|
|
|
Uszkodzony panel solarny elastyczny |
| Autor |
Wiadomość |
windsurfer
trochę już popisał
Twój sprzęt: Rapido 883F
|
Wysłany: 2025-11-06, 17:45
|
|
|
| Teraz trochę mojego usprawiedliwienia. Za instalacje pierwszych dwóch paneli wziąłem się po długim rekonesansie jak należy to zrobić. Wszędzie pisali że sikaflex 252 jest najlepszy. I tak też zrobiłem. Po 5 latach zauważyłem że na jednym panelu jest przepalenie. Myślałem że uszkodziłem go skuwając zamarznięty śnieg z dachu. Jak wymieniłem akumulator na Lifepo4 dołożyłem jeszcze 4 solary ale montowała je firma i na moje życzenie połączyła je szeregowo bo wszędzie polecali że takie połączenie jest bardziej efektywne. Nie uprzedzili mnie że może być to niebezpieczne a przecież widzieli że jeden stary jest przepalony. Teraz jak wiem że to był mój błąd, całe połączenie zmieniam na 3x2 i wyrzucę wszystkie solary i dam nowe. Problem jest czy naklejanie na istniejące panele to dobry pomysł bo folię samochodową należy stosować na gładkie powierzchnie a u mnie jest fragment po solarze do naprawy. Laminat jest popękany. Chciałbym tylko przetrwać do wiosny korzystając z kampera przez zimę i zrobić teraz to co jest konieczne dla bezpieczeństwa. Jeszcze kilka dni słonecznych jest. Moje pytanie czy przepalony solar będzie generował dalsze przepalenia , czy tylko te uszkodzone ogniwa nie będą działać. |
|
|
|
 |
windsurfer
trochę już popisał
|
Wysłany: 2025-11-12, 16:43
|
|
|
Szanowni forumowicze mam pytanie , czy instalując panele elastyczne na folię transparentną można zakleić brzeg ogniw na krawędziach .jest tam bardzo mało tego plastikowego brzegu i chciałbym dać tam szerszy pasek z folii przezroczystej.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 29/142 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2025-11-12, 17:03
|
|
|
Daj Alu szeroki kątownik z 50/50 (przeważnie ramka panela ma z 30mm to kątownik 50 daje Ci 20mm przerwę na wentylacje od spodu ) do sztywnego prawdziwego panela. Z jednej strony przykręć/przynituj co tam wolisz do ramy sztywnego panela kątownik a od spodu Sikaflexem przyklej go do dachu. Tak jest u mnie zamontowany fabryczny panel w ktory auto było fabrycznie wyposażone... To przeżyje kampera I daj sobie spokój z tym elastycznym szajsem..... popatrz na fotach jakie to zniszczenie na dachach z czasem powoduje....jakiś dramat to jest.
Same niecenzuralne hasła z tym badziewiem przychodzą mi na myśl, niech sobie kitajce u siebie to montują na kapeluszach .
Tyle samo roboty a dwa światy na koniec: bezawaryjność i przeżycie kampera albo szajs i demolka poszycia w gratisie |
| Ostatnio zmieniony przez przemo.d 2025-11-12, 22:43, w całości zmieniany 6 razy |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 380/163 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2025-11-12, 19:05
|
|
|
To i ja dołożę swój sposób mocowania paneli elastycznych. Stosuję go od dawna tak w przyczepie, jednym i drugim kamperze. Aktualnie mam tak przyklejone od pięciu lat cztery panele elastyczne i nic im nie jest, pracują niezawodnie i łatwo w razie czego je zdemontować. Przyklejam kilkoma paskami taśmy butylowej, to najwygodniejsza metoda w porównaniu do butylu w tubie.
Nie natrafiłem na dobrą dwustronną taśmę gąbkową, kupowałem "super hiper 3M mocne" i każda była do bani. Cóż widać nie miałem szczęścia a butylu nie ma złego, zawsze trzyma świetnie i nie musi być super hiper
Schowek01.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 85,77 KB |
|
|
|
 |
windsurfer
trochę już popisał
|
Wysłany: 2025-11-16, 16:01
|
|
|
Instalacja na dachu przerobiona na 3x2, przy dzisiejszych warunkach ładowanie chwilami max 7A a przez cały dzień ok 300W. Dodatkowo zakupiłem solar składany 200W (2x 100W) Ale chciałbym przerobić połączenie równoległe na szeregowe żeby móc wpiąć do instalacji tej na dachu. W puszce są diody . Czy wystarczy połączyć + i - w miejsce przed diodami czy należy jeszcze coś przerobić z tymi diodami?
IMG_20251116_152955.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3 raz(y) 486,54 KB |
IMG_20251116_153005.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 6 raz(y) 542,18 KB |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|