Twój sprzęt: Chausson 627 GA Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
Wysłany: 2025-03-10, 16:49
Też czekam na rozwinięcie tematu jak rozwiązać problem akumulatora samochodowego. Można zrobić LTO - koszt ponad 1000 zł . Można wykorzystać super kondensatory lub starter / połowa ceny - czyli cena akumulatora kwasowego / - tylko na razie nikt nie opisał jak pociągnąć bezproblemowo instalację, która będzie współpracowała z inteligentnym alternatorem i komputerem silnika.
Czy coś dokładamy do instalacji i co ?
voice weteran Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły
Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Piwa: 20/21 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2025-06-17, 10:45
Panowie powracam do tematu Superkondensatorów bo mój aku rozruchowy PADŁ
I tutaj teraz mam dylemat kupować nowy czy i,sć w Superkondensatory ??
Cos widzę, że oferta na portalu nie ma ?? Ktoś coś pomoże
_________________ Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 473/100 Skąd: Legnica
Wysłany: 2025-06-22, 23:55
W najszybszej wersji - nic nie przerabiać i zamiast aku rozruchowego dac superkondensatory rownolegle z małym aku lifepo - powiedzmy 6Ah. Połączenie superkondenatorów z autem oryginalnymi przewodami, połączenie do małego lifepo przewodami 1,5mm2 przez rezystor 0,5 ohm.
Przyznaję że u siebie nie mam ani rezystora, ani małego aku już od kilku lat (zamiast tego zwiększyłem aku nadwozia i spiąłem obwody na stałe) i układ ten świetnie działa. Pisałem to już sto razy, wiec pewnie i ten wpis niczego nie zmieni....
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Twój sprzęt: Chausson 627 GA Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
Wysłany: 2025-06-23, 10:36
Ja zbudowałem 40 Ah LTO- ale awaryjnie też mam możliwość spięcia na stałe z akumulatorem zabudowy. LTO - obecnie zastanawiam się czy było sens budować . Kasa z 1000 złotych. Technicznie nie było sensu ale ile było zabawy 😊 i nowe doświadczenie.
Dziś bym kupił superkondensatory i na stałe połączył z Lifepo4.
Nazwa załogi: Voice_Band Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Piwa: 20/21 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2025-07-09, 22:11
Świstak napisał/a:
W najszybszej wersji - nic nie przerabiać i zamiast aku rozruchowego dac superkondensatory rownolegle z małym aku lifepo - powiedzmy 6Ah. Połączenie superkondenatorów z autem oryginalnymi przewodami, połączenie do małego lifepo przewodami 1,5mm2 przez rezystor 0,5 ohm.
.
Świstak czy mógłbyś podać jakiś link do kondensatorów które polecasz do zwykłego kampera które będą zawsze odpalać bez problemu.
Nazwa załogi: Świstaki Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 473/100 Skąd: Legnica
Wysłany: 2025-07-10, 23:46
Jeżeli dane z opisu maja oparcie w faktach to owszem, 6 kondziorkow po 3000F co przy laczeniu szeregowym da wypadkowa 500F. Tylko koszt wysylki z czapki wziety....
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
Wysłany: 2025-07-12, 09:37
Świstak napisał/a:
Tylko koszt wysylki z czapki wziety....
No właśnie koszt wysyłki, ale to i tak wychodzi 550 z wysyłką za zestaw już ładnie opakowany do podłączenia. Kwestia tylko czy będzie działać O.K. tutaj już zdaję się na Ciebie.
_________________ Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
Wysłany: Wczoraj 14:16
Świstak napisał/a:
zamiast aku rozruchowego dac superkondensatory rownolegle z małym aku lifepo - powiedzmy 6Ah. Połączenie superkondenatorów z autem oryginalnymi przewodami, połączenie do małego lifepo przewodami 1,5mm2 przez rezystor 0,5 ohm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum