|
|
|
Gas Bank |
| Autor |
Wiadomość |
Voku
zaawansowany
Twój sprzęt: Dethleffs
Nazwa załogi: Nasz Karawaniang
|
Wysłany: 2022-05-28, 23:40
|
|
|
| Id_ea napisał/a: | | zbyszekwoj napisał/a: | | Robert-4 napisał/a: | | . Jadę z butlami BP |
Te butle już sa zabronione w niektórych zachodnich panstwach. W Hiszpanii Holendrzy wyprzedawali po kilka euro. |
Mówisz o tych z tworzywa? 😬 To pewnie dlatego na wszystkich serwisach wisi "niedostępne" |
Ja te butle wymieniam do tej pory ostatnio 110zł za propan. Teraz te butle ma Grenngas |
|
|
|
 |
emkacar
trochę już popisał
Twój sprzęt: Dethlefs A5250
|
Wysłany: 2022-05-29, 06:02
|
|
|
| chris_66 napisał/a: |
mniej więcej tak, trzeba tylko usunąc z camperfita zaworek |
Można poprosić o instrukcję jak ów zaworek usunąć? :-) |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2022-05-30, 16:58
|
|
|
| emkacar napisał/a: | | chris_66 napisał/a: |
przy kamperficie masz z jednej strony czarne pokrętło wł/wył (po lewej), po przeciwnej mosiężne podłączenie do butli (po prawej) - wykręcasz to podłączenie , wypadnie mały element metalowy i sprężynka, te dwie rzeczy wyrzucasz i skręcasz do kupy, oczywiście wskazane jest skręcenie na jakąś pastę uszczelniającą do gwintów i sprawdzenie szczelności
oczywiście robisz to na własną odpowiedzialność bo to nielegalne, niezgodne z przepisami, zabronione, itd
kamperfit.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1454 raz(y) 3,57 KB |
|
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
emkacar
trochę już popisał
Twój sprzęt: Dethlefs A5250
|
Wysłany: 2022-05-31, 06:50
|
|
|
| chris_66 napisał/a: | | emkacar napisał/a: | | chris_66 napisał/a: |
przy kamperficie masz z jednej strony czarne pokrętło wł/wył (po lewej), po przeciwnej mosiężne podłączenie do butli (po prawej) - wykręcasz to podłączenie , wypadnie mały element metalowy i sprężynka, te dwie rzeczy wyrzucasz i skręcasz do kupy, oczywiście wskazane jest skręcenie na jakąś pastę uszczelniającą do gwintów i sprawdzenie szczelności
oczywiście robisz to na własną odpowiedzialność bo to nielegalne, niezgodne z przepisami, zabronione, itd |
Serdeczne dzięki. Piweczko poszło.
Oczywiście, że nielegalne i niezgodne z przepisami. Pełna świadomość. Ja tylko tak pytałam, by wiedzieć teoretycznie ;-) |
|
|
|
 |
biswafor
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-11-25, 12:03
|
|
|
| Właśnie się dowiedziałem, że te gazbanki można tankować tylko wtedy, gdy są zamontowane w pojeździe, stąd wyposażenie z zewnętrznym przyłączem. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2022-11-25, 16:23
|
|
|
| biswafor napisał/a: | | Właśnie się dowiedziałem, że te gazbanki można tankować tylko wtedy, gdy są zamontowane w pojeździe, stąd wyposażenie z zewnętrznym przyłączem. |
mogę cie zapewnić ,ze można zatoankować i poza pojazdem, wszystko zalezy czy bedziesz chciał wyręczyc się obsługą stacji. |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2022-11-27, 19:51
|
|
|
| biswafor napisał/a: | | Właśnie się dowiedziałem, że te gazbanki można tankować tylko wtedy, gdy są zamontowane w pojeździe, stąd wyposażenie z zewnętrznym przyłączem. |
które , bo są dwa typy |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
Artur.Dell
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato Autostar
Nazwa załogi: Lubimy podróżować
|
Wysłany: 2025-10-17, 21:51
|
|
|
Odświerzam temat gasbanku.
Rozważam zakup butli kompozytowych do tankowaniea LPG. Mam miejsce na 2 sztuki. Mam jednakjednak kilka wątpliwości. Otóż, czy przy dwóch butlach zastosowanie przewodu do tankowania podłączonego do jednej butli będzie powodowało napełniania ich obu na raz? Jeśli tak, to wystarczyłoby kupić jedną butlę z podwójnym zaworem, a drugą z pojedyńczym? Ograniczyło to nieco koszt całej zabawy. Druga, istotniejsza kwestia to tempetaura pracy. Jak wiadomo butan w tempeturze poniże 4 stopni Celsjusza traci lotności i opada na dno butli. Czy w tych okolicznościach jest jakieś zoswiązanie podgrzewania butli napełnionych gazem LP? |
_________________ Artur |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 358/715 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-10-18, 06:43
|
|
|
| Artur.Dell napisał/a: | Odświerzam temat gasbanku.
