Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukam nowej lodówki ...
Autor Wiadomość
Marcepan 
początkujący forumowicz

Piwa: 5/2
Wysłany: 2025-05-11, 16:04   Szukam nowej lodówki ...

Czy ktoś miał styczność z lodówką kompresorową Carbest AR180L ? Chciałbym wymienić swoją lodówkę Trimixową na kompresorową 12V. Wyszukałem tę, bo jest w dość przyzwoitej cenie w porównaniu do innych bardziej "renomowanych" o podobnych parametrach i idealnie pasuje mi wymiarowo. Szukając dystrybutorów tej lodówki widać, że jest to dość ograniczona grupa sklepów internetowych. Dziwi mnie to, że cieszy się tak znikomym zainteresowaniem ze strony sprzedawców, no i chyba kupujących. Być może coś z nią jest nie tak. Fotki są dość marnej jakości i niewiele na nich widać. Żadnych komentarzy użytkowników na jej temat nie wyszukałem, chociaż jest oferowana od dość dawna.

Lodówka dometica o podobnych parametrach prawie 3000€

Cerbest 1300€

https://www.lumise.eu/van...l/p/8020111858/

Postaw piwo autorowi tego posta

Marcepan 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-06-25, 13:05   

Carbest AR180L póki co odpada. Nikt nic nie wie... znikome informacje na jej temat. Teraz mam na tapecie thetforda i mam takie pytanie. Co to jest złącze "CI"? Czy to samo co AES w Dometicu?

Screenshot 2025-06-25 at 12-54-20 Instrukcja montarzu lodówki Thetford. polski (1).pdf.png
Plik ściągnięto 0 raz(y) 159,04 KB

Brat 
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Piwa: 189/898
Wysłany: 2025-06-25, 14:00   

Gorąco polecam lodówkę kompresorową od MarcinPK (firma https://abem.com.pl/?fbclid=IwY2xjawLIwsdleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBUMWE3MXJqeWp4Qm1mVndYAR7pJxQ8pXt0fgdW9HZ1ZzvzCMrOe3wn4C61BMVtamtZ7xVh7St5WLtEAlA9lA_aem_eM3IYLUemNic-SclTAPWjg)
Mam od 4 lat, parametry REWELACYJNE.
Ma wiele zamówień, czasami trzeba czekać :) ale sprzęt the best.

grzegunio 
początkujący forumowicz

Nazwa załogi: Szaraki
Piwa: 4/1
Wysłany: 2025-06-25, 20:46   

Brat napisał/a:
Gorąco polecam lodówkę kompresorową od MarcinPK (firma https://abem.com.pl/?fbclid=IwY2xjawLIwsdleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBUMWE3MXJqeWp4Qm1mVndYAR7pJxQ8pXt0fgdW9HZ1ZzvzCMrOe3wn4C61BMVtamtZ7xVh7St5WLtEAlA9lA_aem_eM3IYLUemNic-SclTAPWjg)
Mam od 4 lat, parametry REWELACYJNE.
Ma wiele zamówień, czasami trzeba czekać :) ale sprzęt the best.

Potwierdzam i polecam po 3 latach użytkowania

Marcepan 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-06-25, 21:33   

Tak, znam temat lodówek Marcina PK i opinię o nich. Jednak najbardziej zależy mi na dopasowaniu wymiarów lodówki do istniejącego miejsca po starej lodówce. Wśród lodówek z Prudnika niestety nie ma lodówek o odpowiednich wymiarach. Chcę uniknąć jakichś przeróbek w istniejącej zabudowie. W tej chwili przymierzam się do lodówki Thetford T2175. Identyczne wymiary mojej starej lodówki. 1245 x 525 x 613 mm. Mam tylko zagwozdkę z tym złączem "CI". :-/

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 136/5
Wysłany: 2025-06-25, 21:45   

Marcepan napisał/a:
...Mam tylko zagwozdkę z tym złączem "CI". :-/

Zwykle podłączenie lodówki kompresorowej jest proste, tylko + i -.
Instrukcja podłaczenia. Tu jest wyjaśnienie do czego jest złącze CI.

Marcepan 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-06-26, 06:16   

Dziękuje za podesłanie instrukcji PL. Ja mam z tłumaczenia i jest parę przekłamań. Nadal nie wiem, co to jest to złącze CI i do czego służy. Nie wiem, czy posiadam takie w swim kamperze. Tu jest napisane tylko, że należy...
"Podłączyć urządzenie do panelu sterowania na tablicy rozdzielczej, korzystając ze złączy
magistrali CI."

