Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamperowa przyszłość we Włoszech...??
Autor Wiadomość
Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 348/691
Wysłany: 2025-09-10, 07:36   

LukF napisał/a:
joko,
Kuba, ale żona powinna coś z rękami zrobić :bajer
A może to noga? :haha:

Bert, co myślisz???

To to nie wiem, jak kto woli, mnie bardziej zachwyca jak joko te resoraki realistycznie przedstawił, skąd indziej, kolejki, obrazy z puzzli, lego, realistycznie ludzie budują, udało się joko prawie się nabrałem pomyslałem że to oryginał :szeroki_usmiech
Tak postawie ci piwo ładnie to zrobiłeś :brawo :dobrarob

Screenshot_20250910_074308.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 217,44 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 531/44
Wysłany: 2025-09-12, 15:35   

No niestety Robciu , ale tym razem nie maczałem swoich paluszków w tych fotkach :spoko

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 569/306
Wysłany: 2025-09-18, 19:03   

joko napisał/a:
Komplecik napisał/a:
masz nieprawdopodobne szczęście albo :haha:

Czyżbyś sugerował , że dostaliśmy zlewki z 7-go tłoczenia ? :mrgreen:

Coś wiem o włoskiej oliwie. Sam ją tam bowiem produkuję. :diabelski_usmiech Jesli kupiłeś poniżej 11 euro za litr to nie jest to tłoczona na zimno extravergine. Nie zapominaj, ze Włoch to taki kraj który eksportuje więcej oliwy niż produkuje. :haha:

A co dzikusa we Włoszech. Włochy są krajem o powierzchni zbliżonej do Polski lecz niemal dwa razy większym zaludnieniu. Praktycznie całe obydwa wybrzeża są zabudowane bo środek buta to góry o niskim zaludnieniu. W bardzo wielu miasteczkach znajdują się kamperparki ale niekoniecznie nad samym morzem bo tam albo domy albo hotele. Dla turystów z Polski Włochy to albo wybrzeże albo narty w Dolomitach. A Włoskie góry mają do zaoferowania znacznie więcej dzikich miejsc. Bez problemu można dzikusować choćby w Abruzzo gdzie szczyty sięgają 3 tys mnpm i gdzie znajduje się kilka ładnych jezior.

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 348/691
Wysłany: Wczoraj 0:35   

gryz3k napisał/a:
joko napisał/a:
Komplecik napisał/a:
masz nieprawdopodobne szczęście albo :haha:

Czyżbyś sugerował , że dostaliśmy zlewki z 7-go tłoczenia ? :mrgreen:

Coś wiem o włoskiej oliwie. Sam ją tam bowiem produkuję. :diabelski_usmiech Jesli kupiłeś poniżej 11 euro za litr to nie jest to tłoczona na zimno extravergine. Nie zapominaj, ze Włoch to taki kraj który eksportuje więcej oliwy niż produkuje. :haha:

A co dzikusa

joko, mówiłem, wiedziałem, wpieprzyłeś się że hej! , mogę przyjąć w cenie rzepaku do smażenia frytki :szeroki_usmiech , jeśli jesteś jeszcze we Włoszech podjedź do gryz3k i proszę kup mi 10L tej gryz3k owej z pierwszego tłoczenia :ok ,
:spoko

prusiak 
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Piwa: 57/26
Wysłany: Wczoraj 10:28   

Co do oliwy to obecnie placilem od gospodarza Tomka w Ilpino po 22 euro za litr, w czerwcu w chorwacji po 20 euro. Rok temu płaciłem po 18. Czyli ja grubo przepłaciłem? :-/
Pamietam jak oliwa była po 10 euro, a czasami można było i taniej, ale to był rok 2015-2017... Oczywiście mowa o tej bezpośrednio od gospodarzy z garażu czy tam innej stodoły.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/611
Wysłany: Wczoraj 14:31   

Wczoraj kupiliśmy na kempingu Bor od właścicieli kempingu którzy mają tłocznie oliwy 3 litry za 48 €

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 569/306
Wysłany: Wczoraj 14:42   

Komplecik napisał/a:
jeśli jesteś jeszcze we Włoszech podjedź do gryz3k i proszę kup mi 10L tej gryz3k owej z pierwszego tłoczenia ,

Ależ nie musisz jechać do Włoch. Możesz mieć tu u nas na miejscu w cenie jaką Sławek zapłacił na kempingu Bor. A jakiej jest jakości to zapytaj Comsia albo jeszcze kilku kolegów z CT.

joko 
Kombatant

Wysłany: Wczoraj 19:42   

Komplecik napisał/a:

joko, mówiłem, wiedziałem, wpieprzyłeś się że hej! , mogę przyjąć w cenie rzepaku do smażenia frytki :szeroki_usmiech

Ale Robciu ja napisałem tylko że tanio kupiłem , ale nie podałem za ile :szeroki_usmiech