Rozważam zakup butli kompozytowych do tankowaniea LPG. Mam miejsce na 2 sztuki. Mam jednakjednak kilka wątpliwości. Otóż, czy przy dwóch butlach zastosowanie przewodu do tankowania podłączonego do jednej butli będzie powodowało napełniania ich obu na raz? Jeśli tak, to wystarczyłoby kupić jedną butlę z podwójnym zaworem, a drugą z pojedyńczym? Ograniczyło to nieco koszt całej zabawy. Druga, istotniejsza kwestia to tempetaura pracy. Jak wiadomo butan w tempeturze poniże 4 stopni Celsjusza traci lotności i opada na dno butli. Czy w tych okolicznościach jest jakieś zoswiązanie podgrzewania butli napełnionych gazem LP? |
Najprostszym rozwiązaniem jest montowanie jednego gazbanka i w razie braku gazu wożenie zapasowej zwyklej butli z propanem, zdaje się że większość tak ma właśnie zrobione, gaz praktycznie wszędzie dotankujesz nawet w europie,
Jarek Papamila wie więcej w tym temacie
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Artur.Dell
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato Autostar
Nazwa załogi: Lubimy podróżować
|
Wysłany: 2025-10-18, 07:21
|
|
|
W sumie racja. Po co inwestować w 2 butle, które nie są najtańsze.
Nurtuje mnie tylko kwestia użytkowania zimą, gdy temperatura spadnie poniżej 4 stopni. Jak zapobiec rozwarstwieniu się LPG na propan i butan? |
_________________ Artur |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 358/715 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-10-18, 07:31
|
|
|
| Artur.Dell napisał/a: | W sumie racja. Po co inwestować w 2 butle, które nie są najtańsze.
Nurtuje mnie tylko kwestia użytkowania zimą, gdy temperatura spadnie poniżej 4 stopni. Jak zapobiec rozwarstwieniu się LPG na propan i butan? |
Ja nie myślę o tym wożę w razie czego butle z propanem dodatkowo, lub trzeba wymyślić ogrzewanie luku na butle, ale jak dla mnie to wyważanie otwartych drzwi, mnie jeszcze nie zamarzł gaz |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 233/191 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-10-18, 10:10
|
|
|
| Artur.Dell napisał/a: | | Nurtuje mnie tylko kwestia użytkowania zimą | temat opisany wielokrotnie.
Postaram się znaleźć.
https://www.camperteam.pl...0ef9ccb46465096
Najczęściej koledzy tankują sam propan, który nie stwarza problemów.
Jest droższy, ale sądzę, że nie mieszkasz w kamperze zimą ? 🤔
Raczej sporadyczne wyjazdy na narty.
W którymś wątku koledzy dokładnie opisują, ile gazu zużyli grzejąc, gotując i kąpiąc się w zimie, w kamperze.
Poza tym, jeśli planujesz zimowe wyjazdy to pomyśl również o macie ocieplającej, okrywającej szoferkę.
Grzać w środku i wypuszczać ciepło
na zewnątrz, to trochę bez sensu. 😉
Edit: https://www.camperteam.pl...b76e161d7b4c334
https://www.camperteam.pl...r=asc&start=255
No chyba , że już wszystko masz i pozostała tylko kwestia gazu do rozwiązania 😉 |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson ® |
| Ostatnio zmieniony przez Darson 2025-10-18, 11:33, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2025-10-18, 10:13
|
|
|
Artur.Dell, | Cytat: | | jakieś rozwiązanie podgrzewania butli napełnionych gazem LP? |
schowek na butle powinien być wentylowany. Jedno automatycznie wyklucza drugie. |
Darson ® |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 199/163 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-10-18, 11:15
|
|
|
| Darson napisał/a: | | Jedno automatycznie wyklucza drugie. |
Nie |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2025-10-18, 11:32
|
|
|
Chyba że wentylujesz ogrzanym powietrzem, a nie dziurami w podłodze, jak jest w oryginale 😁
Tak na marginesie, czekałem, kto zaoponuje |
Darson ® |
| Ostatnio zmieniony przez Darson 2025-10-18, 22:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|