Zrzut ekranu 2025-06-26 062558.png
Plik ściągnięto 0 raz(y) 134,31 KB

krzlac 
Kombatant

Wysłany: 2025-06-26, 07:56   

Domniemam, że chodzi tu o opcjonalną możliwość sterowania lodówką z panelu centralnego w kamperze.
Lodówka ma swój integralny panel.
Kierunek masz dobry. Przy dobrym aku LiFePO4 lodówka na gaz to przeżytek.
Ostatnio zmieniony przez krzlac 2025-06-26, 16:06, w całości zmieniany 1 raz  

Marcepan 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-06-26, 13:03   

Teraz dopiero dotarło do mnie, że AES, o którym wspomniałem w drugim poście, to sterowanie przeznaczone dla lodówki trimix, automatyczne przełączanie źródeł zasilania. Ja przecież będę miał teraz jedno, 12V. :oops:

Czyli tak naprawdę, nie jest konieczne podłączanie tego złącza CI? Wystarczy podłączyć 12V. Skoro wszystkie funkcje sterowania są na panelu lodówki, to co tam może być dodatkowego w tym... dodatkowym panelu umieszczonym w innym miejscu? Wszystko zdublowane?

krzlac 
Kombatant

Wysłany: 2025-06-26, 15:24   

Marcepan napisał/a:
...to co tam może być dodatkowego w tym dodatkowym panelu...

Tylko szpan. :spoko
Takie są te nowe kampery. Panele, świecidełka, w każdym kącie ledy, a akumulator kwasowy i lodówka na gaz.

Tu jest wyłożona istota CI-BUS:
"Obecnie nowoczesne pokładowe systemy zarządzania CI-BUS sterują dużą liczbą urządzeń i funkcji w sieci pokładowej coraz większej liczby przyczep kempingowych i kamperów. Nie tylko oświetlenie, wskaźnik naładowania akumulatora lub poziomu napełnienia, ale także wiele komponentów zainstalowanych na pokładzie, takich jak klimatyzacja czy ogrzewanie, może być sterowany centralnie, wygodnie i bezpiecznie przez CI-BUS – niezależnie od tego, czy jest on instalowany fabrycznie, czy doposażony.
Pod kierownictwem CIVD, branża caravaningowa zaprojektowała w 2011 roku CI-BUS, wspólny standard, który oznacza przyszłościową technologię i elastyczne rozwiązania i jest stale rozwijany.
Osobna grupa robocza CIVD opracowała system BUS specjalnie dostosowany do wymagań branży caravaningowej. Stworzyło to niezbędne warunki do stworzenia wspólnej platformy do tworzenia, utrzymania i obsługi jednolitego systemu szyny danych w branży caravaningowej. Umowa o współpracy CI-BUS" określa niezbędne wymagania.
Wykorzystanie branży caravaningowej BUS w coraz większej liczbie pojazdów rekreacyjnych wpisuje się w obecny trend branży w kierunku coraz większej cyfryzacji. Na przykład innowacyjne urządzenia pomocnicze, takie jak sterowanie bezprzewodowe, coraz częściej znajdują zastosowanie w kamperach i przyczepach kempingowych. Dzięki temu ogrzewanie lub klimatyzacja mogą być łatwo obsługiwane na przykład za pomocą laptopa, tabletu lub smartfona. Ten rodzaj sterowania przyczynia się zarówno do zwiększenia komfortu, jak i poprawy efektywności energetycznej.

Innowacje takie jak CI-BUS przyczyniają się do przyszłej rentowności branży caravaningowej i nadal oferują ogromny potencjał innowacyjny.

Obecnie istnieje 100 partnerów współpracujących CI-BUS na czterech kontynentach, co podkreśla wyraźny trend w kierunku cyfryzacji w branży caravaningowej".

Wyświetl szczegóły
Marcepan 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-07-06, 09:48   

Aktualnie na moim celowniku lodówka Dometic RMD10.5S lub T.
Za cholerę nie mogę znaleźć różnicy między modelem S a T, poza wagą jednego kilograma. Czy ktoś może się orientuje, gdzie mogą być jeszcze różnice? :? W instrukcji tłumaczonej translatorem nie mogę nic wyczytać.

Screenshot 2025-07-06 at 09-40-47 DOMETIC-RMD-10 Instrukcja instalacji.pdf.png
Plik ściągnięto 0 raz(y) 79,54 KB

MOPAR 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Matrix
Piwa: 4/7
Wysłany: 2025-07-06, 12:01   

Z tego co pamiętam to T ma wyswietlacz i pokrętło i S ma przyciski i brak wyswietlacza

Marcepan 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-07-06, 13:50   

Trochę się miotam między różnymi lodówkami i zaczyna mi się to mieszać. Ale przypomniałeś mi, że tak właśnie jest. Gdzieś to wcześniej wyczytałem, dziękuję za przypomnienie. Tylko skąd ta różnica kilograma na wadze? Chyba nie na elektronice i wyświetlaczu? :roll:

Odpowiedz do tematu