Skoro jednak znawca podaje że na frytki to jest ta poniżej 11 EUR za litr , to faktycznie tanio kupiłem jak na towar prima sort :ok

Wiozę w garażu sześć 5l puszek po dwie z Umbrii, Apulli i półwyspu Gargano , każda kupowana w miejscu gdzie to rosło i było tłoczone. Każda rozlewna przy nas po wcześniejszej degustacji.
Będziemy na spokojnie sobie porównywać , bo każdy twierdzi że z jego regionu oliwa najlepsza , a zwłaszcza ta jego produkcji :haha: .
Po wstępnej degustacji wychodzi mi na to że z tych trzech najlepsza ta z Asyżu :spoko

Za umbryjską płaciłem 150EUR/10l, za apulijską 130EUR/10l, a za gargańską 120EUR/10l ........ czyli żadna nie do frytek :ok

Czy włoska oliwa może się równać z chorwacką to zobaczymy jak zaczniemy jej używać , ale z pewnością jest od chorwackiej prawie dwukrotnie tańsza (jak zresztą wiekszość innych rzeczy :wyszczerzony: )

My do tej pory co roku robiliśmy choćby krótki wypad do Chorwacji i zawsze zapasy oliwy robiliśmy w zaprzyjaźnionej plantacji koło Rovinj. W zeszłym roku było już tam po 20EUR/l, a w tym pewnie więcej.
W tym roku nie było Chorwacji i jesteśmy zdani na oliwę z Włoch ....... co z tego będzie to wyjdzie w praniu .....albo przy smażeniu frytek :haha: :spoko

joko 
Kombatant

Wysłany: Wczoraj 20:08   

Wracając jeszcze do głównego wątku , czyli kamperowej przyszłosci we Włoszech , to po ponad już 3 tygodniach kręcenia się po nich mogę stwierdzić , że przyszłość będzie podobna do większości europejskich krajów, czyli dzikus na wymarciu , a w jego miejsce coraz więcej zorganizowanych i cywilizowanych miejsc postojowych , od area sosta zaczynając , a na porządnych kempingach kończąc . Największy potencjał widzę w miejscach typu agroturystyka i jeśli mam być szczery to takie miejsca podchodzą mi najbardziej bo mają kameralną atmosferę , coraz częściej są na wysokim poziomie i w porównaniu do tradycyjnych kempingów nie wywołują wrażenia ubezwłasnowolnienia :szeroki_usmiech
Kamperowanie na dziko we Włoszech jest dla mnie z kilku powodów najmniej atrakcyjną formą i to że powoli zanika jak w wielu innych krajach , nie stanowi dla mnie problemu.
Jeśli tylko w miejscu dzikich koczowisk będą powstawać nowe coraz bardziej atrakcyjne miejsca noclegowe to tylko dobrze. Wolę zapłacić parę groszy i stać w godnych warunkach i bezpiecznie.
Dzikus nie zniknie zupełnie, ale będzie miał sens w tych okresach mocno poza sezonem , kiedy większość infrastruktury jest już zamknięta , a warunki pogodowe pozwalają już na spokojne spanie w zamkniętym i zabezpieczonym kamperze.
Poza sezonem mało kto zwraca już uwagę na stojące kampery , mało komu to przeszkadza, a poza tym jest we Włoszech mnóstwo miejsc , gdzie poza sezonem w promieniu wielu kilometrów nie ma żywego ducha.

joko 
Kombatant

Wysłany: Wczoraj 20:26   

gryz3k napisał/a:
Dla turystów z Polski Włochy to albo wybrzeże albo narty w Dolomitach. A Włoskie góry mają do zaoferowania znacznie więcej dzikich miejsc. Bez problemu można dzikusować choćby w Abruzzo gdzie szczyty sięgają 3 tys mnpm i gdzie znajduje się kilka ładnych jezior.

Zgadza się, ale większość ludzi do Włoch jedzie na wakacje mając ograniczony na to czas i siłą rzeczy w pierwszej kolejności uderza w miejsca znane i popularne.
W miejsca o których piszesz można pojechać jak już się "zaliczy" te "podstawowe" czyli za którymś tam z kolei razem.
Mówi się o Włoszech że są pięknym krajem i trudno się z tym nie zgodzić , ale prawda jest taka, że nie całe i nie wszędzie .
Jest tam sporo miejsc wartych odwiedzenia i zobaczenia na własne oczy, ale nie koniecznie wszystkie.
Osobiście uważam, że zamiast zaliczać kolejne miasteczko , które wygląda wprawdzie pięknie , ale niestety tak samo jak te które już widzieliśmy , warto czas i energie poświęcić na oglądanie innych części świata :spoko
Mówią, że życia by brakło , aby Włochy poznać dogłębnie i odwiedzić wszystko co jest tego warte ...... tylko nie wiem czy chciałbym swoje życie poświęcić tylko na to aby poznać same Włochy :ok :spoko

Odpowiedz do tematu