panel.
Kierunek masz dobry. Przy dobrym aku LiFePO4 lodówka na gaz to przeżytek. |
 |
Ostatnio zmieniony przez krzlac 2025-06-26, 16:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Marcepan
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-06-26, 13:03
|
|
|
Teraz dopiero dotarło do mnie, że AES, o którym wspomniałem w drugim poście, to sterowanie przeznaczone dla lodówki trimix, automatyczne przełączanie źródeł zasilania. Ja przecież będę miał teraz jedno, 12V.
Czyli tak naprawdę, nie jest konieczne podłączanie tego złącza CI? Wystarczy podłączyć 12V. Skoro wszystkie funkcje sterowania są na panelu lodówki, to co tam może być dodatkowego w tym... dodatkowym panelu umieszczonym w innym miejscu? Wszystko zdublowane? |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2025-06-26, 15:24
|
|
|
Marcepan napisał/a: | ...to co tam może być dodatkowego w tym dodatkowym panelu... |
Tylko szpan.
Takie są te nowe kampery. Panele, świecidełka, w każdym kącie ledy, a akumulator kwasowy i lodówka na gaz.
Tu jest wyłożona istota CI-BUS:
"Obecnie nowoczesne pokładowe systemy zarządzania CI-BUS sterują dużą liczbą urządzeń i funkcji w sieci pokładowej coraz większej liczby przyczep kempingowych i kamperów. Nie tylko oświetlenie, wskaźnik naładowania akumulatora lub poziomu napełnienia, ale także wiele komponentów zainstalowanych na pokładzie, takich jak klimatyzacja czy ogrzewanie, może być sterowany centralnie, wygodnie i bezpiecznie przez CI-BUS – niezależnie od tego, czy jest on instalowany fabrycznie, czy doposażony.
Pod kierownictwem CIVD, branża caravaningowa zaprojektowała w 2011 roku CI-BUS, wspólny standard, który oznacza przyszłościową technologię i elastyczne rozwiązania i jest stale rozwijany.
Osobna grupa robocza CIVD opracowała system BUS specjalnie dostosowany do wymagań branży caravaningowej. Stworzyło to niezbędne warunki do stworzenia wspólnej platformy do tworzenia, utrzymania i obsługi jednolitego systemu szyny danych w branży caravaningowej. Umowa o współpracy CI-BUS" określa niezbędne wymagania.
Wykorzystanie branży caravaningowej BUS w coraz większej liczbie pojazdów rekreacyjnych wpisuje się w obecny trend branży w kierunku coraz większej cyfryzacji. Na przykład innowacyjne urządzenia pomocnicze, takie jak sterowanie bezprzewodowe, coraz częściej znajdują zastosowanie w kamperach i przyczepach kempingowych. Dzięki temu ogrzewanie lub klimatyzacja mogą być łatwo obsługiwane na przykład za pomocą laptopa, tabletu lub smartfona. Ten rodzaj sterowania przyczynia się zarówno do zwiększenia komfortu, jak i poprawy efektywności energetycznej.
Innowacje takie jak CI-BUS przyczyniają się do przyszłej rentowności branży caravaningowej i nadal oferują ogromny potencjał innowacyjny.
Obecnie istnieje 100 partnerów współpracujących CI-BUS na czterech kontynentach, co podkreśla wyraźny trend w kierunku cyfryzacji w branży caravaningowej". |
 |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Marcepan
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-07-06, 09:48
|
|
|
Aktualnie na moim celowniku lodówka Dometic RMD10.5S lub T.
Za cholerę nie mogę znaleźć różnicy między modelem S a T, poza wagą jednego kilograma. Czy ktoś może się orientuje, gdzie mogą być jeszcze różnice? W instrukcji tłumaczonej translatorem nie mogę nic wyczytać.
Screenshot 2025-07-06 at 09-40-47 DOMETIC-RMD-10 Instrukcja instalacji.pdf.png
|
 |
Plik ściągnięto 0 raz(y) 79,54 KB |
|
|
|
|
 |
MOPAR
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Matrix
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 4/7 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2025-07-06, 12:01
|
|
|
Z tego co pamiętam to T ma wyswietlacz i pokrętło i S ma przyciski i brak wyswietlacza |
_________________ OFF ROAD |
|
|
|
 |
Marcepan
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-07-06, 13:50
|
|
|
Trochę się miotam między różnymi lodówkami i zaczyna mi się to mieszać. Ale przypomniałeś mi, że tak właśnie jest. Gdzieś to wcześniej wyczytałem, dziękuję za przypomnienie. Tylko skąd ta różnica kilograma na wadze? Chyba nie na elektronice i wyświetlaczu? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|