|
|
|
Alde i o alde |
| Autor |
Wiadomość |
Sewek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: FFB Tabbert 705 MQ
Nazwa załogi: Seweryn i Kamila
|
Wysłany: 2025-10-07, 18:59
|
|
|
Cześć, mój kamper fabrycznie ma ogrzewanie Alde, ale bez wymiennika ciepła. Dlatego przed tym sezonem sam dołożyłem wymiennik. Nie jest to jakiś wielki problem ani koszt. Kupiłem najmniejszy wymiennik płytowy z izolacją jaki jest dostępny na allegro (ok 300 zł), kilka metrów przewodu wodnego, dwa trójniki, kilka opasek, zawór odcinający.
Wymiennik zamontowałem pod siedzeniem pasażera. Po uruchomieniu silnika ciepły płyn przepływa przez wymiennik i nagrzewa układ ogrzewania Alde. Oczywiście musi być włączona pompa obiegowa od Alde. Można rozbudować układ o dodatkową pompę po stronie silnika, wtedy można nagrzać silnik przed jego uruchomieniem.
Moim zdaniem naprawdę warto dokonać takiej modyfikacji. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): Komplecik |
 |
Łukasz125
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-10-13, 20:26
|
|
|
| Sewek napisał/a: | Cześć, mój kamper fabrycznie ma ogrzewanie Alde, ale bez wymiennika ciepła. Dlatego przed tym sezonem sam dołożyłem wymiennik. Nie jest to jakiś wielki problem ani koszt. Kupiłem najmniejszy wymiennik płytowy z izolacją jaki jest dostępny na allegro (ok 300 zł), kilka metrów przewodu wodnego, dwa trójniki, kilka opasek, zawór odcinający.
Wymiennik zamontowałem pod siedzeniem pasażera. Po uruchomieniu silnika ciepły płyn przepływa przez wymiennik i nagrzewa układ ogrzewania Alde. Oczywiście musi być włączona pompa obiegowa od Alde. Można rozbudować układ o dodatkową pompę po stronie silnika, wtedy można nagrzać silnik przed jego uruchomieniem.
Moim zdaniem naprawdę warto dokonać takiej modyfikacji. |
pompa do silnika najlepiej magnetczna która ma cały czas otwarty obiek ,kupowałem taką ale nie alde i cena przez pół Johnson pump 12v a to jest dokładnie taka sama , nawet przyłącz fi 16 ( są też wieksze )
ważne też aby blisko wymiennika były odpowietrzniki ponieważ nagrzewnica skróci obiek jśli wymiennik będzie zapowietrzny |
| |
|
|
|
 |
MAZUREK
stary wyga gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Lip 2007 Piwa: 23/187 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2025-10-14, 16:46
|
|
|
Ja mam Alde w moim Carthago ale piszę z telefonu (jestem na Sardyni). Opiszę więcej po powrocie- ok.23.10 |
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 372/762 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2026-01-11, 13:30
|
|
|
Jestem po wyjeździe zimowym z ogrzewaniem Alde, uwagi zalety wady.
Kolega Brams oświecił mnie jak efektywnie używać Alde podczas jazdy i ten sposób się sprawdził,
Podczas jazdy włączyć Alde z obiegu silnika i przez wymiennik rozgrzać kampera ustawić wyższą temperaturę niż zazwyczaj używamy ja ustawiałem 28 stopni, kamper się dobrze wygrzał i długo nie włączał się gaz na postoju.
Jeśli używamy Alde to podłoga powinna być nie zasłonięta dywanikami, utrudniają oddawanie ciepła z podłogi
Cześć mieszkalna od kabiny/szoferki ma mniej kaloryferów i tam wyraźnie odczuwalny jest chłód
Spalanie gazu przy - 5 około to 8L doba, przy - 15 butla gazowa na max 2 dni
Temperatura w kamperze ustawiona 22 stopnie.
Mam pytanie czy ktoś stosuje mate Alde do kabiny kierowcy są takie i jak to się ma w praktyce?
Screenshot_20260111_133312.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 50,79 KB |
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Artur.Dell
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato Autostar
Nazwa załogi: Lubimy podróżować
|
Wysłany: 2026-01-11, 13:53
|
|
|
Moje Alde sprawuje się całkiem nieźle, chociaż zdecydowanie wolałbym Trumę (tak miałem w poprzednim kamperze). Alde jest dość bezwładne i nagrzanie całego kampera trwa dość długo. Rzeczywiście korzystanie z wymiennika w czasie jazdy jest doskonałym rozwiązaniem.
