Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Spłuczka toalety Thetford - problem ciąg dalszy
Autor Wiadomość
Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 95/8
Wysłany: 2025-08-18, 13:01   Spłuczka toalety Thetford - problem ciąg dalszy

Rozebrałem toaletę Thetford, ponieważ odkryłem niewielki przeciek gdzieś wewnątrz i znalazłem taką część i chyba na tym jest przeciek. Coś w rodzaju takiej dużej grubej pastylki z dwoma króćcami do których wpięte są węże i jest to po drodze od zasilania wodą do elektrozaworu. Nie mam pojęcia do czego służy to ustrojstwo i jak się to nazywa. Moja toaleta Thetford C 200 CS. Może ktoś wie, co to jest i dlaczego cieknie?
No to doszedłem. To się nazywa "przerywacz próżniowy". Nie jest specjalnie drogie. Ale trzeba czekać aż 3 tygodnie na dostawę. Więc właściwie do czego ten przerywacz służy i czy można po prostu połączyć węże jakimś króćcem i spłuczka jakoś tam będzie działać?

20250818_132816.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 678,38 KB

20250818_132824.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 622,54 KB

20250818_132836.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 672,53 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 538/45
Wysłany: 2025-08-18, 14:11   

Vacuum breaker zapobiega cofaniu się zanieczyszczonej wody z toalety z powrotem do systemu czystej wody , czyli mówiąc prościej aby w zbiorniku czystej wody nie zagnieździła się np. bakteria coli.
Usunąć można ....... tylko czy wypada :bajer
Ryzykujesz poważne problemy sanitarne i uszkodzenie pompy.

Do C200 CS jest Thetford 16833

Jakie 3 tygodnie czekania :shock: , jak wrzucisz choćby na Allegro to jest tego dużo z dostawą na jutro albo pojutrze za około 60 zeta.

Np tu: https://allegro.pl/oferta/przerywacze-prozniowe-toalet-chemicznych-thetford-17003847771?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_vehicle-parts_moto-acc_pla_sc&ev_adgr=supercena&ev_campaign_id=22211147737&adprot=1&gad_source=1&gad_campaignid=22211147737&gbraid=0AAAAAD24kbNT2aDxYj6l607hX7ql_NzIi&gclid=Cj0KCQjwnovFBhDnARIsAO4V7mCJpbCaX7DcdzpreY_0Ol7K7k2VaaSYigKNBjGDBr4GHCAJqzEN020aAjeyEALw_wcB

Jak będziesz kupował to kup sobie od razy dwie sztuki bo to jest jedna z tych rzeczy , którą dobrze w kamperku wozić jako cześć zamienna .

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2025-08-18, 14:48   

Właśnie doszedłem do tego, że jest to w zasadzie zawór zwrotny o trochę udziwnionej konstrukcji. Nie wiem, po co jest otwór pod spodem, nad którym pracuje zaworek. I przez ten otwór ciekła woda. Ja w każdym razie miałem pod ręką zwykły zawór zwrotny przelotowy - założyłem i wszystko działa. A nazwa "podciśnieniowy przerywacz wody"....hm bardzo mądra :shock:
Potem może kupię ten oryginalny, ale na razie złożyłem z tym zwykłym zaworem zwrotnym, który akurat był pod ręką

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 379/161
Wysłany: 2025-08-18, 19:43   

Kazik II napisał/a:
Właśnie doszedłem do tego, że jest to w zasadzie zawór zwrotny o trochę udziwnionej konstrukcji. Nie wiem, po co jest otwór pod spodem, nad którym pracuje zaworek. I przez ten otwór ciekła woda.

Jest to tak zwany izolator przepływu, rodzaj zaworu antyskażeniowego podobny do typu BA stosowany w przypadkach podobnych do naszego kibelka i wielu innych sytuacjach wodociągowych.

Po ustaniu przepływu zamykają się obie strony przewodu a z tego otworka wylewa się woda powodując przerwę powietrzną na drodze wody i wypływ tej wody świadczy o poprawnym działaniu. Woda mogąca skazić nie ma łączności z wodą zbiornika. Bakterie nie potrafią latać ;)
Zwykły zawór zwrotny nie przerywa ciągłości strumienia wody tylko go przegradza co dla bakterii nie jest istotną przeszkodą.
Problemem jest co zrobić z tą wypuszczaną wodą, moim zdaniem powinna spłynąć do muszli lub gorzej do zbiornika.
Thetford stosuje czasem ten zawór również przy małych pompkach zanurzeniowych w zbiorniku kibelkowym by uniknąć zjawiska lewaru czego nie można osiągnąć przy zwykłym zaworze zwrotnym.

:spoko

Ostatnio zmieniony przez Skwarek 2025-08-18, 20:28, w całości zmieniany 2 razy  

Wyświetl szczegóły
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 243/616
Wysłany: 2025-08-18, 20:13   

Skwarek napisał/a:
moim zdaniem powinna spłynąć do muszli

to pewnie dlatego w muszli na zasuwie do kasety mam zawsze takie małe lustro wody :mrgreen:

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2025-08-18, 22:23   

No....Skwarek - to mi zaimponowałeś swoją wiedzą w tych sprawach!.
Jednakowoż wiecznie mokra komora kasety jest trochę irytująca. Na razie pozostanę przy zwykłym zaworze zwrotnym. Okręcanie muszli i ponowny montaż to robota wybitnie niekomfortowa :gwm i na razie mi się nie chce. A poza tym, wydaje mi się, że woda pomiędzy pompą a spłuczką ma teraz dwie przeszkody: zawór zwrotny przy pompie i ten drugi który założyłem. Oczywiście daleko mi do Twojej wiedzy w temacie, niemniej przy takim układzie problem mieszania się wody raczej wydaje mi się marginalny. Woda aby przedostać się ze zbiornika musi najpierw przepchnąć pod ciśnieniem sprężyny zaworków aby następnie z impetem przepłynąć przez wężyki gwałtownie wypychają zalegającą w nich wodę do spłuczki. A poza tym, chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie pił nieprzegotowanej wody ze zbiornika. Tak to sobie myślę jako laik w temacie.

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 242/199
Wysłany: 2025-08-19, 13:56   

Skwarek ,
Cytat:
Jest to tak zwany izolator przepływu,

Panie Profesorze ... :shock:

Darson®
Ostatnio zmieniony przez Darson 2025-08-19, 23:34, w całości zmieniany 1 raz  

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2025-08-19, 14:06   

Darson napisał/a:
Panie Profesorze ... :shock:

Te wyrazy uznania raczej dla Skwarka :wyszczerzony:

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 242/199
Wysłany: 2025-08-19, 23:34