Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana oleju w skrzyni automat 170KM
Autor Wiadomość
Jurek Jurecki 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Roller 2022 Ford 170KM automat
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2025-10-17, 13:19   Wymiana oleju w skrzyni automat 170KM

Zbliżam się do 40.000km, olej silnikowy i wszystkie filtry już dwa razy wymieniłem, w tym jeden raz paliwowy ale pora na trzecią wymianę. Nic silnikowi nie dolega. Sprawa właściwie prosta, sam to ogarniam pod domem.
Natomiast zastanawiam się i stąd ten post nad olejem w mojej skrzyni automatycznej. Pod domem tego nie zrobię samodzielnie.
Samochód z roku 2022, automat 170KM 6 biegowy.
Wiadomo jak to kamper zaliczył góry i w Grecji i w Hiszpanii PL itp, raczej zawsze załadowany w okolicy 3500kg i może w górę. Lekko nie miał.
Kiedy w swoich Fordach automatach 170KM wymienialiście olej w skrzyni automatycznej?
Instrukcja obsługi chyba wspomina, że 60.000km to termin wymiany.
I czy w sposób dynamiczny? jakie koszty? i gdzie w Warszawie i okolicach?
:spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

Horte 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford Nobel Art
Piwa: 14/9
Wysłany: 2025-10-17, 13:32   

Koszt wymiany dynamicznej nie będzie mały. Proponuję wymienić olej zlewając stary i w to miejsce dać nowy. Po kolorze oleju będzie widać czy jest przepracowany czy nie. Jeżeli będzie mocno przepracowany, to powtórz operację i na kolejne tysiące kilometrów masz spokój.
Aha.. nie znam dokładnie budowy tej skrzyni ale jak jest do wymiany filtr skrzyni, to go wymień.

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 27/137
Wysłany: 2025-10-17, 16:52   

Ja wymieniałem już olej nawet 2 razy:) Tam jest miarka /jak do oleju w silniku/ u góry skrzyni i ten olej to taki czerwony jak ATF . Takie podstawy także sam ogarniam ale olej w skrzyni Ursyn Car mi zrobili za 1 razem po zakupie a 2 przy rozrządzie Radmotors. W sumie oba ASO polecam. Wymiany statyczne /czyli zlewają i dolewają ile zleci, płacisz za ile wleją /
Nic się czepiałem bo jest komforcik z tym automatem ale olej trzeba wymieniać. Tak myślę, że jak jest miarka to i na dole jest korek :lol: jak chcesz wnikać to pewnie pokonasz. .

Jurek Jurecki 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2025-10-17, 21:03   

Po jakim przebiegu wymieniałeś ten olej w skrzyni, o ile pamiętasz i ile to było litrów wymienione?
A tak z ciekawości co jeszcze robiłeś bo z twoich informacji wynika, skoro wymieniałeś rozrząd, to masz chyba ponad 60K km?
Tarcze? klocki? coś w zawieszeniu? coś innego? jakieś aktualizacje systemu w ASO? czy zasada, że jak działa to lepiej systemu nie ruszać :mrgreen:

Bo ja po 24 miesiącach a miał wtedy przebieg ok 18.000km czyli w 2024r zrobiłem przegląd gwarancyjny, jedyny od nowości w ASO Piaseczno to wtedy nie wgrywali nowego softu bo stwierdzili, ze skoro wszystko jest OK to lepiej nie ruszać- nie protestowałem, a tylko wymienili oleje i filtry i ostro skasowali :lol:
A potem oleje i filtry sam robiłem i nie był podpinany do żadnego komputera.
A teraz dorzuciłem trochę kilometrów i podchodzi pod 40.000km i wszystko jest OK ale ten olej w skrzyni mam ochotę jednak wymienić przy okazji wymiany oleju silnikowego.

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 27/137
Wysłany: 2025-10-17, 22:31   

Mam coś w okolicy 100kkm nie mam go od nowości a od około 70 kilku kkm. Przelatuje rocznie okolice max 10kkm. Mój 2020 2.0 170km automat, duża długa 6 osobowa półintegra z rampą, skuterem itd. / lekko nie ma / Przed zakupem sprawdzałem historie, auto PL salon i serwis ASO , miał wgrany soft związany z wtryskami / jakaś akcja serwisowa to była / ale wtryski oryginał są. Klocki 2 komplet jest obecnie, wymienił poprzedni właściciel przed sprzedażą chwilę. Po zakupie wykonalem przeglad w ASO Piaseczno w tym olej automat a w tym roku rozrząd i pasek PK oraz olej w automacie ponownie / taka fanaberia moja / ten olej to nie są jakieś drogie rzeczy :lol: /coś około 6l naliczająna na FV/
Rozrząd razem z paskiem i osprzętem PK to mega dużo roboty w tym Fordzie co generuje potężną FV ;)
Opony po zakupie oczywiście u mnie tylko Conti i tyle z kosztów. Olej i podstawowe filtry wymieniam sam co roku, leję Blu tankuje Verve co jakiś czas i jeżdżę:) , hamulce/ tarcze / zawias , wszystko oryginał.
Olej wlewam 5W30 Motul z Ford formułą.
Ogólnie nic więcej nie trzeba było robić wymieniać lub naprawiać, jeździ jak osobówka i prowadzi się rewelacyjnie. :lol:

rigg 
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Piwa: 26/14
Wysłany: Wczoraj 2:09   

Znalazłem film na Youtube
I wygląda na to, że wymiana jest bardzo prosta. Film po Angielsku, ale i bez znajomości języka wszystko jest jasne. Zlało się około 4l oleju i tyle trzeba wlać. Na bagnecie można sprawdzić jego poziom, ale olej musi być rozgrzany. Klucz nr 11 do dolnego korka.

korek zlewu oleju.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 1,83 MB

Jurek Jurecki 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Wczoraj 13:26   

Tak tak, jeździ się jak "osobówką". Cicho, można normalnie rozmawiać, b. wygodne jak dla mnie, fotele z pełną regulacją. Silnik fantastycznie pracuje, obawiałem się trochę długich, kilkukilometrowych zjazdów autostradowych przy tej masie i wymiarach, ale manualne sterowanie biegami działa b. pomocnie w tym przypadku, prawie jak w osobówce z automatem.
Może żarówki w lampach przednich, bo mam klasyczne przydałyby się "jaśniejsze" ktoś wymienił na lepsze?
Natomiast przydałyby się:
System ochrony przed kolizją
❗Asystent utrzymania pasa ruchu
❗Rozpoznawanie znaków drogowych
❗Ostrzeganie o jeździe w złą stronę
ale to już chyba w następnym :lol:

Dzięki za film z YT o wymianie oleju w skrzyni automatycznej, przeanalizuję.

Odpowiedz do tematu