|
|
|
Jak pozbyć się problemu almulatora rozruchowego na zawsze |
| Autor |
Wiadomość |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 27/15 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-09-11, 06:17
|
|
|
| orkaaa napisał/a: | | Czy na postoju dłuższym np 2 tygodnie nie wyciągnie całego lifepo4 ? |
A może dalo by się zrobić jakiś wyłącznik/hebel by w momencie jak ma długo stać lamper - kondensatory by się nie ładowały/rozładowywały akumulator? |
_________________ Klimatyzacja w domu i firmie http://www.KlimatyzowanyDOM.pl
A to nasz Osiołek . oraz Herman
 |
|
|
|
 |
voice
weteran Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Piwa: 21/21 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 2025-11-15, 17:00
|
|
|
| MisioKRAK napisał/a: |
A może dalo by się zrobić jakiś wyłącznik/hebel by w momencie jak ma długo stać lamper - kondensatory by się nie ładowały/rozładowywały akumulator? |
Pewnie że można to żadna filozofia, mój już stoi ponad miesiąc i po włączeniu wyświetlacza napięcie 12,7V na kondensatorach. Aku LifePo4 ma si e dobrze |
_________________ Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 241/197 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: Dzisiaj 9:15
|
|
|
Kiedy znalazłem ten temat w 2023, wszystko wydawało się zbyt drogie i zbyt trudne do zrobienia.
Super kondensatory po 1000zł, akku wspomagające wzięte z autobusu Świstaka, brak porządnego schematu itp.
Dodatkowo, niektórzy koledzy wypowiadają się w sposób, który nie zachęca do zadawania dodatkowych pytań, bez narażania się na wyszydzanie z ich strony.
Zamiast pomagać i wyjaśnić niejasne zagadnienia, skoro wiedzą lepiej
Jako że lubię pogrzebać i poczytać, gdy mnie coś zainteresuje, to i tak zrobiłem w tym przypadku.
I znalazłem baaardzo obszerny artykuł na temat super kondensatorów i ich zastosowania w samochodzie.
Gościu ten (piszę o nim w samych pozytywach) wyczerpująco wszystko opisał, podpierając swoje doświadczenia dokładnymi pomiarami i wyjaśnieniami.
Nie ma TU mowy o jakichś niedopowiedzeniach, czy niejasnościach. Polecam
Niestety, z powodu wspomniałem długości tego opracowania, czytałem to ...2 lata
Dopiero post orkaa, sprzed kilku dni, gdzie wspomina o akumulatorze Litowo- tytanowym, skłonił mnie do przeczytania od deski do deski.
Jest tu wyjaśniona kwestia ładowania, rozładowania, trwałości, opłacalności i wiele, wiele innych aspektów.
Po wygooglowaniu cen kondensatorów i wspomnianych akumulatorów, okazuje się, że ceny znacznie spadły.
Teraz to wydaje się być warte grzechu 😉
Pozostaje nam (tym, którzy chcieliby się za to zabrać) liczyć na pomoc i wyrozumiałość innych kolegów.
Natomiast pozostali, niech się po prostu nie wypowiadają.
Życie (i czytanie) będzie bardziej przyjemne
P.s. Voice , orkaa dzięki za inspirację.
joko ponawiam prośbę, żebyś rozwinął temat, jak zamontowałeś taki gotowy zestaw Superstartera u siebie w aucie. Wspomniałeś o tym kilka stron wczesniej.
Może na początek to wystarczy, dla kogoś, kto nie chce inwestować zbyt dużo ? 😉
Miłego dnia wszystkim na.forum |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson®
 |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|