Zresztą przygodę z Alde zacząłem od poważnej awarii. Cały środek był wypalony i glikol zalewał palnik. Rzecz niestety nie do kupienia. Znalazłem fachowca, który od zera zrekonstruował cały piec praktycznie od palnika do komina. Tanie to nie było, ale innej możliwości nie było, bo miejsce na piec jest takie wąskie, że nic innego nie dało się tam włożyć.
Nie mam maty podłogowej, ale zobiłem sobie 2 "podnóżki" z folii grzewczej.Dwa 2-wu metrowej długości kawałki folii są pod stolikiem, na czym leży dywanik. Daje to przyjemne ciepełko w stopy. Całość bierze ok. 130W, więc do przyjęcia przy posiadaniu akumulatora LiFePO4. Natomiast całą podłogę w szoferce wyłożyłem pianką o grubości 2cm, co znacznie ją ociepliło. |
_________________ Artur |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2026-01-11, 14:32
|
|
|
| Artur.Dell napisał/a: | Moje Alde sprawuje się całkiem nieźle, chociaż zdecydowanie wolałbym Trumę (tak miałem w poprzednim kamperze). Alde jest dość bezwładne i nagrzanie całego kampera trwa dość długo. Rzeczywiście korzystanie z wymiennika w czasie jazdy jest doskonałym rozwiązaniem.
. |
Alde faktycznie potrzebuje się rozgrzać, po wygrzaniu jest spoko, w szoferce nie ma tragedii ale w porównaniu z tyłem czuć od okien i drzwi chłodek, ja mam pod siedzeniami kaloryfery ciekawe jakby do nich dołożyć wentylatorki zrobił by się mini ruch powietrza |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 249/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2026-01-11, 14:41
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | | ja mam pod siedzeniami kaloryfery ciekawe jakby do nich dołożyć wentylatorki zrobił by się mini ruch powietrza |
najlepiej takie komputerowe, huraganu nie zrobią , ale są praktycznie bezszelestne. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2026-01-11, 15:41
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | | ja mam pod siedzeniami kaloryfery ciekawe jakby do nich dołożyć wentylatorki zrobił by się mini ruch powietrza |
najlepiej takie komputerowe, huraganu nie zrobią , ale są praktycznie bezszelestne. |
O tym myślałem |
|
|
|
 |
Artur.Dell
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato Autostar
Nazwa załogi: Lubimy podróżować
|
Wysłany: 2026-01-12, 09:10
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | | SlawekEwa napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | | ja mam pod siedzeniami kaloryfery ciekawe jakby do nich dołożyć wentylatorki zrobił by się mini ruch powietrza |
O tym myślałem |
A masz pomysł jak do tych wiatraczków dociągnąć zasilanie, żeby nie było pajęczyny kabli? |
_________________ Artur |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 249/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2026-01-12, 09:49
|
|
|
| Artur.Dell napisał/a: | | A masz pomysł jak do tych wiatraczków dociągnąć zasilanie, żeby nie było pajęczyny kabli? |
Ułożyć w korytkach kablowych i będzie ładnie , żartowałem przecież to tylko 2x 0,5 mm 2 i zawsze można taką instalację ukryć bez problemu . |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2026-01-12, 19:51
|
|
|
| Artur.Dell napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | | SlawekEwa napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | | ja mam pod siedzeniami kaloryfery ciekawe jakby do nich dołożyć wentylatorki zrobił by się mini ruch powietrza |
O tym myślałem |
A masz pomysł jak do tych wiatraczków dociągnąć zasilanie, żeby nie było pajęczyny kabli? |
Ja bym chciał wiatraczki tylko pod siedzeniami a tam nie ma problemu bo w pobliżu jest energoblok i podwójna podłoga przez którą idą rurki od Alde do tych kaloryferów pod siedziskami kierowcy i pasażera, gadałem z elektrykiem nie widzi problemu, w kabinie wymusiło by większy ruch powietrza a kaloryfery szybciej oddawały ciepło, nie drogi experyment chyba
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|